jajkaszklanka cukru2 szklanki mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki cukru waniliowego1 łyżka ekstraktu waniliowego2 łyżki mąki ziemniaczanej1/4 szklanki olejuszczypta soli2 łyżki kakaoSposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy jajka i ubijamy na najwyższych obrotach razem z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy ekstrakt waniliowy i olej, mieszamy.W oddzielnej misce mieszamy obie mąki, proszek do pieczenia
Słodkie Przyjemnościczekolady35 g cukru3/4 szklanki mleka50 g masła 50 g cukru pudru2,5 szklanki mleka w proszkuok 6 kiwikonfitura wiśniowaSposób przygotowania:Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy kokos, masło, cukier i jajka, ugniatamy ręcznie bądź przy pomocy robota kuchennego. Gdy masa będzie zwarta i elastyczna, podsypujemy ja mąką, dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy na placki grubości około
Słodkie Przyjemnościłyżki cukru cynamonowegoKruszonka70 g cukru120 g mąki kukurydzianej100 g masłaSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Wszystko sprawnie zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na blacie wysypanym mąką pszenną (tak, pomijamy schładzanie ciasta).Jabłka ścieramy na grubych oczkach, odstawiamy.Ciasto na spód, grubo wałkujemy, następnie przekładamy do formy od tarty
Słodkie Przyjemnościminut. Po wyłowieniu przekładamy do miski z zimną wodą, aby nie straciły sprężystości.Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, sól, wbijamy jajka. Wszystko sprawnie zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 2-3 h do lodówki. Po tym czasie, ciasto wyjmujemy na blat, a następnie cienko rozwałkowujemy.Każdy ze szparagów zawijamy
Słodkie Przyjemnościkawałki, ćwiartki będą za duże. Pokrojone owoce przekładamy do miski i posypujemy 3 łyżkami cukru. Odstawiamy w misce na później.Mąkę przesiewamy do miski i zalewamy wodą, dodajemy masło, jajka i mieszamy, a następnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na trzy części, jedną wyjmujemy z miski, resztę przykrywamy mokrą ściereczką. Oderwany kawałek wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka za pomocą dużej
Słodkie Przyjemnościnastępnie wrzucamy do wrzącej wody na około 3-4 minuty. Po tym czasie warzywa wyjmujemy i przekładamy do miski z zimną wodą. Kroimy na mniejsze kawałki.Do miski wbijamy jajka, zalewamy to mlekiem, jogurtem, musztardą i olejem. Wszystko lekko roztrzepujemy do połączenia się składników. W oddzielnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, startym serem sola i pieprzem.Do suchych
Słodkie Przyjemnościmąkiszklanka wody2 jajkałyżeczka oliwy z oliwekszczypta soliDodatkowo :300 g kurekopakowanie fety - 45% tłuszczumały jogurt naturalnysól i pieprz10 szparagówłyżeczka majonezuSposób przygotowania:Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, oliwę. . Mieszamy, a następnie dodajemy wody - wody powinno być tyle ile wchłonie ciasto - powinno być płynne (ale nie przeźroczyste ).Smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej. Jeżeli macie już 'zużytą' patelnie, polecam dodać troszkę
Słodkie Przyjemnościoleju60 g mąki pszennejdodatkowo:3 szklanki truskawek150 ml jogurtu2 łyżki żelatyny +1/4 szklanki wody200 g truskawek + 200 ml śmietanki 30% do dekoracjiSposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy białko i miksujemy. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier i ciągle mieszamy. Gdy masa będzie puszysta, dolewamy olej i dosypujemy stopniowo mąkę mieszając ręcznie łopatką albo łyżką.Przelewamy d okrągłej
Słodkie Przyjemnościsami."Składniki:160 g masła100 g cukrujajkołyżeczka ekstraktu waniliowego4 łyżki mąki kukurydzianejłyżeczka proszku do pieczenia150 g mąki pszennejszklanka truskawekkilka listków melisy cytrynowejSposób przygotowania:Masło ucieramy razem z cukrem, dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy i dalej miksujemy.W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masła i mieszamy.Z gotowej masy przygotowujemy małe ciasteczka, za pomocą dwóch łyżeczek, tworząc
Słodkie Przyjemnościjajko80 g mąkiszklanka wodyszczypta soliłyżeczka oliwy z oliwek100 g piersi z kurczaka4 szparagisałata zielona - młodapomidor1/4 zielonego ogórkajogurt naturalnypół łyżeczki musztardysól i pieprzSposób przygotowania:Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, oliwę i sól. Mieszamy, a następnie dodajemy wody - wody powinno być tyle ile wchłonie ciasto - powinno być płynne (ale nie przeźroczyste ). Smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej z obu stron na złoty
Słodkie PrzyjemnościCzęstujcie się!"Składniki:2 szklanki mąki80 g cukru80 g masłajajkoszklanka jagódcukierSposób przygotowania:Do miski, albo na blat wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i tworzymy górkę, na którą wbijamy jajko, wszystko mieszamy a następnie szybko zagniatamy.Gotowe ciasto rozwałkowujemy i kroimy na pasy szerokości około 10 cm, następnie w trójkąty. Na środku każdego kawałka układamy po łyżeczce jagód i szczypcie
Słodkie Przyjemnościmleka5 żółtek5 łyżek cukru waniliowego2 łyżki mąki ziemnaczanejłyżka masłaKruche ciasto:2 szklanki mąki80 g cukru80 g masłajajko4 szklanki jagódSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i jajka, następnie wszystko mieszamy i szybko zagniatamy.Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej formy na tartę- spód nakłuwamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Słodkie Przyjemnościcukru55 g mąki kukurydzianej245 g mąki pszennej5 łyżek jogurtu greckiego łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklani olejukruszonka: 50 g masła, 70 g cukru, 70 mąkiSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka i ubijamy je do białości razem z cukrem. Do tak ubitej masy wlewamy olej i jogurt grecki - mieszamy.W drugiej misce łączymy ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia, które
Słodkie Przyjemnościmasła4,5 szklanki mąki2 żółtkajajkoszklanka cukru1,5 kg jabłekłyżka cynamonuszklanka cukru1,5 szklanki czarnej/czerwonej porzeczkiSposób przygotowania:Żółtka łączymy z cukrem aby powstał nam tak zwany kogiel mogiel, dodajemy jajko i dalej mieszamy. Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy pokrojone na kawałki masło i przygotowany kogiel mogiel. Całość szybko ugniatamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.W tym czasie jabłka
Słodkie Przyjemnościprawdziwą wanilią3 łyżki mąki pszennejłyżka mąki ziemniaczanejulubione owoceSposób przygotowania:Kruche ciasto :Mąkę, masło, cukier i wanilię wsypujemy do miski i mieszamy robotem kuchennym na najniższych obrotach. Następnie wbijamy jajko i dodajemy żółtko i nadal miksujemy. Gdy ciasto będzie zaczynało się kleić, dosypujemy jeszcze trochę mąki i ręcznie ugniatamy, a następnie wkładamy na 30 minut do lodówki.Po tym czasie ciasto
Słodkie Przyjemności