wody, odstawić na 15 minut.W tym czasie zetrzeć cukinię na tarce o dużych oczkach, dobrze odcisnąć. Orzechy niezbyt drobno posiekać.Do wyrośniętego zaczynu wlać resztę wody i wbić jajko, połączyć. Dodać odciśniętą cukinię, zagnieść ciasto (będzie dość rzadkie). Wsypać orzechy, zagniatać, aż zostaną rónomiernie rozprowadzone w cieście. Odstawić na 45-60 minut do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeryżowej125 mąki ziemniaczanej1/4 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia1 łyżeczka ekstraktu z wanilii50 g ciemnej czekolady bez laktozy (75%)Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.Mąki przesiać, wymieszać z proszkiem. Partiami dodawać do masy, miksując na najniższych obrotach miksera.Na końcu dodać niezbyt drobno posiekaną czekoladę.Masę równomiernie wyłożyć do formy
Pożeraczka, czyli raz adobrzecukru4 jajka1 łyżeczka ekstraktu z wanilii230 g mąki pszennej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli2 łyżki kakao350 g jeżynMasło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Wlać ekstrakt, połączyć.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i solą. Partiami dodawać do ciasta, miksując na najniższych obrotach miksera.Ciasto podzielić na pół. Do jednej części
Pożeraczka, czyli raz adobrzeprzesiać, wymieszać z solą. Po środku zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże. Zasypać 1 łyżeczką cukru, zalać połową mleka, odstawić na 15 minut.Po tym czasie dodać resztę mleka i cukru, wbić jajko. Zagnieść ciasto.Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać do ciasta, dobrze wyrobić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Mąkę na kruszonkę wymieszać z cukrem, zagnieść z masłem. Wstawić do lodówki.Wyrośnięte
Pożeraczka, czyli raz adobrzeopakowania kisielu żurawinowego (proszek)2 białka1/4 łyżeczki soli2 łyżki cukrudodatkowo:750 g jabłekMąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Dodać masło, posiekać, a następnie rozgnieść palcami na kruszonkę. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto.Uformować z ciasta kulę, zawinąc w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut.Po tym czasie 2/3 ciasta cienko rozwałkować, wyłożyć nim spód tortownicy
Pożeraczka, czyli raz adobrzepomysły.Jeżynowy curdSkładniki:(na 450 g)380 g jeżyn2 jajka2 żółtka125 g cukru1 łyżka mąki ziemniaczanej1 łyżeczka olejuJeżyny umyć, osuszyć, zmiksować blenderem, a następnie przetrzeć przez sitko.Mus razem z jajkami, żółtkami, cukrem i mąką umieścić w rondelku. Dokładnie wszystko wymieszać; podgrzewać, cały czas mieszając, na średnim ogniu, aż masa się zagotuje i zacznie gęstnieć. Dodać olej, wymieszać, gotować jeszcze
Pożeraczka, czyli raz adobrzezalać 100 ml mleka.Odstawić na 15 minut.Resztę mleka podgrzać z masłem tak, aby się rozpuściło. Przestudzić.Do wyrośniętego zaczynu dodać resztę cukru, masło z mlekiem i jajko. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągła bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasteczka. C. stanowczo zażądał takich z czekoladą, ja chciałam upiec dyniowe, połączyłam więc nasze pragnienia w jedno. Skorzystałam z przepisu z Lisiej kawiarenki, jednak mocno go zmieniłam. Nie miałam jajek, więc dodałam nieco mleka. Mąkę pszenną zamieniłam na orkiszową, przyprawy korzenne - na czekoladę. Wyszły mi niezbyt duże, puchate, mięciutkie ciasteczka. Smakują troszkę jak biszkopciki z czekoladą - wszystkim bardzo przypadły
Pożeraczka, czyli raz adobrzepodgrzewać, aż cukier się rozpuści i całość połączy się w jednolitą masę. Dodać przyprawę do piernika, wymieszać, ostudzić.Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem i kakao.Do masy maślano-miodowej wbić jajka, utrzeć na gładką masę drewnianą łyżką. Partiami dodawać mąkę, mieszając, a następnie wyrabiając dłonią. Gdy masa stanie się jednolita, uformować z niej kulę i schłodzić w lodówce przez minimum
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczki proszku do pieczeniadodatkowo:100 g drobnego cukru1 łyżeczka mielonego cynamonuMąkę z kakao przesiać, wymieszać z przyprawami, sodą i proszkiem.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną masę. Wbić jajko, zmiksować. Dodać melasę, połączyć. Partiami dodawać suche składniki, najpierw miksując, później mieszając dłonią lub łyżką.Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce 30 minut.Cukier dokładnie wymieszać
Pożeraczka, czyli raz adobrzewyrazisty w smaku.Zapraszam do stołu!Składniki:250g makaronu spaghetti;1 duża cebula;100g wędzonego boczku;2 ząbki czosnku;oliwa;200ml śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36%;1 jajo;2 łyżki startego, twardego, dojrzewającego sera np. parmezanu + odrobina do posypania na wierzchu tuż przed podaniem;Pieprz;Sól.Sposób przygotowania:Na patelni rogrzać oliwę.Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę
Gospodyni Miejskapoczęstunek! Składniki:120 g miękkiego masła;120 g masła orzechowego z kawałkami orzechów "crunchy";180 g białego cukru + cukier do obtaczania ciastek;250 g mąki pszennej;1 jajo;1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;Sposób przygotowania:Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.Stale miksując dodać masło orzechowe oraz jajo.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać do ciasta stale
Gospodyni Miejskamąki pszennej;150 ml letniego mleka (u mnie 0,5%);8 g świeżych drożdży;25 g masła;1,5 łyżeczki białego cukru;0,5 łyżeczki soli;1 jajo;2 łyżki ziaren słonecznika.Mięso:2 filety z kurczaka;1 łyżeczka zmielonej, słodkiej papryki;1/2 łyżeczki czarnego pieprzu;1/2 łyżeczki soli;Przyprawa do kurczaka (u mnie firmy Prymat);50 g płatków kukurydzianych
Gospodyni Miejskawyrośnięcia na około 30 minut.W międzyczasie z mąki, cukru i margaryny przygotować kruszonkę.Blachę wysmarować margaryną i oprószyć bułką tartą. Do wysmarowanej blachy wylać ciasto. Posmarować je roztrzepanym jajkiem i ponakłuwać widelcem. Na wysmarowane i ponakłuwane ciasto wyłożyć owoce i kruszonkę. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na około 20 minut.Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna
Gospodyni Miejskaporcja dla czterech dorosłych osób.Warstwy zapiekanki: I warstwa - podsmażony kurczak, II warstwa - podsmażone warzywa (cebula, pieczarki, por i czosnek), III warstwa - ugotowana kasza gryczana, IV warstwa - mieszanka z jajek, śmietanki, mleka i natki pietruszki, V warstwa - ser feta, VI warstwa - natka pietruszki do dekoracji.Do gotującej się kaszy gryczanej można dodać listek laurowy oraz 3 ziarenka ziela angielskiego, będzie wówczas
Gospodyni Miejska