Makowiec klasyczny (idealny na święta)Składniki:(na dwie spore blaszki)Ciasto:- 0,5 kg mąki pszennej - 70 g świeżych drożdży- 150 g masła - 5 jajek - szklanka cukru pudru - 3 łyżki śmietany- opakowanie cukru waniliowegoMasa makowa:(nie posiadam maszynki do mielenia maku, więc musiałem kupić gotową masę makową i z nią własnie podaje przepis)Sposób
Gotuj Z MuzykąSernik z rodzynkami (coś dla miłośników rodzynek)Składniki:- 1 kg twarogu - 2 budynie śmietankowe - 1 szklanka cukru - opakowanie cukru waniliowego - 6 jajek -2 małe śmietany 36%- pół szklanki śmietany 18% - 300 g rodzynek - herbatniki na wyłożenie blachySposób przygotowania:1.Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy twaróg i wszystkie pozostałe składniki (oprócz
Gotuj Z MuzykąMakowiec na cieście cytrynowym (makowiec w innej odmianie)Składniki:- 2 szklanki mąki pszennej - 2 szklanki cukru - 190g masła - 6 jajek - 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia- sok z jednej dużej cytryny- puszka masy makowej Sposób przygotowania:1.Nastawiamy piekarnik na 180 C. Oddzielamy żółtka od białek. Do miski wrzucamy masło, cukier, żółta i ucieramy
Gotuj Z Muzykąprzepisu. Z okazji Dnia Kobiet składam najserdeczniejsze życzenia wszystkim Paniom ;)Składniki:(na ok. 40 - 50 rogalików)Ciasto:- 3 szklanki mąki pszennej- pół kostki smalcu - pół kostki masła- 3 jajka- 4 łyżki cukru- 50 g drożdży- 4 łyżki śmietanyŚrodek:- duży słoik marmolady (słodko-kwaśna) Sposób przygotowania:1.Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji
Gotuj Z Muzykąmąki - 3/4 kostki masła- 200 g rodzynek - 3 jajkaSposób przygotowania:1.Rodzynki zalewamy zimną wodą i odstawiamy na bok.Ucieramy mikserem masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajka, mąkę dalej miksując. Rodzynki wyjąć z wody i dodać je do masy.Wszystko mieszamy łyżką.2. Nastawiamy piekarnik na ok. 180 C. Blachę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Łyżką
Gotuj Z Muzykąwykładamy ciasto i rozprowadzamy. Pieczemy przez 12-15 minut. 3.Następnie na ciasto wykładamy masę i dekorujemy jak tylko chcemy ;) Przepyszne ciasto gotowe ;) Życzę wszystkim smacznego jajka i udanych świąt ;) A dziś ode mnie kolejna piosenka Crystal Fighters:"Wave" Wesołych świąt Michał
Gotuj Z Muzykąłyżki cynamonuPrzygotowanie:W garnuszku podgrzewamy miód z masłem. NIE doprowadzamy do wrzenia. Gdy się połączą, odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wrzucamy wszystkie suche składniki, mieszamy drewnianą łyżką.Dodajemy jajko oraz rozpuszczony, ciepły lecz przestudzony miód z masłem. Mieszamy drewnianą szpatułką, aż do połączenia składników. Gdy masa ma konsystencję kruchego ciasta, wyrabiam je rękoma w kulkę i wkładam
Kitchens Alphabetąki1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody2 łyżki przyprawy do piernika3 łyżki kakao1 szkl.oleju2 łyżki miodu10 dkg powideł śliwkowych Orzechorzechy Piątnicarodzynki Piątnicapolewa dekoracyjna HelioJajka utrzeć z cukrem.Dodać jajka, olej, miód, powidła oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, sodą i przyprawą do piernika.Wszystko razem wymieszać.Dodać bakalie i ponownie wymieszać.Przełożyć ciasto do keksówki i piec około
Moje domowe kucharzeniewykorzystać do zaspokojenia swoich kulinarnych zachcianek.Przyznaję : BYŁO WARTO!A ciasto zniknęło w ciągu 15 minut od wyciągnięcia z piekarnika! SKŁADNIKI:( tortownica o średnicy 25cm)* jabłka – 800 g* jajko – 4 szt* cukier – 1 szklanka* mąka – 1 szklanka* olejek do ciast śmietankowy – 1 szt* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki* skórka cytrynowa – 1 łyżeczkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na Słodkokubeczek po jogurcie używamy do odmierzania kolejnych składników.* mąka – 3 kubeczki* cukier – 2,5 kubeczka* cukier wanilinowy – 1 łyżeczka* proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki* jajko – 3 szt* olej – 1 kubeczek* cukier puder do posypania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia.Dodajemy resztę składników i mieszamy na gładką masę.Przekładamy do niedużej
Ostra na Słodkozwykłych” truskawek zalanych galaretką!Robi się błyskawicznie … potem tylko czekanie aż zastygnie i można zajadać – gwarantuję , że posmakuje i każdy weźmie dokładkę!SKŁADNIKI:BISZKOPT:jajka – 4 sztcukier – 4 łyżkicukier wanilinowy – 1 opproszek do pieczenia – 2 łyżeczkimąka – 4 łyżkiMASA BUDYNIOWA:budyń waniliowy – 3 opcukier – 5 łyżekmleko – 1lmasło – 200 gDODATKOWO
Ostra na Słodkotygodniu!Niesamowicie puszyste … delikatne … miękkie i pachnące …Ciasto ucierane ze śliwkami zwykle znika gorące prosto z piekarnika!SKŁADNIKI :( blacha 22-26 cm )- kefir – 400g- jajko – 3 szt- cukier – 250 ml- olej rzepakowy – 125 ml- cukier wanilinowy – 1 op- proszek – 3 łyżeczki- mąka – 2,5 szklanki- śliwki – 300 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA
Ostra na Słodkorazem z dodatkiem białej czekolady i wafelków zwanych krajankami.Smakuje rewelacyjnie i zachwyci nawet tych , którzy za kokosem nie przepadają!Zobaczcie jak ją zrobić! SKŁADNIKI:( tortownica 22 cm )BISZKOPT :* jajka – 3 szt* cukier – 6 łyżek* mąka pszenna – 3 łyżki* mąka ziemniaczana – 3 łyżki* proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaMASA KOKOSOWA :* śmietana 18 % słodka – 500 ml* biała
Ostra na Słodkopuszyste … przepyszne!A swoją nazwę wzięło od dodatku miętowych landrynek.Absolutnie jednak ten smak nie dominuje … a landrynki nadają jedynie koloru delikatnemu budyniowemu kremowi.Wspaniale orzeźwia! SKŁADNIKI:CIASTO: – jajko – 3 szt – cukier – 0,5 szklanki – mąka – 0,5 szklanki – proszek do pieczenia – 1 łyżeczka – kakao – 1 łyżkaWARSTWA MIĘTOWA: – landrynki
Ostra na Słodkonutellą , przełożone puszystym biszkoptem tworzy niezwykłą całość!Smaki idealnie ze sobą współgrają sprawiając , że po każdym kęsie mamy ochotę na więcej.Niebo w gębie!SKŁADNIKI:BLACHA 23 X 28BISZKOPT : * jajka – 3 szt * cukier – 6 łyżek * mąka pszenna – 3 łyżki * mąka ziemniaczana – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczkaKRUCHE CIASTO : *margaryna – 100 g * mąka
Ostra na Słodko