Składniki: 250g mąki pszennej,180 g cukru,5 jajek,250g masła,½ łyżeczki sody oczyszczonej,1 łyżka mleka,ok. 100 g mieszanki do keksa,50 g orzechów włoskich, 1 garść żurawiny Przygotowanie: Mieszankę keksową z żurawiną i orzechami obtaczamy w mące. Oddzielamy żółtka od białek. Sodę mieszamy z mlekiem. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę
Aga w kuchniświeża- truskawkiPrzygotowujemy 6 kokilek. Smarujemy je masłem i oporuszamy dokładnie kakao. Wstawiamy je do lodówki.Masło z pokruszoną czekoladą topimy w wysokim garnku i dodajemy ziaren wanilii. Odstawiamy.Ubijamy wszystkie jajka na gładko i powoli dodajemy cukier cały czas ubijając.Przekładamy masę jajeczną do większego najlepiej szklanego naczynia, dodajemy schłodzoną masę czekoladową delikatnie mieszając łączymy w jedną całość, dodajemy pomarańcze
BaRepasdrobno siekamy. Uprażone nerkowce również. Łączymy razem.Zalewamy łyżką wcześniej przygotowanego sosu. Mieszamy.Jeżeli masa tatara wydaje Wam się sucha dodajcie jeszcze łyżkę sosu.Można podawać z grzankami, dodać jajko w koszulce...kto co lubi
BaRepaswśród tych wszystkich serników i makówek znajdzie się jeszcze miejsce na świątecznym stole na takie wspaniałości.Działamy!Co potrzeba?Do ciasta:-dwa i trochę kubka mąki krupczatki przesianej-jajo-dwie łyżki oleju rzepakowego-pół kubka ciepłej wody z łyżeczką octu jabłkowego-szczypta soliDo farszu:-8 małych jabłek-2 gruszki-garść rodzynek -łyżeczka cynamonu-2/3 kubka cukru brązowego
BaRepasMam swoj ulubiony przepis na baze do muffinek - zawsze sie udaje i jest naprawde prosty. Mozna do niego wrzucić dowolne dodatki i za każdym razem zachwycać
happycreatiff.blogspot.comMimo tego, że urodziłam się w środku lata to właśnie jesień jest moją porą roku. Lubię jesienne słońce, drzewa, kwiaty. Uwielbiam też
happycreatiff.blogspot.comskładniki* 400 g mielonego suchego maku* 400 ml mleka* 1 łyżka masła * 5 jajek* 1/2 szklanki miodu* 3 duże jabłka* 125 g miękkiej margaryny* 3/4 szklanki cukru* aromat migdałowy* 2 łyżeczki proszku do pieczenia * 3 szklanki bakalii (orzechy, migdały, skórka cytrynowa i pomarańczowa, rodzynki, suszone morele, kandyzowane owoce) Sposób wykonania Mleko zagotować z łyżką masła, wsypać mielony
Mix smakułyżeczki kardamonu1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta solipłatki migdałowe do posypania ciastacukrowe gwiazdki Polewa czekoladowa:2 łyżki kakao8 łyżeczek cukru2 łyżeczki masła2 łyżki mlekaWykonanie:Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy olej, marchewkę, przesianą mąkę wraz z przyprawami i szczyptą soli. Wszystko dokładnie miksujemy.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, bez termoobiegu. Tortownicę z kominem natłuszczamy
Kulinarne przygody Gatityprosty w przygotowaniu, a przepyszny w smaku i z pewnością warto przygotować go w domu. Tort Brzoskwiniowy z Masą Budyniowo-Maślaną oraz Kremem Budyniowo-Śmietanowym - Składniki: biszkopt:4 jajka (osobno żółtka i białka)8 łyżek cukru3/4 szklanki mąki ziemniaczanej1 łyżka mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczeniacukier waniliowymasa:500 ml mlekabudyń waniliowyłyżka mąki ziemniaczanej2 żółtka 1/3 szklanki cukrucukier
Słodka StronaCzekoladowego ciasta kawałek. I dzień staje się lepszy.CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I BRZOSKWINIAMI/źródło: nie pamiętam;/1 kostka masła (250g)1 szklanka wody1,5 szklanki cukru3
W kuchni Karmel-itkiusmażyć białkowego omleta!Składniki:4 białka2 żółtka2 łyżki mąki pełnoziarnistej1 łyżka cukru2 łyżki mleka 2%Do podania:3 łyżki serka wiejskiego2 łyżki powideł śliwkowych Sposób przygotowania:Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Wszystkie białka ubijamy na sztywną pianę z szczyptą soli. Żółtka ucieramy z cukrem, aż się rozpuści. Do żółtek dodajemy mąkę i miksujemy. Dodajemy mleko i powtarzamy
Truskawkowa Fiestakubka letniego mleka, łyżkę cukru i dokładnie wymieszać. Ostawić do wyrośnięcia.Do mąki w misce dać cukier, sól, cukier waniliowy i kurkumę wymieszać. Następnie dać zaczyn i wymieszać. Wbić jajko i żółtko, zagniatać ciasto, dać masło i tyle mleka, aby ciasto było łatwe do zagniatania. Nie za rzadkie i nie za twarde. Dłuższą chwile zagniatać i zostawić w misce
Moje pyszne gotowanieChrzanowa rolada szpinakowo - łososiowa jest świetną przekąską na Karnawałową imprezę. Robi furorę zarówno wyglądem, jak i smakiem. Można ją wykonać bez dodatku chrzanu, ale z nim
Anielska Kuchnia Aniprzepis doskonale się nada dla tych co chcą zjeść trochę słodkości, ale jednocześnie ograniczają kalorie, #faworki nie są smażone w głębokim tłuszczu, ciasto jest przygotowane całkowicie bez dodatku jajek i cukru. Mimo to faworki są smaczne, chrupiące, złociste, delikatnie posypane cukrem pudrem.Aby je przygotować wystarczy 1,5 szklanki mąki pszennej wymieszanej z ½ łyżeczki soli, zagnieść ze 100 g pokrojonego masła
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjaglaną. Są bardzo syte i smaczne :) Składniki:(na ok. 50 sztuk) Ciasto:- 0,5 kg mąki pszennej (ok. 3 szklanki)- 1/4 szklanki gorącej wody - 1 całe jajko + 1 żółtko (bez białka!!!) - sól do smaku Farsz:- 2 woreczki kaszy jaglanej - 2-3 duże cebule czerwone - 1 kostka twarogu chudego lub półtłustego - przyprawy
Gotuj Z Muzyką