jajko - 22300 przepisów (strona:880/1487)

Sernik czekoladowy z gruszkami na oleju rzepakowym 163

wstawić do lodówki na minimum 30 min. Na wierzch ułożyć ugotowane, ostudzone i dobrze odsączone gruszki. Jeśli nie chcą stać można podciąć podstawę. 3. Zmiksować razem sery, cukier, olej, jajka i wanilię. Dodać makę ziemniaczaną i zmiksować. Dodać kwaśną śmietanę i po zmiksowaniu dodawać po trochu czekoladę mieszając łyżką (rozpuszczoną w kąpieli wodnej i przestudzoną) Masę wylać do tortownicy, uważając

UgotujmyTo.pl
Ciasto jogurtowe z owocami 271

niej otarta600 g jogurtu greckiego500 g mąki pszennej tortowej2 łyżeczki sody oczyszczonej600 – 700 g dowolnych owocówMąkę z sodą przesiać i odstawić.W dużej misce połączyć olej słonecznikowy, cukier, jajko, sok z i skórkę z cytryny używając np. rózgi kuchennej. Dodać jogurt i wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą i wymieszać. Ciasto będzie gęste i będzie wyglądało na lekko zwarzone

UgotujmyTo.pl
Jagodzianki 148

małym ogniu aż cukier i masło się rozpuszczą. Zdjąć z palnika i poczekać aż płyn będzie letni.2. Do dużej miski przesiać mąkę. Dodać drożdże. Wlać letnie mleko, żółtka i jajko i sól. Wyrabiać mikserem około 10 minut (lub ręcznie około 20…) aż ciasto będzie elastyczne. Przełożyć ciasto do miski lekko wysmarowanej oliwą i wierzch ciasta również delikatnie posmarować oliwą

UgotujmyTo.pl
Murzynek kokosowy z wiśniami 164

warto wypróbować ten przepis Murzynek kokosowy z wiśniamiSkładniki (na blaszkę ok. 23x27cm):200 g masłaszklanka wodypół szklanki cukru2 czubate łyżki kakao200 dag mąki100 g wiórków kokosowychłyżeczka proszku do pieczenia4 jajka (żółtka i białka oddzielnie)ok. 300g wiśni (u mnie mrożone)1. Masło roztopić w rondelku, dodać wodę, cukier, kakao i podgrzewać na małym ogniu aż składniki się rozpuszczą. Odstawić

UgotujmyTo.pl
822. Knedle z ricotty z jagodami. 134

ciąg dalszy.Ps. Wczorajszy wpis uzupełniłam o przepis :)Przepis: 100g ricotty1/2 jajka30g mąki pełnoziarnistej20g mąki pszennej + do obtoczeniałyżeczka mąki kokosowejcoś do posłodzeniajagody do nadzianiaMąkę przesiewamy. Dodajemy ser i jajko. Dokładnie zagniatamy ciasto. Odrywamy kawałki ciasta i formujemy kulki które spłaszczamy, nadziewamy jagodami i ładnie formujemy.Knedle wrzucamy do gotującej się osolonej wody, i gotujemy ok.7min po wypłynięciu

More food, love and dreams
Piernikowe gofry 273

miód i przyprawę do piernika przekładamy do rondelka, podgrzewamy aż margaryna się rozpuści, studzimy.Do misy robota przekładamy mąkę z sodą, dodajemy cukier puder, mieszamy, wlewamy płynne składniki i dodajemy jajko. Ciasto dokładnie wyrabiamy hakiem robota (lub ręcznie łyżką), aż ciasto stanie się błyszczące i gładkie.  Gotowe ciasto zawijamy w folię i schładzamy w lodówce ok. 1 godziny. Stolnicę delikatnie posypujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierniczki świąteczne 157

łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżka kakao2 łyżeczki cynamonuprzyprawa do piernikówWYKONANIEMąki wsypać do miseczki, dodać kakao. przyprawę do pierników, cynamon , sodę, wymieszać.Masło rozpuścić w rondelku i ostudzić. Do maki wbić jajka dodać ostudzone mało i miódWszystkie składniki zagnieść i wyrobić jednolite, gładkie ciasto. Tak przygotowane ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm i wykrawać foremkamidowolne kształty pierniczków.W celu zrobienia

W kuchennym oknie Ewy
Chrupiące żytnie ciasteczka z bakaliami 271

jajko1/2 łyżeczki sody oczyszczonąszczypta soliWYKONANIE:Piekarnik nagrzej do 170 stopni C. Masło utrzyj mikserem na puszystą masę. Dodaj do niego cukier i ucieraj jeszcze przez 2 minuty. Wbij jajko i dokładnie zmiksuj.Mąkę wymieszaj z solą i sodą oczyszczoną i wsyp do utartego masła. Porządnie wymieszaj całość drewnianą łyżką.Teraz wsyp zboża i bakalie i jeszcze raz dokładnie zamieszaj.Z gotowego

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort czekoladowo-śmietankowy z owocami 323

świeże owocelistki mięty lub melisy WYKONANIE:CIASTO CZEKOLADOWE:Wszystkie składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej.Nie będziesz potrzebować tutaj miksera, wystarczy rózga kuchenna.W misce roztrzep lekko jajka, dodaj mleko, brązowy cukier, olej oraz esencję z wanilii. Wszystko wymieszaj do połączenia się składników.Do drugiego naczynia przesiej mąkę wraz z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Całość

Słodko-Słony Świat Ilony
Piernik staropolski dojrzewający 395

podgrzewaj powoli aż do wrzenia.Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Zdejmij masę z ognia i zostaw do przestygnięcia. Sodę rozpuść w mleku. Do ostudzonej miodowej masy dodawaj stopniowo mąkę pszenną, jajka, sodę rozpuszczona w mleku, przyprawę korzenna oraz sól.Ciasto wyrób dokładnie, będzie ono kleiste.  Gotowe ciasto przełóż do kamionkowego, emaliowanego lub szklanego naczynia lub miski i przykryj lniana ściereczka

Słodko-Słony Świat Ilony
Pierniczki expresowe 140

lekko mąką. Pamiętaj, że grubsze pierniczki będą bardziej miękkie.Foremkami wytnij dowolne kształty i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Przed włożeniem blaszki do piekarnika posmaruj wszystkie pierniczki jajkiem roztrzepanym z 2 łyżkami mleka.Piecz pierniczki ok. 10-15 min.Gotowe przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku lub puszce. Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
NADZIEWANY KURCZAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM 324

wydostawać małymi dziurkami:)Filet w cieście wstaw ponownie do lodówki na 15 minut.Piekarnik nagrzej do 200 stopni C. Wyjmij przygotowane filety z lodówki, posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz je około 35-40 minut. Ciasto powinno być  pięknie zrumienione.Gotowe podawaj z ulubionymi dodatkami. Smacznego!    I jeszcze dwa zdjęcia instruktażowe

Słodko-Słony Świat Ilony
AKSAMITNY SERNIK Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI 19152

lodówce wiaderko śmietankowego twarogu i koszyczek borówek amerykańskich - było jasne, ze musi z nich powstać sernik:) Zrobiłam go na bazie przepisu na sernik nowojorski, dodając do niego jednak więcej jajek i śmietanę kremówkę. Wierzch oblałam pod koniec pieczenia gęstą śmietaną i posypałam obficie borówkami. Dzięki temu zabiegowi borówki nie popękały i ładnie się prezentowały po wyjęciu z piekarnika. Pieczony

Słodko-Słony Świat Ilony
TARTA DYNIOWA NA KOKOSOWYM SPODZIE 457

uklep porządnie spód i boki, tworząc po bokach rant o grubości 1 cm.Wstaw formę ze spodem do lodówki.MASA DYNIOWA:W malakserze umieść puree z dyni, mascarpone, ricottę, jajka, żółtka, mąkę ziemniaczaną, cukier, skórkę z pomarańczy, cynamon i gałkę muszkatołową i zmiksuj krótko na gładką masę.Przełóż powstałą masę na schłodzony spód ciasteczkowy i piecz tartę 35 minut, aż wierzch

Słodko-Słony Świat Ilony
CIASTO LEŚNY MECH 580

tylko odrobinę ciepły).Dno tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj olejem, boków niczym nie smaruj.Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C.W misce ubij jajka z cukrem i cukrem z wanilią na białą, puszytą masę. Dodaj do masy oolej, wlewając go cieniutką stróżką, cały czas miksując.Dosyp mąkę i proszek do pieczenia i ponownie zmiksuj

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania