zagotuje odstawiam rondelek na bok i mieszając energicznie dodaję mąkę wymieszaną z solą.Masa musi być gładka. Po kilku minutach jak masa przestygnie (ale nie wystygnie) dodaję po trochu jajka (uprzednio lekko roztrzepane widelcem) i mieszam aż masa będzie gładka i lśniąca.Na koniec dodaję starty parmezan i wszystko mieszam.Piekarnik nagrzewam do 220 stopni a na spód wkładam blaszkę
UgotujmyTo.plokoło 150 g sera pleśniowego-3 łyżki ciemnego cukru (najlepiej muscovado)-1 łyżeczka tymianku-4 łyżki octu balsamicznego-2-3 łyżki masła-sól, pieprz-200 ml gęstej śmietany-2 jajka Spód przygotowujemy tradycyjnie – zobacz np. tutaj: Tarta z łososiem. Jedyna różnica to odrobina ziół prowansalskich dodana do ciasta na spód w tym przepisie.Cebule obieramy, kroimy w piórka
UgotujmyTo.plpestek (mogą być z puszki)55 g czekolady drobno posiekanej55 g stostowanych posiekanych migdałów Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier. Dodać masło i jajka. Wszystko zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem blaszki.Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 20 minut. Wystudzić na kratce
UgotujmyTo.plpatelni. Makaron poprawnie ugotowany al dente nie tylko lepiej smakuje ale jest również dłużej trawiony przez nasz organizm… Mój przepis odbiega nieco od oryginału, ja nie dodaję jajek, jakoś tak nie za bardzo nam pasują do makaronu… Ale mimo wszystko zachęcam do spróbowania! Makaron carbonara – składniki (dwie porcje):250 g boczku wędzonegook. 200 ml gęstej śmietany2
UgotujmyTo.plmimo wszystko smak był wręcz nieziemski, sernik rozpływał się w ustach i zniknął tak naprawdę nie wiadomo kiedy… Zapraszam serdecznie na sernik wiedeński Sernik wiedeński – składniki:6 jajek – żółtka i białka oddzielnie280 g cukru2 opakowania cukru waniliowegosok i skórka z jednej cytryny250 g kwaśnej śmietany1,25 kg mielonego twarogu1 opakowanie budyniu waniliowego250 g rozpuszczonego, schłodzonego masłaszczypta solicukier
UgotujmyTo.plWszystkie składniki na ciasto wyrobić na gładką masę. 3/4 masy wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztę owinąć folią i wstawić do zamrażarnika. 2. Ucierać margarynę dodawać stopniowo jajka i cukier. Jeśli masa się nam zważy to należy przelać ją do rondelka i na bardzo małym ogniu ciągle mieszać aż do połączenia składników a następnie przelać do czystej miski
UgotujmyTo.plpięknie wygląda i można oczarować zarówno domowników jak i gości. Ta wersja jest uproszczona – na „zwykłych” budyniach – bo zgapiłam się i zabrakło mi jajek, żeby ugotować własny budyń. To tak jak się człowiek spieszy i robi kilka rzeczy jednocześnie… Do śmietany nie dodawałam też żadnych śmietan-fixów bo tutejsza śmietana (double cream) ubita nie opada
UgotujmyTo.pljagodowe (borówkowe)Składniki:55 g miękkiego masła2 jajka200 g cukru250 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia110 ml mleka1 łyżeczka esencji waniliowejokoło 300 g jagód, borówek1. Miękkie masło zmiksować z jajkami i cukrem. Do miseczki przesiać mąkę z proszkiem. Mleko połączyć z wanilią. Do zmiksowanej masy dodawać po trochu -na zmianę- mąkę z proszkiem i mleko z wanilią. Na koniec dodać
UgotujmyTo.pltarce na małych oczkach i dobrze odsączyć.2. W rondelku rozpuścić masło dodając połamaną czekoladę, kakao i cukier. Masę lekko ostudzić a następnie ciągle mieszając trzepaczką dodawać po jednym jajku. Na koniec dodać przesianą mąkę i buraki. Dobrze wymieszać. 3. Wylać do formy 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 30 min.Smacznego
UgotujmyTo.plkawę z miodem aż będą bardzo gorące, przestudzić i dodać rum.2. Mąkę przesiać do miski z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać bakalie i przyprawy.3. W dużej misce ubić jajka z cukrem, dodać olej. Ciągle miksując dodawać na przemian po trochu suchych składników (mąka z dodatkami) i wystudzonej kawowo-melasowej mikstuty. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i być gładkie
UgotujmyTo.plsądzę, żeby coś zostało…;) Zapraszam :)!Czekoladowe ciasteczka popękaneSkładniki (na ok. 30 ciasteczek)200 g czekolady (o zawartości min. 70% kakao)100 g masła150 g cukru260 g mąki3 jajka (żółtka i białka oddzielnie)1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cynamonu1 łyżeczka rumu 55% (opcjonalnie)cukier puder do obtaczania1. Czekoladę i masło rozpuścić w rondelku. Dodać rum i przestudzić
UgotujmyTo.plbyły dłuższe niż szerokość ryby. Ciastem przykrywamy rybę lekko je dociskając, aby ciasto dobrze przylegało do ryby. Nadmiar ciasta obcinamy zostawiając tylko 2-3 cm brzegu. Smarujemy całość roztrzepanym jajkiem. 4. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 30 minut.Przepis znajdziecie również w e-booku wielkanocnym serwisu http://zpierwszegotloczenia.plSmacznego Porada: Ciasto francuskie należy wyjąć z lodówki około
UgotujmyTo.plzalać 5 łyżkami ciepłego mleka. Lekko oprószyć mąką z brzegów i odstawić w ciepłe miejsce, pod przykryciem, aby podrosły.Masło (i ewentualnie smalec) utrzeć z cukrem. Po kolei dodawać jajka i resztę mleka. Na koniec dodać mąkę z drożdżami. Jeśli wyrabiamy ciasto w mikserze to miksujemy na mniejszych obrotach 2-3 minuty a później zwiększamy obroty i wyrabiamy kolejne
UgotujmyTo.pltemperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem, odłożyć.Masło utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Cały czas ucierając dodać w dwóch partiach serek kremowy. Dodawać po jednym jajku, dobrze ucierając przed dodaniem kolejnego. Dodać wanilię i zmiksować. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać szpatułą. Formę keksówkę o wymiarach około 10 x 20 cm ( u mnie forma
UgotujmyTo.plścianek (mieszamy trzymając rondelek na dość dużym ogniu, ale uważamy, żeby spód się nie przypalił) Odstawiamy do przestudzenia. Po 10-15 minutach, do przestudzonego ciasta wbijamy po jednym jajku całość dobrze miksując ale miksujemy tylko do połączenia składników. Masę dzielimy na dwie części. Dobrze jest mieć dwie blachy takiej samej wielkości a jak nie to blachę wykładamy papierem do pieczenia
UgotujmyTo.pl