PRZYGOTOWANIA Ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem, dodać utarty ser, jajko, sól i pieprz do smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Nadziać na wykałaczki kawałki żółtego miekkiego sera, oblepić ziemniakami, a nastepnie owinąć plastrami boczku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ułożyć tak przygotowane szaszłyki na papierze do pieczenia. Zapiekać w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez około 15 minut
zielonacukinkadanie, a zafundujecie sobie długo celebrowany poranek, pachnący bagietkami zapiekanymi z pastą z suszonych pomidorów i kaparów i aromatem duszonych w winno-karmelowej emulsji szalotek, podgrzany ciepłem z piekarnika. Mniam! W wersji uproszczonej bagietki można zrobić bez szalotkowwgo sosu, a w wersji fit camambert możecie zastąpić jajkiem w koszulce ( np. według tego niezawodnego przepisu ). Przepis wzięliśmy od Tomka Jakubiaka
Niedzielny kucharzoddzielnej misce rozgniatamy twaróg widelcem, mieszamy z roztrzepanym wcześniej jajkiem. Dodajemy ugotowaną już kaszę gryczaną, odciśniętą cukinię, posiekaną natkę pietruszki oraz koperek. Doprawiamy do smaku świeżo mielonym pieprzem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę wkładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach. Składniki na sos: jogurt naturalny
wege i kropkamoja alternatywna nazwa) SKŁADNIKI: 70g chudego twarogu 90g dyni białko jajka przyprawy: czarnuszka, pieprz ziołowy, curry, słodka papryka, chili 50g jogurtu naturalnego WYKONANIE: dynię trzemy na tarce na małych oczkach startą dynię blendujemy z białkiem, jogurtem i twarogiem do całości dodajemy przyprawy- całość mieszamy przekładamy do naczynia do zapiekania- pieczemy 30 min w 180 stopniach
healthy dreamsposiekaną w małą kostkę, posiekany czosnek, pietruszkę i szczypiorek. Dodajemy jajka, bułkę tartą i odrobinę soli z pieprzem. Wszystko mieszamy, tak żeby ładnie się ze sobą połączyło. Następnie kroimy ser w małą kostkę i delikatnie mieszamy z pozostałymi składnikami. Formujemy dużego klopsa i układamy go w naczyniu do zapiekania, całość skrapiamy delikatnie oliwą i pieczemy w 180 C przez
Niezły MłynekMięso oprószyć z obu stron solą ziołową. Następnie panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone kotlety ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na kotletach ułożyć podsmażone pieczarki, na wierzchu posypac startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać chwile aż ser się rozpuści
Monia miesza i gotujeprzyprawami, cebulami, grzybami, musztardą. Dodać odsączoną bułkę i jajka – dokładnie wymieszać. Jeśli chcecie sprawdzić, czy mięso jest dobrze przyprawione, to na gorącą patelnię wrzućcie małą kulkę mięsa (wielkości łyżeczki) i podsmażcie. Foremkę keksówkę (ja używam wielkości 23×12) delikatnie wysmarować masłem i wyłożyć przygotowaną masą mięsną. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez około 40-60 minut. Podawać
Pociąg Do Kuchniczosnku Ugotuj gęsty grysik na wodzie. Ostudź. Następnie dodaj tymianek, jajko, ser, sól, pieprz, kurkumę i mąkę kukurydzianą i wyrób gładkie ciasto. Dodaj tyle mąki, aż ciasto nie będzie lepiło się do ręki. Grubo je rozwałkuj i pokrój nożem na kwadraty/prostokąty. Ułóż gnocci w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. Roztop masło i przez chwilę podsmaż drobno pokrojony czosnek. Powstałym sosem
Qlinarnie i Qlinarniepaprykę. Wyrabiamy z posiekaną cebulą i garścią bułki tartej i jajkiem. Formujemy pulpety. Podsmażamy pulpety bez tłuszczu na patelni grillowej. Formę do zapiekanki (używam takiej do tarty), smarujemy masłem, wykładamy ziemniaki i zatapiamy w puree nasze pulpety, tak, by wystawały lekko ku górze. Posypujemy z wierzchu startym serem. Zapiekamy około 25 minut w temperaturze 185 stopni, tak by ser zbrązowiał
BaRepasmięczaków lapas grelhadas żyjące na skałach, które w muszelkach są zapiekane z masłem czosnkowym i serwowane prosto z patelni Fot. Tapas Fot. Tuńczyk Fot. Ośmiornica w oleju z cebulą Fot. Ośmiorniczka z occie winnym z papryką ostrą Fot. Śledź w oleju Fot. Tradycyjna zupa chlebowa z tymiankiem i jajkiem w koszulce Fot. Ośmiornica na sposób tradycyjny :) czyli podana
Taste Of My Dayczyli tarta dyniowa Dyniowe ślimaczki drożdżowe Dynia zapiekana z grzybami Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 90 minutSkładniki: 2 średnie dynie Futsu black 340 g świeżych grzybów, u mnie podgrzybki 2 cebule 250 g mascarpone 3 łyżki serka śmietankowego 100 g startego parmezanu 3 jajka 1,5 łyżeczki gałki muszkatołowej masło do podsmażenia grzybów
Kulinarne przygody Gatityjako danie główne często serwuję kurczaka z pieczarkami i serem zapiekanego w cieście francuskim. Rodzina bardzo go sobie chwali a goście nigdy nie odmawiają dokładki... Składniki:1 op. (275g) mrożonego ciasta francuskiego, 650g filetu z kurczaka, 2 duże cebule, 600g pieczarek, 2 łyżki przyprawy do kurczaka, sól, pieprz,jajko, 2 łyżki ziół prowansalskich, olej rzepakowy do smażenia, 100g żółtego
Z miłości do słodkościpieprzu, szczyptę gałki muszkatołowej, 2 jajka oraz 2 żółtka z jajek. Całość zmiksowałem na gładką masę, dodałem pozostałą część żółtego sera i dokładnie wymieszałem. Tak przygotowaną masą zalałem cebule ułożone na cieście. Na wierzch tarty dodałem pozostałą część cebul. Całość umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni i zapiekałem przez 40 minut. Po tym czasie wyjąłem danie z piekarnika
Wyprawy kulinarnewarzyw i pieczarek. Wszystko doprawiamy tymiankiem, solą i pieprzem.Sos: Śmietanę, jajko i koncentrat miksujemy razem, dodajemy oregano i tymianek.Na upieczone ciasto wykładamy farsz. Na farsz wylewamy sos. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy, posypujemy startym, żółtym serem i zapiekamy przez 10 minut.Do zapiekania sera można użyć opcji z termoobiegiem :)Tutaj
Czerwona PorzeczkaMini hot dogi w moim wykonaniu to nic innego jak parówki zapiekane w cieście, którego używam do pizzy serowej . Jest to bardzo prosta i smaczna przekąska zarówno na co dzień, jak i na imprezę. Mini hot dogi świetnie komponują się z różnego rodzaju sosami jak pomidorowym, czosnkowym, BBQ itp. Najlepszą opinią jest fakt, że ekspresowo znikają ze stołu podczas(...)wpisać je np do menu na Sylwestra, który już niebawem. Składniki na mini hot dogi (8 szt): 220 g startego żółtego/twardego sera mozzarella 40 g serka śmietankowego 2 jajka 50 g mąki kokosowej sól himalajska lub kłodawska zioła prowansalskie oregano bazylia czosnek 4 parówki dobrej jakości (patrz na skład!) Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach a następnie
Ola la LCHFoliwkami: - 420 g mąki pszennej - 30 g drożdży świeżych - 220 g letniej wody - 90 g masła - 5 g soli ponadto: - kulka mozzarelli - zielone oliwki - cebula - świeży tymianek - roztrzepane widelcem jajko Wykonanie: Stop masło w rondelku i odstaw aby przestygło. Zrób rozczyn. Ja rozczyn robię bezpośrednio w misie z mąką, do misy wsypuję całą mąkę, robię dołek - taki wielkości pięści(...)Gotowe bułeczki układamy na blaszce na papierze do pieczenia, smarujemy za pomocą pędzelka roztrzepanym jajkiem i odstawiamy na 15 minut do podrośnięcia. Wstawiamy do pieczenia na 25 do 30 minut. Bułeczki pieczemy na jasny słomkowy kolor. Gotowe! Jeśli masz ochotę wypróbuj również przepis na: 1. Jajka po turecku 2. Omlet biszkoptowy na wytrawnie z mozzarellą 3. Chlebek bananowy z cynamonem
SMYKWKUCHNIwyparuje woda z pieczarek. Przygotowuję sos - dokładnie łączę śmietanę z jajkiem i przyprawami: gałką, bazylią, solą oraz rozmarynem. Na koniec dodaję 1/2 sera, mieszam. Naczynie żaroodporne smaruję masłem, układam warstwy: 1/3 ziemniaków, 1/2 kiełbasy z warzywami, 1/3 ziemniaków, pozostała kiełbasa, 1/3 ziemniaków. Całość zalewam sosem i posypuję pozostałym serem. Zapiekam około 20-25 minut w 180 stopniach do czasu
JejKuchniapieprzem, czosnkiem i majerankiem. Tak przygotowane kotlety zanurzamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Przekładamy na rozgrzaną patelnie z olejem. Smażymy z obu stron. Układamy w naczyniu żaroodpornym, nakładamy na wierzch pieczarki i żółty ser starty na grubych oczkach, wierzch posypujemy delikatnie papryką. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy pod grillem do rozpuszczenia sera. Życzę smacznego
Kulinarne życieminuty. Dorzucić zielone warzywa, dodać zioła. Podsmażyć jeszcze 1 minutę. Jajka roztrzepać z mlekiem, doprawić solą i pieprzem, zalać warzywa. Smażyć przez 2 minuty, posypać serem. Wstawić do piekarnika i piec przez ok. 12 minut. Przed podaniem posypać natką pietruszki. Smacznego! * Jeżeli nie macie patelni, która nadaje się do zapiekania, można użyć naczynia do pieczenia. Przekładamy wtedy do niego podsmażone
Pełny talerzodrobinę do podsypania 4 łyżki skrobi ziemniaczanej łyżeczka soli 2 jajka 2 łyżki parmezanu Składniki na gulasz porcja mięsa z indyka bez kości oliwa z oliwek czosnek 3 ząbki, można więcej sól i pieprz do smaku mleko kokosowe pietruszka natka Mięso umyj i włóż do szklanego żaroodpornego naczynia do zapiekania. Natrzyj roztartym czosnkiem, solą i pieprzem. Dodaj również oliwy
Z Kuchni Do KuchniPrzygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Jajka ucieramy z cukrem. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, olej i mleko. Składniki dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Oprószamy cynamonem i mieszamy z ciastem. Keksówkę (małą) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i zapiekamy 50 min w 180°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions
R'n'G KitchenUwielbiam zapiekane naleśniki z serem i bakaliami. A jeszcze bardziej lubię takie pod pierzynką. Z tej porcji ciasta wyszło mi 16 naleśników. Przepis na zrobienie w taki sposób naleśników, wzięłam z sieci(...)Naleśniki pod pierzynką Składniki : Ciasto: mąka - 560 g jajka - 2 szt sól szczypta mleko - 375 ml woda - 375 ml tłuszcz do smażenia Masa serowa: ser tłusty - 620 g cukier - 4 łyżki cukier waniliowy - 1 opak rodzynki sułtanki - 1 garść śmietana kwaśna - 1 łyżka Zalewa : jajka - 3 szt cukier - 4 łyżki kwaśna śmietana - 4 łyżki Przygotowanie: Do miski wsyp mąkę, dodaj
Kuchnia Danusikońcu bułki. Doprawiamy solą i pieprzem , dość intensywnie , bo jajka wyjałowią pasztet . Do otrzymanej masy dodajemy żółtka, urabiamy, Następnie ubijamy białka dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Formę ( od babki, naczynie żaroodporne itp. )smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Wkładamy masę lekko ubijając. Wierzch pasztetu dekorujemy widelcem i zapiekamy ok. godziny w średnio nagrzanym piekarniku ( 180 st. C). Pasztet odstawiamy
Pysznosci Babci Basipoczątku można rozgrzać piekarnik do 180ºC. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać jajka, proszek do pieczenia i przyprawy, wymieszać. Dodać otręby i wymieszać ponownie. Oczywiście można mieszać wszystko na raz, ale tak jest moim zdaniem prościej ;) Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, i na niego wykładamy gotową masę na pizzę. Zapiekamy przez 20-25 minut aż się lekko zarumieni
Jak gotować i nie zwariowaćkiełbasy z cebulą, a następnie podduszone warzywa. Śmietanę mieszamy z jajkiem, solą i pieprzem, aż powstanie gładki sos. Wyciskamy do niego czosnek i dodajemy 1/3 startego sera. Tak powstałym sosem serowo-śmietanowym zalewamy zapiekankę, a jej wierzch posypujemy pozostałym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i zapiekamy 20-30 minut. Smacznego
KasiekGotujemielonym pieprzem. Obok Pak Choi wyłożyć pomidory i jajko obrane ze skorupki i przepołowione. Całość posypać chili i grubą solą. 8 sierpnia mieszanka chińskich kapust i sałat wykiełkowała (siana 3 dni wcześniej), a 12 września wyrósł taki ich gąszcz, że nie wiem, jak zdołamy je przejeść ;) ------------- Podobne: Zapiekane wegetariańskie gołąbki Aromatyczne pakieciki szparagowe Szybki obiad nowalijkowy
Weekendy w domu i ogrodzienaprawdę długo nie potrwa. Naszykujcie sobie głębokie naczynie do zapiekania z pokrywką – szklane żaroodporne, gęsiarkę, garnek rzymski, miskę, małą patelnię i duży garnek z pokrywką, taki, żeby zmieściła się w nim cała główka kapusty. Wyjmijcie do miski mielone mięso, włóżcie ugotowany, odsączony i wystudzony brązowy ryż, wbijcie całe jajko. Przyprawcie mięso solą, pieprzem, cząbrem, majerankiem i przyprawą warzywną
Karo in the Kitchentwarożkiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem. Wbijamy jajko. Mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farszem napełniamy cukinie. Cukinie wykładamy na blaszkę lekko wysmarowaną oliwą z oliwek. Danie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 45 minut. Wykładamy na cukinię pokrojoną w plastry mozarellę. Zapiekamy jeszcze 5-10 minut aż ser się zrumieni
Pobite gary Barbarysiekamy. Mieszamy ryż, mięso, cebulę i natkę pietruszki. Wbijamy surowe jajko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Paprykę myjemy i przekrawamy wzdłuż na pół. Solimy i pieprzymy od środka. Nakładamy farsz. Wkładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C ok. 45 minut. Posypujemy mozarellą i zapiekamy jeszcze 5-10 minut aż ser się ładnie zrumieni
Pobite gary Barbarypieprzem do smaku mieszamy. Gotowe nadzienie wykładamy na ciasto francuskie. Jajka wbijamy do miski, miksujemy mikserem w trakcie dodajemy śmietanę oraz starty na tarce jarzynowej żółty ser, doprawiamy do smaku solą i gałką muszkatołową oraz białym pieprzem wylewamy na nadzienie, wstawiamy zapiekankę do nagrzanego do 180*c piekarnika i zapiekamy około 40 minut. Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem, podajemy
Wanilia i Kardamonszparagów przy tych wielkomiejskich cenach pierwszy raz zapiekałam szparagi i jak najbardziej im to wychodzi na dobre, świetna propozycja na jutrzejszy obiad ;) wczoraj wydarzyło się w moim życiu coś tak niespodziewanego i pozytywnego, że popłakałam się ze szczęścia ;) Składniki (forma o średnicy około 24cm): spód: 1 jajko (L) 5 łyżek jogurtu naturalnego
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpiekarnik na 180 C W dużej misce wymieszamy dobrze jajka, mleko, tymianek, oregano i sól z pieprzem. Na patelni podsmażamy delikatnie szynkę z czosnkiem i pokrojonymi pieczarkami. Wszystko zalewamy mieszanką jajeczną i posypujemy świeżymi liśćmi bazylii. Smażymy ok 3-4 minut. Następnie patelnię wkładamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy 10-15 minut. Zapieczoną frittatę przekładamy na talerzyk. Smacznego
Niezły Młynekdalej smażymy do zarumienienia. Mieszamy dokładnie śmietanę, kefir oraz jajko, przygotowując sos. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno ziemniaki –parówki z cebulą-ziemniaki-parówki z cebulą i na górę znów ziemniaki przy czym każdą warstwę ziemniaków doprawiamy solą, pieprzem oraz bazylią. Wierzch polewamy sosem i posypujemy startym serem. Zapiekamy w piekarniku około 20 minut w 180 stopniach. Smacznego
Symfonia smakowacukinią i hokkaido Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Chrupiąca ciabatta z pesto rosso Chrupiące grzanki czosnkowe Chrupiące grzanki z kremowym kozim serem Chrupiące czosnkowe grzanki z włoską oliwą Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Focaccia
Moja smaczna kuchniaJakie plany na Sylwestra? Organizujecie domówkę lub wybieracie się do znajomych? Podpowiem Wam co przygotować dobrego, aby zachwycić gości! Przepisów jest wiele, każdy znajdzie coś dla
Moja smaczna kuchniaKamisWykonanie:Masło posiekać z mąką, dodać cukier, szczyptę soli,jajko,zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię. Odłożyć na 30 min do lodówki.Ciasto rozwałkować, odłożyć kawałek ciasta do dekoracji,a resztą ciasta wyłożyć formę do tarty, ponakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, wyłożyć groch lub fasolę, zapiekać 10 min w 180 st. Masę makową wymieszać
Z Majeczką w kuchniforemki miód do podania Mąkę przesiałam do miski. Wbiłam jajka. Wlałam mleko i śmietanę. Dodałam masło. Posoliłam. Wymieszałam za pomocą trzepaczki do uzyskania gładkiej, acz dość płynnej masy o konsystencji rzadkiej śmietany. Formę porządnie wysmarowałam masłem. Przelałam do niej naleśnikową masę. Wstawiłam do piekarnika rozgrzanego do 180st. i zapiekałam przez 20-25min. do zarumienienia brzegów
bastalenawersji jesiennej, czyli z grzybami. Cukinia zapiekana z grzybami Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 70 minut Składniki: 2 średnie okrągłe zielone cukinie 250 g świeżych grzybów, u mnie podgrzybki 1 cebula 100 g mascarpone 3 łyżki serka śmietankowego Almette 50 g startego parmezanu 2 jajka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej masło
Kulinarne przygody Gatitypraskę. Dodałam do mięsa mielonego wraz z bułką tartą, jajkiem, koncentratem i przyprawami. Wymieszałam (powstała masa mięsna jak na normalne mielone). Cukinie umyłam, przekroiłam wzdłuż, wydrążyłam środek. Wypełniłam je mięsem. Na każdej położyłam plaster żółtego sera. Tak przygotowane, ułożyłam w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wstawiłam do rozgrzanego pieca. Zapiekałam przez około godziny w 180 stopniach. Podałam z sosem
W kuchni Karmel-itkiskładniki:2 polędwiczki wieprzowe (ok 700 g)1 opakowanie ciasta francuskiegomajeranekczosnek granulowanysólolej rzepakowy do smażenia2 łyżki musztardy delikatesowej100 g szynki dojrzewającej w plastrach1 jajkoPolędwiczki oprószyć majerankiem
Monia miesza i gotuje