przyciągnąć do niego jeden z bozostałych końców. Następnie zawinąć drugi koniec dookoła, formując rożek. Skleić końce taśmą klejącą. Tak samo złożyć pozostałe trójkąty.Serek kremowy, mascarpone, cukier i jajko zmiksować na gładką, puszystą masę. Dodać kremówkę, zmiksować krótko raz jeszcze. Podzielić masę na trzy części: 250 ml, 375 ml i 500 ml. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie.Pierwsza warstwa
Pożeraczka, czyli raz adobrzewymieszać z ciasteczkami.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową dokładnie ugnieść na dnie. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.Piec w 200 st. C. przez 12-15 minut, ostudzić.Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać serek, mascarpone, migdały, likier, sok i skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Masę wyłożyć na spód, wyrównać wierzch.Piec w 160 st. C. przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzeserka mascarpone100 ml śmietany kremówki (38%)1 łyżka cukru pudru1 łyżka likieru amarettododatkowo:3 łyżki dżemu wiśniowego bez owocówMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, dokładnie zmiksować. Kakao, barwnik i ekstrakt wymieszać na gładką pastę. Dodać do masy maślanej, zmiksować.Mąkę przesiać, wymieszać z solą i sodą. Dodawać partiami do ciasta na zmianę z maślanką. Na końcu
Pożeraczka, czyli raz adobrzemiękkiego masła4 jajka130 g cukru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii230 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli220 g jeżynMasło utrzeć na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wsypać cukier, wlać ekstrakt, dokładnie zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i solą. Partiami wsypywać do ciasta, nie przerywając miksowania. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzezostawić na 15 minut. Następnie uformować z każdej części okrągłą bułeczkę, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut.Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem roztrzepanym z wodą, posypać makiem. Każdą naciąć ostrym nożem.Piec w 220 st. C. przez 20-25 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Połowa listopada... Czy to źle, że powoli zaczynam myśleć
Pożeraczka, czyli raz adobrzegotującego się mleka, cały czas mieszając. Gotować jeszcze chwilę, zdjąć z palnika, przestudzić.Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny.Masło rozpuścić i przestudzić.Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na puszystą, jasną masę. Powoli wlewać masło, cały czas miksując. Partiami dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem.Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, brzegi wysmarować masłem
Pożeraczka, czyli raz adobrzeTrzeba bowiem foremki wypełnić po brzegi, a mi nie starczyło masy. Poprzednio z jednego białka wychodziły mi dwa pięknie wyrośnięte suflety - tym razem chyba trafiły mi się jakieś małe jajka. Jeśli macie standardowe, wielkości M/L, Wasze suflety będą wyglądać zjawiskowo.Razem ze mną wyzwanie podjęły Martynosia i Siaśka.Suflet pomarańczowy z goździkową nutąSkładniki:(na 4 porcje)2 białka1/4 łyżeczki soli4 łyżki
Pożeraczka, czyli raz adobrzegoździków1/4 łyżeczki soli2 łyżki mlekadodatkowo:70 g cukru3/4 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki chilli w proszkuCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.Masło z cukrem utrzeć na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Wlać czekoladę, połączyć. Mąkę wymieszać z sodą, proszkiem, chilli, cynamonem, goździkami i solą. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach. Na końcu dodać mleko, połączyć.Dodatkowy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeczerwonego wina1 łyżeczka ekstraktu z wanilii135 g mąki pszennej40 g kakao1/4 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cynamonuMasło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Wbić jajko, potem żółtko, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Cały czas ucierając, wlewać wąskim strumieniem wino wymieszane z ekstraktem. Masa będzie wyglądała na zważoną - nie należy się tym przejmować.Mąkę i kakao
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru pudru1/6 łyżeczki białego octu winnegoMiód z masłem rozpuścić, przestudzić. Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem, kakao, przyprawą do piernika i sodą. Wlać herbatę, miód z masłęm, wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wycinać dowolne kształty. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciastkami. Masę równomiernie rozłożyć do silikonowych form na muffiny, ugnieść dłonią.Schłodzić w lodówce w czasie przygotowania masy serowej.Czekoladę z kremówką rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić.Serek, jajka, cukier i skórkę pomarańczową krótko zmiksować. Dodać czekoladę, zmiksować tylko do połączenia składników.Masę serową wyłożyć na przygotowane wcześniej spody. Na wierzchu równomiernie rozsypać żurawinę, delikatnie wcisnąć w masę.Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeowoce. Odstawić.Drożdże wymieszać z 1 łyżeczką cukru.Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z pozostałym cukrem, solą i kardamonem. Zrobić wgłębienie, wlać drożdże i mleko z masłem, wbić jajko. Zagnieść ciasto - może się nieco lepić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie dobrze odcisnąć owoce. Dodać do ciasta, jeszcze raz zagnieść. Gdy owoce będą już dokładnie rozprowadzone
Pożeraczka, czyli raz adobrzeorzechów piniowych1 łyżeczka soliMasło, miód i cukier podgrzewać w garnku na średniej mocy palnika. Gdy cukier się roztopi, gotować kilka minut, a następnie zdjąć z ognia i ostudzić.Jajka ubić, dodać do masy maślanej, wymieszać dokładnie drewnianą łyżką.Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem. Zrobić po środku wgłębienie, wlać masę jajeczno-maślaną. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać całość drewnianą łyżką
Pożeraczka, czyli raz adobrzewygląda wspaniale - bardzo jestem zadowolona z dekoracji, wyszła dokładnie tak, jak sobie zamarzyłam.Jest więc, tradycyjnie już, biszkopt rzucany, który udaje się zawsze. Mój tylko z trzech jajek, ale można zrobić z pięciu - łatwiej da się przekroić na trzy części. Jeśli jednak zrobicie taki malutki jak mój, można go przekroić tylko na pół, na spód dać masę jabłkową
Pożeraczka, czyli raz adobrzecurdu)sok z 5 mandaryneksok 1 1/2 cytrynyskórka otarta z 2 mandarynek2 jajka2 żółtka150 g cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka oliwySok z cytrusów, skórkę z mandarynki, jajka, żółtka, cukier i mąkę umieścić w garnuszku. Podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Dodać oliwę, gotować jeszcze kilka minut - masa powinna mieć konsystencję gęstego budyniu.W razie potrzeby przetrzeć
Pożeraczka, czyli raz adobrze