jajko - 22300 przepisów (strona:876/1487)

Pierniczki brukowce 240

karmel rozpuściłam w wodzie. Potem dodałam pozostały cukier, miód i przyprawę korzenną. Wszystko razem wymieszałam, zagotowałam i odstawiłam do wystudzenia.Do dużej miski przesiałam sobie mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, wbiłam jajko i włożyłam miękkie kawałki masła. Wlałam wystudzoną zawartość naszego rondelka i wszystko razem na początku zmiksowałam mikserem ze spiralnymi mieszadłami, a potem tradycyjnie wyrobiłam rękami. Wyrobione ciasto przykryłam i odstawiłam

Blondynka Gotuje
Choinka z dżemem jabłkowym 248

wanilii 1-2 łyżki śmietany 18% 1 jajo 3 łyżki dżemu z rajskich jabłek 1 łyżeczka cukru brązowego Wykonanie. Mąkę przesiać z proszkiem i posiekać z tłuszczem. Zagnieść dodając jajko, śmietanę, cukier i wanilię. Ciasto rozwałkować, wyciąć dwa takie same trójkąty. Jeden posmarować dżemem, przykryć drugim.  Zaznaczyć pośrodku pień i z obu stron ponacinać "gałęzie". Każdą gałąź przekręcić

Kulinarny karnet Christophera
Ciasteczka z landrynkowymi witrażami 249

ozdobię ciasteczkami z kolorowymi, landrynkowymi witrażami.Składniki:300 g mąki100 g cukruszczypta soli1 płaska łyżka kakao1 jajko200 g zimnego masłaokoło 20 kolorowych landrynekPrzygotowanie:Z mąki, cukru, szczypty soli, kakao, jajka i masła szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45 minut.Na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Z pomocą foremki

Smakowity Blog Kulinarny
Świąteczny tort w gwiazdki 239

tego na przemian dodajemy po łyżce oleju, wody i mąki (wymieszanej z proszkiem, sodą, cynamonem i makiem) i tak w kółko do wyczerpania tych składników.Następnie ubijamy białka jajek i dodajemy do masy.Delikatnie mieszamy.Przelewamy masę do formy (użyłam formy o średnicy 18 cm) i pieczemy około 45 minut  180 stopniach ( do suchego patyczka).Przygotowujemy masę.Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno

Mienta blog
"SERNIK - PIERNIK" BEZGLUTENOWY /Sernik piernikowy z musem czekoladowo-orzechowym i z chałwowo-czekoladową polewą. 172

Gwiazda wystąpi u nas kolejny raz w te magiczne dni. Możemy świętować.SKŁADNIKI:SERNIK I MUS CZEKOLADOWY:- pół kostki masła- 350 g serka 3xmielonego- 200 g serka mascarpone- 4 jajka- pół szklanki cukru (najlepiej trzcinowego)- pół szklanki kremu czekolado-orzechowego (najlepiej domowego)- 3 łyżki drobnej kaszki kukurydzianej- szklanka pokruszonych, domowych pierników bezglutenowych  /Przepis na pierniki: tutaj.- skórka pomarańczowa domowa

Wypisz Wymaluj
Lasagne.... warzywne 248

płaty lasagne. Nastęnie dajemy sos, grillowaną cukinię oraz ser.Na to mieszankę warzywną oraz sos.Przykrywamy płatami lasagne.Teraz dajemy sos i mieszankę warzywną,sos i płaty lasagne.Do pozostałego sosu wbijamy całe jajo i miksujemy- to górna warstwa- zrobi się taka fajna skorupka. Po zmiksowaniu dodajemy resztę sera i mieszamy.Polewamy całośc i wkąłdamy do piekarnika na około pół godziny.Można więcej, musicie obserwować

Z Kuchni Do Kuchni
DOMOWY MAKARON ORKISZOWY 263

lodówce.Składniki:- 330g mąki orkiszowej, u mnie typ750        (lub 300g mąki pszennej)- 3 żółtka- 1 łyżka oliwy z oliwekW misie miksera umieścić mąkę, dodać jajka i oliwę. Mieszać pomału przy użyciu zwykłego mieszadła aż składniki zaczną się sklejać.Następnie zamienić mieszadło na hak i wyrabiać ciasto aż będzie zwarte.Otrzymane ciasto wyrobić jeszcze chwilę ręcznie

Smaczne Zdrowe
Sernik cytrynowy ze stewią i polewą czekoladową 157

paseczki.Zester(Zestenreißer) to specjalny nozyk do cytrusow,ktory pozwala wyciac z cytryn cieniutkie  paseczki,omijajac biala gorzkawa warstwe albedo.Powstale wiorki drobno siekamy.Do sera wsypujemy stewie,dodajemy po jednym jajku,mieszajac mase trzepaczka balonowa niezbyt energicznie,zeby jej jej zbytnio nie napowietrzyc.Dodajemy posiekana skorke cytrynoea i esencje waniliowa.Przez sitko przesiewamy make ziemniaczana.Na koniec wlewamy porcjami mleko.Masa sie bardzo rozrzedzi

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety z indyka w marchewkowo-migdałowej panierce 166

foli.Przyprawic sola i pieprzem , jednak mocniej niz zazwyczaj.Marchew umyc,obrac i zetrzec na tarce do warzyw na grubych oczkach.Wymieszac ze slupkami migdalow,odstawic.Jajko rozbeltac.Kotlet obtoczyc w mace,nastepnie w jajku ,a na koncu w marchwce z migdalami.Panierke docisnac.Na patelni rozgrzac maslo i smazyc kotlety na srednim ogniu po 6-7 minut z kazdej strony.Podawac z plasterkiem cytryny.Kotleciki idealnie pasuja

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki z cukinii - I wersja 213

pomoca lyzki pozbawiamy ja gabczastego srodka razem z pestkami.Scieramy cukinie zawsze ze skorka.Wlasnie ta zielona czesc jest dla nas najwartosciowsza.Odlac wode,a mase cukiniowa wymieszac z jajkami i maka ,oraz ze startym na tarce zoltym seremi posiekana natka pietruszki.Nie zalujcie zoltego sera.On bowiem spowoduje dobre zwiazanie masy cukiniowej i dzieki jego dodatkowi brzegi placuszkow stana sie chrupiace.Smazyc male placuszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Botwinka light- wegeteriańska 167

ilosc skladnikow ktore zuzylam dalam - 1 lyzke octu i 1 bardzo plaska lyzeczke cukru.Ilosc soli zalezy od tego jak slony jest bulion.Zupe podac obficie posypana koperkiem i dodatkowo z jajkiem ugotowanym na twardo,z kleksem kwasnej smietany lub jogurtu.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruche ciasto ze śliwkami z kruszonką 463

sliwkowy,wisniow)+ 50 ml wody do rozpuszczenia budyniu1 opakowanie budyniu waniliowego40 g maki ziemniaczanej (2 lyzki)100 g cukruWykonanie:Make,cukier ,maslo,cukier waniliowy,skorke z cytryny i jajko wyrobic na gladka mase .Ciasto na spod odstawic na 30 minut do lodowki.125 g masla roztopic,troche ochlodzic.Z maka,cukrem ,sola i cynamonem zagniesc skladniki  na kruszonke.Sliwki przepolowic,usunac pestki.Sok

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlet schabowy-bez kompleksow... 214

stron.Tradycyjnie przed smazeniem najpierw powinnismy obtoczyc go w mace.Ja tego nie robie,by uniknac nadmiaru tluszczu,ktory wchlonie tak pogrubiona panierka.Po prostu obtaczam posolone kawalki miesa w jajku i bulce tartej.Smaze na rozgrzanym masle ghee.Jesli chcemy miec naprawde smaczne i chrupiace kotlety, nie mozemy zalowac masla.Na ledwo natluszczonej  patelni nie usmazy sie kotlet dobrze.Najlepiej smazyc wszystkie jednoczesnie na duzej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tort z maki gryczanej z kremem z czarnego bzu 182

soku z czarnego bzu2 lyzki drobnego cukru1 op.Tortenguss lub 1 lyzka maki ziemniaczanejdodatkowo: 2-3 lyzki dzemu ( u mnie jezynowy)Wykonanie:°Piekarnik rozgrzewamy do 175°C.Cukier z jajkami ubijamy do bialosci,na gesty,puchaty kogel-mogel .Potem nalezy na wolnych obrotach wmieszac make z proszkiem do pieczenia i olej.Mase wylewamy na tortownice o przekroju 24 cm,wylozona papierem do pieczenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placki ziemniaczane 173

malych oczkach.Mozemy sie posluzyc rowniez robotem kuchennym,ktory ta niewdzieczna prace wykona za nas.Kilo ziemniakow to jednak spora ilosc do tarcia.Nadmiar wody,ktory zbierze sie podczas tarcia odlac.Dodac jajka i make oraz sol i pieprz.Calosc wymieszac.Rozgrzac olej na patelni.Klasc niewielkie kupki ciasta,splaszczyc i smazyc z obydwu stron na zloty kolor.Podawac ze smietana lub jogurtem posypane cukrem.Ten wariant

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania