moja wersja na świeże, bez spulchniaczy pieczywo. Przepis jest elastyczny. Do upieczenia własnych bułeczek potrzebujemy- 3 szklanki mąki ( ja mam 2 x pełnoziarnista i 1 x tortowa)- 1 jajko- 1 i 1/2 łyż. cukru- 20 g drożdży- 1 łyżeczka soli- 2 łyżki masła- 3/4 szklanki ciepłej wody- pół szklanki obranego słonecznikaDrożdże mieszamy z wodą i cukrem.Dodajemy szklankę mąki białej
Pasje JolkiPlacki ziemniaczane i na obiad i kolację, zimne jako przystawka, i na słodko i na słono.U mnie będzie czosnkowo!Czas przygotowania to ok. godziny, ale
Pasje JolkiMakaron typowo po Włosku. Szybki w przygotowaniu, ale też bardzo syty. Szafran daje taką iskierkę, charakter oraz poczucie szczęścia.Działa antydepresyjnie, zalecany jest przy migrenach, reumatyzmie
Pasje Jolkidodajemy po kilku minutach do cebuli.Dusimy razem ok. 10 minut. Odstawiamy i po kilku minutach jak przestygną mieszamy z serem. Doprawiamy.Robimy ciasto:- 350 g przesianej mąki pszennej- 1 jajko- szczypta soli- pół szklanki letniej wodyZagniatamy wszystko razem, do uzyskania jednolitej , miękkiej, wilgotnej masy. Zakrywamy folią aby ciasto odetchnęło na parę minut. Wstawiamy garnek z osoloną wodą na gaz.Odkrawamy po kawałku
Pasje Jolkitemat.Przepis na dużą prostokątną blachę:Ciasto mocno czekoladowe z malinamiMasa czekoladowa:4 szklanki mąki tortowej2 szklanki zwykłego, białego cukru2 szklanki mleka 2%95 g masła 82% +2 jajka L (najlepiej z wolnego wybiegu)2 i 1/4 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej NaHCO32 czubate łyżki kakao3 łyżeczki dżemu porzeczkowego lub malinowegoOwoce:ok. 350 g malin, można więcejPrzygotowanie:Oprócz masła wszystkie składniki umieszczamy
Eat Shrimpssądzę, że sami zjecie cały.. Chociaż gdyby nie kalorie, pewnie i ja zjadłabym cały SAMA!Przepis na dość skromny torcik o średnicy 22-23 cm.Tort JagodowyBiszkopt rzucany:5 jajek L3/4 szklanki cukru3/4 szklanki mąki pszennej1/4 szklanki mąki ziemniaczanejPrzygotowanie biszkoptu:Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy najlepiej w metalowej misce. Białka są ubite, kiedy możemy powierzchnię przeciąć nożem zostawiając równy
Eat Shrimpsbezy "po mojemu", których jednak minusem jest to, że trzeba je w miarę szybko zjeść, gdyż mogą zrobić się zbyt miękkie.Porady:Do ubijania najlepsze są białka ze świeżych jajek, wyjęte z lodówki godzinę przed ubijaniem. Piana będzie łatwiej się ubijała oraz będzie bardziej puszysta.Białka należy bardzo starannie oddzielić od żółtek.Dodatek szczypty soli lub soku z cytryny zapobiega
Eat Shrimpswystarczająco pachniało w domu tą przyprawą.A więc dzisiaj w menu...Szarlotka pod chmurkąSkładniki na kruche ciasto:1 szklanka mąki tortowej1 szklanka mąki żytniej 20003 łyżki cukru pudru1 jajko L (najlepiej z wolnego wybiegu)łyżeczka olejku śmietankowego (aromat)1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 kostki zimnego masła (100 g)Przygotowanie kruchego ciasta:Ze wszystkich podanych składników zagnieść kulę ciasta. Owinąć
Eat Shrimpstłuszczu, bez mąki, bez cukru, mogą być również bezglutenowe gdy użyjemy bezglutenowe płatki owsiane. Znalezione tutaj.Składniki:- 2 szklanki płatków owsianych (u mnie górskie)- 2 szklanki płatków jaglanych- 2 jajka- 3-4 łyżki ksylitolu lub miodu- 1 średnie jabłko- 1 średnia, dojrzała gruszkaZamiast gruszki można dac 2 jabłka. Można również dać zamiast świeżych owoców mus lub jabłka prażone, ja dałam
Smaczne ZdroweDotychczas rolowałam szpinak. Pyszna i efektowna rolada z jego udziałem i dodatkiem wędzonego łososia zawojowała nasze kubki smakowe i stała się częstym bywalcem stołu
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaPrzepis na to ciasto dostałam od kuzynki, za co jestem jej wdzięczna, bo jest rewelacyjne… Puszysty biszkopt, masa budyniowa, krakersy i masa krówkowa… Mniam
Oryginalny smakCiasteczka ryżowe uwielbiają dorośli i dzieci. Są wciągające… więc szybko znikają. Większość osób robi je z wiórkami kokosowymi, ale ja ich nie dodaję. Piekę je
Oryginalny smakTak jak pączki, chruściki są najczęściej przygotowywane w „tłusty czwartek”. Nie ma z nimi dużo pracy, więc dlaczego robimy je tylko od święta ?…
Oryginalny smakKruche ciasteczka cytrynowo-pomarańczowe to prosty sposób na przygotowanie słodkiej przekąski, a zrobienie ich nie zajmuje dużo czasu. Chcąc je jakoś upiększyć wymyśliłam, że odcisnę na
Oryginalny smakWilgotne orzechowe ciasto przełożone puszystą, rozpływającą się w ustach pianką z ajerkoniaku. Całość polana gęstą czekoladą i ozdobiona karmelem. Eleganckie i pyszne…Składniki:Ciasto:8
Oryginalny smak