olejuMąkę przesiać do misiki. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru i zalać połową mleka wymieszanego z wodą. Odstawić na 15 minut.Do zaczynu dodać resztę płynów, jajka, sól, wódkę i pozostały cukier. Zagnieść ciasto.Masło rozpuścić i ostudzić. Dodać do ciasta, wyrobić. Ciasto może się nieco lepić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość
Pożeraczka, czyli raz adobrześmietany kremówki (38%)100 g serka kremowego2 łyżeczki cukru pudru2 łyżeczki cukru waniliowegododatkowo:100 g dżemu truskawkowego1 łyżka kakaoMasło, cukier puder i kakao rozpuścić w garnuszku, przestudzić. Wbić jajko, ubić trzepaczką na jednolitą masę. Wsypać mąkę, wymieszać.Masę przełożyć do nasmarowanych masłem form.Piec w 180 st. C. 10-12 minut.Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno
Pożeraczka, czyli raz adobrzecebula2 łyżki masła2 jajka1 żółtko100 ml śmietany kremówki (38%)80 g żółtego serasólpieprzMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą. Dodać masło, posiekać, następnie palcami wgnieść je w mąkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać wodę.Z ciasta uformować kulę, zawinąć szczelnie w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Odkroić końcówki brukselki, zdjąć wierzcnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeolejuDrożdże rozetrzeć z mlekiem, 1 łyżką mąki i 1 łyżką cukru. Odstawić na 15 minut, żeby drożdże ruszyły.Masło utrzeć z cukrem pudrem. Wbić żółtko, następnie całe jajko, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać rozczyn, wsypać sól, partiami dodawać mąkę. W tym momencie należy zmienić końcówki w mikserze na haki do ciasta drożdżowego, lub dalej wyrabiać ręcznie. Ka końcu wlać
Pożeraczka, czyli raz adobrzekakao1 łyżka mlekadodatkowo:1 białkoMąkę przesiać do miski z cukrem pudrem, wymieszać z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i solą. Dodać pokrojone na małe kawałki masło, rozetrzeć palcami. Wbić jajko, zagnieść gładkie ciasto.Ciasto podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i mleko, szybko, ale dokładnie zagnieść, żeby ciasto miało jednolity kolor. Uformowa dwie kulki, każdą zawinąć w folię
Pożeraczka, czyli raz adobrzemleka500 g kwaśnej śmietany6 jajek250 g miękkiego masła140 g cukru pudru100 g chałwy waniliowej50 g rodzynek50 ml ciemnego rumudodatkowo:50 g kandyzowanych wiśnicukrowe perełkiMleko zagotować. Jajka roztrzepać ze śmietaną, powoli wlewać do gotującego się mleka, cały czas mieszając. Kiedy oddzieli się serwatka, zdjąć z ognia i ostudzić.Sitko wyłożyć podwójną warstwą gazy, wyłożyć odciśnięty ser. Zostawić na noc do odcieknięcia
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczka cukru waniliowegomasło do smażeniaTruskawki pozbawić szypułek, pokroić w ćwiartki. Ananasa pokroić w kostkę, wymieszać z truskawkami i cukrem.Serek utrzeć z kremówką i cukrem waniliowym na puszystą masę.Jajka roztrzepać, wymieszać z kremówką, cukrem i cukrem waniliowym. Namoczyć każdą kromkę z obu stron w masie jajecznej.Smażyć na maśle na dobrze rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor. Podawać
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyłożyć papierem do pieczenia tak, żeby papier nieco wystawał ponad brzegi. Na dno wyłożyć masę ciasteczkową, dobrze docisnąć łyżką lub palcami.Schłodzić w lodówce w czasie przygotowywania masy kokosowej.Mleko, jajko, białko, ekstrakt i cukier zmiksować razem na gładką masę. Przesiać mąkę z proszkiem, dodać wiórki, połączyć.Masę kokosową wyłożyć na schłodzony spód.Piec w 180 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzepierwsze z dumą chciałam donieść, że wczoraj przerosłam samą siebie: upiekłam focaccię, ciasto ucierane bez zakalca i biszkopt z ośmiu jajek, i od momentu, kiedy przygotowałam zaczyn do wyjęcia ostatniego ciacha z piekarnika minęły raptem cztery godziny. Wzniosłam się na absolutne wyżyny dobrej organizacji czasu i pracy, i sama siebie za to podziwiam, bo ostatnio mam totalnego lenia, odkładam wszystko
Pożeraczka, czyli raz adobrzesoli2 łyżki mlekasyrop:40 g cukruskórka otarta z 1 cytrynysok z 1 cytryny50 ml wodylistki tymianku z 4 gałązekMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, posiekanymi listkami tymianku i skórką z cytryny. Partiami dodawać do masy maślanej, cały czas miksując. Na końcu wlać mleko, połączyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru pudru120 g creme fraiche (18%)Mleko wymieszać z sokiem z cytryny i odstawić na 10 minut.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbić jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, partiami dodawać do masy maślanej na zmianę z mlekiem. Na końcu dodać dokładnie rozgniecione widelcem banany, zmiksować.Czekoladę drobno posiekać
Pożeraczka, czyli raz adobrześrodku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać 1 łyżeczką cukru i zalać połową mleka wymieszanego z wodą. Odstawić na 15 minut.Po tym czasie dodać resztę płynów i cukru, sól oraz jajko, i zagnieść ciasto. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło, zagnieść gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Rabarbar pokroić w 1centymetrowe kawałki, zasypać cukrem i odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeumyć, pokroić na 1centymetrowe kawałki. Na patelni skarmelizować cukier z sokiem. Kiedy zacznie nabierać złotej barwy, dodać rabarbar. Smażyć, aż rabarbar zmięknie, ale nie jeszcze nie będzie się rozpadał.Jajka roztrzepać, wlać olej, sok i mleko, dodać skórkę i dokładnie wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, wymieszać z sodą, solą i cukrem. Dodać do mokrych składników, dokładnie połączyć (w masie
Pożeraczka, czyli raz adobrzekakao1/4 łyżeczki soli10 g listków świeżej mięty2 jajka90 g masłaMąkę przesiać do miski z kakao, wymieszać z cukrem, solą i proszkiem. Miętę bardzo drobno posiekać, wymieszać z mąką.Jajka roztrzepać, wymieszać z rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Wlać do suchych składników, wymieszać łyżką, a następnie zagnieść dłońmi do otrzymania gładkiej masy.Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeolejukilka kropli czerwonego barwnika spożywczegoRabarbar umyć, odciąć końcówki i pokroić na dość spore kawałki. Zmiksować blenderem na jak najdrobniejsze kawałeczki. Przetrzeć przez sitko.Przelać sok do garnka, dodać cukier, jajka, żółtka i mąkę. Podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu. Wlać olej, wymieszać, gotować jeszcze minutę. Zdjąć z ognia, dodać barwnik i wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrze