cebulą. Kolejny raz posypać 1/3 żółtego sera i wyłożyć resztę ziemniaków. Śmietanę zmiksować z jajkami, dodać przyprawy i wymieszać. Wylać na zapiekankę, przykryć folią aluminiową i piec około 45 minut w temp. 180 stopni. Po tym czasie zdjąć folię i posypać resztą sera, a potem zapiekać jeszcze 15 minut. Życzę Smacznego! Zapraszam do polubienia mojego bloga
talerz przyjemnościpokrójcie w kostkę. Umyjcie koperek i posiekajcie. W misce przygotujcie masę z twarożku , jajek i mąki – doprawice ją solą, pieprzem. Do twarożkowo – jajecznej masy dodajcie szpinak, koperek i wymieszajcie. Na samym końcu dodajcie sery i jeszcze raz przemieszajcie. Wyłóżcie do wysmarowanej tłuszczem formy do zapiekania. Pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku od 50 minut. Smacznego
Szybko Tanio Smacznieplastry Pomidora, cukinię i cebulę pokroić w plastry Paprykę pokroić w kostkę Szczypiorek posiekać Jajko wymieszać z jogurtem, płatkami drożdżowymi, szczypiorkiem i przyprawami Ziemniaki, pomidora, cukinię i cebulę układać w formie na przemian Paprykę wyłożyć na górę warzyw Na warzywa wylać równomiernie przygotowany sos jogurtowy Zapiekać 20-25 minut aż warzywa będą miękkie a góra lekko ścięta
HealthyCreationskurczakiem Warstwowa sałatka szefa Musztardówka z ananasem Warstwowa sałatka z tuńczykiem i jajkami Sałatka gyros Sałatka z kabanosem i sosem czosnkowym Inne przekąski Frytki z cukinii Krokiety Francuskie ślimaki hit imprezy Chrupiące zapiekanki Smażony ser Panierowane pieczarki Zapiekanki z czerstwego chleba Faszerowana i zapiekana papryka Pizza
W Moim Magicznym Domupaski. Gruszkę w pół plasterki, ser feta w kostkę, pomidora na grube plastry. Roztrzepałem jajka ze śmietaną, dodałem tymianek, doprawiłem solą i pieprzem. Ciasto wyjąłem z lodówki, ułożyłem na nim plastry pomidora, na nich boczek, gruszkę i kostki sera. Całość zalałem sosem. Posypałem pokrojonym szczypiorkiem. Zapiekałem ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
R'n'G Kitchennieco na sitku. Ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę ze śmietaną, jajkami i pomidorami. Dodaję przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa i rozmaryn. Dokładnie mieszam. Układam warstwy zapiekanki: 1/2 ziemniaków, 1/2 pieczarek, 1/3 sosu, pozostałe ziemniaki, pieczarki i sos. Całość posypuję posiekanym szczypiorkiem, zapiekam około 20 minut w 180 stopniach
JejKuchniasię nazbierać.W cieście naleśnikowym smakują tak samo pysznie jak zrobione ala schabowe. Zapiekane z innymi warzywami są pyszne. 1 bakłażan 2 pomidorki koktajlowe 1 pomidor 2 łyżki sera żółtego startego 4 grzyby kanie 1 szklanka mąki 2/3 szklanki mleka 3 łyżki wody 1 jajko sól, pieprz olej Do wysokiego pojemnika wsypuję mąkę, dodaję mleko, wodę, jajko, sól, pieprz
wesoła kuchniapołówki, usunąć pestki. Mozna posypać cukrem, ja nie sypałam. Odstawić. Mleko, ksylitol, jajka, ziarenka wanilii, sól mąkę umieść w mikserze kielichowym w kolejności w jakiej zostały wymienione. Przykryć i zmiksować na wysokich obrotach przez 1 minutę. (można zmiksować w dowolnym robocie) Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Wlać 1/3 i wstawić do piekarnika na ok 5 - 10 minut
Stare Garypanierkę: mąkę, jajka i bułkę tartą. Roladki najpierw obtoczyłam w mące, następnie w jajku i na koniec w bułce tartej. Tak przygotowane roladki przełożyłam na rozgrzaną na średnim gazie patelnię i smażyłam ok. 3 minuty z każdej strony. Usmażone roladki włożyłam do naczynia do zapiekania. Podlałam 1 łyżką wody i wstawiłam pod przykryciem do piekarnika na 15 minut
Kuchnia u Krysipieprzem. Paprykę kroimy w plastry, sery w kostkę. Sos: Śmietanę mieszamy z jajkami, doprawiamy czosnkiem i przyprawami. Ciasto nakłuwamy widelcem, podpiekamy 10 min w 180 stopniach. Układamy na cieście warstwę cukinii, następnie paprykę, ser feta. Zalewamy sosem, układamy resztę cukinii oraz ser wędzony. Zapiekamy całość 25 min w 180 stopniach
słodki bratekMarchewki obieramy i mielimy w blenderze na masę. Wszystkie składniki: mąka, marchewka, szalotka, jajka, sól, czosnek niedźwiedzi, olej kokosowy (2 łyżki), proszek do pieczenia i mieszamy, jak składniki się połączą masę wylewamy do foremki, którą wcześniej smarujemy olejem kokosowym. Wierzch chleba posypujemy makiem i zapiekamy w 180 st przez 30 min, po czym zmniejszamy temp
Łycha smakówsię z nich zrobić ciasta do którego wrzucamy te owoce i całość zapiekamy. Próbowałam je przygotować w ten sposób i ciasto zwyczajnie nie wyszło. Jak widać, idealne są do takiego rodzaju wypieków, polecam ! :) Składniki na standardową kwadratową foremkę. Składniki na ciemny biszkopt : 2 jajka 3/4 szkl mąki pszennej 1/4 szkl mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru 0,5 łyżeczki
charlotte gotujepatelni. Karkówkę wyciągamy, kładziemy na nią pieczarki i cebulę. Smarujemy sosem czosnkowym. Zapiekamy całość jeszcze około 10-15 minut. Kolejne 2 równorzędne miejsca, a więc produkty Folwark dla Eweliny za jej donuty Składniki mokre: 2 szklanki obranego bobu 4 łyżki sosu sojowego 4 jajka 3/4 szklanki oleju ziołowego z suszonymi pomidorami 1/2 szklanki wody Składniki suche: 1 i 1/3 szklanka
Z Kuchni Do Kuchnisamym tłuszczu podsmażyć cebulę. Wymieszać na gładko serek z mlekiem i jajkiem. Przyprawić ziołami prowansalskimi, posiekaną bazylią, solą i pieprzem. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego przełożyć polędwiczki. Dodać cebulę i paprykę. Równomiernie połać przygotowanym sosem serowym. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i zapiekać 30 minut w temp. 200°C. Gotowe danie udekorować pozostałą bazylią. Posypać grubo zmielonym pieprzem
Wiem co jemniewielkiej ilości oliwy z oliwek, przekładamy do miski i dodajemy pokrojone w kosteczkę jajka oraz drobny groszek, wcześniej dobrze przepłukany z zalewy. Przyprawiamy pieprzem i ostrą papryką. Farsz gotowy :) Na każdego naleśnika nakładamy farsz i ścieramy na tarce wędzoną goudę. Zawijamy każdy naleśnik i zapiekamy na suchej patelni do momentu, kiedy będą gorące i ser w środku roztopi się
vegetaniemakaronem i przełożyć do naczyń żaroodpornych. Na wierzch wyłożyć czerwoną fasolę z puszki. Jajka roztrzepać z dodatkiem szczypty soli i zalać nimi całą zapiekankę. Piekarnik nagrzewamy do 180-190 stopni i pieczemy 20 minut. Po tym czasie otwieramy, na wierzch nakładamy plasterki sera i zapiekamy aż do jego roztopienia
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipół i wydrążyć pestki, posolić i odstawić. Z mięsa, cebuli, papryki, bułki, czosnku, jajka i przypraw wyrobić jednolitą, gładką masę. Tak przygotowany farsz nałożyć do wydrążonych połówek cukinii. Każdą posypać startym żółtym serem, udekorować plasterkami pomidora i posypać tymiankiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać 35-40 minut w 170 stopniach
Kuchnia w opałachwymieszać i doprawić solą i pieprzem.Sos mleczny:150 ml mleka,2 jajka,3 łyżki białego wytrawnego lub półwytrawnego wina,sól i pieprz do smaku, opcjonalnie łyżka posiekanej zielonej pietruszki.Wszystko razem roztrzepać dokładnie.Ciasto filo pociąć na szerokie paski. Wyższą formę do zapiekania wyłożyć papierem, a następnie paskami ciasta w taki sposób, aby wystawały
Codzienna kuchnia niecodziennaPrawdziwe placki ziemniaczane, czyli zrobione z tartych ziemniaków smakują chyba wszystkim. Dodając do nich sos z mięsem i surówkę uzyskujemy danie obiadowe.
Maminek kulinarnyrzucić kilka kawałeczków masła.Ułożyć połowę wymieszanego ciasta a na nim ugotowane jajka - pokrojone w plasterki. Przykryć pozostałą częścią ciasta ziemniaczanego i wyrównać powierzchnię przy pomocy widelca.Całość posypać bułką tartą, pokropić kilkoma kroplami mleka i ułożyć jeszcze na górze kilka kawałeczków masła.Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15 minut, następnie zwiększyć nagrzewanie
zielonacukinkadodatkowo: pół kg truskawek 2 galaretki truskawkoweWykonanie:Do mąki dodajemy margarynę pokrojoną, jajko, i cukier. zagniatamy> ciasto. Wkładamy na pól godziny do lodówki. Po tym czasie> rozwałkowujemy, wylepiamy formę do tarty, nakłuwamy całe ciasto> widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia, wysypujemy do obciązenia> groch, zapiekamy 15 minut w 170 st. Po tym czasie zabieramy papier
Z Majeczką w kuchnimaślaków (mogą być inne grzyby)150 g żółtego sera4 pomidory1 cebulaolej do smażeniasól, pieprz mielony2 liście laurowe3 ziela angielskie2 kulki pieprzuświeża bazyliaCiasto: Mąkę wsypać do miski, dodać jajko oraz żółtka i sól, i zacząć wyrabiać ciasto w dłoniach. Powoli dolewać gorącą wodę cały czas dokładnie ugniatając. Podsypać mąką jeśli się klei. Ciasto musi być jednolite i elastyczne(...)naczyniu żaroodpornym. Ułożyć na nie pozostałe grzyby (jeśli nam zostały z farszu) oraz ułożyć plastry pomidorów i wszystko posypać żółtym serem i mielonym pieprzem. Zapiekać w piekarniku do 220 stopni C do roztopienia sera. Udekorować świeżą bazylią. wycinamy nożykiem kwadratynakładamy farsz z grzybówzagniatamy brzegi ciasta widelczykiemgotujemy ravioli
Bon Appetit Małgorzatybardzo krótko. Jeżeli używamy krewetek surowych należy je smażyć do czasu, aż uzyskają pomarańczowy kolor. Jeżeli kupimy krewetki gotowane, nie trzeba ich już obsmażać. Krewetki będą się jeszcze zapiekały w tarcie, nie należy więc ich zbyt długo trzymać na patelni, aby nie stały się gumowe. Polecam! Inspiracja tutaj Składniki na ciasto: 80g masła, schłodzone, pokrojone(...)razie potrzeby na nadzienie: ok 250 g oczyszczonych krewetek, bez głów, ogonków i pancerza 2 łyżki oliwy z oliwek 100 g cebuli, grubo pokrojona 1 ząbek czosnku 2 jajka, lekko roztrzepane (dodaj sól i pieprz) 100 g śmietany (18%) 100 g mozzarelli porwanej na drobne kawałki posiekana pietruszka i szczypiorek, do smaku sól, pieprz cytryna przygotowanie Ciasto: Formę
Stare Garykażdym następnym będzie już tylko lepiej :) Składniki: Czekoladowy spód: 3/4 paczki ciastek typu pryncypałki (ja użyłam biedronkowych) 2/5 kostki masła Masa serowo-kremowa: 500g twarogu 375g serka mascarpone 4 jajka 50 ml śmietany 30% 1 budyń o smaku malinowym 1 cukier wanilinowy 1/2 szkl. cukru 1 łyżka mąki pszennej Dodatkowo: maliny (około pół koszyczka) Sposób przygotowania: Ciasteczka czekoladowe drobno kruszymy(...)wkładałam połamane do woreczka i traktowałam tłuczkiem do mięsa). Masło rozpuszczamy na gazie (nie doprowadzając do zagotowania!), dodajemy ciastka i mieszamy do połączenia. Masą wylepiamy dno tortownicy (26cm). Zapiekamy około 7-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (najlepiej na samej grzałce dolnej, żeby wierzch się nie przypalił). Studzimy. Kilka malin (około 5-7 sztuk) rozcieramy na sitku
Kolorowy PrzepisownikOwoce zapiekane pod kruszonką LCHF na bazie oleju i mąki kokosowej. Jeśli chodzi o owoce to ogranicza Was tylko makro i wasza wyobraźnia. Smakują doskonale zarówno na ciepło, jak i na zimno choć ja osobiście uwielbiam wersję na gorąco W całym domu unosi się aromat pieczonych jabłek, śliwek i cynamonu Jest to znakomity deser w jesienne i zimowe popołudnia(...)Składniki na 6 kokilek: 4 jajka 100 g mąki kokosowej 50 g oleju kokosowego (keto, LCHF, paleo, bez laktozy) lub masła (LCHF, optymalna) opcjonalnie stewia/erytrytol (keto, LCHF), ksylitol, cukier (optymalna) wanilia sproszkowana 80 g skrojonych jabłek 80 g skrojonych śliwek Wszystkie składniki na ciasto (poza owocami i cynamonem) wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera. Jabłka
Ola la LCHFCoś na bardzo szybki obiad :) Składniki: Pulpeciki: 250 g mięsa mielonego 8 kuleczek mozzarelli z bazylią 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz 1
Niezły Młyneksmakowały chociaż to tylko warzywa :) . Polecam Wam również zapiekane naleśniki na słodko, które już od dawna cieszą się dużą popularnością na blogu. Przepis na nie znajdziecie tutaj A jeśli macie ochotę na inne smaczne naleśniki na wytrawnie i na słodko to zapraszam tutaj Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki 2 jajka 3 łyżki oleju 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki(...)każdy naleśnik nałożyć warzywa zwinąć w rulonik i układać w naczyniu do zapiekania. Całość posmarować śmietaną i posypać startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do momentu aż ser się rozpuści i lekko po bokach zarumieni. Podawać gorące i posypane szczypiorkiem. naleśniki zapiekane z warzywami
O kuchni z uczuciemponadto na wierzch tarty: 3 gruszki 3 jajka 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki cukru brązowego 500 ml jogurtu naturalnego Sposób przygotowania Masło (o temperaturze pokojowej), mąkę, jedno jajko, łyżkę cukru brązowego, oraz kakao, wrzucamy do misy (lub wysypujemy na stolnicę) i wyrabiamy tak długo, aż połączymy wszystkie składniki i otrzymamy jednorodne ciasto. Z ciasta formujemy(...)wyrzucamy fasolek przydadzą się do następnego pieczenia) i zapiekamy ciasto jeszcze trzy minuty, wypiekając przykryty wcześniej pergaminem spód ciasta. Tak wypieczony spód wyjmujemy z piekarnika. W tym czasie do miski wkładamy jogurt naturalny, dwie łyżki cukru brązowego oraz dwie łyżki cukru waniliowego. Do misy wbijamy również trzy jajka i za pomocą trzepaczki mieszamy składniki na jednorodną
Miód i pieprzpolana miodem czy syropem klonowym. Tym razem zjedliśmy bez dodatków. 1 chałka 2 jajka 2 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2/3 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 12% 2/3 szklanki mleka garść rodzynek 1. Chałkę kroimy w plastry, a następnie w niedużą kostkę. 2. Jajka mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną i mlekiem. Dodajemy pokrojoną chałkę i rodzynki. Dokładnie(...)mieszamy, by wszystkie kawałki pieczywa wchłonęły masę jajeczną. 3. Całość układamy równą warstwą w płaskim naczyniu do zapiekania. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st. C, ok. 15-25 minut, aż całość się zespoi, a wierzch będzie rumiany (ale nie spalony – pilnujemy). W końcowej fazie pieczenia możemy posypać zapiekankę niewielką ilością cukru i/lub ułożyć na niej płatki masła
Kocham Czekoladęsmakuje! Polecam i na obiadek i jako propozycja dla gości. Co nam trzeba ? dla dwóch osób 2 papryki 200 g piersi z kurczaka 200 g kaszy owsianej 1 jajko 2 łyżki posiekanej natki 4 łyżki tarkowanego sera mozzarella przyprawy: curry, sól i pieprz czarny Robimy : Myjemy papryki, obieramy jak ktos nie lubi skórki I ładnie czapeczkę odcinamy z góry. Czyścimy(...)owsianą gotujemy do miękkości Studzimy i dalej mieszamy z posiekaną natką pietruszki, 1 jajkiem i na koniec dajemy kurczaka. Przyprawiamy solą i pieprzem i faszerujemy papryki Na wierzch kładziemy trochę sera i nakrywamy czapeczką Na dobre pół godziny w 190 stopniach do piekarnika wkładamy i zapiekamy Papryka nam się ładnie zapiecze, ser będzie rozpuszczony A każdy smakosz na pewno zadowolony
LatosiowydomThermomastera II - KALORIK Aplikacja na telefon z przepisami do robota - APLIKACJA FLAVIO SKŁADNIKI : 5 udek z kurczaka sól. pieprz , słodka, ostra papryka, czosnek granulowany do smaku 2 jajka mąka do panierowania olej do smażenia(...)Farsz przekładamy do miseczki. Mięso z udek obtaczamy w rozmąconym jajku i mące, smażymy na złoty kolor i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Na kotlety rozkładamy po 1 łyżce farszu i posypujemy po wierzchu bułką tartą, lub serem albo parmezanem. Zapiekamy jeszcze 15 minut w temperaturze 180-190 % C. Kotlety są smaczne na ciepło
Kulinarne Fantazje Mariolimakaron do miski, wbijamy jajko i mieszamy ręcznie by makaron się dokładnie pokrył jajkiem. W wysokim naczyniu żaroodpornym lekko natłuszczonym, układamy warstwami, makaron, sos boloński, sos beszamelowy (cieniutko), makaron, sos boloński, sos beszamelowy (cieniutko) makaron i reszta sosu bolońskiego. Wierzch można posypać żółtym serem i zapiekamy
Gotowanie jest łatweorzechami. Mleko łączymy z jogurtem, miodem, masłem i dżemem truskawkowym niskosłodzonym Łowicz . Dodajemy jajko i mieszamy razem. Gruszki obieramy. Do kokilek wsypujemy na sam spód owsiankę z orzechami i zalewamy to masą mleczno-jajeczną. Gruszkę wsadzamy do owsianki, posypujemy ją cynamonem i dodajemy migdały Zapiekamy ok 35 minut w temp 180 st. C Podajemy gorące. #lowicz #dzem #konfitura #truskawki
Kuchnia w oparachSmażę do momentu wyparowania wody z pieczarek. Przygotowuję sos - ze śmietany, sera i jajek. Dodaję posiekany ząbek czosnku, sól, pieprz i rozmaryn. Dokładnie mieszam. Układam warstwy zapiekanki: 1/2 ziemniaków, podsmażone pieczarki, 1/3 sosu, pozostałe ziemniaki i pozostały sos. Na wierzchu układam odłożone plasterki pieczarek. Całość zapiekam w 190 stopniach około 25-30 minut
JejKuchniakawałek sera w formie koperty i spiąć wykałaczką, aby kotleciki się nie rozpadły. Jajko rozbić na talerzyk, roztrzepać widelcem i każdy kotlecik namoczyć w jaku po czym obtoczyć w bułce tartej wymieszanej z suchą bazylią. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać np. z zapiekanymi ziemniaczkami albo frytkami. Smacznego
Różne smaki w kuchniobrać, posiekać, zeszklić . Natkę posiekać. Do mięsa dodać przestudzoną cebulę z czosnkiem, połowę natki, jajko i bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Połączyć z żurawiną. Z masy uformować niewielkie pulpeciki, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać wcześniej przygotowanym sosem żurawinowo-chrzanowym i zapiekać około 40 minut w 180 stopniach. Przed podaniem posypać resztą natki, podawać z ryżem
Pieguskowa Kuchniawymieszać i smażyć około 15 minut. Po wystudzeniu mięso wymieszać z ryżem i jajkami. Papryki umyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Następnie napełnić je farszem i ułożyć w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni. Wstawić naczynie z papryką i zapiekać około 20 minut. W tym czasie Przygotować sos. Ser zetrzeć na tarce
kuchnia doskiJest naprawdę smaczna i pożywna. Polecam! Składniki: spód: 200g mąki pszennej pełnoziarnistej 150 ml jogurtu naturalnego 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia wypełnienie: 1/2 opakowania mieszanki warzyw mrożonych 1/2 niedużej cukini 1/2 małego słoiczka białych szparag 200 ml jogurtu naturalnego 2 jajka ulubione zioła ostra mielona papryka sól Wszystkie składniki ciasta połączyć i zagnieść na jednolitą masę. Jeśli ciasto(...)Mrożone warzywa przez kilka minut podgrzewać na parze. Cukinię pokroić w cienkie plasterki. Jajka dobrze roztrzepać widelcem, połączyć z jogurtem i doprzwić ziołami, ostrą papryką i solą. Na podpieczony spód wyłożyć warzywa i zalać masą jogurtową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i zapiekać 20 minut. Inspirację znalazłam tutaj
kuchnia doskigrubej tarce. Do makaronu dodajemy szynkę, ser, jogurt i śmietanę wymieszane z jajkami i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i próbujemy czy jest wystarczająco słone. Jeśli wędlina jest słona, makaronu nie trzeba już solić. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, przekładamy do niego makaron. Naczynie przykrywamy i zapiekamy około 30 minut
Kulinarne przygody Gatitycukru kokosowego szczypta soli 1 łodyga rabarbaru garść borówek Wykonanie: Z wszystkich mąk, jajek i mleka robimy ciasto jak na naleśniki, dodajemy po 2 łyżeczki cukru kokosowego i kardamonu, szczyptę soli i jeszcze raz mieszamy. Rabarbar obieramy i kroimy na plasterki wkładamy do naczynia do zapiekania i posypujemy łyżeczką cukru kokosowego. Ciasto naleśnikowe wylewamy do formy do pieczenia
Quinoa Raz!rodzynek 1. Chałkę kroimy w plastry, a następnie w niedużą kostkę. 2. Jajka mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym, śmietaną i mlekiem. Dodajemy pokrojoną chałkę i rodzynki. Dokładnie mieszamy, by wszystkie kawałki pieczywa wchłonęły masę jajeczną. 3. Całość układamy równą warstwą w płaskim naczyniu do zapiekania. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temp. 160 st. C, ok. 15-25 minut
Kocham Czekoladętartaletek krem cytrynowy, taki słodziutko-kwaśny… Albo owoce leśne zapiekane w tartaletkach. Albo… albo co się komu podoba😀 Składniki : 1 porcja tego kremu cytrynowego 2 szklanki wiórek kokosowych 3/4 szklanki orzeszków ziemnych (niesolonych i nieprażonych) 1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego 2 jajka 2 łyżki mąki kokosowej trochę słodzidła (do smaku, u mnie 4 łyżki erytrolu
Jak gotować i nie zwariowaćłyżka oregano pieprz, sól ziołowa Przygotowanie: Ugotowaną i przestudzoną kaszę jaglaną z jajkiem miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę, olej kokosowy i szczyptą soli i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto pozostawiamy w lodówce na 10 min aby odpoczęło. Schłodzone ciasto przekładamy do tartownicy i zapiekamy przez 15 min w 180 st. Następnie wyciągamy ciasto lekko studzimy
Łycha smakówmaśle. Paprykę kroimy w paski, pomidora w plasterki. Ser ścieramy na tarce. Jajka i śmietanę mieszamy ze sobą, dodajemy przyprawy (można również ulubione zioła) i połowę sera. Ostudzone ziemniaki obieramy i kroimy w plasterki. Dzielimy na trzy części. Pierwszą częścią wykładamy dno naczynia do zapiekania. Na to układamy połowę wędliny z cebulą, papryki i kilka plasterków pomidora. Zalewamy 1/3 sosu
e-PrzepisyKulinarneMięso mielone łączymy z wybranym wcześniej i pokruszonym chlebem, paprykami pokrojonymi w kostkę, jajkiem, czosnkiem i przyprawami: solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. 3. Farszem nadziewamy chleb, posypujemy tymiankiem i startym serem i przykrywamy drugą częścią chleba. 4. Chleb ciasno owijamy folią aluminiową i zapiekamy ok godziny w piekarniku nagrzanym do 180st
Kuchnia w czekoladzieCałość dokładnie mieszamy. Piekarnik ustawiamy na 190-200⁰C, bez termoobiegu. Formę do zapiekania lub naczynie żaroodporne bez pokrywki smarujemy masłem. W głębokim talerzu mieszamy bułkę tartą z tartym parmezanem. Kurczaka nadziewamy, rozkładając nadzienie w równych porcjach na mięso. Zawijamy rolady, maczamy je w rozbitych jajkach, tak by dokładnie się nimi pokryły i obtaczamy w bułce tartej zmieszanej z parmezanem
Karo in the Kitchenzeszkloną cebulę z czosnkiem. Wszystko łączymy, dodajemy pokruszony twaróg i mleko wymieszane z jajkiem. Całość dokładnie mieszamy aż zacznie gęstnieć, doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowany farsz nakładamy na wcześniej przygotowane naleśniki, zwijamy jak krokiety czy gołąbki, układamy w naczyniu do piekarnika, posypujemy startym serem i zapiekamy ok 20 minut w 180 o C ( do momentu aż ser dokładnie się rozpuści
Smaki EwyKuskus zalewamy wrzątkiem, studzimy. Cebulę posiekaną szklimy na maśle, dorzucamy fasolę i podsmażamy. Jajko wbijamy do kuskusu, dodajemy cebulę z fasolą, łączymy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku oraz dodajemy posiekane świeże oregano. Formujemy kotleciki, smażymy na oliwie do zrumienia. Posypujemy z wierzchu serem i zapiekamy kilka minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni termoobieg. SOS: Dwa żabki czosnku wyciskamy
BaRepasżółty starty na tarce o drobnych oczkach. Na serze układamy dwie ćwiartki jajka lub małe ogórki konserwowe, co kto woli i zwijamy całość tak jak krokiety. Przygotowane roladki owijamy plastrami boczku, można spiąć wykałaczkami, aby się nie rozeszły. Roladki układamy ciasno w naczyniu do zapiekania, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy ok 40 minut w piekarniku nagrzanym
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiplasterki, jajka również.W przygotowanym naczyniu żaroodpornym układać warstwowo, zaczynając od ziemniaków, następnie jajka i cebulkę. Wykładamy tak, aż do wyczerpania składników.Wierzch delikatnie posmarować masłem, aby za bardzo nam się nie spiekła, posypać pieprzem i solą do smaku.Piekarnik nagrzać do 200 stopni, i zapiekać nasze cudo ok 15-20 min. Delikatnie zarumienić.Podawać z mlekiem. *Do zapiekanki można
Moje pyszne gotowaniemargaryną. Na jego dnie ułożyć plastry ziemniaków, następnie położyć różyczki brokułów, posypać drobno pokrojonym jajkiem i wędliną, zalać sosem śmietanowo-cebulowym i posypać na wierzchu startą mozzarellą i prażoną cebulką.Zapiekankę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 30 minut.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem(...)ugotować brokuła na parze.Można użyć zarówno brokułów mrożonych, jak i świeżych.Z dodatku prażonej cebulki można zrezygnować.Najlepsza jest francuska zupa cebulowa Knorr, ale może być także francuska, zapiekana zupa cebulowa Winiary.Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejska