jajko - 22300 przepisów (strona:894/1487)

Babeczki mocno czekoladowe z syropem różanym 175

właśnie wspomniany syrop stał się polewą :)Składniki na około 18 muffinkowych foremek:250 g margaryny,3/4 szklanki cukru,1/2 szklanki wody,6 łyżek gorzkiego kakao,4 jajka,szczypta soli,2 łyżeczki proszku do pieczenia,2 szklanki mąki pszennej,syrop różany.Margarynę rozpuścić, dodać cukier, wodę i kakao. Wymieszać do rozpuszczenia cukru, zagotować i odstawić do wystygnięcia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babeczki z orzechowymi powidłami 173

udało mi się zrobić kilka zdjęć ;)Składniki:250 g margaryny,1 i 1/2  szklanki cukru,1/2 szklanki wody,4 łyżki gorzkiego kakao,ewentualnie 1 łyżka rozpuszczalnej kawy,4 jajka,szczypta soli,2 łyżeczki proszku do pieczenia,2 szklanki mąki pszennej,powidła śliwkowe z orzechami.Margarynę rozpuścić, dodać cukier, wodę, kawę i kakao. Wymieszać do rozpuszczenia cukru, zagotować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Boeuf Stroganow z kładzionymi kluseczkami 341

każdy mógł dodać jej tyle, ile lubi.Boeuf Stroganow podajemy z dodatkiem posiekanej natki i ze świeżym pieczywem lub kluseczkami kładzionymi.Kluski kładzione (ilość na 1 porcję):1 jajko,4 łyżki mąki,szczypta soli.Wszystko razem dokładnie łączymy. Powstaje dość gęste ciasto, które nabieramy małą łyżeczką (kluski dość mocno "rosną") i kładziemy na wrzącą i osoloną

Codzienna kuchnia niecodzienna
"Pychotka, czyli pyszne ciasto siostry Anastazji 611

zbyt słodkie.Przepis ten wykorzystałam do wypróbowania orzechów włoskich Kresto, jakie otrzymałam od firmy VOG.Składniki ciasta:20 dkg margaryny,40 dkg mąki,2/3 szklanki cukru pudru,4 jajka,2 łyżki kwaśnej śmietany,1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,1 płaska łyżeczka amoniaku,1-2 małe słoiki powideł (użyłam 1 standardowej wielkości słoika

Codzienna kuchnia niecodzienna
Paszteciki z mięsem 264

nakładać farsz i zwijać w rulonik. (Brzeg powinien znaleźć się pod spodem.) Ostrym nożem kroić na kilkucentymetrowe kawałki i układać na blasze. Górę można posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ulubionymi ziarnami - ja użyłam czarnuszki, która uwielbiam :)Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.Podawać na gorąco lub na zimno. Wspaniale

Codzienna kuchnia niecodzienna
Wegetariańska tortilla z pełnoziarnistych naleśników - Styczniowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 166

ogranicza kalorie, postanowiłam, że tym razem będzie to tortilla wegetariańska przygotowana z pełnoziarnistych naleśników. Szybko - smacznie - zdrowo :)Składniki ciasta naleśnikowego:2 szklanki mleka,1 szklanka wody,3 jajka,ok. 1 szklanka mąki pszennej,ok. 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,2/3 łyżeczki soli,1 łyżeczka cukru.Wszystkie składniki połączyć i odstawić na kilka minut. Smażyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pączki na Tłusty Czwartek, czyli i ja uległam temu szaleństwu 180

zapraszam na pączusia. A może dwa? ;)Składniki ciasta:około 1 kg mąki pszennej,8 dkg świeżych drożdży,1 szklanka mleka,25 dkg masła,2 całe jajka,6 żółtek,3/4 szklanki cukru.Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru. Wlać połowę ciepłego mleka, wsypać 3-4 łyżki mąki i wymieszać. Tak przygotowany rozczyn przykryć i odstawić do podrośnięcia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Polędwiczki w sosie borowikowym 218

małych oczkach. Jeśli wytworzyło się dużo płynu, należy go odlać, odstawić na chwilę. Płyn wylewamy zostawiając tylko mętny osad (czyli skrobię) i dodajemy go do masy. Do ziemniaków dodajemy jajko, mąkę, sól i dokładnie mieszamy masę łyżką. Na patelni rozgrzewamy sporo oleju, nakładamy placki i kiedy się zezłocą przewracamy na drugą stronę. Wykładamy na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym.Smacznego!Przepis wraz

Codzienna kuchnia niecodzienna
Szparagi z sosem holenderskim 139

zdrewniałe końce. Można dolne części (dla pewności) bardzo cieniutko obrać. Szparagi ugotować do miękkości w wodzie z dodatkiem soli i cukru. Podawać z gorącym sosem holenderskim - ja dorzuciłam jajko sadzone i małego młodego ziemniaczka :)Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Torcik bezowy z bitą śmietaną, kajmakiem i prażonymi migdałami 498

babci nie ma już z nami bardzo wiele lat, ale zawsze kiedy jem bezy pamiętam o Niej :)Spody bezowe:6 białek,30 dkg drobnego cukru,szczypta soli.Przed rozbiciem jajek musimy je dokładnie umyć w ciepłej wodzie. Białko od żółtek oddzielamy delikatnie - nie można uszkodzić żółtka, żeby w białku nie znalazła się ani jego odrobina

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowy pszenny chleb 184

odstawić do ponownego wyrośnięcia.Kiedy ciasto wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-200 stopni i piec przez około 45 minut. Przed pieczeniem można ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem, wtedy skórka uzyska piękny kolor i stanie się chrupiąca.Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i pozostawić do wystudzenia. Taki domowy pszenny chleb najsmaczniejszy jest z masłem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Urodzinowy kolorowy torcik na bitej śmietanie z owocami 288

czytelnicy, spędziliście go w pewnym sensie ze mną :) A teraz zapraszam do stołu na kawałeczek kolorowego torcika i lampkę domowego białego wina :)Składniki biszkoptu:4 jajka,pół szklanki mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej,3/4 szklanki cukru,szczypta soli,2 łyżki wody,1 łyżeczka proszku do pieczenia,barwnik spożywczy.Białka ubić z solą, dodawać stopniowo cukier

Codzienna kuchnia niecodzienna
Delikatne waniliowe pancakes z orzechową czekolą 265

namówię Was na spróbowanie pysznego puchatego placuszka z dodatkiem kremu czekoladowo - orzechowego. Połączenie idealne dla łasuchów ;) Gotowi na ucztę? :)Składniki:1, 5 szklanki mleka,3 jajka,1,5 szklanki mąki,2 łyżki cukru waniliowego - przepis znajdziecie >TAM<,2 łyżeczki proszku do pieczenia,szczypta soli.Dodatek:słoiczek Czeko'li Orzechowej z Anielskich PrzysmakówSkładniki pancakes dokładnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piegusek ze śliwkami i wanilią 152

zalać zimną wodą, wymieszać, a gdy zanieczyszczenia wypłyną na wierzch, zebrać je łyżką.Następnie starannie odsączyć z wody.Wanilię przekroić wzdłuż i końcem noża zeskrobać nasionka ze środka.Jajka utrzeć mikserem z cukrem i wanilią na puszystą masę. Do masy jajecznej dodać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak. Na koniec wlać roztopione i ostudzone masło

Codzienna kuchnia niecodzienna
Maślany drożdżowy wieniec cynamonowy 161

masła,3/4 łyżeczki soli, 1 szklanka mleka,1 jajko.Drożdże rozetrzeć z cukrem, aż się rozpuszczą. Mleko lekko podgrzać, wlać do drożdży. Dodać przesianą mąkę, sól i jajko, a na koniec stopione przestudzone masło. Wszystko razem zagnieść i dobrze wyrobić. Ciasto powinno mieć konsystencję dość zwartą, ale elastyczną.Wierzch ciasta przesypać lekko mąką i odstawić na około godzinę

Codzienna kuchnia niecodzienna

Proponowane wyszukiwania