jajko - 22300 przepisów (strona:880/1487)

Piernik staropolski 235

przestudzenia, aż masa będzie miała temperaturę pokojową.2. Mąkę łączymy z przyprawą do piernika i sodą.3. Schłodzoną masę przelewamy do dużej miski i miksujemy na średnich obrotach, dodać jajka, następnie mąkę i mleko. Dokładnie miksujemy. Gotowe ciasto przekładamy do kamiennego garnka, słoja lub miski, zabezpieczamy folią i odstawiamy ciasto piernikowe do leżakowania w chłodne miejsce na 5-6 tygodni.4

Apetyczna babeczka
Smażony karp wigilijny i jak błyskawicznie usunąć śluz z ryby 3007

ładaj warstwami: cebula,ryba,cebula.Naczynie przykryj folią i ustaw na balkonie lub w lodówce na całą noc lub nawet dwiebezpośrednio przed smażeniem skrop karpia sokiem z cytryny,obtocz w jajku i bułce tartej i smaż powoli na rozgrzanym maśle ghee z każdej strony.Podawaj prosto z patelni.Jeśli smażysz większą ilość,złóż do naczynia i przechowaj w lekko nagrzanym piekarniku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Półkruche rozmaitości 321

łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki śmietany 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny Wykonanie. Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać masło i posiekać. Wsypać cukier, otartą skórkę cytrynową, dodać jajko, żółtko, śmietanę i zagnieść ciasto. Ciasto cienko rozwałkować i za pomocą formy wykrawać ciasteczka.Za jednym zamachem mamy sporo różnych kształtów. Ale możemy wykrawać takim sprzętem jaki posiadamy. Piec w temp.180 stop.6-7

Kulinarny karnet Christophera
Pierniczki glazurowane 264

śmietany 18%1 jajko200 g cukru1/2 łyżeczki sody330 g mąki1 łyżka kakaoopakowanie przyprawy do piernikaLukier:sok z 1 cytrynycukier puder Wykonanie:Do miski wbić jajko, dodać śmietanę, cukier i sodę. Za pomocą blendera* (końcówka z trzepaczką) lub ręcznie wymieszać składniki, aż do rozpuszczenia cukru. Następnie dodać przesianą mąkę, kakao i przyprawę do piernika. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.Blaszkę wyłożyć

Pasja Smaku
Kukurydziane kotleciki z kaszą kuskus 257

wrzątkiem i przykrywamy, aż napęcznieje i ostygnie. Kukurydzę rozdrabniamy widelcem lub delikatnie blenderem ( nie na całkiem gładką masę). Kukurydzę rozdrobnioną mieszamy z kaszą, dodajemy mąkę, przyprawy i jajko. Wszystko dobrze mieszamy i smażymy na patelni z oliwą na złocisty kolor. Jak chcemy usmażyć kotleciki beztłuszczowo, układamy je na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy w 190 C przez

Niezły Młynek
Karp w czerwonym winie 128

Karpia można zjeść przygotowanego tradycyjnie obtaczanego w jajku i macę, a później smażonego na oleju. Można też przygotować go w płatkach migdałów. Jednak nasze najnowsze odkrycie, zdecydowanie góruje nad tymi dwoma sposobami przyrządzania karpia. Jest to rybka smażona w delikatnym czerwonym winie z dodatkiem cebulki, marchewki i rodzynek. Kulinarne niebo na podniebieniu. Potrawa wolna od glutenu.Ilość porcji: 2Czas przygotowania

Kolizje Smaków
Ciastka owsiane z bakaliami 186

bakalii (u mnie orzechy włoskie, rodzynki, żurawina, wiórki kokosowe)1. Płatki owsiane, mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i posiekane bakalie wrzucamy do miski, mieszamy łyżką.2. Dodajemy jajka, rozpuszczone i wystudzone masło oraz miód (jeśli miód nie jest płynny, można rozrzedzić go kilkoma kroplami gorącej wody). 3. Wszystkie składniki zagniatamy dokładnie ręką. 4. Z gotowej masy formujemy

Szefowa kuchni
KROKIETY Z PIECZARKAMI, PAPRYKĄ I SEREM 223

smaku. Studzimy, po wystudzeniu dodajemy starty na oczkach ser. Mieszamy całość.Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zwijamy do środka najpierw boki, następnie zwijamy naleśnik w rulon. Panierujemy najpierw w jajku potem w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor

Walijskie Pichcenie
Uszka z kapustą i grzybami 170

cebuli. Wszystko dokładnie wymieszać, dodać majeranek i doprawić do smaku. Farsz odstawić aby wystygł. Przygotować ciasto. Mąkę wymieszać ze solą. Margarynę rozpuścić we wodzie. Do mąki dodać wodę oraz jajko. Wymieszać i zagnieść elastyczne ciasto. Gotowe ciasto odstawić na 30 minut. Potem ciasto podsypać mąką i cienko rozwałkować. Z ciasta wykroić koła o średnicy 6 cm. Nakładać odrobinę farszu

Monia miesza i gotuje
Pierogi z kapustą i grzybami 195

suchych drożdży (ciasto jest wtedy bardziej elastyczne – dodaję tylko jak mam)Farsz:kapusta z grzybami - duszona co najmniej dwa dni (wystarczy z 1/3 przepisu) Do mąki dodajemy sól, jajko, drożdże. Mieszamy do połączenia. W czajniku zagotowujemy wodę. Wlewamy do szklanki, dodajemy łyżkę masła (pokrojonego na małe części), mieszamy, a gdy się rozpuści wlewamy do mąki i mieszamy łyżką

Poezja smaku
placuszki z cukinii - kolokithokeftedes 122

pół na grubych i drobnych oczkach. Posolić , wymieszać i odstawić na sicie  na 30 min aby puściła sokPo tym czasie cukinię dobrze odcisnąć . W misce wymieszać cukinię, 1 jajo, sery, cebulę 1/2 szklanki bułki tartej, miętę , pietruszkę , sól i pieprz. gdyby masa była zbyt rzadka  - dodać bułkę tartą Z masy formować placuszki , panierować w jaku i bułce

Stare Gary
sałatka z bobu czyli portugalskie inspiracje 181

przełożyć do miski. Przygotować sos : czosnek posiekać , do słoiczka wlać ocet, dodać sól ,pieprz, gorczycę ,wstrząsnąć, dodać oliwę i czosnek, zakręcić i dobrze wymieszać.  Bo bobu dodać posiekane jajko, pokrojoną w kostkę cebulę  , drobno pokrojony pomidor i posiekane chili  - ostatnie dwa składniki można pominąć . Całość zalać sosem i posypać kolendrą

Stare Gary
Szarlotka na półkruchym cieście 172

mieszać dopóki nie połączą się w kulę Można ciasto zagnieść ręcznie : Mąkę przesiać , dodać masło, posiekać szerokim nożem, wymieszać z przesianym cukrem i proszkiem do pieczenia. Zrobić dołek, wbić jajka, dodać śmietanę, wyrobić. Ciasto jest trochę klejące. Mus jabłkowy, o ile tego wymaga, doprawić ( mój był domowy więc doprawiony tak jak chciałam) Jeżeli używamy świeżych jabłek, należy je umyć

Stare Gary
rybne krokiety z dorsza czyli Bolinho de Bacalhau Fresco 175

misce. Dodać rozdrobnioną rybę, cebulę, wino, bułkę tartą, kolendrę i gałkę muszkatołową. Wymieszać aż wszystko dobrze się połączy.Spróbować i w razie potrzeby doprawić  solą i pieprzem. Dodać jajko i wymieszać. Uformować krokiety. Zrobiłam okrągłe krokieciki wielkości orzecha włoskiego - wyszło mi 17 kulek.Do głębokiego ale niedużego garnka nalać olej i dobrze rozgrzać (używam małego woka, to wygodny sposób

Stare Gary
Klopsiki wieprzowe w sosie curry 178

prosty do zrobienia Przepis ze strony BBC Food Recipesskładniki (3 większe - 4 mniejsze porcje)na klopsiki600g mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam szynki)1 średnia cebula, starta1  jajko, lekko roztrzepane50g bułki tartej1 długa czerwona chili,pozbawiona nasion i  drobno posiekana 2 łyżeczki startego świeżego imbiru1 łyżeczka garam masala2 łyżki posiekanej świeżej kolendryszczypta soli morskiejświeżo zmielony czarny pieprz2

Stare Gary