twardo jajka1 tuńczyk w puszce (najlepiej w sosie własnym)pół cebulkimajonez +jogurt naturalny + musztarda (po 1 łyżeczce)sól, pieprzSposób wykonania:1. Tuńczyka odsączyć z zalewy.2. Cebulkę drobno posiekać.3. Jajka drobno posiekać lub zetrzeć na tarce jarzynowej.4. Wszystko wymieszać, dodać po łyżeczce majonezu, jogurtu i musztardy. Doprawić do smaku.Smacznego
Kuchnia domowa Animają wiele kalorii.Składniki:500 g mielonego mięsa z indyka1 jajko1 mała cebula3 łyżki otrąb pszennychsól, pieprzmajeranekSposób wykonania:1. Cebulkę drobno siekamy.2. Mięso mieszamy dokładnie z otrębami, jajkiem, posiekaną cebulką, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.3. Formujemy kotleciki. Smażymy na patelni, najlepiej bez dodatku oleju.Smacznego
Kuchnia domowa AniSkładniki:50 g świeżych drożdży Babuni,¼ litra letniego mleka,70 g cukru białego,500 g maki typ 550,1 jajo, 2 żółtka,80 g miękkiego masła,szczypta soli,1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią,1 łyżeczka startej skórki z cytryny, 300 g marmolady wieloowocowej twardej,cukier puder do posypania,40 g masło do smarowania.Przygotowanie: Drożdże łączymy z mlekiem
Moniki Smakołykijajka1,5 szklanki cukru0,75 szklanki oleju2,25 szklanki mąki1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta soli2 jabłkagarść suszonych moreligarść suszonych śliwekgarść rodzynek i żurawiny50 g kandyzowanych skórekUbijam na parze jajka z cukrem. Dodaję olej oraz mąkę, wcześniej wymieszanąz proszkiem do pieczenia i solą. Jabłka obieram, jedno ścieram na grubych oczkach, a drugie kroję w kosteczkę. Na mniejsze kawałki kroję także morele
W kuchni Karmel-itkirównież mielimy w malakserze do momentu aż będą rozdrobnione (mogą pozostać większe kawałki)Czekoladę siekamy na bardzo drobne kawałeczki.Wszystkie suche składniki mieszamy w misce.Do miski dodajemy masę krówkową, jajko, masło, masło orzechowe. Zagniatamy dokładnie masę.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 150 stopni. Z masy formujemy ciasteczka i układamy na blaszce. Najlepiej nieco zmoczyć
Mania Gotowaniawymieszać z proszkiem i przyprawą do piernika. Masło, cukier i melasę umieścić w garnuszku. Podgrzewać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Ostudzić.Do ostudzonej masy maślanej wbić jajko, wymieszać. Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać łyżką, a następnie zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 1 godzinę (można przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczki sody oczyszczonej Sposób przygotowania Krok 1Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać cukier, kakao, przyprawę do piernika. Wszystko wymieszać. Do oddzielnej miski wbić jajka, dodać mleko, powidła, miód i olej. Zmiksować. Do masy dodać suche składniki. Zmiksować. Krok 2 Wlać do formy do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut. Gdy ciasto
CoolinarniePLmomentu roztopienia się masła. W misce mieszamy składniki suche (sode,kakao,przyprawe korzenną,cukier puder oraz mąkę) Suche skłądniki zalewamy wystudzoną mieszanką mleka,masła oraz miodu a następnie dodajemy jajko Wyrabiamy ciasto. Wałkujemy i wycinamy nasze wymarzone kształty :) Pieczemy w 180-190*C przez 10-15 minut ukier królewski - Cukier puder i białko. Na jedno białko przypada
CoolinarniePLcukru2 łyżki miodu1 kostka margaryny2 jajka1 cukier waniliowy400g mąki1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka sody400g orzeszków w kolorowej polewie Sposób przygotowania Krok 1Do miski włożyć margarynę , cukier , cukier waniliowy , miód i jajka wymieszać mikserem . Dodać mąkę , sodę i jeszcze raz wymieszać . Przełożyć na stolnicę , dodać większą połowę paczki orzeszków i zagnieść. Krok 2Ciasto lekko rozwałkować , wykrawać dowolny kształt. Na każdym ciasteczku ułożyć
CoolinarniePLszklanką cukru . Do utartego masła dolewać stopniowo maślankę i kawę , dodać nutellę ubijać mikserem aż powstanie jednolita masa. Proszek połączyć z mąką , cynamonem i kakao, dodać do jajek i delikatnie wymieszać , dodawać stopniowo utarte masło z maślanką i chwile mieszać mikserem aby składniki się dobrze połączyły . Krok 3Formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto . Piec w temperaturze
CoolinarniePLLekko strawne i bez grzybów. Pierożki dla dzieci i osób na lekkich dietach. Ciasto bez mleka i jajek. Na wigilijną kolację, zamiast uszek z grzybami i kapustą, proponuję dla dzieci zgotować słodkie pierożki z jabłkami. Kształt kwadracików specjalnie pomyślany aby nie było wątpliwości. Z podanych składników ulepiłam ponad 50 pierożków.Składniki:2 szklanki mąki 480niepełna szklanka gorącej wodyłyżka olejupół łyżeczki
prawdziwe jedzenieŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami… To już ostatni dzwonek by upiec pierniczki. Pyszne i pachnące, które będą dekorowały Świąteczny stół. Po upieczeniu są
Oryginalny smakktórej moczyliśmy grzyby i podsmażamy ok. 10 minut, studzimy.Składniki na ciasto:2 szklanki mąki1 jajko1 żółtko1/2 szklanki ciepłej wody1 łyżka olejuszczypta soliPrzygotowanie łazanek:Mąkę wymieszaną ze szczyptą soli, jajko, żółtko i olej mieszamy w misie robota. Stopniowo dolewamy ciepłą wodę, mieszamy ciasto najlepiej hakiem robota, albo widelcem. Gdy ciasto będzie już bardzo gęste, wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ręką
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBułeczki maślane z rodzynkami, w sam raz słodkie i miękkie.. Idealne na śniadanie.Składniki (na 26 małych bułeczek) :150 g masła500 ml mleka20 g
Garnkowe fanaberiegarnku rozgrzać miód, masło i mleko, podgrzać do rozpuszczenia się składników, dodać karmel i przyprawę korzenną, wymieszać.Gorącą mieszankę zdjąć z palnika, dodać czekoladę, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia.Jajka ubić z cukrem, dodać do nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt i skórkę pomarańczową, zmiksować.Mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich
W kuchennym oknie Ewy