jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:104/212)

Kotlety zapiekane z serem i frytki z batatów 180

Kroimy na kotlety i rozbijamy. Przyprawiamy pieprzem i solą. Obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron po 2 minutki. Następnie układamy kotlety na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Układamy na nich po plasterku sera żółtego i pokrojone suszone pomidory. Zapiekamy w piekarniku ok. 7-10 minut. Przed podaniem dekorujemy kotlety listkami świeżej bazylii

Aga w kuchni
Schabowy zapiekany pod ananasem i serem 228

tłuczkiem. Następnie oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Usmażyć na złoty kolor i ułożyć na blaszce do pieczenia. Na każdym usmażonym kotlecie ułożyć plastry ananasa i posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać aż ser się rozpuści

Monia miesza i gotuje
Quiche ze szpinakiem 172

sera fetta. Przyprawić solą , pieprzem, dodać czosnek. Wymieszać.  Śmietanę i kremówkę, jajka, parmezan i przyprawy wymieszać. Ciasto rozwałkować. Można przez folię jak się lepi. Okrągłą formę wysmarować tłuszczem.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.  Wykleić wnętrze okrągłej formy nakłuć widelcem wyłożyć przeciętym papierem i posypać grochem Zapiekać 12 min.  usunąć papier i groch. Posmarować spód placka resztą białka

W kuchennym oknie Ewy
Tarta LimOnkowa 148

pełnoziarnistych 0,5 kostki masła 1 mała puszka słodzonego mleka skondensowanego 4 jajka łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżki cukru trzcinowego 3 limonki  Przygotowanie: ciastka kruszymy- wałkiem, widelcem, pałką czy mikserem, masło roztapiamy i zalewamy nim ciastka, masę o konsystencji mokrego piasku przekładamy do foremki na tartę, zapiekamy 15 minut w temp 150'C żółtka ucieramy z mlekiem na puszystą

Luźna Kuchnia
Pizzerinki 325

Pizzerinki to wbrew pozorom nie do końca tradycyjne pizze w wersji mini. Pizzerinki w smaku przypominają nie tradycyjną pizze, a raczej bułeczki pizzowe sprzedawane w piekarniach

Słodka Strona
Ziemniaczane pizzerinki 307

sól ketchup pomidor wędlina ser mozzarella oregano szczypior Utarte ziemniaki połączyć z jajkiem, mąką i osolić. Usmażyć na oleju okrągłe, nieduże placki. Placki ułożyć na blaszce do pieczenia. Każdy placek posmarować ketchupem, posypać oregano, obłożyć plasterkami kiełbaski,pomidora, szynki i posypać mozzarellą. Wstawić do piekarnika i zapiekać, aż ser się stopi. Po wyjęciu z piekarnika posypać szczypiorem

Kulinarny karnet Christophera
Knedle z śliwkami i sosem śmietankowym 232

podałam z śmietanowym sosem który po raz pierwszy zrobiłam do zapiekanego ryżu z jabłkami klik. Sos jest obłędnie pyszny. Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 1,5 szkl mąki ziemniaczanej 0,5 szkl mąki pszennej EKO typ 500 Młyn Kopytowa  1 jajko sól szczypta śliwki Sos śmietankowy 150 ml kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki cukru

Ala piecze i gotuje
Tarta z gruszkami i serem gorgonzola 135

plasterków gruszki, a następnie ułożyłem na nich równomiernie kawałki sera gorgonzola. 3 jajka dokładnie wymieszałem ze 200 ml kwaśnej śmietany 12%, czarnym świeżo mielonym pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, a następnie tą mieszaniną zalałem gruszki i ser gorgonzola na cieście. Na wierzchu ułożyłem pozostałe gruszki. Całość zapiekałem w temperaturze 160 stopni, przy włączonym termoobiegu przez 45 - 50 minut

Wyprawy kulinarne
Mini tarty z zielonym farszem 238

patelni aby po prostu zmniejszyły obiętość. W misce wymieszać ricottę z jajkami, doprawić do smaku solą z pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać przesmażone liście. Pozostałe dwie garście szpinaku posiekać i również dodać do farszu. Na podpieczone ciasto wyłożyć przygotowany farsz. Tarty wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze ok 20-30 minut

Monia miesza i gotuje
Cukinia z bardzo aromatycznym, mięsnym farszem 155

mięsa mielonego z łopatki - duża cebula - 4 ząbki czosnku - 1/2 pęczka natki pietruszki - łyżka sosu worcester - dwie łyżeczki musztardy - szczypta chili do smaku - łyżeczka papryki słodkiej wędzonej - jajko - dwie łyżki bułki tartej - sól, pieprz do smaku - oliwa z oliwek - plastry mozzarelli do podania: -2 średnie pomidory - kilka listków bazylii - łyżeczka soku z cytryny - łyżka oliwy - sól morska, pieprz do smaku(...)czosnek z cebulą. Podsmażamy. W tym czasie umytą cukinie przekrajamy wzdłuż na równe połówki. Łyżką wydrążamy środek, pozostawiając centymetr miąższu z każdej strony. Wygrążone cukinie układamy w naczyniu do zapiekania i posupujemy solą. Odstawiamy na bok.  Wydrążony z cukinii miąższ kroimy na mniejsze części i dorzucamy do cebuli. Dodajemy soli i pieprzu do smaku. Zwiększamy ogień i smażymy

Cook&Love
Nadziewane patisony i kabaczki 196

W lecie, najlepszy obiad, poza chłodnikami oczywiście, to danie z piekarnika. Dlaczego ? Ponieważ, obiad się piecze a ja mogę posiedzieć w cieniu i poczytać książkę. A

kolorowotorcikowo
Naleśniki z kurczakiem, warzywami i serem pleśniowym 344

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Nalesniki z pysznym farszem z kurczaka, warzyw i sera z niebieską pleśnią. Zapiekane w piekarniku aby

Marta Gotuje
Zapiekane pomarańcze 76

tychże owoców. Jeden zaintrygował mnie szczególnie. Przepis pochodzi z tego magazynu, ale trochę go zmodyfikowałam! Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy: – 3 czerwone pomarańcze (grejpfruty w oryginale) – 2 jajka – 2 łyżki cukru – 4 łyżki Veterano (pomarańczowy likier w oryginale) – 60g masy marcepanowej – 50g śmietany kremówki (ok 1/2 kubeczka) Żółtka oddzielić od białek, ubić z cukrem(...)żółtka. Całość połączyć w jednolitą masę a następnie wymieszać delikatnie z białkami. W czterech naczyniach żaroodpornych, albo jednym większym, na spodzie ułożyć kawałki pomarańczy. Na wierzch nałożyć masę. Zapiekać w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku ok 15 minut. Wierzch powinien być złocisto-brązowy

Szybko Tanio Smacznie
Zupa paprykowa z grzankami 119

jeśli lubimy Grzanki: 1 jajko 3 kromki pieczywa tostowego 2 łyżeczki sezamu 50 ml mleka Zupa paprykowa z grzankami Przygotowanie. Do przygotowania tej zupy najlepiej użyć mixu papryk. Każdą z papryk przekroić na pół, wyciągnąć ziarna. Ułożyć na blasze do pieczenia skórką do góry, skropić oliwą z oliwek. Włożyć do piekarnika ustawionego na opcję grill. Zapiekać w temperaturze 160 stopni(...)zmniejszyć ponownie ognień, tak aby nadal się gotowała ale dość wolno. Gotować przez 40 minut od momentu zagotowania. Gotową zupę zblendować. Gdy zupa nam się gotuje możemy przygotować grzanki. Jajko rozbić, roztrzepać widelcem. Dodać do niego mleko i dokładnie wymieszać. Każdą z kromek pieczywa tostowego przekroić na pół tak aby powstały dwa trójkąty. Pieczywo moczyć w mlecznej kąpieli a następnie

mecooks
Zupa paprykowa z grzankami 152

jeśli lubimy Grzanki: 1 jajko 3 kromki pieczywa tostowego 2 łyżeczki sezamu 50 ml mleka Zupa paprykowa z grzankami Przygotowanie. Do przygotowania tej zupy najlepiej użyć mixu papryk. Każdą z papryk przekroić na pół, wyciągnąć ziarna. Ułożyć na blasze do pieczenia skórką do góry, skropić oliwą z oliwek. Włożyć do piekarnika ustawionego na opcję grill. Zapiekać w temperaturze 160 stopni(...)zmniejszyć ponownie ognień, tak aby nadal się gotowała ale dość wolno. Gotować przez 40 minut od momentu zagotowania. Gotową zupę zblendować. Gdy zupa nam się gotuje możemy przygotować grzanki. Jajko rozbić, roztrzepać widelcem. Dodać do niego mleko i dokładnie wymieszać. Każdą z kromek pieczywa tostowego przekroić na pół tak aby powstały dwa trójkąty. Pieczywo moczyć w mlecznej kąpieli a następnie

mecooks

Proponowane wyszukiwania