jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:101/212)

Grule faszerowane jajkami 129

Dusiłem razem do miękkości na wolnym ogniu ok. 35 minut. Dodałem pokrojone jajka, doprawiłem solą i pieprzem. Ziemniaki ugotowałem w mundurkach na półmiękko, ostudziłem, obrałem. Wierzchy ziemniaków odkroiłem, wydrążyłem środki. Ziemniaki napełniłem farszem, przykryłem wierzchami, ułożyłem ciasno w naczyniu żaroodpornym, zalałem roztopionym masłem wymieszanym z mlekiem. Zapiekałem 15 minut w temperaturze 160 stopni

R'n'G Kitchen
Zapiekanka z szynką oraz krakersami 118

szynkę w paseczki. W miseczce połączyć cukinię, kalafior, pomidory, oliwki oraz szynkę. Jajka wymieszać z połową sera i zalać przygotowane składniki. Doprawić solą oraz pieprzem i ułożyć na krakersach. Wierzch posypać pozostałym żółtym serem. Naczynie z potrawą wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i zapiekać 20 minut. Artykuł Zapiekanka z szynką oraz krakersami pochodzi z serwisu Każdy

Pieguskowa Kuchnia
Zapiekane bataty z boczkiem 197

tarte boczkiem wyłożyłam na wierzch masę ziemniaczaną przełożyłam.  Całość w piekarniku zapiekałam i z serkiem kremowym na obiad podałam.  Danie wyszło w smaku nietypowe i fajnie pomarańczowe. Składniki: 450 g batatów (ok. 2 szt.) 1 biała cebula, 300 g surowego boczku, szczypta cukru brązowego, 1 jajko, 1 łyżka mąki pszennej, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony

Moniki Smakołyki
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym + film 234

siekamy. Do miski przekładamy mielone mięso, dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą, surowe jajko, bułkę tartą oraz posiekaną natkę, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy. Tak przygotowanym farszem nadziewamy kapelusze pieczarek. Pieczarki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekamy około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temp.180st C , 5 minut przed końcem

Smakowite Dania
Pasztet z królikiem. 208

zmielić pozostałe składniki: mięso, jarzyny, bułki oraz czosnek. Do masy wbić 2 jajka, wyrabiać aby całość się połączyła. Doprawić do smaku majerankiem, solą oraz pieprzem - pasztet powinien być lekko słony i lekko pikantny. Foremki natłuścić smalcem. Włożyć w nie pasztet. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, pasztet zapiekać przez godzinę. Powinien leciutko odejść od brzegów formy. Jeżeli zauważycie, że zbyt mocno

Poezja Smaków - blog kulinarny
NALEŚNIKI JAGLANE ( z kaszy jaglanej ) – dietetyczne, bezglutenowe – BE FIT! 232

mięsem , warzywami , sosem … albo na słono – zapiekane w ulubionym serem. Lekkie, smaczne, szybkie! Koniecznie wypróbujcie! Idealny pomysł zarówno na leniwe śniadanie, jak i obiad. Polecam! SKŁADNIKI: * kasza jaglana ( ugotowana ) – 1 pełna szkl * mleko ryżowe – ok.3/4 szkl * mąka kukurydziana – 3 łyżki * jajko – 1 szt * olej kokosowy ( inny tłuszcz ) do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: wypłukaną kasze

Ostra na Słodko
Tarta truskawkowa zwana galette 204

masło miksujemy aż powstanie nam coś na kształt kruszonki - wtedy wbijamy jajko i miksujemy aż powstanie nam gładka zwarta struktura - możemy ją rozwałkować lub po prostu wylepiamy nią formę zostawiając wyższe brzegi. Na środku układamy umyte i pokrojone w talarki truskawki. Wszystko posypujemy cukrem muscovado. Zapiekamy ok 30 minut w 200 stopniach. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Żytni naleśnik pieczony z jabłkami 203

marzy mi się wyprzedaż garażowa jak USA ;) Dziś zaserwowałam sobie dużego naleśnika zapiekanego z jabłkami, można też powiedzieć, że są to jakby jabłka w cieście naleśnikowym ;) placek uległ drobnemu uszkodzeniu podczas przekładania na talerz i nie wygląda perfekcyjnie ale na prawdę był dobry! ;p Składniki: 1 jajko 0,5 szklanki mąki żytniej do wypieku chleba 0,5 szklanki mleka

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kotlety zapiekane z serem i frytki z batatów 208

Kroimy na kotlety i rozbijamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron po 2 minutki. Następnie układamy kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nich po plasterku sera żółtego i pokrojone suszone pomidory. Zapiekamy w piekarniku ok. 7-10 minut. Przed podaniem dekorujemy kotlety listkami świeżej bazylii

Aga w kuchni
Schabowy zapiekany pod ananasem i serem 255

tłuczkiem. Następnie oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor i ułożyć na blaszce do pieczenia. Na każdym usmażonym kotlecie ułożyć plastry ananasa i posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż ser się rozpuści

Monia miesza i gotuje
Quiche ze szpinakiem 203

sera fetta. Przyprawić solą , pieprzem, dodać czosnek. Wymieszać.  Śmietanę i kremówkę, jajka, parmezan i przyprawy wymieszać. Ciasto rozwałkować. Można przez folię jak się lepi. Okrągłą formę wysmarować tłuszczem.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Wykleić wnętrze okrągłej formy nakłuć widelcem wyłożyć przeciętym papierem i posypać grochem Zapiekać 12 min.  usunąć papier i groch. Posmarować spód placka resztą białka

W kuchennym oknie Ewy
Tarta LimOnkowa 169

pełnoziarnistych 0,5 kostki masła 1 mała puszka słodzonego mleka skondensowanego 4 jajka łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżki cukru trzcinowego 3 limonki  Przygotowanie: ciastka kruszymy- wałkiem, widelcem, pałką czy mikserem, masło roztapiamy i zalewamy nim ciastka, masę o konsystencji mokrego piasku przekładamy do foremki na tartę, zapiekamy 15 minut w temp 150'C żółtka ucieramy z mlekiem na puszystą

Luźna Kuchnia
Pizzerinki 356

Pizzerinki to wbrew pozorom nie do końca tradycyjne pizze w wersji mini. Pizzerinki w smaku przypominają nie tradycyjną pizze, a raczej bułeczki pizzowe sprzedawane w piekarniach

Słodka Strona
Ziemniaczane pizzerinki 325

sól ketchup pomidor wędlina ser mozzarella oregano szczypior Utarte ziemniaki połączyć z jajkiem, mąką i osolić. Usmażyć na oleju okrągłe, nieduże placki. Placki ułożyć na blaszce do pieczenia. Każdy placek posmarować ketchupem, posypać oregano, obłożyć plasterkami kiełbaski,pomidora, szynki i posypać mozzarellą. Wstawić do piekarnika i zapiekać, aż ser się stopi. Po wyjęciu z piekarnika posypać szczypiorem

Kulinarny karnet Christophera
Knedle z śliwkami i sosem śmietankowym 254

podałam z śmietanowym sosem który po raz pierwszy zrobiłam do zapiekanego ryżu z jabłkami klik. Sos jest obłędnie pyszny. Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 1,5 szkl mąki ziemniaczanej 0,5 szkl mąki pszennej EKO typ 500 Młyn Kopytowa  1 jajko sól szczypta śliwki Sos śmietankowy 150 ml kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki cukru

Ala piecze i gotuje
Tarta z gruszkami i serem gorgonzola 155

plasterków gruszki, a następnie ułożyłem na nich równomiernie kawałki sera gorgonzola. 3 jajka dokładnie wymieszałem ze 200 ml kwaśnej śmietany 12%, czarnym świeżo mielonym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, a następnie tą mieszaniną zalałem gruszki i ser gorgonzola na cieście. Na wierzchu ułożyłem pozostałe gruszki. Całość zapiekałem w temperaturze 160 stopni, przy włączonym termoobiegu przez 45 - 50 minut

Wyprawy kulinarne
Mini tarty z zielonym farszem 275

patelni aby po prostu zmniejszyły obiętość. W misce wymieszać ricottę z jajkami, doprawić do smaku solą z pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać przesmażone liście. Pozostałe dwie garście szpinaku posiekać i również dodać do farszu. Na podpieczone ciasto wyłożyć przygotowany farsz. Tarty wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze ok 20-30 minut

Monia miesza i gotuje
Cukinia z bardzo aromatycznym, mięsnym farszem 183

mięsa mielonego z łopatki - duża cebula - 4 ząbki czosnku - 1/2 pęczka natki pietruszki - łyżka sosu worcester - dwie łyżeczki musztardy - szczypta chili do smaku - łyżeczka papryki słodkiej wędzonej - jajko - dwie łyżki bułki tartej - sól, pieprz do smaku - oliwa z oliwek - plastry mozzarelli do podania: -2 średnie pomidory - kilka listków bazylii - łyżeczka soku z cytryny - łyżka oliwy - sól morska, pieprz do smaku(...)czosnek z cebulą. Podsmażamy. W tym czasie umytą cukinie przekrajamy wzdłuż na równe połówki. Łyżką wydrążamy środek, pozostawiając centymetr miąższu z każdej strony. Wygrążone cukinie układamy w naczyniu do zapiekania i posupujemy solą. Odstawiamy na bok.  Wydrążony z cukinii miąższ kroimy na mniejsze części i dorzucamy do cebuli. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Zwiększamy ogień i smażymy

Cook&Love
Nadziewane patisony i kabaczki 227

W lecie, najlepszy obiad, poza chłodnikami oczywiście, to danie z piekarnika. Dlaczego ? Ponieważ, obiad się piecze a ja mogę posiedzieć w cieniu i poczytać książkę. A

kolorowotorcikowo
Naleśniki z kurczakiem, warzywami i serem pleśniowym 376

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Nalesniki z pysznym farszem z kurczaka, warzyw i sera z niebieską pleśnią. Zapiekane w piekarniku aby

Marta Gotuje
Zapiekane pomarańcze 99

tychże owoców. Jeden zaintrygował mnie szczególnie. Przepis pochodzi z tego magazynu, ale trochę go zmodyfikowałam! Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy: – 3 czerwone pomarańcze (grejpfruty w oryginale) – 2 jajka – 2 łyżki cukru – 4 łyżki Veterano (pomarańczowy likier w oryginale) – 60g masy marcepanowej – 50g śmietany kremówki (ok 1/2 kubeczka) Żółtka oddzielić od białek, ubić z cukrem(...)żółtka. Całość połączyć w jednolitą masę a następnie wymieszać delikatnie z białkami. W czterech naczyniach żaroodpornych, albo jednym większym, na spodzie ułożyć kawałki pomarańczy. Na wierzch nałożyć masę. Zapiekać w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku ok 15 minut. Wierzch powinien być złocisto-brązowy

Szybko Tanio Smacznie
Zupa paprykowa z grzankami 150

jeśli lubimy Grzanki: 1 jajko 3 kromki pieczywa tostowego 2 łyżeczki sezamu 50 ml mleka Zupa paprykowa z grzankami Przygotowanie. Do przygotowania tej zupy najlepiej użyć mixu papryk. Każdą z papryk przekroić na pół, wyciągnąć ziarna. Ułożyć na blasze do pieczenia skórką do góry, skropić oliwą z oliwek. Włożyć do piekarnika ustawionego na opcję grill. Zapiekać w temperaturze 160 stopni(...)zmniejszyć ponownie ognień, tak aby nadal się gotowała ale dość wolno. Gotować przez 40 minut od momentu zagotowania. Gotową zupę zblendować. Gdy zupa nam się gotuje możemy przygotować grzanki. Jajko rozbić, roztrzepać widelcem. Dodać do niego mleko i dokładnie wymieszać. Każdą z kromek pieczywa tostowego przekroić na pół tak aby powstały dwa trójkąty. Pieczywo moczyć w mlecznej kąpieli a następnie

mecooks
Zupa paprykowa z grzankami 181

jeśli lubimy Grzanki: 1 jajko 3 kromki pieczywa tostowego 2 łyżeczki sezamu 50 ml mleka Zupa paprykowa z grzankami Przygotowanie. Do przygotowania tej zupy najlepiej użyć mixu papryk. Każdą z papryk przekroić na pół, wyciągnąć ziarna. Ułożyć na blasze do pieczenia skórką do góry, skropić oliwą z oliwek. Włożyć do piekarnika ustawionego na opcję grill. Zapiekać w temperaturze 160 stopni(...)zmniejszyć ponownie ognień, tak aby nadal się gotowała ale dość wolno. Gotować przez 40 minut od momentu zagotowania. Gotową zupę zblendować. Gdy zupa nam się gotuje możemy przygotować grzanki. Jajko rozbić, roztrzepać widelcem. Dodać do niego mleko i dokładnie wymieszać. Każdą z kromek pieczywa tostowego przekroić na pół tak aby powstały dwa trójkąty. Pieczywo moczyć w mlecznej kąpieli a następnie

mecooks