pierwsze z dumą chciałam donieść, że wczoraj przerosłam samą siebie: upiekłam focaccię, ciasto ucierane bez zakalca i biszkopt z ośmiu jajek, i od momentu, kiedy przygotowałam zaczyn do wyjęcia ostatniego ciacha z piekarnika minęły raptem cztery godziny. Wzniosłam się na absolutne wyżyny dobrej organizacji czasu i pracy, i sama siebie za to podziwiam, bo ostatnio mam totalnego lenia, odkładam wszystko
Pożeraczka, czyli raz adobrzesoli2 łyżki mlekasyrop:40 g cukruskórka otarta z 1 cytrynysok z 1 cytryny50 ml wodylistki tymianku z 4 gałązekMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem, posiekanymi listkami tymianku i skórką z cytryny. Partiami dodawać do masy maślanej, cały czas miksując. Na końcu wlać mleko, połączyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru pudru120 g creme fraiche (18%)Mleko wymieszać z sokiem z cytryny i odstawić na 10 minut.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbić jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, partiami dodawać do masy maślanej na zmianę z mlekiem. Na końcu dodać dokładnie rozgniecione widelcem banany, zmiksować.Czekoladę drobno posiekać
Pożeraczka, czyli raz adobrześrodku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże, zasypać 1 łyżeczką cukru i zalać połową mleka wymieszanego z wodą. Odstawić na 15 minut.Po tym czasie dodać resztę płynów i cukru, sól oraz jajko, i zagnieść ciasto. Dodać rozpuszczone i przestudzone masło, zagnieść gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Rabarbar pokroić w 1centymetrowe kawałki, zasypać cukrem i odstawić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeumyć, pokroić na 1centymetrowe kawałki. Na patelni skarmelizować cukier z sokiem. Kiedy zacznie nabierać złotej barwy, dodać rabarbar. Smażyć, aż rabarbar zmięknie, ale nie jeszcze nie będzie się rozpadał.Jajka roztrzepać, wlać olej, sok i mleko, dodać skórkę i dokładnie wymieszać. Do drugiej miski przesiać mąkę, wymieszać z sodą, solą i cukrem. Dodać do mokrych składników, dokładnie połączyć (w masie
Pożeraczka, czyli raz adobrzekakao1/4 łyżeczki soli10 g listków świeżej mięty2 jajka90 g masłaMąkę przesiać do miski z kakao, wymieszać z cukrem, solą i proszkiem. Miętę bardzo drobno posiekać, wymieszać z mąką.Jajka roztrzepać, wymieszać z rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Wlać do suchych składników, wymieszać łyżką, a następnie zagnieść dłońmi do otrzymania gładkiej masy.Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzeolejukilka kropli czerwonego barwnika spożywczegoRabarbar umyć, odciąć końcówki i pokroić na dość spore kawałki. Zmiksować blenderem na jak najdrobniejsze kawałeczki. Przetrzeć przez sitko.Przelać sok do garnka, dodać cukier, jajka, żółtka i mąkę. Podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze konsystencji budyniu. Wlać olej, wymieszać, gotować jeszcze minutę. Zdjąć z ognia, dodać barwnik i wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzerazem głównymi składnikami na nasze trzy po trzy były szpinak, jajka i cytryna. Hmm... Klasyczne zestawienie, spotykane dość często, więc wybór duży, choć nieoczywisty. Wymyśliłam sobie bowiem, że tym razem musi być na słodko...U Mirabelki znalazłam szpinakowe ciasto, które wydało mi się idealne. Postanowiłam je jednak upiec w wersji mini, czyli w formie na muffiny. Zmniejszyłam proporcje
Pożeraczka, czyli raz adobrzerulon, następnie przeciąć go wzdłuż ostrym nożem i zapleść środkiem na zewnątrz.Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawić na 20-30 minut.Po tym czasie posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać solą i pieprzem.Piec w 180 st. C. przez 30-35 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Dziś C. pracuje aż do czwartej rano, choć mam nadzieję, że uda mu się wrócić
Pożeraczka, czyli raz adobrzemąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli125 g rabarbaruRabarbar pokroić na 0,5-1 cm kawałki, czekoladę posiekać.Masło z cukrem rozpuścić i ostudzić. Wbić jajko, dodać cukier waniliowy i mleko, dokłądnie zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z solą. Dodać do mokrych składników, połączyć. Wsypać rabarbar i czekoladę, wymieszać łyżką. Schłodzić masę przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzez 15-18 minut.Marcepan pokroić w kostkę, przełożyć do garnka, wlać kremówkę i podgrzewać, cały czas mieszając, aż marcepan się rozpuści. Zdjąć z ognia, dodać ekstrakt, wystudzić. Dodać jajka dokładnie wymieszać trzepaczką.Rabarbar pokroić w poprzek na 3 części, i każdą część wzdłuż na pół.Na podpieczonym spodzie ułożyć rabarbar. Zalać całość masą jajeczno-marcepanową, posypać wierzch płatkami migdałowymi
Pożeraczka, czyli raz adobrzedodatkowo:270 g truskawek1/2 opakowania czerwonej galaretki250 ml gorącej wodyMąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie dokładnie rozetrzeć palcami. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Uformować z ciasta kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.Po tym czasie połowę ciasta rozwałkować na okrąg o średnicy 20 cm. Resztę
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru tak, aby każdy kawałek był dokładnie obtoczony w cukrze. Odstawić na czas przygotowania ciasta.Masło utrzeć z resztą cukru na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Dodać creme fraiche i skórkę otartą z pomarańczy, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem, partiami dodawać do masy maślanej. Czekoladę posiekać, wsypać do masy, wymieszać łyżką.Dno formy
Pożeraczka, czyli raz adobrzepomarańczysyrop:125 g cukru180 ml soku z pomarańczy3 gałązki świeżego rozmarynudodatkowo:gałązki świeżego rozmarynuPolentę, mąkę i proszek przesiać do miski, wymieszać z makiem i skórką pomarańczową. Jajka z i cukrem ubić na puszystą masę. Powoli wlewać olej, cały czas miksując. Następnie na zmianę, partiami, dodawać jogurt i mąkę tak, żeby ostatnią partię stanowiła mąka.Masę przełożyć do formy wysmarowanej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzestudzić (płyn powinien być letni).300 g mąki pszennej wymieszać z drożdżami, solą i cukrem. Wlać masło z piwem, zmiksować na gładką masę mikserem z hakami. Po jednym wbijać jajka, cały czas miksując. Dodać resztę mąki pszenne i mąkę żytnią, zagnieść gładkie ciasto - będzie gotowa, kiedy masa zacznie odchodzić od ścianek miski.Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia
Pożeraczka, czyli raz adobrze