Składniki:55dag mąki30 dag miodu płynnego10 dag cukru12 dag masła1 jajo2 łyżeczki sody60 g przyprawy do piernika2 łyżki kakaoWykonanie:Ciasto zagniatamy początkowo w misce, potem na
SMYKWKUCHNIWami wersja na naleślniki z mąki orkiszowej. Zapewniam, że smakują fantastycznie! Składniki na ciasto naleśnikowe: 1 szklanka mąki orkiszowej (u mnie typ 1100) 1 szklanka mleka lub wody 1 jajko 1… Czytaj więcej
Głodni Wrażeń - fit przepisyprzezwisko mojego Ukochanego to Smerf :) Pomysł znalazłam na stronie 'Ciasteczkolandia'. Zapraszam do pieczenia!Składniki na trzy biszkopty:1/4 szklanki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki mąki pszennej tortowej3/4 szklanki cukru drobnegoszczypta soli5 jajek (żółtka+białka)niebieski barwnik (ja użyłam w proszku)Składniki na masę mascarpone:330 ml śmietanki 30%250 g mascarpone2 łyżki cukru pudru2 opakowania śmietan-fixuOpcjonalnie:kruche biszkopty1. Zaczynamy od przygotowania
My Culinary Artsól i pieprz. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.Na drugi dzień lub po kilku godzinach chłodzenia: Z kurczaka wyjmujemy liść laurowy i miksujemy go wraz z jajkiem i bułką namoczoną w mleku (odciśniętą). Poszerzoną keksówkę lub żaroodporne naczynie wykładamy plasterkami boczku (na dnie i bokach, mi jak widać trochę zabrakło). Wykładamy na boczek masę z kurczaka. Wątróbkę
Poezja smakupieprzem, a następnie uformować w ładne kółko z dziurką w środku. Do wygładzania najlepiej użyć dużego, płaskiego noża, wtedy nasz tatar będzie się ładnie prezentował :) Następnie musimy sparzyć jajko, oblewając je wrzątkiem - to uchroni nas przed salmonellą. Gdy będzie już sparzone, oddzielamy żółtko od białka i to pierwsze umieszczamy w zagłębieniu mięsa. Pozostaje już tylko pokroić cebulę i ogórki
Kulinarne zapędy Kokosaposiekanych180 g rozdrobnionego czerstwego chleba (w robocie kuchennym) lub bułki tartej4 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżeczki cynamonu1 łyżeczka gałki muszkatołowej1 łyżeczka mielonych goździków200 g miękkiego masła170 g cukru7 jajek (oddzielone białka od żółtek)skórka z 1 pomarańczyszczypta soliopcjonalnie: 75 ml koniaku (czy innego alkoholu, np. amaretto)na syrop: 250 ml wody, 1 szklanka cukru, sok z 1/2 pomarańczyPrzygotowanie:Przy pomocy
Chilli Czosnek i Oliwacynamon, przyprawę korzenną, sodę oraz proszek do pieczenia. W małym garnuszku rozpuszczamy masło, ściągamy z palnika i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy do jej rozpuszczenia. Dodajemy kakao i mieszamy szpatułką. Jajka i cukier ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy ekstrakt z wanilii oraz masę czekoladową. Na końcu dodajemy śmietanę na zmianę z suchymi składnikami mieszając szpatułką do połączenia składników.Formę do muffinek
Kolizje Smakówdelikatna i mięciutka dzięki dodaniu serka naturalnego :D~ Jajecznica z serkiem naturalnym i kiwi ~Składniki:3 jajkałyżka serka/ jogurtu naturalnegotroszeczkę masłaszczypta solisłodzidłocynamon+ 100g serka naturalnegokiwiNa patelnię wrzucamy masło, wbijamy jajka wymieszane ze słodzidłem solą i cynamonem i energicznie mieszamy. Po chwili dodajemy jogurt/serek i dalej mieszamy. Gdy jajecznica będzie gotowa, przekładamy ją na talerz. Podajemy z serkiem i pokrojonym
Kuchenny Skrawek NiebaMakowiec (źródło: almamarket.pl)Składniki: ciasto drożdżowe według własnego przepisu1 kg maku10 dag margaryny lub masła60 dag cukruolejek migdałowy4 jajka1 łyżka mioduSposób przygotowania:Mak opłukać i
WojnaNaSmaki.plprodukcje uszek już ruszyła...a u Was?? Składniki; Ciasto; 150 g mąki, jajko, ciepła woda, sól, Farsz; 80 g suszonych grzybów, 30 g czerstwej bułki, bułka tarta, cebula, sól, pieprz Wykonanie; Składniki na ciasto zagniatamy. Ciasto wałkujemy i wycinamy literatką małe kółeczka. Grzyby myjemy i moczymy na kilka godzin w wodzie. Po tym czasie gotujemy aż wyparuje wywar. . cebule drobno
Anioły w kuchnioryginalnej wersji są białe) 2-3 łyżki maku (opcjonalnie)1 żółtko roztrzepane z 1 łyżką śmietany do posmarowaniaPrzygotowanie:Masło utrzyj z cukrem i solą do białości. Następnie wbij kolejno jajka, nie przerywając ucierania. Dodaj skórkę z cytryny i pomarańczy, mąkę oraz mak. Dokładnie wszystko wymieszaj przy pomocy miksera. Ciasto zawiń w folię (będzie bardzo miękkie) i schowaj do lodówki
Food Squarefilecie nie zostały jeszcze jakieś kostki, z doświadczenia wiem że zawsze jakieś zostają. Kroję go na mniejsze kawałki i szatkuję robotem (można zmielić maszynką na dużych oczkach). Dodaję 2 jajka, bardzo drobno posiekaną cebulę, otartą skórkę z połowy cytryny oraz sok i na początek 2 łyżki bułki tartej, zagniatam na jednolitą masę. Dosypuję jeśli trzeba jeszcze bułki tartej
Mechanik w kuchnirondelka przełożyć miód, masło i mleko, podgrzać do rozpuszczenia się składników, dodać karmel i przyprawę korzenną, wymieszać- gorącą mieszankę zdjąć z palnika, dodać czekoladę, wymieszać, pozostawić do ostygnięcia- jajka ubić z cukrem, dodać do nich ostudzoną mieszankę, ekstrakt i skórkę pomarańczową, zmiksować- mąkę przesiać z sodą i proszkiem do pieczenia, partiami dodawać do masy, mieszając lub miksując na niskich
Smakołyki Berenikitaki sposób powstały delikatne placuszki z nutą dyni. :)Składniki:250g chudego twarogu1 jajko4 łyżki mąki kukurydzianej1 łyżka cukru trzcinowego2 łyżki puree z dyni Sposób przygotowania:Do miski wbijamy jajko, rozgnieciony twaróg i cukier. Wszystko dokładnie miksujemy. Potem dodajemy pozostałe składniki i ponownie miksujemy. Konsystencja musi być bardzo gęsta. Na rozgrzaną patelnię z olejem, łyżką nakładamy placki. Po usmażeniu przekładamy
Truskawkowa Fiesta