jajko - 22300 przepisów (strona:865/1487)

Tarta z kozim serem, kurkami i rukolą 171

tarty. Wylepione naczynie ciastem dziurkujemy widelcem i zapiekamy w 180 stopniach w piekarniku 10-15 minut.  Po upieczeniu ciasta czekamy aż wystygnie. W tym czasie śmietanę mieszamy z jajkiem, ziołami, solą pieprzem i wylewamy na ciasto. Układamy na wierzchu kozi ser, paseczki papryki oraz usmażone na maśle kurki. Całość posypujemy ulubionymi ziołami i pieczemy w piekarniku do 200 stopni

Bon Appetit Małgorzaty
Ravioli z maślakami zapiekane z pomidorami 138

maślaków (mogą być inne grzyby)150 g żółtego sera4 pomidory1 cebulaolej do smażeniasól, pieprz mielony2 liście laurowe3 ziela angielskie2 kulki pieprzuświeża bazyliaCiasto: Mąkę wsypać do miski, dodać jajko oraz żółtka i sól, i zacząć wyrabiać ciasto w dłoniach. Powoli dolewać gorącą wodę cały czas dokładnie ugniatając. Podsypać mąką jeśli się klei. Ciasto musi być jednolite i elastyczne

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto mandarynkowe 139

pieczenia1 łyżeczka olejku o aromacie wanilii albo śmietankowego1 czubata łyżka kakaookoło 10 mandarynek1 tabliczka gorzkiej czekoladyłyżka mleka mleka lu śmietanki mięta do dekoracji Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier, olejek waniliowy i ubijamy mikserem na puszysta masę. dodajemy stopniowo przesianą mąkę, oraz mleko, a następnie dodajemy proszek do pieczenia oraz olej. Blachę o wymiarach

Bon Appetit Małgorzaty
Zapiekanka serowo-szpinakowa z orzechami pinii 153

kostkę. W misce mieszamy makaron ze szpinakiem oraz pomidorami. Wykładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy wcześniej uprażonymi na suchej patelni orzechami oraz układamy cząstki serów. Sos: śmietankę mieszamy z jajkami, wylewamy na makaron. Posypujemy odrobiną soli, suszoną bazylią oraz pieprzem. Zapiekamy w 190 stopniach około 30 minut. na makaron ze szpinakiem układamy sery.gotowa zapiekanka szpinakowo-serowa z orzechami pinii

Bon Appetit Małgorzaty
Gołąbki z dzikim ryżem i chili 189

chili1 łyżeczka słodkiej papryki1 łyżka mąki olej do smażenia suszona bazylia i oregano Ryż gotujemy wg polecenia producenta na półtwardo, później studzimy go. Następnie mieszamy z mięsem, jajkiem i solą i pieprzem, tak, aby farsz był ścisły. Kapustę wkładamy do garnka gotujemy przez około 10 minut. Następnie wyjmujemy ją z garnka i delikatnie oddzielamy liście od głąba. Jeśli

Bon Appetit Małgorzaty
Piernik z konfiturą Roberta Sowy 163

pieczeniapół szklanki orzechówpół szklanki rodzynek5 łyżek konfitury (u mnie śliwkowa)1/4 szklanki kandyzowanej skórki pomarańczygorzka czekolada i 1/4 śmietanki na polewęgarść orzechów włoskich do dekoracjiMargarynę roztapiamy i studzimy. Jajka ubijamy z cukrem. dodajemy kolejno mleko, kakao, przesianą mąkę wymieszać z soda i proszkiem do pieczenia oraz z przyprawa do piernika. Następnie wlewamy roztopioną margarynę

Bon Appetit Małgorzaty
Zupa szpinakowa z mleczkiem kokosowym i migdałami 168

Podajemy z zupą. Rada: jeśli uznacie, że zupa ma zbyt mdły smak, można dodać do niej tarty chrzan. Zupa świetnie smakuje też ze smażonym kurczakiem oraz gotowanym jajkiem albo makaronem.szpinakowa z mleczkiem kokosowym i prażonymi migdałami

Bon Appetit Małgorzaty
Mini placki ziemniaczane-karnawałowa przystawka 565

boczkuser typu feta albo zwykły twarożek2 łyżki jogurtu naturalnegokilka pomidorków koktajlowychszczypiorekpęczek koperku1 czerwona cebulasól świeżo zmielony kolorowy pieprzolej do smażeniaZiemniaki tradycyjnie ścieramy na tarce, dodajemy do nich jajko oraz mąkę.  Mieszamy. Doprawiamy odrobinką soli i pieprzem (nie możemy przesadzić z solą ponieważ ser feta jest słony). Smażymy placuszki na oleju (albo pieczemy w piekarniku

Bon Appetit Małgorzaty
Brokułowe muffiny z salsą z liczi 176

rozgniatamy widelcem. Boczek i cebulę drobno kroimy w kostkę i podsmażamy. Ser ścieramy na tarce. W tym czasie także mieszamy mąkę, z proszkiem do pieczenia następnie wbijamy jajka, zalewamy mlekiem, dodajemy oliwę oraz posiekane zioła. Doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem wg uznania. Do ciasta dodajemy rozgniecione brokuły, boczek, cebulę, ser. Ciasto powinno być 2 razy bardziej gęste niż

Bon Appetit Małgorzaty
Odchudzony pasztet drobiowy z karmelizowaną cebulą 441

Ugotowane mięso zemleć w maszynce do mielenia 2 razy razem z cebulą, marchewką i odciśniętymi od mleka bułkami. (pietruszki do pasztetu nie dodajemy). Dodać jajka, majeranek, sól i pieprz. Następnie wyrobić rękoma. Podłużną formę wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić mięsem. Piec w 180 stopniach C około 1 godziny. Podawać

Bon Appetit Małgorzaty
Pudding chlebowy ze szpinakiem i kalafiorem 202

można pominąć)3 ząbki czosnkupół cebuli10 dag żółtego seragarść orzechów włoskich albo piniowycholej do smażeniasól, pieprzWycinani skórki od kromek chleba. Kalafior gotujemy w osolonym wrzątku. W miseczce mieszamy jajko z mlekiem, roztopionym masłem, solą i pieprzem. Szpinak podsmażamy na oleju z pokrojoną w piórka cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawimy solą

Bon Appetit Małgorzaty
Sezamowe ciastka z daktylami 183

Już robiłam kiedyś podobne ciastka, tym razem zrobiłam z tureckimi daktylami. Są to ciastka " mniejsze zło" ponieważ nie zawierają cukru, mąki ani jajek. Składniki można dodać na oko :):7 łyżek sezamu4 łyżki płatków owsianychkilka pokrojonych suszonych daktyli1 łyżka ulubionych płatków śniadaniowych1 łyżka suszonej żurawiny2 garści posiekanych orzechów włoskich1 łyżka słonecznikakilka pokrojonych suszonych moreli

Bon Appetit Małgorzaty
Deserowy consensus - Seromakowiec 355

szczypta soli do białek 1 szklanki cukru4 łyżki kaszy manny kilka kropel aromatu waniliowegoMasa serowa:1 kg sera twarogowego (w wiaderku 3-krotnie mielony na sernik)5 jajek (osobno białka i żółtka)dodatkowo 2 żółtka125 g masła1 szklanki cukruszczypta soli (do białek)dodatkowo cukier puder do posypania wierzchu ciastapół szklanki suszonej zurawinySpód: Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy

Bon Appetit Małgorzaty
Placuszki gryczane z łososiem i szpinakiem 224

twardego sera)1 jajkokilka listków świeżego szpinaku albo koperekpieprz, sól1 cytrynaolej do smażeniaKaszę gotujemy w osolonym wrzątku wg instrukcji z opakowania producenta. Następnie kaszę mieszamy z 1 jajkiem i tartym parmezanem. Rozgrzewamy olej na patelni po czym smażymy po 1 łyżce kaszy z obu stron. Gotowe placuszki układamy na papierowym ręczniku żeby pozbyć się nadmiaru oleju

Bon Appetit Małgorzaty
Pączki light - pieczone w piekarniku 398

Przykrywam miseczkę ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce bez przeciągów na 20 minut.Jajka miksuję z cukrem na puszystą masę. Do miski wsypuję przesiana mąkę, cukier waniliowy, dodaję mieszankę z jajek, miękkie masło i zaczyn. Mieszam wszystkie składniki drewnianą łyżką, a następnie przekładam na stolnicę i zagniatam, aż ciasto stanie się gładkie, elastyczne (około 10 minut). Wyrobione ciasto umieszczam w misce

Bon Appetit Małgorzaty

Proponowane wyszukiwania