jajko - 22300 przepisów (strona:917/1487)

Bułki pszenne na zakwasie z dodatkiem mąki razowej 222

ściereczką, pozostawi na  blacie na 30 minut.Z każdego kawałka uformuj bułeczkę, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny. Natnij, posmaruj jajkiem, posyp ziarnami maku, sezamu lub otrębami.Piecz w lekko naparowanym piekarniku w temperaturze około 230 °C dopóty, dopóki nie będą lekko złote (około 20 minut). przepis zaczerpnięty z książki "Domowa

Grahamka, weka i kajzerka
Tang Zhong (Water Roux) 176

mleka)Przygotowanie startera:Wymieszaj wodę i mąkę w niewielkiej misce lub garnuszku, tak, aby nie było żadnych grudek.Postaw na niewielkim ogniu i podgrzewaj cały czas mieszając trzepaczką do jajek lub drewnianą łyżką, aż osiągnie temperaturę 65 °C.Podgrzewaj i mieszaj masę tak długo, aż zgęstnieje i będzie widać wyraźne smugi po mieszadle.  Jeśli masa jest na wodzie to stanie się

Grahamka, weka i kajzerka
Biało-brązowy chleb na Tang Zhongu 231

być np. piekarnik z włączonym światłem. Ciasto w tym czasie może nawet potroić swoją objętość.Nagrzej piekarnik do 200°C, w tym czasie posmaruj ciasto mlekiem lub odrobiną roztrzepanego jajka w celu poglazurowania.Piecz 25 minut. Po upieczeniu wyjmij z foremek i pozostaw do wystygnięcia.Już upieczony.Biało-brązowy chlebek.Biało-brązowy chlebek.Biało-brązowy chlebek.Biało-brązowy chlebek.inspirował blog

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb orkiszowy z czarnuszką, na starterze Tang Zhong 222

światłem. Ciasto w tym czasie bardzo ładnie urośnie..Nagrzej piekarnik do 210 °C, wstaw naczynie żaroodporne z wodą, aby piekarnik był naparowany. W tym czasie posmaruj ciasto odrobiną roztrzepanego jajka w celu poglazurowania. Tuż przed włożeniem do piekarnika możesz naciąć chleb wzorem wg własnego uznania.Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i jednocześnie zmniejsz temperaturę

Grahamka, weka i kajzerka
Tęczowy chleb na starterze Tang Zhong 213

Ciasto w tym czasie bardzo ładnie urośnie prawie trzykrotnie.Nagrzej piekarnik do 210 °C, wstaw naczynie żaroodporne z wodą, aby piekarnik był naparowany. W tym czasie posmaruj ciasto odrobiną roztrzepanego jajka w celu poglazurowania. Kiedy piekarnik jest już rozgrzany, włóż chleb do środka i jednocześnie zmniejsz temperaturę na 190 °C, piecz w niej 20 minut (do czasu uzyskania przez skórkę pięknego

Grahamka, weka i kajzerka
Szarlotka z kruszonką i bezą 169

Klasyk. Na dodatek taki, który zawsze wychodzi. Potrzebowałem bowiem czegoś, co mi poprawi humor, bo kilka ostatnich wypieków się nie udało. Jeden chleb nie wyrósł, inny

Grahamka, weka i kajzerka
Chleb bez mąki 135

dłuższego czasu słyszałem ciągłe „...tylko ma być dużo ziaren!!!...". No to poszedłem na całość.Chleb bez mąki, drożdży i jajek, ale za to pełen błonnika, witamin i związków mineralnych. Czyli samo zdrowie. Same nasiona i migdały dały chleb bardzo sycący. Naturalnym spoiwem są nasiona, a raczej śluz wydobywający się z nasion siemienia lnianego i szałwi hiszpańskiej po zalaniu wodą.Ciekawym

Grahamka, weka i kajzerka
Tort czekoladowy z bananami 251

 Czekoladowo, czekoladowo! Przepis na tort dla prawdziwych czekoladoholików:). Ciemny biszkopt nasączony likierem bananowym z gęstym kremem czekoladowym i polewą. W środku aromatyczne banany, które dodają

Mała Cukierenka
Kanapka prosto z pieca 132

Sandwich with ovenSkładniki.Ciasto jak na cienką pizzę.2 szklanki mąki pszennej5 dag drożdży0,5 szklanki mleka1 łyżka oliwki1 jajko0,5 łyżeczki cukru0,5 łyżeczki soliNadzienie.2

Kulinarny karnet Christophera
Śnieżna kula 257

Wczoraj spadł pierwszy śnieg, co prawda do dziś nie ma już po nim śladu, jednak u mnie w kuchni pojawiła się śnieżna kula. Domyślam się

Złote przepisy
Drożdżówka bez wyrabiania 226

             Drożdżówka mało pracochłonna, której nie trzeba wyrabiać. Wystarczy zamieszać i gotowe. Przepis pochodzi od

Praktyczna pl
Pierniczki 190

jedna tura za długo się piekła..moje pierniczki nie są dekorowane...jeszcze będą inne do dekoracji..300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka 130 g cukru pudru 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego 100 g łagodnego miodu np. akacjowego 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao

Moje domowe kucharzenie
Ciasteczka czekoladowo - imbirowe 175

Skworcu1 łyżka posiekanych rodzynek Skworcu2 łyżki posiekanych orzechów laskowych  Skworcu 1 łyżeczka cynamonu Skworcu 1 łyżeczka imbiru1 cukier wanilinowy 60 g margaryny Kasi 80 g cukru2 jajka 210 g mąki1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia 1, 5 tabliczki posiekanej czekolady Milka Wykonanie;Do miski włożyć wszystkie składniki i wymieszać mikserem na grudkowatą masę .Ciasto wyłożyć

Sama słodycz i szczypta chili
Szarlotka z budyniem 349

masła,1 łyżeczka proszku do pieczenia.krem:1 litr mleka,3 budynie waniliowe bez cukru,5 łyżek cukru,ziarenka z 1/3 laski wanilii.dodatkowo:7 jabłek,125 g masła,1/2 szklanki cukru,3 jajka (osobno białka i żółtka),200 g płatków migdałowych. Przygotowanie:   Miękkie masło zagniatamy z pozostałymi składnikami na ciasto. Ciastem wykładamy blaszkę, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Schładzamy ok. godziny

Aga w kuchni

Proponowane wyszukiwania