kokosowe. Nie dość, że robi się je łatwo i szybko, to z talerza znikają w niewiarygodnie szybkim tempie. Składniki:- 1 opakowanie kleiku ryżowego BoboVita 170g- 200g miękkiego masła- 3 jajka- 0,5 szklanki cukru- 2 łyżki cukru z wanilią- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 5 czubatych łyżek wiórków kokosowych- wiśnie (lub konfitura) Wszystkie składniki łączymy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego
mojewypiekiinietylkomomentu odparowania wody z pieczarek. Następnie dodałam pokrojoną w kostkę paprykę (najpierw wykroiłam 8 ładnych krążków, resztę zużyłam do farszu) i część szczypiorku. Wymieszałam, smażąc jeszcze chwilę. Ugotowane, obrane jajka starłam do miski na tarce jarzynowej. Dodałam mozarellę (zostawiając trochę do posypania pieczarek), resztę posiekanego szczypiorku oraz ostudzoną, przesmażoną cebulę z dodatkami. Doprawiłam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem
mojewypiekiinietylkopieczenia- sok z 1 cytryny- trochę mniej niż ½ łyżeczki soli- 2 łyżki cukru z wanilią- mąka krupczatka do oprószenia foremek Masło roztopić i odstawić do wystudzenia. Całe jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Przesiać mąkę z proszkiem. Do masy dodać sok wyciśnięty z 1 cytryny, sól i dalej ubijając robotem na najniższych obrotach, dodawać partiami mąkę. Wlać ostudzone
mojewypiekiinietylkomojego Taty, który zawsze pomaga Mamie, czynnie uczestnicząc w jego przygotowaniu. Samo przygotowanie nie jest żadną filozofią i nikomu nie powinno nastręczać trudności. Składniki: - ok. 2 kg ziemniaków- 4 jajka- słonina- boczek- kiełbasa- 3 cebule- czosnek (według upodobania)- przyprawy – sól, pieprz, majeranek- 2 łyżki mąki ziemniaczanej Na suchej patelni wytopić słoninę, dodać boczek, pokrojoną kiełbasę – podrumienić. Cebule
mojewypiekiinietylkorozpuści, dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Energicznie mieszać drewnianą łyżką do chwili, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Odstawić do ostudzenia. Gdy ostygnie dodawać, miksując, po jednym jajku. Gotowe ciasto przełożyć do worka cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki. Ja smażyłam swoje ciastka we frytkownicy, ale można też w garnku. Na rozgrzany olej do temp. 180º
mojewypiekiinietylkoSkładniki: - 2 duże filety z kurczaka- mięso z 2 udek bez skóry- 10 dag startego żółtego sera- 2 łyżki mąki pszennej- 1 łyżka mąki ziemniaczanej- 2 łyżki majonezu- 3 jajka- 1 cebula- 2 kolory papryki, po połowie- mały kawałek pora- 3 posiekane ząbki czosnku- 3 łyżki natki pietruszki- przyprawy do smaku (sól, pieprz, chilli, papryka wędzona w proszku)- olej
mojewypiekiinietylkozupą, razem z resztą wywaru. Doprawiłam solą, cukrem i pieprzem. Dodałam prażoną cebulkę, natkę pietruszki oraz pokrojoną w kostkę marchewkę z wywaru, zagotowałam. Żurek wyszedł wyśmienity, podałam z jajkiem na twardo i posypałam szczypiorkiem. Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Żurek na serwatce appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkoszklanki mąki ziemniaczanej- 1 szklanka drobnego cukru- 210g masła- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 1 łyżka rumu- cukier waniliowy- esencja waniliowa- skórka pomarańczowa- cukier puder do posypania Całe jajka wbić do miski i dokładnie ubić robotem. Ubijając dodawać, małymi porcjami, cukier z cukrem waniliowym. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy jajecznej. Połączyć wszystkie składniki na wolnych obrotach
mojewypiekiinietylkoprzełożyłam do garnka, tym razem, zalewając go wrzącym mlekiem. Dodałam masło i cukier wanilinowy. Gotowałam niecałe 20 minut. Utarłam żółtka z cukrem pudrem (przed użyciem żółtek na surowo – jajka sparzam wrzątkiem przez ok. 30 sek.) i extraktem waniliowym. Utarte dodałam do ryżu – wymieszałam. Przygotowałam sos malinowo truskawkowy. Przebrane, umyte maliny (kilka odłożyłam do ozdoby) i truskawki – wsypałam
mojewypiekiinietylkoNajbardziej popularną potrawą ze schabu są tradycyjne schabowe, panierowane w mące, jajku i bułce tartej. Ponieważ lubię wszelkie kulinarne zmiany, a jeszcze bardziej lubię testować nowe smaki, przygotowałam kotlety wieprzowe w sosie kokosowym. Składniki: - 4 kotlety schabowe (ok. 600g)- 1 puszka mleka kokosowego (400ml)- sól morska- świeżo mielony pieprz (grubo)- papryka wędzona w proszku- chilli w płatkach- trochę
mojewypiekiinietylkostronę Ali Ebright. To coś dla tych, co lubią kuchenne wyzwania.Mini niemieckie naleśniki przygotowałam z prażonymi jabłkami. Poniższe proporcje są na 24 sztuki. Składniki: - 1 szklanka mleka- 6 jajek- 1 szklanka mąki (dałam tortową)- szczypta soli- 1 łyżeczka cukru waniliowego- 1/4 szklanki roztopionego masła- 1 łyżeczka skórki pomarańczowej (opcjonalnie) Wszystkie składniki, oprócz masła, włożyłam wysokiego pojemnika
mojewypiekiinietylkoprzy krawędzi tortownicy, aby worek się nie zsuwał. Masę z herbatników wykładamy do tortownicy i rozkładamy równomiernie. Twaróg ucieramy mikserem, dodajemy przesianą mąkę, następnie cukier i kolejno po 1 jajku (każde dodane miksujemy po ok. 30sek.). Na koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Masę serową dzielimy na dwie połowy. Do jednej przesiewamy kakao i dokładnie miksujemy. Sernik nasz komponujemy
mojewypiekiinietylkoracuch zawsze doskonały. A dokładniej… racuszki bananowe. Na śniadanie, do obiadu, czy też na kolację. Z racji tego, że na słodko - można zaserwować nawet na deser. Składniki: - 3 jajka- 500g jogurtu greckiego- 300g mąki tortowej- 3 – 4 banany- ½ łyżeczki sody- 1 łyżka cukru z wanilią- szczypta soli- cukier puder do posypania Białka ubijamy z solą na sztywno
mojewypiekiinietylkosię przekonać. Ogromnym powodzeniem cieszyły się racuszki z twarogu, bananowe, racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku. Kontynuując ten temat… racuszki ryżowe z jabłkami. Składniki: - 1 ¾ szklanki mąki ryżowej- 4 jajka- 400g jogurtu greckiego- 200ml mleka kokosowego- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki cukru z wanilią- laska wanilii (ziarenka)- szczypta soli (do białek)- 5 jabłek- olej kokosowy do smażenia
mojewypiekiinietylkokroimy w paski i rumienimy na gorącej patelni. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, na brzegach robimy krawędź, nakłuwamy widelcem, smarujemy rozkłóconym jajkiem, wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut. Gdy ciasto przyrumieni się od spodu, wyjmujemy z piekarnika, ponownie nakłuwamy (urosło, więc trzeba wypuścić powietrze) i nakładamy składniki. Ser kroimy w plasterki
mojewypiekiinietylko