kawałki, ćwiartki będą za duże. Pokrojone owoce przekładamy do miski i posypujemy 3 łyżkami cukru. Odstawiamy w misce na później.Mąkę przesiewamy do miski i zalewamy wodą, dodajemy masło, jajka i mieszamy, a następnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na trzy części, jedną wyjmujemy z miski, resztę przykrywamy mokrą ściereczką. Oderwany kawałek wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka za pomocą dużej
Słodkie Przyjemnościnastępnie wrzucamy do wrzącej wody na około 3-4 minuty. Po tym czasie warzywa wyjmujemy i przekładamy do miski z zimną wodą. Kroimy na mniejsze kawałki.Do miski wbijamy jajka, zalewamy to mlekiem, jogurtem, musztardą i olejem. Wszystko lekko roztrzepujemy do połączenia się składników. W oddzielnej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, startym serem sola i pieprzem.Do suchych
Słodkie Przyjemnościmąkiszklanka wody2 jajkałyżeczka oliwy z oliwekszczypta soliDodatkowo :300 g kurekopakowanie fety - 45% tłuszczumały jogurt naturalnysól i pieprz10 szparagówłyżeczka majonezuSposób przygotowania:Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, oliwę. . Mieszamy, a następnie dodajemy wody - wody powinno być tyle ile wchłonie ciasto - powinno być płynne (ale nie przeźroczyste ).Smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej. Jeżeli macie już 'zużytą' patelnie, polecam dodać troszkę
Słodkie Przyjemnościoleju60 g mąki pszennejdodatkowo:3 szklanki truskawek150 ml jogurtu2 łyżki żelatyny +1/4 szklanki wody200 g truskawek + 200 ml śmietanki 30% do dekoracjiSposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy białko i miksujemy. Pod koniec ubijania dosypujemy cukier i ciągle mieszamy. Gdy masa będzie puszysta, dolewamy olej i dosypujemy stopniowo mąkę mieszając ręcznie łopatką albo łyżką.Przelewamy d okrągłej
Słodkie Przyjemnościsami."Składniki:160 g masła100 g cukrujajkołyżeczka ekstraktu waniliowego4 łyżki mąki kukurydzianejłyżeczka proszku do pieczenia150 g mąki pszennejszklanka truskawekkilka listków melisy cytrynowejSposób przygotowania:Masło ucieramy razem z cukrem, dodajemy jajko i ekstrakt waniliowy i dalej miksujemy.W drugiej misce mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masła i mieszamy.Z gotowej masy przygotowujemy małe ciasteczka, za pomocą dwóch łyżeczek, tworząc
Słodkie Przyjemnościjajko80 g mąkiszklanka wodyszczypta soliłyżeczka oliwy z oliwek100 g piersi z kurczaka4 szparagisałata zielona - młodapomidor1/4 zielonego ogórkajogurt naturalnypół łyżeczki musztardysól i pieprzSposób przygotowania:Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, oliwę i sól. Mieszamy, a następnie dodajemy wody - wody powinno być tyle ile wchłonie ciasto - powinno być płynne (ale nie przeźroczyste ). Smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej z obu stron na złoty
Słodkie PrzyjemnościCzęstujcie się!"Składniki:2 szklanki mąki80 g cukru80 g masłajajkoszklanka jagódcukierSposób przygotowania:Do miski, albo na blat wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i tworzymy górkę, na którą wbijamy jajko, wszystko mieszamy a następnie szybko zagniatamy.Gotowe ciasto rozwałkowujemy i kroimy na pasy szerokości około 10 cm, następnie w trójkąty. Na środku każdego kawałka układamy po łyżeczce jagód i szczypcie
Słodkie Przyjemnościmleka5 żółtek5 łyżek cukru waniliowego2 łyżki mąki ziemnaczanejłyżka masłaKruche ciasto:2 szklanki mąki80 g cukru80 g masłajajko4 szklanki jagódSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, kawałki masła i jajka, następnie wszystko mieszamy i szybko zagniatamy.Gotowe ciasto rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie i przekładamy do metalowej formy na tartę- spód nakłuwamy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym
Słodkie Przyjemnościcukru55 g mąki kukurydzianej245 g mąki pszennej5 łyżek jogurtu greckiego łyżeczka proszku do pieczenia1/2 szklani olejukruszonka: 50 g masła, 70 g cukru, 70 mąkiSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka i ubijamy je do białości razem z cukrem. Do tak ubitej masy wlewamy olej i jogurt grecki - mieszamy.W drugiej misce łączymy ze sobą obie mąki i proszek do pieczenia, które
Słodkie Przyjemnościmasła4,5 szklanki mąki2 żółtkajajkoszklanka cukru1,5 kg jabłekłyżka cynamonuszklanka cukru1,5 szklanki czarnej/czerwonej porzeczkiSposób przygotowania:Żółtka łączymy z cukrem aby powstał nam tak zwany kogiel mogiel, dodajemy jajko i dalej mieszamy. Mąkę wysypujemy na blat, dodajemy pokrojone na kawałki masło i przygotowany kogiel mogiel. Całość szybko ugniatamy i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.W tym czasie jabłka
Słodkie Przyjemnościprawdziwą wanilią3 łyżki mąki pszennejłyżka mąki ziemniaczanejulubione owoceSposób przygotowania:Kruche ciasto :Mąkę, masło, cukier i wanilię wsypujemy do miski i mieszamy robotem kuchennym na najniższych obrotach. Następnie wbijamy jajko i dodajemy żółtko i nadal miksujemy. Gdy ciasto będzie zaczynało się kleić, dosypujemy jeszcze trochę mąki i ręcznie ugniatamy, a następnie wkładamy na 30 minut do lodówki.Po tym czasie ciasto
Słodkie Przyjemnościdługo. Przekonałam Was? Mam nadzieję :) "Składniki:150 g masła4 szklanki mąki2 żółtkajajkoszklanka cukru3 szklanki wydrążonych czereśni (świeżych lub zawekowanych)cukier z prawdziwą waniliąSposób przygotowania:Żółtka łączymy z cukrem, dodajemy jajko i mieszamy tak, aby powstał kogiel mogiel. Na blat wysypujemy mąkę, kroimy na małe kawałki masło które dorzucamy do mąki. Następnie dodajemy masę jajeczną - całość szybko zagniatamy, zawijamy
Słodkie Przyjemnościśmietanki4 gruszkikruszonka : 80 g masła, 100 g cukru, 80 g mąki, 1,5 łyżki sezamucynamon Sposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 190`C.Do wysokiej miski wbijamy jajka i lekko je roztrzepujemy, następnie dosypujemy cukier i ubijamy do podwojenia objętości - utworzenia się lekkiej piany.Następnie do masy jajecznej dolewamy oliwę i ekstrakt goździkowy - ponownie miksujemy.Kolejnym krokiem jest dodanie do masy mąki
Słodkie PrzyjemnościCynamonowe ciasto ze śliwkami. Śmiało! Częstujcie się :)"Składniki:3 jajka5 łyżek cukru z cynamonemłyżeczka proszku do pieczenia85 g mąki pszennej15 śliwek węgierekSposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier wymieszany z cynamonem ( ilość cynamonu zależna jest od kucharza :)) i ubijamy do uzyskania puszystej piany. W drugiej misce mieszamy mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia a następnie dodajemy
Słodkie Przyjemnościjaja340 g mąkiłyżeczka proszku do pieczenia55 g kakao1,5 łyżeczki przyprawy korzennej2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowegoSposób przygotowania:Do miski wrzucamy miękką margarynę, dodajemy cukier i ubijamy, następnie dodajemy kolejno po jajku nadal miksując.W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną i kakao. Do przygotowanej masy jajecznej wlewamy ekstrakt pomarańczowy i wsypujemy sypkie składniki. Mieszamy.Gotow
Słodkie Przyjemności