proszku do pieczenia3 duże jabłka40 g cukruSposób przygotowania:Do miski wrzucamy ser i zalewamy go mlekiem - miksujemy do momentu, aż na powierzchni pojawi się piana - odstawiamy.W drugiej misce ubijamy jajka z dodatkiem cukru, gdy masa podwoi swoja objętość dolewamy mleko i dalej ubijamy. Gdy składniki się połączą dosypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia (lekko mieszając) oraz dorzucamy starte
Słodkie Przyjemnościmąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka kakao100 ml oleju rzepakowego100 g orzechów włoskich + mała garstka do ozdobienia ciasta120 g gorzkiej czekolady - na polewęSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka i ubijamy, gdy powstanie piana dodajemy cukier połączony z przestudzonym espresso i dalej ubijamy. Dolewamy olej i lekko mieszamy.W drugiej misce łączymy kakao, proszek do pieczenia i mąkę razem
Słodkie Przyjemnościjajka100 g cukru1/2 szklanki mleka1/3 szklanki oleju1 łyżka ekstraktu waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia250 g mąki50 g migdałów50 g czekoladySposób przygotowania:Piekarnik rozgrzewamy do 190`C.Do wysokiej miski wbijamy jajka i ubijamy na puszystą masę, następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dolewamy olej, ekstrakt i mleko i mieszamy.W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i zmielonymi migdałami. Czekoladę
Słodkie Przyjemnościodstawiamy na mniej więcej 20 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, resztę cukru i mleka, roztopione, ostudzone masło i szczyptę soli. Do miski dodajemy również lekko roztrzepane jajka i zaczyn, całość zagniatamy na gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).Wyrośnięte ciasto zagniatamy, a następnie dzielimy na 12-16 części, formując
Słodkie Przyjemnościkolorowej słodkiej skorupceSposób przygotowania:Do wysokiej miski wrzucamy pokrojone miękkie masło, dodajemy cukier i miksujemy na najwyższych obrotach. Następnie do masy dodajemy 2,5 łyżki mleka i jajko i miksujemy dalej.W drugiej misce łączymy mąkę pszenną z ziemniaczaną i kakao.Sypkie składniki wsypujemy do masy maślanej i dokładnie wyrabiamy - ja wyrabiam ciasto robotem, ale można też ręcznie. Gotowe ciasto
Słodkie Przyjemnościsuszonych połówek żurawiny100 g mąki ziemniaczanej1 łyżka (20g mąki kukurydzianej)100 g mąki pszennej1 łyżeczka proszku do pieczenia½ szklanki olejucukier puder waniliowy Sposób przygotowania:Na sam początek wbijamy jajka i białka, dodajemy cukier i ubijamy do podwojenia objętości. Następnie dolewamy olej i dalej miksujemy.W drugiej misce mieszamy przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną, kukurydzianą i proszek do pieczenia. Dodajemy żurawinę, pokrojone
Słodkie Przyjemnościkukurydzianejduża garść orzechów laskowych/migdałówduża garść żurawiny300 g maki pszennej - tortowejłyzża ekstraktu waniliowegoSposób przygotowania:Do miski wrzucamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy do białości, nastepnie dodajemy żółtka i jajko i dalej ubijamy.W oddzielnej misce mieszamy obie maki, pokruszone orzechy, żurawinę i pokrojoną na małe kawałki czekoladę.Sypkie składniki dodajemy do masy maślanej, dolewamy ekstrakt waniliowy i ucieramy do połaczenia
Słodkie Przyjemnościjest szarlotka, mogłabym ją jeść codziennie, dlatego tak bardzo przypadł mi do gustu pomysł na przygotowanie brytyjskiej wersji, która różni się od polskiej konstrukcją ciasta - jest to ciasto bez jajek i na wodzie, a jabłka pokrojone są w grubą kostkę z niewielką ilością cukru. Ale co jak co, ciasto wychodzi wyśmienite! Mam nadzieje, że i Wam przypadnie ono do gustu
Słodkie Przyjemnościpszennej160 g cukrułyżeczka proszku do pieczeniaszklanka czerwonych porzeczekSposób przygotowania:Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.W dużej misce mieszamy obie mąki z cukrem , dodajemy proszek do pieczenia. W drugiej olej z jajkami, ekstraktem waniliowym, nalewką i mlekiem.Do suchych składników wlewamy płynne i mieszamy łopatką.Formę na muffiny wykładamy papilotkami i napełniamy je do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej babeczki nakładamy po łyżce
Słodkie Przyjemnościprzygotowania:Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy 30 g cukru i 45 g białej czekolady połamanej na kawałki. Gotujemy do rozpuszczenia się składników i odstawiamy do przestudzenia.Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier waniliowy i ekstrakt i miksujemy na najwyższych obrotach do podwojenia objętości. Następnie wlewamy ostudzone mleko i dalej mieszamyW drugiej misce łączymy mąkę i proszek do pieczenia, a następnie
Słodkie Przyjemnościświęta. Zapraszam na ciasteczka biszkoptowe z ananasem."Składniki:3 jajka80 g cukru pudru90 g cukru150 g masła150 g mąkidżem wiśniowy250 ml śmietanki 30 % ananas świeży/ z puszkiSposób przygotowania:Jajka ubijamy razem z cukrem i cukrem pudrem. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i mieszamy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do ciasta - lekko mieszamy.Ciasto wylewamy na blaszkę
Słodkie Przyjemnościjajkaszklanka cukru2 szklanki mąki1,5 łyżeczki proszku do pieczenia4 łyżki cukru waniliowego1 łyżka ekstraktu waniliowego2 łyżki mąki ziemniaczanej1/4 szklanki olejuszczypta soli2 łyżki kakaoSposób przygotowania:Do wysokiej miski wbijamy jajka i ubijamy na najwyższych obrotach razem z cukrem i cukrem waniliowym. Gdy masa podwoi swoją objętość dodajemy ekstrakt waniliowy i olej, mieszamy.W oddzielnej misce mieszamy obie mąki, proszek do pieczenia
Słodkie Przyjemnościczekolady35 g cukru3/4 szklanki mleka50 g masła 50 g cukru pudru2,5 szklanki mleka w proszkuok 6 kiwikonfitura wiśniowaSposób przygotowania:Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy kokos, masło, cukier i jajka, ugniatamy ręcznie bądź przy pomocy robota kuchennego. Gdy masa będzie zwarta i elastyczna, podsypujemy ja mąką, dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy na placki grubości około
Słodkie Przyjemnościłyżki cukru cynamonowegoKruszonka70 g cukru120 g mąki kukurydzianej100 g masłaSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, wsypujemy cukier i wbijamy jajka. Wszystko sprawnie zagniatamy, a następnie rozwałkowujemy na blacie wysypanym mąką pszenną (tak, pomijamy schładzanie ciasta).Jabłka ścieramy na grubych oczkach, odstawiamy.Ciasto na spód, grubo wałkujemy, następnie przekładamy do formy od tarty
Słodkie Przyjemnościminut. Po wyłowieniu przekładamy do miski z zimną wodą, aby nie straciły sprężystości.Do miski wsypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą, dodajemy pokrojone na małe kawałki masło, sól, wbijamy jajka. Wszystko sprawnie zagniatamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 2-3 h do lodówki. Po tym czasie, ciasto wyjmujemy na blat, a następnie cienko rozwałkowujemy.Każdy ze szparagów zawijamy
Słodkie Przyjemności