Cytryniak to popisowe ciasto mojej mamy. I choć próbowałam go robić kilka razy, nigdy nie wyszedł idealnie taki jak jej. Postanowiłam więc nie gonić niedoścignionego wzoru
CiastkozercyWhite chocolate mousse Składniki. 5 dag biszkoptów 1 łyżka masła 2 łyżki spirytusu 2 łyżki cukru 2 łyżki wody 15 dag czekolady białej 1 jajko 150 ml śmietany 15 dag truskawek 2 łyżki cukru pudru Wykonanie. Biszkopty zmiksować z masłem i spirytusem. Wyłożyć na dno foremki, dł 18 cm, wyłożonej folią spożywczą. W rondelku podgrzewać wodę z cukrem
Kulinarny karnet ChristopheraPrzepis mam z jakiejś kolorowej gazetki. Postanowiłam go zrobić i muszę przyznać że jest rewelacyjne.Biszkopt z masą kawową SKŁADNIKI:Biszkoptjajka - 7 sztmąka pszenna - 6
Kuchnia DanusiSkładniki, 6 szt: Ciasto: 2 jajka 170 g mąki pszennej 250 ml mleka szczypta soli Nadzienie z sera białego: 250 g twarogu 1 żółtko cukier wanilinowy do smaku 2 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru Przygotowanie: Mąkę przesiać do miski, połączyć z pozostałymi składnikami, dokładnie zmiksować. Ciasto przykryć i odstawić na 30 min. W międzyczasie przygotować nadzienie. Ser rozgnieść w miseczce
cooklifeblachę wyłożoną papierem pergaminowym o wymiarach 30 x 40 cm, wyrównujemy i pieczemy przez 4-7 minut. Ostudzamy i kroimy na 3 równe części. kremW garnuszku ubijamy jajka, dodajemy esencję waniliową, cukier i jeden kubek mleka - gotujemy. Mąkę rozpuszczamy w pozostałym mleku i dodajemy do gotującej się mieszanki, cały czas mieszając. Jak krem zgęstnieje ściągamy
Niezły Młynekpodgrzanym miodem, cukrem, sodą, przyprawą do piernika oraz nasionami wanilii. Dodajemy kakao i całość dokładnie mieszamy. Olej kokosowy rozpuszczamy i również dodajemy do mąki, po chwili wbijamy jedno jajko. Dokładnie mieszamy całość rękami, łyżką lub nożem i powoli dodajemy mleko (z pewnością nie wykorzystamy całego). Ciasto zagniatamy kilka minut, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na 30 minut
Mango Papajamięsa mielonego 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 czerstwa bułka 1 szkl.bulionu2 jajasól, pieprzwegetaszczypta imbiruser żółtyBułkę namoczyć w bulionie.Do mięsa wbić jajka, dodać do smaku przyprawy,drobno pokrojoną cebulę,czosnek,odciśniętą bułkę, i wszystko wymieszać.Mięso podzielić części, każdą rozpłaszczyć, na środek dać kawałek sera żółtego, uformować kotlet .Następnie lekko spłaszczyć,układać na gorący olej
Moje domowe kucharzenieDziś zapraszam na banalny w przygotowaniu, niebanalny w smaku - burger po tajsku :) W tajskiej kuchni uwielbiam między innymi to, że praktycznie można obejść się bez
Tajskie smakiświeży sok...to jeden ze składników już był;) Ciasto smakowało gościom :) Mam nadzieję, że i Wam będzie smakować. Składniki; 5 dkg mąki pszennej, 15 dkg cukru pudru, 4 jajka, 10 dkg startych migdałów, 3 pomarańcze, 300 ml śmietanki kremówki, 2 łyżki cukru waniliowego, kilka całych migdałów do dekoracji, Wykonanie; Białka ubijamy z 2/3 cukru pudru. Żółtka ucieramy z pozostałym
Anioły w kuchnikostka margaryny 1,5 szkl cukru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 1 cukier waniliowy 16 g 2 szkl mąki tortowej 1 łyżeczka proszku 1 płaska łyżeczka sody 5 jajek Wykonanie: 1. Margarynę , cukier i cukier waniliowy , wodę i kakao rozpuścić i chwilkę gotować na małym ogniu.Przestudzić . 2. białka ubić . 3. Dodać żółtka do masy czekoladowej i wymieszać , dodać
Sama słodycz i szczypta chiliMiodownik SKŁADNIKI NA CIASTO: 230g cukru 1 cukier waniliowy 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki miodu płynnego 500 g mąki 2 łyżeczki sody 50 g masła 3 jajka KREM: 1 l mleka 14 łyżek kaszy manny 3/4 szkl. cukru 1 cukier waniliowy 1 kostka margaryny Dodatkowo 1 puszka karmelu orzechy lub migdały Sposób przygotowania Na stolnicę wysypać mąkę dodać wszystkie
Sama słodycz i szczypta chiliROLADA ŚMIETANOWO - GALARETKOWA Składniki SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY;**************************************************5 JAJEK1 SZKL. CUKRU2
Sama słodycz i szczypta chiliSkładniki na ciasto : *************************** 0/5 kg sera białego 1/2 szkl cukru 2 cukry waniliowe 2 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki spirytusu 3 jajka 3 szklanki mąki Sposób przygotowania Wykonanie ********************* 1. Z wyżej podanych składników zagnieść ciasto . 2. Rozwałkować i wykrawać dowolne kształty oponków z dziurką w środku . 3 . Smażyć w dobrze rozgrzanym oleju
Sama słodycz i szczypta chiliSernik jest mięciutki , rozpływający się w ustach :) przygotowany na spodzie herbatnikowym .Jeśli wam się podoba to zapraszam po przepis :) Składniki :250g serka mascarpone500 g sera białego śmietankowego150 g cukru5 jajek 1 cukier wanilinowy Dr . Oetkera 1 budyń waniliowy WiniaryNa spód:160 g herbatników petit beurre2 łyżki miodu100 g margaryny Kasi 600 g wiśni 1 Dżemix z Delecty 1 cukier wanilinowy
Sama słodycz i szczypta chili