dzielę się z Wami :)składniki na: około 100 pierniczków-- 550 g mąki tortowej + do podsypania- 300 g miodu - 100 g ciemnego cukru z melasą- 120 g masła- 1 jajko- 2 łyżeczki sody oczyszczonej- 50 g przyprawy do piernika- 2 łyżeczki kakaoMasło rozpuszczamy w rondlu. Następnie czekamy aż lekko przestygnie. Mieszamy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy na jednolitą
Bon Appetit Małgorzatyposiekany rozmaryn. Gotujemy około 20 minut. Knedle: ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy a następnie mielimy przy pomocy praski. Ziemniaki wykładamy na stolnicę. Dodajemy mąkę, wbijamy jajka. Zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy placuszki i na każdym dajemy po 1 łyżce dżemu ze śliwek. Zalepiamy w kulkę. Gotujemy we wrzątku partiami. Po wypłynięciu gotujemy jeszcze przez 5 minut
Bon Appetit Małgorzatyzasypujemy odrobiną mąki (by podczas pieczenia nie opadły na dno). Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Po 15 minutach odsączamy je z wody i także zasypujemy odrobiną mąki. Orzechy drobno siekamy. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, sodę, proszek do pieczenia, kakao i cynamon, olej, mleko oraz orzechy, jabłka i rodzynki. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą drewnianą łyżką. Ciasto
Bon Appetit Małgorzatyróżowy ;) stosując gęsty sok malinowy albo czysty sok buraczany bez dodatku octu i soli. Składniki na kruche ciasto:200 g mąki140 g zimnego masła70 g cukru 1 jajko + 1 żółtko Składniki na polewę:5 łyżek dżemu z jeżyn - (opcjonalnie malinowy)3 tabliczki czekolady białej150 ml śmietanki kremówki2 łyżki masła1 garść fiołków Kruche ciasto: Zagniatamy składniki
Bon Appetit Małgorzatyogórki kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Mieszamy ze sobą, dodając fasolę z puszki. Doprawiamy jogurtem i przyprawami. Całość dokładnie mieszamy i jemy :) Do sałatki można też dodać ugotowane jajka albo natkę pietruszki
Bon Appetit Małgorzatysuszonymi morelami. A do biszkoptu dodałam kakao i przyprawę do szarlotki. Wypróbujcie ten przepis. Nie tylko w Lidlu czuć święta ... Jedząc to ciasto też ;) Składniki na biszkopt:5 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + 1 łyżeczka sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej1 opakowanie gotowej przyprawy do szarlotki albo do piernika1 łyżka kakaoSkładniki na masę
Bon Appetit Małgorzatywyłożoną papierem do pieczenia.2. Robimy masę orzechową: masło lub margarynę, cukier i mleko zagotowujemy, po zagotowaniu zestawiamy z ognia i dodajemy orzechy mielone. Całość mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Jajka dzielimy na białka i żółtka, białka ubijamy na sztywno. Do masy orzechowej dodajemy żółtka i proszek do pieczenia, a na koniec pianę i delikatnie mieszamy. Orzechy wykładamy na wcześniej wyłożone
Kuchnia domowa Aniosuszamy i kroimy w kosteczkę. Obsypujemy przyprawą do drobiu, odstawiamy na pół godziny, a następnie obsmażamy mięso na oleju. Odsączamy na papierowym ręczniku.2. Paprykę, ogórki kiszone i ugotowane jajka kroimy w kostkę. Kukurydzę i selera odsączamy z zalewy.3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, dodajemy jogurt, majonez, sól, pieprz, musztardę. W razie potrzeby doprawiamy.Smacznego
Kuchnia domowa Aniłyżek mąki (w zależności od rodzajów ziemniaków)sól, pieprzsok z połowy cytrynyDodatki:śmietanacukierco kto lubi :)Sposób przygotowania:1. Robimy placki: obrane ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy jajko, posiekaną drobno cebulę oraz mąkę (moja rada - nie dajemy za dużo mąki by masa nie była zbyt gęsta ponieważ wtedy placki nie zarumienią się na złoto). Solimy i pieprzymy
Kuchnia domowa AniCoś dla małych i dużych - to akurat moja córcia lubi zjadać na śniadanie - "Mama! Jajo!"Składniki:2 jajka1 łyżka masłaodrobinka soliSposób przygotowania:1. Na patelni rozgrzewamy masło, wbijamy jajka i smażymy na małym ogniu, mieszając co chwilę.2. Jajka delikatnie solimy.3. Podajemy na ciepło.Smacznego
Kuchnia domowa Animąki2,5 szklanki płatków owsianych górskich1 jajkoaromat waniliowy200 g miękkiego masła3/4 szklanki cukru3/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejszczypta soliSposób przygotowania:1. W jednej misce zmiksować masło, dodać jajko i stopniowo dodawać cukier, ubić mikserem na puszystą masę. Dodać też aromat waniliowy.2. W drugiej misce wymieszać pozostałe suche składniki.3. Do ubitego masła dodać suche składniki i miksować
Kuchnia domowa Anizabielany żurek, to na koniec dodajemy do żurku 2 łyżki śmietany z 1 łyżką mąki i odrobiną wody dokładnie razem wymieszane.5. Żurek podajemy z pokrojonymi wędlinami, gotowanym na twardo jajkiem, chudym białym serem lub serem "gomółką". Smacznego
Kuchnia domowa Anipuszka ananasa4 jajka4 ogórki kiszone20 dag szynki z indyka1 mały pormajonezmusztardapieprzSposób przygotowania:1. Warzywa z puszek i słoików odsączyć, ananasa pokroić w kostkę.2. Szynkę, ogórki kiszone i ugotowane jajka pokroić w kostkę.3. Pora oczyścić, pokroić i nasolić w misce, po 15 minutach odcisnąć z nadmiaru soku.4. Wszystkie składniki połączyć, dodać majonez i musztardę i doprawić pieprzem do smaku.Smacznego
Kuchnia domowa Anicałkiem fajna i szybka do przygotowania przekąska.Składniki:1 ciasto francuskiesól gruboziarnistakminek1 jajkoSposób przygotowania:1. Ciasto francuskie rozwinąć, wyciąć paski o szerokości 1,5 cm.2. Każdy pasek posmarować jajkiem, posypać solą gruboziarnistą i kminkiem.3. Piec na złoto w 180 st. C.Smacznego
Kuchnia domowa Ani