jajko - 22300 przepisów (strona:871/1487)

Schab i karczek z brzoskwinią zapiekany pod serem 204

pieprzolej do smażenia Schab rozbijamy, następnie doprawiamy solą, pieprzem, i czosnkiem. Karczek kroimy w plastry i także doprawiamy tak jak schaby. Później mięsa moczymy w bułce tartej następnie w jajku i smażymy na oleju z obu stron. Następnie na każdym kawałku mięsa układamy po 2 połówki brzoskwini i przykrywamy po 1 plastrze sera żółtego. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku

Bon Appetit Małgorzaty
Rolada z kremem i dżemem 127

Biszkopt i krem najlepiej jest robić dzień wcześniej. Na drugi dzień biszkopt dopiero smarujemy dżemem i gotowym i zimnym już kremem. BISZKOPT:Składniki: 4 jajka¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej3 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejPozostałe składniki:krem o smaku kakao w 5 minut200 ml zimnego mleka do kremu100

Bon Appetit Małgorzaty
Tarta z chorizo,fasolką,bobem,botwinką,kalarepą i z resztą ferajny :) 133

odrobinie wody. Solimy i dodajemy pieprz. Składniki na sos mieszamy ze sobą z dodatkiem soli i pieprzu. Na ciasto wykładamy farsz z ugotowanych warzyw, i zalewamy je sosem z jajek,śmietany i serów. Tartę pieczemy w 200 stopniach około 20 minut. zagniatamy składniki na ciastozagniecione ciasto wkładamy do lodówkisurowe ciasto wylepiamy natłuszczone naczynieupieczone ciasto po 15 min pieczeniaTarta

Bon Appetit Małgorzaty
Szpinakowa na zakwasie z wasabi i naleśnikiem 131

garnka. Doprawiamy wasabi (ilość wg uznania) ja dodałam 1 łyżeczkę. Doprawiamy solą i pieprzem wg uznania. Zupę podajemy z naleśnikiem pokrojonym na makaron, albo z jajkiem. szpinakowa na zakwasie z wasabi

Bon Appetit Małgorzaty
Placki z cukinii i koperkiem 193

smażeniaCukinię wraz ze skórką ścieramy na tarce. Solimy i odstawiamy na kilka minut aby cukinia puściła zbędny sok. W tym czasie przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Mieszamy jajko, mleko i mąkę. Do ciasta naleśnikowego dajemy odciśnięte z soku cukinię, doprawiamy koperkiem, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju placki z obu stron

Bon Appetit Małgorzaty
Muffiny z cukinią aromatyzowane tymiankiem i rozmarynem 165

łyżeczki proszku do pieczeniaUmytą cukinię ścieramy na tarce, zasypujemy solą i odstawiamy na sitku żeby puściła zbędny sok. W tym czasie mieszamy mąkę, z proszkiem do pieczenia następnie wbijamy jajka, zalewamy mlekiem, dodajemy oliwę oraz posiekane zioła. Doprawiamy czosnkiem solą i pieprzem wg uznania. Do ciasta dodajemy wyciśnięta z wody cukinię. Ciasto powinno być 2 razy bardziej gęste niż

Bon Appetit Małgorzaty
Gotowany sernik z wiśniami (bez pieczenia) 305

składniki:1 kg twarogu sernikowegomałe opakowanie margaryny1 szklanka cukru4 jajkapół szklanki mleka3 budynie waniliowe5 paczek herbatników kakaowycharomat rumowyokoło 2 szklanek wydrylowanych wiśni (albo rodzynek)Twaróg, margaryna, cukier, jajka wkładamy do garnka i mieszamy składniki. następnie podłączamy ogień, cały czas mieszając. Budynie rozpuszczamy w mleku i dodajemy do masy serowej. Mieszając, gotujemy aż masa zgęstnieje

Bon Appetit Małgorzaty
Deser sernikowy z wiśniami 114

szklanka wydrylowanych wiśni1-2  szklanki cukru2 jajkapół szklanki mleka2 budynie waniliowe2 paczki herbatników pół aromatu rumowegookoło 1 szklanki wydrylowanych wiśni (albo rodzynek)Twaróg, margarynę, cukier, jajka wkładamy do garnka i mieszamy składniki. Następnie podłączamy ogień, cały czas mieszając. Budynie rozpuszczamy w mleku i dodajemy do masy serowej. Mieszając, gotujemy aż masa zgęstnieje. Następnie

Bon Appetit Małgorzaty
Quiche ze szpinakiem i chorizo 147

francuskie wykładamy na natłuszczonej formie do tarty i nakłuwamy widelcem. Szpinak podsmażamy na oliwie z dodatkiem czosnku soli i pieprzu. Śmietanę mieszamy z 2/3 sera i z jajkiem. Sos ze śmietany mieszamy ze szpinakiem i wylewamy na ciasto francuskie. Układamy na wierzch paseczki z papryki, chorizo i posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w 180 - 190 stopniach

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto z borówkami dla leniwych 380

Ciasto to nic innego jak biszkopt, bita śmietana i borówki amerykańskie :)Składniki na biszkopt:6 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej5 łyżek stołowych mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejopis biszkoptu:białka ubić ze szczyptą soli mikserem,żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą i zaczekać aż pojawi się piana

Bon Appetit Małgorzaty
z ostatniej chwili..Muffinki z borówkami amerykańskimi 186

jagód (wystarczy też 1/2 szklanki) szczypta soliekstrakt waniliowy lub połowę opakowania cukru waniliowegoW jednej misce wymieszać suche składniki czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W drugiej roztrzepać jajko z kefirem, olejem i wanilią i aromatem. Zawartość obu misek połączyć, dodać borówki albo jagody i delikatnie wymieszać. Napełniać ciastem foremki do muffinek (u mnie silikonowe) do 3/4 wysokości. Piec

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto drożdżowe z borówkami wzrastające 3h 170

szklanki mleka4 szklanki mąkiszczypta soli. Składniki na kruszonkę:1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru1 szklanka mąkiponadto:1 litr borówek albo innych owoców sezonowychDo miski warstwowo dajemy: drożdże, cukry, roztrzepane jajka, olej, mleko, przesianą mąkę i sól. Odstawiamy miskę ze składnikami ułożonymi warstwowo pod ściereczką na 3 H! Po 3 h miksujemy mikserem i wylewamy ciasto na blachę wyłożonym papierem. Borówki

Bon Appetit Małgorzaty
Poduszki z ciasta francuskiego z papryczką chili 171

rozmiarach około 5 cm X 5 cm. Na wierzch każdego kwadratu kładziemy plaster mozzarelii, kawałek suszonego pomidora, połówki oliwek oraz kawałeczki papryczki chili. Brzegi ciasta smarujemy białkiem jajka by ciasto było ładnie rumiane. Piec w 180 -190 stopniach C około 20 minut. Kwadraty fajnie się wybrzuszają jak poduszki :) ciasto francuskie z papryczką chili

Bon Appetit Małgorzaty
Kurczak w cieście francuskim z suszonymi pomidorami ("warkocz") 252

całość układamy natkę pietruszki. Zaplatamy paski ciasta na przemian w formę warkocza, zostawiając przy tym odstępy by pierś mogła odparować w trakcie pieczenia. Na wierzch warkocza smarujemy białkiem z jajka. Pieczemy w 190 stopniach w piecyku około 30 minut. Kurczak dobrze smakuje z ketchupem.kurczak w cieście francuskimpaski ciasta francuskiego zaplatamy na przemian

Bon Appetit Małgorzaty
Muffiny z jagodami i białą czekoladą 176

szklanki) szczypta soliopakowanie cukru waniliowegoaromat waniliowypół tabliczki czekolady W jednej misce wymieszać suche składniki czyli: mąkę, proszek do pieczenia, cukry i sól oraz pokruszoną czekoladę. W drugiej misce roztrzepać jajko z kefirem, olejem i aromatem. Zawartość obu misek połączyć, dodać borówki albo jagody i delikatnie wymieszać. Napełniać ciastem foremki do muffinek (u mnie silikonowe) do 3/4 wysokości. Piec przez około

Bon Appetit Małgorzaty