zarówno z nieskomplikowanego przygotowania, bo jest to naprawdę banalnie prosty przepis :)Serdecznie zachęcam do upieczenia! Sernik:* twaróg półtłusty- 450 g* mascarpone- 250 g* kremówka- 200 ml* jajka- 4 szt.* cukier- szklanka* kasza manna- 2 łyżki* ziarenka z całej laski waniliiKrem maślano-czekoladowy:* czekolada mleczna- 200 g* kremówka- 50 ml* masło- 150 gSernik:Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.Twaróg
Kraina Miodem Płynącawypróbujcie ten przepis :)* kasza manna- 2 szkl.* mak mielony - 2 szkl. (użyłam zmielonego)* jogurt naturalny- 1 szkl.* cukier- 1 szkl.* bakalie- 1 szkl.* pomarańcza- 1 szt. (sok oraz skórka)* jajka- 2 szt.* jabłko starte- 1/2 szklankiPiekarnik nagrzać do 180 stopni.Kaszę mannę wymieszać z jogurtem, makiem, cukrem, bakaliami, startym jabłkiem (na średnich oczkach i odciśniętym z soku) oraz sokiem
Kraina Miodem Płynącasosie na bazie soku pomidorowego i dużej ilości świeżej bazylii i zapiekane w piekarniku.Danie proste, pospolite, a równocześnie wykwintne, nieprawdaż? :)Gnocchi*:* ziemniaki- 1/2 kg* mąka- 2 szkl. + do podsypywania* jajko- 1 szt.* sól i pieprzSos pomidorowo-bazyliowy:* sok pomidorowy- 1 litr* bazylia- cała doniczka* czosnek- 2 ząbki* sól i pieprzDodatkowo:* oliwa do posmarowania formyGnocchi:Ugotowane i zmielone ziemniaki połączyć
Kraina Miodem Płynącaprzepis wrócił ponownie na bloga, ale w trochę ładniejszej odsłonie :)Zapraszam więc Was na placki bananowe, na płatkach owsianych z dodatkiem soku bananowego i oczywiście bananów :)Bez mąki, mleka, jajek i cukru*, a za to pełne zdrowia i błonnika, bardzo pożywne oraz zapewniające przypływ sił witalnych.Kto by pomyślał, że tyle dobrego zawiera jeden, mały placuszek, prawda?! :)U mnie podane
Kraina Miodem Płynącaidealna sałatka owocowa w trochę innym wydaniu, czyli owoce podane na liściach roszponki i polane słodkim sosem balsamicznym (który wykorzystałam w bardzo popularnej na blogu sałatce z rukolą i jajkiem).'Moje' owoce można zastąpić każdymi innymi- wedle upodobań lub wykorzystać te, które macie dostępne w domu- i tak każde będą smakować wyśmienicie.Jedynie czego kategorycznie zmieniać nie wolno, to dodatek
Kraina Miodem Płynącadodatkiem czekolady, masła orzechowego oraz orzechów laskowych.Kaszę można zmiksować, wtedy całośc będzie miała kremową konsystencję, mnie osobiście wyczuwalna kasza nie przeszkadza, dlatego też nie miksowałam :)Bez glutenu, bez jajek, bez cukru, bez pieczenia, a do tego zdrowa i smaczna przekąska! :)Przekonajcie się sami :)* kasza jaglana- 1 szklanka* mleko- 2 szklanki* czekolada gorzka- 120 g** miód- 2 łyżki* masło orzechowe
Kraina Miodem Płynącapieczeniamasa makowa260g suchego maku (ok. 460g ugotowanego i zmielonego)75g miodu60g masła60g cukru2 jajkaolejek migdałowy do smakumasa serowa650 twarogu trzykrotnie zmielonego lub gęstego z wiaderka100g cukru pudru 75g masła3 jajka + 1 białko (pozostałe z produkcji ciasta)3 płaskie łyżki (30g) mąki ziemniaczanej1 łyżka cukru z waniliąskórka otarta z jednej pomarańczyszczypta soliWykonanie:CIASTO PÓŁKRUCHE- mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia
Smakołyki Berenikiczekoladowych cukierków trufli oraz chrupiących orzechów włoskich to po prostu idealne połączenie. Ciasto wydaje się dość pracochłonne, jednak wcale nie jest takie trudne w wykonaniu. foremka 25x36cmBiszkopt: 6 jajek, szklanka mąki tortowej, szklanka cukru, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo dodawać
Z miłości do słodkościtostowego usunąć skórki a pozostały miąższ lekko rozwałkować.2. Na każdą rozwałkowaną kromkę położyć po plastrze sera żółtego i szynki.3. Zwinąć roladki.4. Opanierować - najpierw obtoczyć w mące, następnie w jajku i bułce tartej. 5. Usmażyć na maśle
Kto ugości moich gości?namoczeniu bułek. Dokładnie wymieszać ręką, spróbować i ewentualnie jeszcze doprawić do smaku wedle uznania (należy pamiętać, że po upieczeniu przyprawy będzie czuć intensywniej).7. Na koniec dodać 3 jajka i całość dokładnie wymieszać.8. Keksówkę wysmarować smalcem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć masę mięsną, wyrównać, posypać z wierzchu lekko bułką tartą. Piec 1,5 godziny
Kto ugości moich gości?masła,1/3 szklanki mleka,1 szklanka cukru,5 łyżek dobrego gorzkiego kakao,5-6 łyżek bardzo mocnej kawy (2 łyżeczki drobno mielonej kawy zaparzonej i przecedzonej),5 jajek,szczypta soli,150 g mąki pszennej,100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej - użyłam skórki Gold Pack.Buraki wyszorować i bez obierania ugotować do miękkości. Ugotowane wystudzić i obrać. Zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej
Codzienna kuchnia niecodziennaszklanka makaronu w kształcie ryżu, użyłam Czaniecki5 jajek200 g kukurydzy konserwowej3 łyżki posiekanego szczypiorku4-5 łyżek majonezuewenualnie pieprz do smakuMakaron ugotowac al'dente, przelać zimną wodą i dobrze osączyć. Jajka ugotować na twardzo, wystudzić obrać ze skorupek i pokroić w drobną kostkę. Paluszki krabowe pokroić na małe kawałki-takie grubsze plasterki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Dodać szczypiorek oraz majonez
Monia miesza i gotujeNa świątecznym stole nie może zabraknąć zdrowych ciasteczek, dzieci za ciastami raczej nie przepadają (przynajmniej u nas), za to ciasteczka uwielbiają. Czym większy ich
Smaczne ZdroweSKŁADNIKI20 dag margaryny2 jajka100 g cukru pudru\200 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich200 g maki pszennej100 g czekolady2 łyżki śmietany50 g wiórek kokosowychWYKONANIEUcieramy margarynę z cukrem i jajkami. Dodajemy mąkę i orzechy laskowe . Dobrze mieszamy (najlepiej szybko wyrobić ręką) odstawiamy do lodówki na 2 godziny.z ciasta formujemy ręka kształt małych rogalików, układamy na blaszce wyłożonej pergaminem
W kuchennym oknie Ewymieszając aby cukier się rozpuścił. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.Mleko wymieszać z sodą oczyszczoną. Do wystudzonej masy dodawać stopniowo mąkę, następnie mleko z sodą, jajko, przyprawę do piernika i sól, ciągle wyrabiając ręcznie. Wyrobione ciasto bęzie dość lużne, ale po leżakowaniu w lodówce tężeje.Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione, przełożyć je do szklanej misy
wyzwania kuchenne