jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:105/212)

Z dalekich wypraw... #7 Postcard from Dauphiné. PRIORITAIRE! 242

Nawet tak skromne warzywo może stać się przysmakiem, jeżeli przygotujemy je na francuski sposób. Niczym nieograniczona wyobraźnia Francuzów sprawia, że w ich kuchni można przyrządzić jajko na tysiąc sposobów i na tyle samo przygotować ziemniaki, tworząc z nich niemal pełnowartościowy posiłek" (J. Child). Trzy miesiące temu polski kraj wzbogacił się o Gizmo. Pamiętam jak kumpel z Norge opowiadał(...)mleko, zagotowałam je z dodatkiem soli i pieprzu. W międzyczasie ziemniaki pokroiłam w cienkie plasterki (znowu to powtórzę, im cieniej, tym szybciej się upieką). Pocięte ułożyłam w naczyniu do zapiekania i zalałam mlekiem. Wierzch oprószyłam cebulką i rozmaśliłam po całości. Zapiekałam ok. 30min. w 200st. Gotowa zapiekanka winna być zarumieniona z wierzchu i miękka w środku

bastalena
Borek z serem 162

pokruszyć widelcem, lekko posolić i popieprzyć, dodać posiekaną natkę pietruszki i wymieszać. Jajka z roztopionym masłem i jogurtem dokładnie roztrzepać. Każdy płat ciasta posmarować bardzo dokładnie pędzelkiem masą jajeczną i posypać twarogiem. Zsunąć dwa brzegi przeciwne do siebie co utworzy nam wachlarz. Układać w poprzek naczynia do zapiekania. Na szerokość naczynia weszło mi 5 płatów ciasta. Wszystko zalać resztą masy

O kuchni z uczuciem
Jajka pieczone na bekonie 135

delikatnie masłem. Na spód kokilek włożyć kawałki bekonu, następnie wybić po jednym jajku i posypać solą i pieprzem (jeśli bekon był wcześniej wędzony to dodajemy mniej soli, ponieważ już sam w sobie jest słony). Posypujemy posiekanym drobno szczypiorkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Zapiekamy 15 minut. Przed podaniem posypać lekko posiekaną natką pietruszki. Smacznego

kuchnia doski
Piersi z kurczaka zapiekane z serem i pomidorami 256

pomidory kroimy w kostkę, ser ścieramy na tarce. Por, pomidory, ser żółty, jajko i jogurt wkładamy do jednej miski i mieszamy dokładnie. Przyprawiamy do smaku. Piersi układamy w naczyniu żaroodpornym, na nie nakładamy masę z pomidorami i serem. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i zapiekamy około

e-PrzepisyKulinarne
Roladki z camembertem i żurawiną 194

można wcisnąć w serek. Następnie zwinąć w roladkę. Gotowe roladki panierować w jajku i wiórkach kokosowych. Smażyć na wolnym ogniu na złoty kolor ze wszystkich stron. Gotowe roladki podałam z kuskusem z dodatkiem soku pomarańczowego oraz surówką marchewkowo-jabłkową . Polecam też: Kurczaka nadziewanego camembertem i żurawiną zapiekanego w cieście francuskim

Monia miesza i gotuje
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym i zapiekane z serem. 145

pieczone , gotowane, smażone. Często na święta przygotowuję pieczarki nadziewane mięsem mielonym zapiekane z serem. Są naprawdę pyszne, do pieczarek podałam  Remuladę Duńską Folwark . Może przygotujecie taką przystawkę na święta :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 300 g mielonego z indyka około 300 g mielonego z szynki 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 4 łyżki mleka 2 ząbki czosnku sól

Sama słodycz i szczypta chili
#3 Zapiekana dynia makaronowa 152

widelcem wyskrobujemy miąższ, który przekładamy do miski. 3. W osobnym naczyniu mieszamy jajko ze śmietaną i przyprawami oraz połową sera. Masę jajeczno-serową dodajemy do dyniowego miąższu i dokładnie mieszamy. 4. Powstałą masę przekładamy z powrotem do dyniowych połówek, posypujemy resztą sera, przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej, zapiekamy 15-20 minut  (w 180 st.), następnie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze

Kuchnia w szuwarach
.733. upieczony jogurt 88

brzoskwinią i mieszanką ziaren "Cynamonowy Raj" ~ PRZEPIS /1 porcja/ ~350g jogurtu naturalnego ~jajko ~czubata łyżka mąki ~cukier/stevia/coś innego do posłodzenia ~duża brzoskwinia ~2 czubate łyżeczki ziaren "Cynamonowy Ra j" Rozgrzać piekarnik do 190*C. Wszystkie składniki oprócz brzoskwini i ziaren wymieszać, przelać masę do foremki do zapiekania, włożyć połówki brzoskwiń, a w dziurkę po pestce wsypać ziarna. Wstawić

breakfast of dreams
Pieczarki nadziewane + film 184

Podsmażone pieczarki z cebulką przekładamy do miseczki i delikatnie studzimy, dodajemy jajko, starty ser i natkę pietruszki całość  dokładnie mieszamy. Na dużej blasze układamy arkusz folii aluminiowej. Przygotowanym farszem nadziewamy kapelusze pieczarek i układamy na blasze. Pieczarki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 st C. i zapiekamy 25 minut

Smakowite Dania
Grzanki francuskie w jajku z gorgonzolą i salsą paprykową. 166

cieńkie plastry -gorgonzola -jogurt naturalny -papryka czerwona -parmezan -szynka -mix sałat Jajko z solą i pieprzem i świeżym posiekanym oregano roztrzepujemy. Zanurzamy w nim kromki chleba i smażymy do ścięcia na maśle klarowanym. Ściągamy z patelni, układamy na nich szynkę, ser edamski i kawałki gorgonzoli i zapiekamy pod grillem na ruszcie w temperaturze 180 stopni przez 5 minut. Sos. Kilka

BaRepas
Tarta z łososiem i szpinakiem 175

podpiekać ciasto ok 15 minut. Przygotować farsz. Ricottę wymieszać ze śmietaną i jajkami. Łososia, cebulę i paprykę pokroić w drobną kostkę. Dodać do masy, doprawić do smaku solą, czosnkiem i pieprzem. Dodać posiekany szpinak i wszystko dokładnie wymieszać. Masą wypełnić podpieczony spód tarty. Wstawić do piekarnika i zapiekać ok 25-30 minut na 180 C aż masa sie zetnie

Monia miesza i gotuje
Kurczak w sosie serowym zapiekany pod ciastem francuskim 129

kurczaka połowa brokuła 10cm kawałek pora 100g surowego boczku w plastrach 200ml bulionu drobiowego 2 łyżki oleju 200g kremowego serka połowa arkusza ciasta francuskiego sól i pieprz do smaku jajko do posmarowania ciasta   Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy w małą kostkę. Pora przekrawamy na pół, dokładnie myjemy i kroimy w cienkie plasterki. Boczek kroimy w drobną kostkę(...)Farsz rozkładamy po równo do kokilek do zapiekania. Brzeg każdej z kokilki delikatnie smarujemy wodą – najlepiej jest umoczyć palec i przejechać po krawędzi, i przyklejamy ciasto, brzegi dociskając do foremki. Na środek układamy wycięte serduszko. W cieście, nożykiem, robimy 3 małe nacięcia, aby para mogła ulecieć. Wierzch każdej kokilki smarujemy rozkłóconym jajkiem.   Wstawiamy do piekarnika i pieczemy

Smaczna Strona
Pieczone pomidory z drobiowym pulpetem i serem feta. 183

słonecznikiem , tyle ile mamy pomidorów do zapiekania. ser feta słonecznik prażony na suchej patelni dodatkowo do pomidorów po zapieczeniu pomidory Z pomidorów odcinamy mały kapelusz i wydrążamy ze środka miąższ małym ostrym nożem lub łyżką .Pulpę zostawiamy do sosu ,w którym będą gotować się pulpeciki . Pulpety : Składniki : 500 g mięsa z kurczaka 1 jajko 100 g słonecznika ,podprażonego na suchej(...)pomidory z puszki i koncentrat ,odrobinę wody i doprawiamy .Całość miksujemy i dodajemy pulpety ,dusimy je w sosie 15 minut . Do każdego wydrążonego pomidora wkładamy pulpet ,ser feta i zapiekamy w 190 stopniach około 20 minut .Czas jest zależny od tego jak bardzo upieczone pomidory lubicie. Moje były jeszcze jędrne ,ale już upieczone . Po wyjęciu posypujemy dodatkowo prażonym słonecznikiem

Ladylaura.
Niedzielny obiad: Kotlety parmigiana, czyli schabowy pod pierzynką 172

plastry. Kotlety parmigiana, czyli danie jakie dzisiaj Wam polecamy, to właściwie nic innego jak schabowy zapiekany w sosie pomidorowym. Niby niewiele, a różnica jest ogromna. Sos jest zawiesisty, kwaskowy i świetnie współgra ze słodkawą mozzarellą i słonym tartym parmezanem. Danie jest zapiekane bardzo krótko, dzięki czemu panierka na kotletach nadal jest zwarta, niemal chrupiąca, bo nie zdąży nasiąknąć(...)wbijcie jajka do głębokiej misy i zanurzcie większą partię kotletów za jednym razem. Połowę bułki tartej wsypcie do standardowego, plastikowego pojemnika do przechowywania żywności. Przełóżcie do niego obtoczone w jajku kotlety, zamknijcie wieczko i potrząsajcie pudełkiem, żeby bułka pokryła mięso. To znacznie szybszy i „czystszy” sposób panierowania niż przy użyciu standardowych trzech misek: z mąką, jajkiem i bułką

Niedzielny kucharz
Zapiekane kotleciki mielone 138

Kotleciki mielone zapiekane z grzybami leśnymi to smaczny pomysł na obiad lub przekąska na imprezkę. To absolutnie wspaniałe danie, które mam nadzieję, że ucieszy i Wasze podniebienie :) Składniki na 6-7 osób: Farsz: ok. 1,5 szklanki grzybów leśnych (u mnie mrożone) 6 plasterków wędzonego boczku 2 małe cebule 1 mała czerwona papryka sól, pieprz ostra papryka - 1/3 łyżeczki(...)czosnek niedźwiedzi - 1 płaska łyżeczka bazylia - 1 łyżeczka 2 liście laurowe "Rama smaż jak szef kuchni" - do smażenia Kotleciki: 1 kg mięsa mielonego (wieprzowe i wołowe) 2 jajka sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego - saszetka zioła prowansalskie - 1 łyżka bułka tarta olej do smażenia ok. 1/3 szklanki startego żółtego sera Przygotowanie: Rozmrożone grzyby wrzuć na ciepłą patelnie i podgrzewaj

Alutka-Gotuje

Proponowane wyszukiwania