SKLADNIKI 200 g mąki 150 g masła lub margaryny 80 g cukru pudru 2 jajka szczypta soli 1 cytryna ekologiczna 450 g jabłek 150 g marmolady morelowej forma do ciasta kruchego 24cm
zielonacukinkawydrażyć środek. Na patelni podsmażyć na 1 łyżce oliwy z oliwek ,kiełbasę i wydrążony miąższ cukinii. Przełożyć całość do miseczki a następnie dodać starty ser, jajko, szczyptę soli , listek świeżej bazylii. Wypełnić nadzieniem cukinie i za pomocą wykałaczki połączyć "kapelusz" z cukinią . Do szybkowaru dodać ząbek czosnku , 1 łyżkę oleju z oliwek, 1 szklankę wody
zielonacukinkaaromatycznym gulaszem. Ja osobiście preferuję takie z keczupem lub meksykańską salsą. Potrzebne nam: - 1 kg ziemniaków - 180-200 g wędzonego boczku - 1 duża cebula - 2 jajka - 4 łyżki mąki (jeśli ziemniaki są mączyste, wystarczą 3 łyżki) - sól, pieprz - łyżka suszonego lub kilka gałązek świeżego tymianku - olej do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i tarujemy na tarce
W poszukiwaniu inspiracjismakowitą całość. Nie był ani za słodki, ani mdły, po prostu boski. Proponuję ciasto przygotować dzień wcześniej, gdyż jest to deser raczej pracochłonny. Potrzebne nam: Na biszkopt: - 7 jajek - 3/4 szklanki cukru - 1 szklanka mąki pszennej - 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej Na przełożenie: - pół słoika konfitury malinowej - 8 łyżek likieru kokosowego - 2-3 łyżki wiórek kokosowych - 750 ml śmietanki
W poszukiwaniu inspiracjirodzynekpolewa3/4 szklanki cukru1/4 szklanki wody2 łyżki masła1/2 szklanki śmietany kremówki 30%Wykonanie:Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i przelewamy do wysokie naczynia w którym będziemy wyrabiać ciasto. Dodajemy jajka, cukier, przyprawę piernikową i mąkę oraz rodzynki. Wszystko razem wyrabiamy aż ciasto przestanie się lepić do brzegów. W tedy przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
ciastkarnia na kruchym spodziepokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciasteczkami. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ugnieść na spodzie ciasteczka. Schłodzić w lodówce w czasie przygotowania masy serowej.Oba serki, kremówkę, cukier, jajka, ekstrakt i mąkę zmiksować na gładką masę, tylko do połączenia składników.Przełożyć na schłodzony spód.Piec w 150 st. C. przez 60-75 minut.Ostudzić w zamkniętym piekarniku. Można schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzewymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. 2. Masło utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym mikserem ustawionym na najwyższe obroty, ucierać przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu ucierać mikserem na niskich obrotach przez około 50-60 sekund, aż składniki połączą się w jednolitą masę. 3. Następnie do maślanej masy dodać mąkę z kakao, skórkę
Mała Cukierenkapokojowej1/2 szklanki brązowego cukru1 duże jajko150 g melasyMąkę wymieszać z sodą, solą i przyprawą do piernika.Do misy miksera wrzucić masło i cukier, Utrzeć na puszysto na średnich obrotach.Dodać jajko i ponownie wymieszać.Dodać melasę i zmniejszyć prędkość miksera do najmniejszej.Stopniowo dodawać suche składniki, najlepiej w trzech partiach. Wymieszać do połączenia składników.Gdy ciasto będzie już gotowe, przełożyć
wyzwania kuchenneczęściej. Prawdę mówiąc nie tylko dzieciom smakuje. Pomimo tego, że nie jest może wybitnie świątecznym ciastem, myślę, że znajdzie swoich zwolenników na świątecznym stole. Składniki: 3 jajka 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier drobny (może być też waniliowy) 1,5 kg jabłek 1 galaretka (np cytrynowa) Wykonanie: Białka ubić z cukrem
Sto kolorów kuchniŚwiąteczne rogaliki z kapustą i grzybami doskonale będą pasowały do wigilijnego czerwonego barszczu i zastąpią uszka z grzybami, tradycyjne paszteciki, czy krokiety z kapustą i grzybami.Podstaw
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięchwilę mięciutkie i puszyste i mam nadzieję ,ze takie pozostaną :)Składniki :8 łyżek cukrupół szklanki wodyszklanka miodu3 łyżki przyprawy do pierników5 dkg masła3 szklanki mąki1 łyżeczka sody2 jajka 3 dkg drożdżyNa lukier :1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej woda cukier puder Wykonanie :Na patelni rozpuścić 5 łyżek cukru do lekkiego zrumienienia , wlać wodę , miód , wsypac reszte cukru i przyprawę
Malinowa KawiarenkaWypieki z dodatkiem maku kojarzą mi się głównie ze Świętami Bożego Narodzenia, stąd pomysł na babeczki z takim dodatkiem. Niestety przepisu nie wymyśliłam sama tylko podpatrzyłam
Kolizje Smakówpomysłów i inspiracji:) Mam jednak nadzieję, że na długo! Dziś polecam Wam ciasto z puszystą masą śmietanową o smaku czekoladowo - miętowym. Pyyyyyszne...foremka 23 x 33cm Ciasto:5 jajek, szklanka mąki pszennej, szklanka cukru, 250g masła lub margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, 5 łyżek wody, 2 łyżki kakao. Masło, cukier, wodę i kakao
Z miłości do słodkościNatłuść s formę na standardowej wielkości muffiny z 12 otworami.W misce miksera wymieszaj obie mąki, brązowy cukier, proszek do pieczenia, sodę, 1 łyżeczkę cynamonu i sól.Dodaj jogurt, olej, jajko i wanilię, po czym miksuj do uzyskania jednolitego, raczej suchego ciasta. Jeżeli jest zbyt wilgotne dodaj więcej mąki. Wyłóż powstałe ciasto na posypanej mąką powierzchnię i rozwałkuj je na prostokąt
karmelowysosu2 szklanki wody1 łyżka mąki1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka chrzanuszczypta cukru WYKONANIECebulkę kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na oleju. Do zmielonego mięsa dodajemy cebulkę, jajko, wyciśnięty przez praskę czosnek, namoczona bułkę- solimy i pieprzymy.Wyrabiamy mięso do gładkości. Ręką zmoczoną w wodzie formujemy pulpety.Wrzucamy do garnka z wodą. Gotujemy 15 min. Pulpety wyjmujemy. Wywar zaprawiamy musztardą
W kuchennym oknie Ewy