jajko - 22300 przepisów (strona:901/1487)

Jagodowa miłość 144

folią aluminiową. Boki tortownicy posmarować masłem.Schłodzić w lodówce w czasie przygotowania masy serowej.Twaróg zmiksować z kremówką na gładką masę. Wsypać mąkę, wlać ekstrakty, zmiksować. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu wlać jagody, wymieszać na jednolitą masę.Masę serową przełożyć na wcześniej przygotowany spód.Piec w 180 st. C. przez 55 minut.Śmietanę krótko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Coś z niczego 175

miód - chciałam, żeby lepiej się skleiła i tworzyła grudki, zamiast pojedynczych płatków.Masa serowa to czysta improwizacja. Twaróg, reszta kremówki, trochę cukru, wanilia i Cointreau do smaku. Jajko można pominąć - ja chciałam, żeby serek nabrał puszystości. W lodówce miałam resztkę rabarbaru, w pokoju w misce na owoce samotnie kulała się pomarańcza. A że takie połączenie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Imbir, imbir, imbir, imbir... 164

kandyzowanego imbiru1 jajkoMąkę przesiać do miski, wymieszać z mielonym imbirem i drobno posiekanym imbirem kandyzowanym. Masło zmiksować z cukrem na gładką masę, wsypać mąkę, połączyć. Wbić jajko, zagnieść gładkie, nieco lepkie ciasto.Ciasto uformować w wałeczek o średnicy 2,5 cm, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2-3 godziny. Schłodzone ciasto pokroić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Na drogę. Z jagodami 161

łyżeczki solimokre:3 jajka150 ml creme fraiche (18%)50 ml mleka90 ml oleju1 łyżeczka ekstraktu z waniliidodatkowo:200 g jagódMąkę przesiać do miski. Wsypać cukier, proszek i sól, wymieszać.Jajka lekko ubić w drugiej misce. Wlać olej, mleko i creme fraiche, dodać ekstrakt i wymieszać.Wlać mokre składniki do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników. Wsypać jagody, wmieszać do ciasta.Mas

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowe pieczenie 195

łyżkami mąki i 120 ml mleka. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut, do podwojenia objętości.Masło do ciasta rozpuścić i przestudzić.Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajko, resztę mleka i wyrośnięty zaczyn. Dobrze wyrobić.Dodać masło. Wyrobić elastyczne, nieklejące ciasto.Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.Cytrusowe skórki dokładnie wymieszać z cukrem.Pozosta

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka z potencjałem 150

łyżeczka cukru waniliowego40 g niesolonych pistacjidodatkowo:160 g niedużych truskawek200 ml soku jabłkowego3 łyżeczki żelatynyPłatki drobno zmielić blenderem. Wymieszać z przesianą mąką i cukrem. Dodać masło, posiekać. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5 mm podsypując mąką (ciasto nieco się lepi), wykrawać serduszka wysokości około

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodko-kwaśne pieczenie resztkowe 191

agrestuAgrest umyć i poodcinać końcówki. Marcepan zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Mąkę przesiać do miski, wymieszać z proszkiem, solą, cukrem i marcepanem. W drugiej misce roztrzepać jajka, wlać creme fraiche, olej i ekstrakt, wymieszać.Wlać płynne składniki do suchych, wymieszać do połączenia składników. Wsypać agrest, wymieszać.Masę równomiernie rozłożyć do foremek wyłożonych papilotkami.Piec 25-30 minut

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasteczka na drogę. I odrobina minimalizmu w kwestii ubrań 147

jajka360 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1/4 łyżeczki sody oczyszczonej300 g ciemnej czekolady (60%)Masło utrzeć na puszystą, gładką masę z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera.Czekoladę posiekać. 200 g dodać do masy, dokładnie wymieszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wspólne pieczenie - szarlotka i jej podobne twory 189

cukru1 łyżka ciemnego rumunadzienie jabłkowe:500 g jabłek40 g cukru25 g rodzynek1/2 łyżeczki cynamonudodatkowo:1 łyżka cukru pudruMąki przesiać do miski, wymieszać z cukrem. Dodać masło, dokładnie posiekać. Wbić jajko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1-2 godziny.Mleko zagotować, wsypać cukier i orzechy, wlać rum. Pogotwać jeszcze chwilę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
BaleTina, czyli o psich marzeniach słów kilka. I bułeczki 145

soli2 łyżki oliwy aromatyzowanej chillifarsz:550 g pieczarek3 średnie cebule1 łyżka majerankusólpieprz20 g masładodatkowo:1 jajkoMąkę przesaić do miski, wymieszać z solą i drożdżami. Wlać mleko z wodą, wbić jajko, zagnieść ciasto. Dodać oliwę, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto.Uformować z ciasta kulę, dstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Przygotować farsz: pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w drobną kostkę. Cebulę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Obiadowy finał, czyli deser - najlepszy 537

bardzo czekoladowy. Świetnie się sprawdził jako partner panny cotty. Razem stworzyli wyjątkowo zgrany duet, a tekstury wspaniale się uzupełniały i całość smakowała po prostu bosko. Deser zawiera surowe jajka w składzie - jeśli nie chcecie ich użyć, możecie dodatek białek zastąpić ubitą na sztywno kremówką na przykład.Mi wyszły trzy porcje, ale myślę, że spokojnie wystarczy na cztery nieco mniejsze

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Eksperyment kulinarny, czyli chleb z tajemniczym składnikiem 177

całkowitego ostudzenia.Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie na środku, wkruszyć drożdże, zasypać cukrem i zalać 50 ml wody. Odstawić na 15 minut.Do zaczynu dodać resztę wody, sól, wbić jajko. Zagnieść ciasto. Wlać oliwę, dodać umyte listki bazylii i wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Uformować kulę, odstawić na 45 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto krótko zagnieść, uformować kulę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Babeczki z kremem bardzo nietypowym 270

masła170 g cukru pudru1 łyżka ekstraktu z wanilii3 łyżki kakaoMąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, następnie wbijać po jednym jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Partiami dodawać mąkę, miksując na najniższych obrotach miksera. Na końcu wlać ekstrakt, połączyć.Nakładać po łyżce ciasta do formy na muffiny wyłożonej papilotkami

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sernik w wersji mini 140

ostygnięcia.Odcisnąć, zachowując płyn.Serek utrzeć z kremówką, cukrem i mąką na gładką masę. Dodać startą na drobnych oczkach czekoladę i sok z cytryny, zmiksować. Wbić po jednym jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Na końcu dodać 3/4 rodzynek, wymieszać łyżką.Masę serową przełożyć do foremek.Piec w 130 st. C. przez 30 minut.Ostudzić w piekarniku z uchylonymi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Domowe bułeczki - najlepsze przecież 147

zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pokroić na 12 równych części.Bułeczki układać płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić do napuszenia na 20-30 minut.Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami dyni.Piec w 200 st. C. 15-20 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Cisza potrwa do odwołania, jednak od czasu do czasu coś skrobnę - bo przecież tak bardzo lubię

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania