ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z PIECZARKAMI I KIEŁBASĄ 182wyparuje woda z pieczarek. Przygotowuję sos - dokładnie łączę śmietanę z jajkiem i przyprawami: gałką, bazylią, solą oraz rozmarynem. Na koniec dodaję 1/2 sera, mieszam. Naczynie żaroodporne smaruję masłem, układam warstwy: 1/3 ziemniaków, 1/2 kiełbasy z warzywami, 1/3 ziemniaków, pozostała kiełbasa, 1/3 ziemniaków. Całość zalewam sosem i posypuję pozostałym serem. Zapiekam około 20-25 minut w 180 stopniach do czasu
JejKuchnia
Zapiekany filet z kurczaka z pieczarkami i serem 385pieprzem, czosnkiem i majerankiem. Tak przygotowane kotlety zanurzamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Przekładamy na rozgrzaną patelnie z olejem. Smażymy z obu stron. Układamy w naczyniu żaroodpornym, nakładamy na wierzch pieczarki i żółty ser starty na grubych oczkach, wierzch posypujemy delikatnie papryką. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy pod grillem do rozpuszczenia sera. Życzę smacznego
Kulinarne życie
Frittata z warzywami 243minuty. Dorzucić zielone warzywa, dodać zioła. Podsmażyć jeszcze 1 minutę. Jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem, zalać warzywa. Smażyć przez 2 minuty, posypać serem. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 12 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego! * Jeżeli nie macie patelni, która nadaje się do zapiekania, można użyć naczynia do pieczenia. Przekładamy wtedy do niego podsmażone
Pełny talerz
Kopytka z gulaszem z pieczonego indyka 205odrobinę do podsypania 4 łyżki skrobi ziemniaczanej łyżeczka soli 2 jajka 2 łyżki parmezanu Składniki na gulasz porcja mięsa z indyka bez kości oliwa z oliwek czosnek 3 ząbki, można więcej sól i pieprz do smaku mleko kokosowe pietruszka natka Mięso umyj i włóż do szklanego żaroodpornego naczynia do zapiekania. Natrzyj roztartym czosnkiem, solą i pieprzem. Dodaj również oliwy
Z Kuchni Do Kuchni
Szybkie ciasto z jabłkami 151Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jajka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej i mleko. Składniki dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Oprószamy cynamonem i mieszamy z ciastem. Keksówkę (małą) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i zapiekamy 50 min w 180°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions
R'n'G Kitchen
Naleśniki pod pierzynką 220Uwielbiam zapiekane naleśniki z serem i bakaliami. A jeszcze bardziej lubię takie pod pierzynką. Z tej porcji ciasta wyszło mi 16 naleśników. Przepis na zrobienie w taki sposób naleśników, wzięłam z sieci(...)Naleśniki pod pierzynką Składniki : Ciasto: mąka - 560 g jajka - 2 szt sól szczypta mleko - 375 ml woda - 375 ml tłuszcz do smażenia Masa serowa: ser tłusty - 620 g cukier - 4 łyżki cukier waniliowy - 1 opak rodzynki sułtanki - 1 garść śmietana kwaśna - 1 łyżka Zalewa : jajka - 3 szt cukier - 4 łyżki kwaśna śmietana - 4 łyżki Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę, dodaj
Kuchnia Danusi
Pasztet wegetariański z pieczarek babci Basi 215końcu bułki. Doprawiamy solą i pieprzem , dość intensywnie , bo jajka wyjałowią pasztet . Do otrzymanej masy dodajemy żółtka, urabiamy, Następnie ubijamy białka dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Formę ( od babki, naczynie żaroodporne itp. )smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy masę lekko ubijając. Wierzch pasztetu dekorujemy widelcem i zapiekamy ok. godziny w średnio nagrzanym piekarniku ( 180 st. C). Pasztet odstawiamy
Pysznosci Babci Basi
Pizza na otrębowym spodzie 318początku można rozgrzać piekarnik do 180ºC. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajka, proszek do pieczenia i przyprawy, wymieszać. Dodać otręby i wymieszać ponownie. Oczywiście można mieszać wszystko na raz, ale tak jest moim zdaniem prościej ;) Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, i na niego wykładamy gotową masę na pizzę. Zapiekamy przez 20-25 minut aż się lekko zarumieni
Jak gotować i nie zwariować
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i warzywami 293kiełbasy z cebulą, a następnie podduszone warzywa. Śmietanę mieszamy z jajkiem, solą i pieprzem, aż powstanie gładki sos. Wyciskamy do niego czosnek i dodajemy 1/3 startego sera. Tak powstałym sosem serowo-śmietanowym zalewamy zapiekankę, a jej wierzch posypujemy pozostałym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i zapiekamy 20-30 minut. Smacznego
KasiekGotuje
Pak Choi na parze z dodatkami 226mielonym pieprzem. Obok Pak Choi wyłożyć pomidory i jajko obrane ze skorupki i przepołowione. Całość posypać chili i grubą solą. 8 sierpnia mieszanka chińskich kapust i sałat wykiełkowała (siana 3 dni wcześniej), a 12 września wyrósł taki ich gąszcz, że nie wiem, jak zdołamy je przejeść ;) ------------- Podobne: Zapiekane wegetariańskie gołąbki Aromatyczne pakieciki szparagowe Szybki obiad nowalijkowy
Weekendy w domu i ogrodzie
Lekkie gołąbki z młodej kapusty, z mielonym indykiem i brązowym ryżem 220naprawdę długo nie potrwa. Naszykujcie sobie głębokie naczynie do zapiekania z pokrywką – szklane żaroodporne, gęsiarkę, garnek rzymski, miskę, małą patelnię i duży garnek z pokrywką, taki, żeby zmieściła się w nim cała główka kapusty. Wyjmijcie do miski mielone mięso, włóżcie ugotowany, odsączony i wystudzony brązowy ryż, wbijcie całe jajko. Przyprawcie mięso solą, pieprzem, cząbrem, majerankiem i przyprawą warzywną
Karo in the Kitchen
Cukinia faszerowana warzywami z twarożkiem 189twarożkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Wbijamy jajko. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farszem napełniamy cukinie. Cukinie wykładamy na blaszkę lekko wysmarowaną oliwą z oliwek. Danie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 45 minut. Wykładamy na cukinię pokrojoną w plastry mozarellę. Zapiekamy jeszcze 5-10 minut aż ser się zrumieni
Pobite gary Barbary
Papryka faszerowana ryżem i kurczakiem 244siekamy. Mieszamy ryż, mięso, cebulę i natkę pietruszki. Wbijamy surowe jajko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Paprykę myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Solimy i pieprzymy od środka. Nakładamy farsz. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 45 minut. Posypujemy mozarellą i zapiekamy jeszcze 5-10 minut aż ser się ładnie zrumieni
Pobite gary Barbary
Tarta z makaronem i szparagami na cieście francuskim 236pieprzem do smaku mieszamy. Gotowe nadzienie wykładamy na ciasto francuskie. Jajka wbijamy do miski, miksujemy mikserem w trakcie dodajemy śmietanę oraz starty na tarce jarzynowej żółty ser, doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową oraz białym pieprzem wylewamy na nadzienie, wstawiamy zapiekankę do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy około 40 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem, podajemy
Wanilia i Kardamon
Otrębowa tarta ze szparagami 224szparagów przy tych wielkomiejskich cenach pierwszy raz zapiekałam szparagi i jak najbardziej im to wychodzi na dobre, świetna propozycja na jutrzejszy obiad ;) wczoraj wydarzyło się w moim życiu coś tak niespodziewanego i pozytywnego, że popłakałam się ze szczęścia ;) Składniki (forma o średnicy około 24cm): spód: 1 jajko (L) 5 łyżek jogurtu naturalnego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Frittata bazyliowa z pieczarkami i szynką parmeńską 259piekarnik na 180 C W dużej misce wymieszamy dobrze jajka, mleko, tymianek, oregano i sól z pieprzem. Na patelni podsmażamy delikatnie szynkę z czosnkiem i pokrojonymi pieczarkami. Wszystko zalewamy mieszanką jajeczną i posypujemy świeżymi liśćmi bazylii. Smażymy ok 3-4 minut. Następnie patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 10-15 minut. Zapieczoną frittatę przekładamy na talerzyk. Smacznego
Niezły Młynek
Zapiekanka ziemniaczana. 201dalej smażymy do zarumienienia. Mieszamy dokładnie śmietanę, kefir oraz jajko, przygotowując sos. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno ziemniaki –parówki z cebulą-ziemniaki-parówki z cebulą i na górę znów ziemniaki przy czym każdą warstwę ziemniaków doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Wierzch polewamy sosem i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku około 20 minut w 180 stopniach. Smacznego
Symfonia smakowa
56 przepisów czyli Karnawał z Moją smaczną kuchnią! 312cukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Focaccia
Moja smaczna kuchnia
Jak smacznie pożegnać 2014 rok? Specjalne dla Was 55 najlepszych przepisów na Sylwestra i Karnawał! 1519Jakie plany na Sylwestra? Organizujecie domówkę lub wybieracie się do znajomych? Podpowiem Wam co przygotować dobrego, aby zachwycić gości! Przepisów jest wiele, każdy znajdzie coś dla
Moja smaczna kuchnia
TARTA A'LA MAZUREK 272KamisWykonanie:Masło posiekać z mąką, dodać cukier, szczyptę soli,jajko,zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Odłożyć na 30 min do lodówki.Ciasto rozwałkować, odłożyć kawałek ciasta do dekoracji,a resztą ciasta wyłożyć formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, wyłożyć groch lub fasolę, zapiekać 10 min w 180 st. Masę makową wymieszać
Z Majeczką w kuchni
Gotowanie to wyzwanie, czyli poniedziałek bez mięsa 284foremki miód do podania Mąkę przesiałam do miski. Wbiłam jajka. Wlałam mleko i śmietanę. Dodałam masło. Posoliłam. Wymieszałam za pomocą trzepaczki do uzyskania gładkiej, acz dość płynnej masy o konsystencji rzadkiej śmietany. Formę porządnie wysmarowałam masłem. Przelałam do niej naleśnikową masę. Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180st. i zapiekałam przez 20-25min. do zarumienienia brzegów
bastalena
Cukinia zapiekana z grzybami 255wersji jesiennej, czyli z grzybami. Cukinia zapiekana z grzybami Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 70 minut Składniki: 2 średnie okrągłe zielone cukinie 250 g świeżych grzybów, u mnie podgrzybki 1 cebula 100 g mascarpone 3 łyżki serka śmietankowego Almette 50 g startego parmezanu 2 jajka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej masło
Kulinarne przygody Gatity
Cukinio, jakaż ty nadziana! 254praskę. Dodałam do mięsa mielonego wraz z bułką tartą, jajkiem, koncentratem i przyprawami. Wymieszałam (powstała masa mięsna jak na normalne mielone). Cukinie umyłam, przekroiłam wzdłuż, wydrążyłam środek. Wypełniłam je mięsem. Na każdej położyłam plaster żółtego sera. Tak przygotowane, ułożyłam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wstawiłam do rozgrzanego pieca. Zapiekałam przez około godziny w 180 stopniach. Podałam z sosem
W kuchni Karmel-itki
Polędwiczki zapiekane w szynce i cieście francuskim 258składniki:2 polędwiczki wieprzowe (ok 700 g)1 opakowanie ciasta francuskiegomajeranekczosnek granulowanysólolej rzepakowy do smażenia2 łyżki musztardy delikatesowej100 g szynki dojrzewającej w plastrach1 jajkoPolędwiczki oprószyć majerankiem
Monia miesza i gotuje
PRZEPISY NA WIGILIĘ I BOŻE NARODZENIE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 645Łosoś pod ziołowo-porową pierzynką Łosoś zapiekany w maśle czosnkowo-ziołowym Śledź pieczony Pstrąg pieczony w rozmarynie Pulpety rybne Śledzie po kaszubsku Kolorowe śledzie z papryką Śledzie curry Śledzie pod tłustą pierzynką Śledzie faszerowane kapustą kiszoną Śledzie w porach Śledzie z kapustą czerwoną Śledzie korzenne Terrina śledziowa Rolada szpinakowa z łososiem Jajka faszerowane awokado Jajka faszerowane łososiem Jajka faszerowane
Ola la LCHF
TU I TAM nr 14. Owoc, który stał się warzywem i ser, który zamienia sie w lody. 208łyżce tymianku i mące. Jajka roztrzepać, porcjami dodawać przecier pomidorowy, mąkę przesianą z sodą i proszkiem, olej i pozostałe przyprawy, w tym oliwki z pomidorami i czosnkiem, na końcu jabłka. Wymieszać. Przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 50-60 minut w temperaturze 160 stopni. Pod koniec na wierzchu ułożyć plasterki sera. Zapiekać, aż ser się roztopi(...)ukręcać przez ok. 20-25 minut. Podawać od razu lub przełożyć do zamrażalki. * przepis pochodzi z magazynu KUCHNIA, NR 3-2009 ** przepis cytuję z książki M. Rou x Jajka
KUCHARNIA
Naleśnikowy torcik ze szpinakiem i botwiną 219Były naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem i kukurydziane naleśniki ze szpinakiem a teraz ich kolejna szpinakowa propozycja. Tym razem szpinak
Monia miesza i gotuje
PULPECIKI ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM z makaronem spaghetti 271Pulpety drobiowe lub wieprzowe zapiekane w sosie pomidorowym, podane z makaronem spaghetti i tartym serem. Przepis na pyszne mięsne pulpeciki, które można także podać z kaszą gryczaną, jęczmienną lub ziemniakami. Spaghetti z delikatnymi i puszystymi pulpetami z indyka (lub innego rodzaju mięsa), to pyszne danie idealne dla całej rodziny. Jak zrobić domowe pulpety z piekarnika - wypróbowany przepis krok(...)kroku. SKŁADNIKI: 50 dag mielonego mięsa z indyka 3 płaskie łyżki bułki tartej ok. 1/2 szklanki mleka cebula, drobniutko posiekana, zeszklona na maśle całe jajko + białko kopiasta łyżka posiekanego koperku 2 kopiaste łyżki utartego,żółtego sera sól, pieprz do smaku 1 kopiasta łyżka majonezu roztarta w dłoniach przyprawa prowansalska szczypta chili olej do smażenia mąka krupczatka
Moja Książka Kucharska
Pierogi zapiekane ze szpinakiem i kurczakiem 316Postanowiłem zrobić pierogi z piekarnika, które nadziałem farszem ze szpinaku z kurczakiem i serem gorgonzolą. Bardzo lubię te połączenie składników, bo przede wszystkim jest zdrowe.Składniki
cookpl
Placki ziemniaczane jak pizza 207też zetrzeć na tarce.Do startych ziemniaków dodać jajko, mąkę i przyprawy.Wymieszać i usmażyć dość duże placki [ u mnie placki z 3-4 łyżek ciasta]. Usmażone placki przełożyć na blaszkę.Placki można posmarować majonezem lub sosem czosnkowym, ułożyć pieczarki, pokrojoną paprykę i pomidora.Posypać tartym serem. Chwilę zapiekać, aż ser się rozpuści
Moje domowe kucharzenie
Orzechowiec 710Cała jego tajemnica tkwi w kruchym cieście, na którym zapieka się orzechy dzięki czemu zyskują one niesamowity smak. Ciasto idealne na jesienną niepogodę Do wypieku wykorzystałam prażone orzechy laskowe od firmy Helio . Orzechowiec Składniki: Ciasto: 500 g mąki 150 g cukru pudru 200 g margaryny 2 łyżki miodu 2 jajka 1,5 łyżeczki sody 2 łyżeczki mleka Orzechy: około
PatiGotuje
Tort filiżanka kawy 217wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto. Kokilkę do zapiekania małą smaruję masłem, wysypuję bułką tartą i wylewam do niej ciasto Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i wstawiam formy na 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzam patyczkiem czy ciasto się nie klei. Krem: Masło miękkie ucieram mikserem. Jajka wbijam do miski, dodaję cukier i ubijam na parze. To znaczy
wesoła kuchnia
QUICHE Z KABANOSAMI I BROKUŁEM 198odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Jogurt, jajka i śmietanę dokładnie mieszamy. dodajemy przeciśnięty czosnek, starty ser, sól i pieprz. Zimne ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę na tartę. Na ciasto rozkładamy kawałki brokuła, pokrojone kabanosy, cebule w talarkach oraz kawałki papryki. Całość zalewamy masą jajeczną i zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 * C, przez około
Kulinarne Fantazje Marioli
Zapiekanka z ziemniaków z boczkiem 365cebula będzie szklista. W mleku zmiksować mascarpone z jajkami i doprawić dosyć pikantnie do smaku. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać warstwami ziemniaki i podsmażony boczek z cebulką. Całość zalać sosem mleczno jajecznym. Na górze posypać wiórkami masła.Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni góra-dół i zapiekać około 30-40 minut aż ziemniaki się zrumienią. Po wyjęciu przed
Ala piecze i gotuje
Frittata ze szparagami 215wyjąć i odłożyć na talerzyk. Na patelnie wlać rozkłócone jajka, wymieszać ze szparagami i smażyć przez kilka minut aż wierzch omleta zacznie się ścinać, wtedy ułożyć na nim główki szparagów (jak na zdjęciach) i wstawić do piekarnika pod górną grzałkę lub opiekacz ustawiony na około 75-100 stopni i zapiekać przez kilka minut, aż omlet na wierzchu będzie suchy
Codzienne Gotowanie
Zapiekana z rzodkiewką i szpinakiem 228poprzednich przepisach, czyli mieszamy śmietanę z mlekiem, mąką, jajkiem, ziołami, solą, pieprzem i ząbkiem czosnku. W naczyniu żaroodpornym (na patelni z przykrywką lub naczyniu do zapiekanek) układamy: makaron, mięso, szpinak, posypujemy rzodkiewką, znów makaron i polewamy sosem. Genialnie pasuje do tego jeszcze ser żółty ale ja nie miałam :-(. Zapiekamy ok 20-30 minut, w przypadku naczynia żaroodpornego pod koniec zdejmujemy
sierotka maRysia w kuchni
Ryba na czerwono z brzoskwinią 144pieprzymy z każdej strony. Panierujemy kolejno w mące, jajku i tartej bułce. Smażymy na złoty kolor. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy aż cebula zmięknie. Kładziemy na rybę. Na każdej rybie układamy po kawałku brzoskwini. Pozostały sok z brzoskwiń mieszamy z koncentratem pomidorowym. Zalewamy rybę. Zapiekamy ok. 30 min. w temperaturze 180 stopni
Pobite gary Barbary
Muszle makaronowe z nadzieniem jajecznym (Conchiglione a'la tortilla) 257dusić ok. 2 minut. Lekko posolić i popieprzyć, wlać jajka i usmażyć jajecznicę, w taki sposób, aby się nie rozlewała, ale i nie była zbyt ścięta, a ser nie roztopił się. Następnie zdjąć z patelni na zimny talerz. 3. Piekarnik nagrzać do temp. 190°C. Naczynie, w którym będą zapiekały się muszle, wysmarować oliwą. Muszle nadziewać mieszaniną jajeczną, wyrównując powierzchnię
Kuchnia Prezydentowej
Naleśniki Nadziewane Gotowanym Mięsem i Warzywami 243Całość dokładnie wymieszać na gładką masę. Dodać śmietanę z jajkiem do warzyw z mięsem i całość wymieszać. Wykonanie nadziewanych naleśników: Naleśniki rozłożyć na płaskiej powierzchni. Na środek naleśnika nałożyć równomiernie farsz. Zawinąć przeciwległe boki naleśnika i zwinąć go jak roladę. Naleśniki ułożyć w nasmarowanej oliwą formie i posypać serem. Zapiekać w temperaturze 180 o C przez około 30 minut
Mama Gotuje
Ziemniaki pieczone po szwedzku 390pieczenia ziemniaki posypujemy startym na drobnej tarce parmezanem i zapiekamy. Gotowe oprószamy grubą solą morską. Podajemy gorące… z czym kto lubi. Ziemniaki pieczone po szwedzku są wspaniałą alternatywą dla tych, którzy szukają ciekawych, a jednocześnie bardzo prostych sposobów na podanie tego warzywa. Możemy je podać do mięsa, ryby, z jajkiem sadzonym lub jako danie samodzielne – z jogurtem, czy z maślanką
mojewypiekiinietylko
Naleśniki z pieczarkami i piersią kurczaka w sosie beszamelowym 300pieczarkami i piersią kurczaka w sosie beszamelowym. Podczas zapiekania naleśniki staną się puszyste, delikatne i bardzo aromatyczne. Danie idealnie do odgrzewania. Składniki: 1 ugotowana pierś z kurczaka, np. z rosołu 200 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz 200 g startego żółtego sera, np. radamer ciasto na naleśniki 1 jajko 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1,5 szklanki wody
Ugotować
Schabowy z serem żółtym 173maśle , doprawiamy. Sznycelki oprószamy mąką , panierujemy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej . Smażymy na oleju na małym ogniu na złocisty kolor . W zagłębienia usmażonych kotletów , nakładamy farsz z pieczarek i cebuli , formując niewielkie kopczyki . Następnie każdą porcję nakrywamy plastrem żółtego sera . Układamy sznycle na brytfance wysmarowanej tłuszczem i zapiekamy do chwili , aż ser się rozpuści
Smakowite Dania
Zapiekanka z selera i szpinaku 261pozostały starty seler (i bataty). Śmietanę dobrze zmieszać z jajkami i przyprawami. Wylać -równomiernie- na wierzch zapiekanki. Przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 60 minut. Sprawdzić czy zapiekanka jest już miękka wbijając w nią nóż… czy lekko wchodzi. Następnie zdjąć folię i zapiekać do zrumienienia, około 20 minut. Smacznego Post Zapiekanka
UgotujmyTo.pl
OMLET Z SEREM 211jajka3 łyżki mąki1/3 szklanki mlekasól, pieprz3 plastry żóltego seraWykonanie:Jajka rozkłócamy, dodajemy mąkę i mleko, dobrze mieszamy zeby nie było grudek.Na rozgrzaną niewielka ilosc oleju wylewamy masę jajeczną. Kiedy się dobrze zetnie z jednej strony przewracamy na drugą.Po ścięciu, układamy na połowie żólty ser, przykrywamy druga połową.Chwilkę zapiekamy zeby ser się rozpuścił
Z Majeczką w kuchni
Zapiekanka w liściach kapusty 320Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na oleju. Wymieszać z mięsem, jajkiem, rosołem, ziołami, czosnkiem, pieprzem i solą. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plastry. Spód naczynia żaroodpornego wyłożyć plasterkami boczku. Na nich układać warstwowo: liście kapusty, ziemniaki, mięso itd., wierzch przykryć kapustą, posmarować koncentratem pomidorowym i posypać ziołami. Podlać resztą rosołu. Zapiekać w piekarniku w tem. 180C przez 1 godzinę. źródło,, mięsa
Apetyczna babeczka
Babeczki z ziemniaków z fasolką adżuki i boczkiem 291rozgniatamy na puree i studzimy. Roztrzepujemy jajka ze śmietaną, doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy ziemniaki i całość mieszamy na gładką masę. Do masy dodajemy starty ser, drobno posiekany rozmaryn, fasolkę adżuki i połowę grillowanego boczku pokrojonego w kostkę. Masę wykładamy do natłuszczonych foremek do pieczenia babeczek. Zapiekamy w grillu, na górnym rożnie pod przykrywą
Moniki Smakołyki
Mini frittata wymiata! 230open- face omlet, czyli niezrolowany, często dodatkowo zapiekany przed podaniem omlet. Po zakupie nowego gadżetu do kuchni postanowiłam zaserwować na dzisiejsze śniadanie mini frittatę, taką na jeden kęs. Z grzankami i masełkiem czosnkowym całość wymiata! Danie niesamowicie pożywne i bardzo wdzięczne w wykonaniu. Nie dość, że na jajkach, a jak wiadomo są one najlepszym źródłem aminokwasów
bastalena