dodać pokrojoną wędlinę. Wszystko wymieszać. 3. W osobnej misce jajka wymieszać ze śmietaną, tartym serem, solą, pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym ząbkiem czosnku. Masą jajeczną zalać makaron i wędlinę. 4. Naczynie przykryć folią aluminiową, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok 20 minut. Po tym czasie zdjąć folię i zapiekać bez przykrycia jeszcze ok 10 mniut. Smacznego
Kuchnia domowa Aniliście, główki kroimy na pół. W szklance mieszamy śmietanę, jajko i przyprawy. W żaroodpornym naczyniu układamy ziemniaki, brukselkę, kiełbasę i cebulę, polewamy sosem śmietanowym. Naczynie przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40 minut. Na 5 minut przed końcem zdejmujemy pokrywkę, na wierzchu układamy plasterki mozzarelli i zapiekamy. Podajemy od razu po upieczeniu
Kulinarne przygody GatityDziś polecam Wam prosty i szybki przepis na zapiekaną faszerowaną ziołową ciabattę . Idealna, sycąca propozycja na chłodne jesienne dni. Pysznie, prosto i… na pewno nie będziecie później głodni. Farsz można wzbogacić o inne przyprawy lub np. pokrojoną drobno paprykę itd. Możecie spokojnie eksperymentować Składniki: 1 duża ziołowa ciabatta 2 jajka M 2 pełne łyżki śmietany 2 pełne łyżki
Słodkie okruszkimiski i rozdrobnić widelcem, dodać posiekany ząbek czosnku, jajka, sól i pieprz, skórkę i sok z cytryny i całość dobrze wymieszać. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szpinak i mieszając czekać aż straci objętość. Lekko przestudzić szpinak i posiekać - wmieszać do serka. Cukinię obsuszyć na ręczniku papierowym. W naczyniu do zapiekania na dno wyłożyć 3 -4 łyżki sosu pomidorowego i rozprowadzić
Cooking for Emilyrozmarynu. Zdjąć z ognia, połączyć z roztrzepanym jajkiem. Wymieszać do połączenia. Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę sosu układamy na przemian płaty lasagne, warstwę warzyw łącznie z pokrojonymi na plastry pomidorami, polewamy sosem posypujemy serem i tak to wyczerpania składników. Ostatnią warstwę na górze przykryć resztą beszamelu posypać serem, zapiekać pod przykryciem w piekarniku 25-30 minut
Wanilia i Kardamonpieczarki z cebulą, dodajemy bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, jajko i wszystko jeszcze raz delikatnie doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanym farszem wypełniamy kapelusze pieczarek a na wierzchu umieszczamy kawałeczki sera camembert. Pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st C i zapiekamy około 20-30 minut. Artykuł Pieczarki nadziewane serem
Smakowite Daniaprzyprawiamy z obu stron. Następnie obtaczamy kolejno: w mące, jajku i bułce tartej - smażymy na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczarki i cebulę obieramy - kroimy w plasterki (pieczarki) i piórka (cebulę) i delikatnie podsmażamy przyprawiając papryką. Przesmażone warzywa rozkładamy na schabowych a na nich plasterki sera. Całość zapiekamy 20 minut w temp. 180 °C. Po wyjęciu
Alutka-Gotujedaktyli Ricottę zmiksować na gładką masę z drożdżami, jajkiem i solą, dodać obie mąki oraz sproszkowaną Matchę. Następnie dodać ekstrakt i słodzik Alternasweet. Ponownie zmiksować i odstawić na 15 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Jagody rozmrozić i połączyć z syropem i olejem z nasion chia. Naczynie do zapiekania natłuścić i przelać doń. masę serową. Piec około
Poranek na słodkoziemniaki na 20 minut. Przygotowujemy farsz: mięso 2 jajka , bułka ,cebula, czosnek, koperek, pietruszka wszystko mieszamy i łączymy, sól do smaku. Następnie ściągamy folię z ziemniaków i studzimy. Następnie ścinamy górę ziemniak i nożem delikatnie wydrążamy dziury Faszerujemy mięsem , i owijamy szynką długo dojrzewającą Proscuitto. Przykrywamy ziemniaki folią aluminiową. Zapiekamy 35 minut w 200C. Następnie posypujemy żółtym serem
Viola cooks with passionmintaja rozmrażamy . Następnie solimy ,pieprzymy ,obtaczamy w roztrzepanym jajku i na końcu w mące ( zwykłej pszennej ) . Uwaga , trzeba się z nią obchodzić delikatnie , bo źle chwycona lubi się rozpaść . Smażymy na lekko złocisty kolor . Zdejmujemy z patelni , odstawiamy do wystygnięcia . Teraz na wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym lub foremce do zapiekania , układamy warstwami ziemniaczaną masę , szpinak , rybę i tak do wyczerpania
Ogrodnik w podróżySkładniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki slodkiej papryki sól pieprz 2 łyżki mąki do obtoczenia olej do smażenia sos 250 ml śmietany (dałam 18%) 1/3 szklanki mleka 100 g startego sera szczypta płatków chilli sól Mięso włożyć do miski, dodać jajko, posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę sól(...)dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować kulki, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć delikatnie pulpety z każdej strony. Po obsmażeniu ułożyć je w naczyniu do zapiekania. Delikatnie skropić olejem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 10 minut. Śmietanę wymieszać ze startym serem, mlekiem , płatkami chilli i solą. Wlać na pulpety i ponownie zapiekać
O kuchni z uczuciemczosnku Olej Wykonanie: Do mielonej piersi z kurczaka dodajemy jajko i bułkę tarta. Doprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy na jednolitą masę. Szpinak odparowujemy i przyprawiamy solą oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Pieczarki kroimy w plasterki a następnie przesmażamy na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy solą i pieprzem. W naczyniu do zapiekania ( ja mam żaroodporną formę jak do keksa )układamy
Smaki Ewyryżu i mięsa. Do miski wbij 2 surowe jajka, dodaj natkę pietruszki, dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Papryki umyj. Z każdej odetnij górną część i usuń gniazda nasienne. Każdą paprykę napełnij farszem lekko dociskając łyżką i przykryj odciętą wcześniej częścią. Przełóż do naczynia żaroodpornego podlewając odrobiną wody. Zapiekaj 30-35 minut w 200 stopniach. Smacznego
W kuchennej krainiemięsem do maszynki). 4. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką. Dodać marchewką z cebulą. Doprawić do smaku. 5. Formować kotleciki, obtaczać w mące i układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym lekko olejem. 6. Mozzarellę pokroić na tyle kawałków, ile wyszło kotlecików, wcisnąć po kawałeczku w środek każdego z nich. 7. Zapiekać ok 30 minut
Kto ugości moich gości?Kotlety mielone z kapustą 17. Makaron z jajkiem 18. Makaron z sosem 19. Mazurskie Farszynki 20. Mielone z ryżem, marchewką i groszkiem 21. Polędwiczki wieprzowe z cebulką 22. Ryż z jabłkami 23. Smak z dzieciństwa czyli "Gołąbki z grzybami" 24. Torcik Wuzetka 25. Tradycyjny krupnik staropolski 26. Truskawki zapiekane w koglu moglu 27. Wuzetka rodem z PRLu 28. Żurek
Tradycyjna Kuchniawięc dziś postanowiłam wziąć w gości zapiekany w cieście francuskim z żurawiną, która doskonale pasuje do serów i nie tylko. Zdjęcie z telefonu, wiec nie najlepsze, za to smak niezapomniany! SKŁADNIKI: 1 camembert z zielonym pieprzem 1 camembert z grzybami leśnymi 1 op. ciasta francuskiego żurawina 1 jajko WYKONANIE: Z górnej części sera ścinamy "kożuch" , bierzemy prostokąt
Kuchnia BeatyDanie dość popularne w Szwecji, zapewne z powodu nieograniczonego dostępu do świeżych ryb i banalnie prostego wykonania. Zapiekane klasyczne naleśniki z farszem rybnym, podawane
SzczyptaSmaQciasta ułożyć rząd marchewki, soczewicy , marchewki i pośrodku soczewicę. Jajka roztrzepać z jogurtem i doprawić solą, pieprzem i kminkiem. Mieszaniną jajeczno jogurtową zalać marchew i soczewicę. Tartę piec w 200 stop. około 20 minut. Podaję z sosem jogurt+ curry. Można jeszcze inaczej. Przygotowaną marchewkę i soczewicę rozłożyć w naczyniu do zapiekania, doprawić, zalać mieszaniną jajeczno - jogurtowa i zapiec
Kulinarny karnet Christopherawłoską kapustą, bardziej i mniej mięsne, gotowane i zapiekane, z sosem ledwo pomarańczowym w kolorze i mocno pomidorowym. Te, które ja lubię i polecam, to gołąbki dość mięsne, zapiekane po lekkim podduszeniu, z aromatycznym, lekko pikantym sosem pomidorowym, w sezonie z młodej kapusty, poza sezonem z kapusty włoskiej. Wymagają trochę czasu, ale naprawdę są warte wysiłku. Składniki(...)główka kapusty – włoskiej, młodej lub zwykłej białej (polecam młodą lub włoską, jest delikatniejsza) 2 woreczki 100g ryżu 400 g mięsa mielonego wieprzowego 400 g mięsa mielonego wołowego 2 jajka 1 l bulionu sól, pieprz, majeranek, papryka czerwona ostra 1 chili 1 -2 puszki pomidorów 100g passaty pomidorowej albo przecieru pomidorowego opcjonalnie: odrobina cukru Wykonanie: Ryż ugotować (nie musi być
Pociąg Do KuchniDzisiaj ciekawy pomysł na szybkie i smaczne śniadanie. Połączenie tych składników idealnie do siebie pasuje. Można zjeść z sałatką z pomidorów i bazylii albo z ketchupem
Magiczne Życie Martymasło 25 dag, cukier puder 20 dag, jajko 1 szt, żółtka 2 szt, miód 2 łyżki, mleko 2 łyżki, soda 1 łyżeczka, masa serowa: ser biały 1 kg, jajka 4 szt, masło 200 g, cukier puder 1,5 szklanki, mleko 200 ml, budynie śmietankowe (nie słodzone) 2 opakowania, olejek waniliowy 1 łyżka, krokant orzechowy: orzechy włoskie 20 dag, masło pół(...)ciasta i w ten sam sposób z nią postępujemy. Trzecią część ciasta również rozwałkowujemy i przenosimy na blaszkę, ale nie wkładamy jej do piekarnika, ponieważ tę część ciasta będziemy zapiekać z krokantem. Orzechy włoskie siekamy. Do rondelka wkładamy masło i rozpuszczamy, następnie dodajemy pozostałe składniki i smażymy przez kilka minut, ciągle mieszając. Krokant wykładamy na trzecią część ciasta i delikatnie
kulinarne odsłony patifaszerowanie to pestka, a zapiekane trwa tyle ile czasu trzeba aby sos się zarumienił. Wielokrotnie przygotowane, przetestowane na rodzinie, chwalone i zjadane do ostatniego naleśnika – nie ma lepszej rekomendacji na obiad. Składniki (na 2 duże porcje): szklanka mleka 1/2 szklanki wody 1,5 szklanki mąki i kilka łyżek do ewentualnego dodania 1 duże jajko 3 łyżki oleju szczypta(...)naleśniki i zwijamy w rulon. Nafaszerowane naleśniki ciasno układamy w naczyniu. Całość zalewamy pozostałym sosem. Wstawiamy całość do zapieczenia na około 15-20 minut. Na ostatnie 3 minuty zapiekania polecam włączyć opcję grill, aby wierzch się ładnie zrumienił. Podajemy gorące. Powrót na górę
Smaczna Stronailości cukru, ciasto będzie szybciej się z wierzchu zapiekać, należy pilnować i ewentualnie przykryć z wierzchu papierem do pieczenia. Jestem ciekawa czy lubicie ciasto drożdżowe i z czym je przygotowujecie? Składniki: (Forma 23 cm x 33 cm x 7 cm lub nieco większa) 680 g (4 szklanki) mąki pszennej 3 jajka 100 g masła 250 ml mleka
Kuchcik gotujesiekam. Przygotowuję sos: śmietanę łączę z jajkiem, serem żółtym oraz przyprawami (gałką, solą, pieprzem, majerankiem, rozmarynem i bazylią). Naczynie żaroodporne smaruję tłuszczem (najlepiej masłem), układam warstwę ziemniaków, wylewam odrobinę sosu, posypuję 1/2 szczypiorku, wykładam kiełbasę. Układam kolejną warstwę ziemniaków, szczypiorek i kiełbasę. Zalewam pozostałym sosem, posypuję koperkiem. Całość zapiekam około 30 minut w 170-180 stopniach
JejKuchniaposiekany czosnek, bułkę tartą, przyprawy i wbić jajko. Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Formować małe pulpeciki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy. Obsmażyć pulpeciki z obu stron na lekko złoty kolor. Ugotowany makaron wymieszać z sosem pomidorowym z warzywami. Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Ułożyć na wierzchu pulpeciki. Posypać startą mozzarella. Zapiekać do rozpuszczenia sera ok. 20 minut
Fabryka pomysłówszynką - zapiekane Aga Czekoladowe muffinki z wiśniami Magdalena Ciasteczkowy shake bananowy Monika Placki z zielonej cukinii z pieczarkami Justyna Tarta z czarną porzeczką i płatkami migda ł owymi Marta Sałatk a z rukolą , kurczakiem i żółtymi pomidorkami koktajlowymi Marzena Owsianka z owocami Małgosia Jajka dekorowane
Magiczne Życie Martymieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Jajko wbijamy do miski i ubijając wlewamy odrobinę gorącej wody. Dalej ubijając stopniowo wsypujemy cukier do momentu, kiedy masa zacznie gęstnieć. Do masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę, delikatnie mieszamy. Tortownicę (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia, do niej wylewamy ciasto i zapiekamy 30 min w temperaturze 180°C. Ciasto wyjmujemy
R'n'G KitchenSzczypiorek Łyżka masła klarowanego 1 łyżka oleju Wykonanie: Jajka roztrzepujemy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z masłem i olejem smażymy omleta– podczas smażenia podnosimy lekko brzegi aby masa jajeczna dostała się na patelnię i się ścięła. Po usmażeniu omleta, przekładamy ( zsuwamy ) go na blaszkę ( foremkę )do zapiekania. Na omlecie układamy fasolę gotowaną parze , pokrojoną w słupki
Smaki Ewyrównież Zupie gołąbkowej oraz ich wersji zapiekanej jako "tort". Pięknie się prezentuje i ma gołąbkowe walory smakowe. Spróbujcie sami kochani :) Moi domownicy takiego tortu nie o dmawiają :) Skła dniki: nie duża główka kapusty 0,5kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego duża cebula czerstwa bułka 100g ryżu ząbek czosnku jajko bazylia, oregano, zioła prowansalskie przyprawa do mięsa mielonego
ChilliJemysałacie Ser smarzony Składniki na ser camembert zapiekany na sałacie dla 4 osób: 16 pomidorków cherry oliwa z oliwek ocet balsamiczny 1 opakowanie mix’u sałat: rukoli, roszponki itp. (100g) 4 okrągłe serki camembert z bazylią średnicy ok. 10 cm jeden średni zielony ogórek świeżo mielony czarny pieprz 2 jajka 5 dkg bułki tartej Wykonanie: Umytą i porwaną
Anielskie Smakiksiążki o hiszpańskim Tapas. Trochę zmodyfikowałam, bo nie zapiekałam w piekarniku, ale i tak było smacznie i aromatycznie. Polecam szczególnie na "leniwe" poranki. SKŁADNIKI: oliwa z oliwek do smażenia 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 garść świeżego szpinaku 1 mięsisty pomidor 1 łyżka startego ostrego sera żółtego sól pieprz 1 jajko A jak to zrobić: Cebulę i czosnek pokroić
Kuchnia w opałachBaklazan zapiekany "po polsku",poniewaz uzylam do zapiekania drobnej krakowskiej kaszy jeczmiennej i boczku.Zostala mi ugotowana torebka kaszy z poprzedniego dnia,a maz dorzucil po mysl z boczkiem.Wyszlo smacznie.Skladniki:2 baklazany1 torebka ugotowanej kaszki krakowskiej150 g boczku surowego10-12 czarnych oliwek1/2 papryczki chilli1 jajkodowolne ziola-u mnie oregano i tymianekpieprzewentualnie sol1 cebula 1 zabek czosnku1 lyzka masla gheeser mozarella(...)kosteczke cebule,zabek czosnku i pokrojony boczek.Smazyc ,az boczek straci surowy charakter,ale go nie przypiekac na brazowokasze polaczyc z zawartoscia patelni,dodac pokrojone oliwki,ziola, papryczke chilli ,jajko oraz pieprz.Dokladnie wymieszac.farszem wypelnic polowki baklazanow,ulozyc na blaszce .Ulozyc na gorze plasterki mozarelli lub innego sera.Zapiekac okolo 20 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!naleśniki z serem, duszonym jabłkiem i rodzynkami zapieczone pod śmietankąTe naczynko jest idealne wielkością właśnie do takich zapiekanych naleśników.To teraz sprzątanie czas zacząć, jednak
More food, love and dreams