jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:94/212)

Kotlety ziemniaczane z cukinią 121

Sezon na cukinię wre ! To warzywo po prostu uwielbiam . Czy to leczo, czy zapiekane. Po prostu kocham ! Pyszne, puszyste kotleciki z cukinią.  Niebo w gębie :) z czystym sumieniem polecam :) Składniki : 5 dużych ziemniaków 1 duża cukinia lub dwie małe Pęczek koperku 1 jajko Sól, pieprz Mąka do obtaczania kotletów Olej Przygotowanie : Ziemniaki obieram, płuczę i gotuje w osolonej

Domowa Kuchnia u Mamy
Piknikowe zapiekane mini frittaty 168

zabrać ze sobą? Polecam Wam na pyszne i proste w przygotowaniu piknikowe zapiekane mini frittaty . Upieczone w papilotkach możemy spokojnie zabrać ze sobą w plener. Smaczne i sycące. Polecam i… życzę Wam udanego, słonecznego weekendu Składniki: (na 4 porcje) 3 większe jajka 2 garście ulubionej mieszanki warzyw na patelnię (u mnie z ziemniaczkami, pieczarkami, marchewką, brokułami

Słodkie okruszki
ORIENTALNE GRZANKI 144

wbijam do miski, roztrzepuję, dodaję mąkę i dokładnie rozcieram. Krok 6. Przygotowane placki panieruję w jajku i od razu smażę na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Krok 7. Na koniec układam wszystkie grzanki na blasze do pieczenia, wkładam do piekarnika nagrzanego do 180stopni i zapiekam przez 20 minut. Gotowe. Smacznego :)   Zapraszam do wypróbowania przepisu na serowo-ziołowe nuggetsy

Moja Książka Kucharska
Zapiekanka z Makaronem i Jajkami 296

żółty ścieram na tarce o grubych oczkach. Teraz w misce roztrzepuję jajka, do roztrzepanych jajek dodaję szynkę, ser wędzony, ser żółty, natkę pietruszki, doprawiam solą i pieprzem i całość dokładnie mieszam. Następnie dodaję makaron i dokładnie mieszam, przekładam do naczynia żaroodpornego, wyrównuję i zapiekam. Zapiekanie zapiekanki : Naczynie wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę i zapiekam około

Uwaga Babcia Gotuje
Mielone na bogato 140

mielone na bogato, czyli trzy w jednym. Kotlety z komosą ryżową, brokułem i parmezanem zapiekane w piekarniku. Do tego sos pomidorowy i posiłek gotowy :) 500 g mięso mielone z indyka 300 g brokuły gotowane 30 g tartego parmezanu 150 g komosy ryżowej 1 jajko kurkuma, czubryca, sól – do smaku Komosę gotujemy w 300 ml wody z dodatkiem kurkumy

Kucharzyca
Frittata z kiełbasą i papryką 133

Składniki 6 jajek 3 łyżki śmietany 1/2 zielonej papryki 2 kiełbasy śląskie 1 cebula 1 łyżka masła klarowanego sól pieprz słodka papryka szczypiorek Jajka roztrzepać ze śmietaną. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, a następnie dołożyć kiełbasę pokrojoną w plasterki. Do naczynia do zapiekania wlać masę jajeczną, włożyć podsmażoną kiełbasę

O kuchni z uczuciem
Kiełbasa zapiekana w omlecie 161

Składniki kiełbasa zwyczajna 1 laska jajka 3 szt śmietana 12% 2-3 łyżki pomidor 1 szt cebula 1 szt pieczarki 6 szt ser żółty 5 dkg sól i pieprz papryka słodka … Czytaj dalej Kiełbasa zapiekana w omlecie

czarrna od kuchni
Szybka tarta z truskawkami 211

nabierze złotego koloru. Ciasto nie może być w środku miękkie. Masa śmietanowo jajeczna: Miksujemy 2 jajka z 3 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, następnie dodajemy śmietanę i jeszcze chwilę razem ubijamy. Gdy cisto jest już upieczone zalewamy je naszą mieszanka śmietanowo-jajeczną . Całość zapiekamy przez 20-30 min, aż masa na wierzchu się zetnie. Gotowe ciasto studzimy i układamy pocięte

W kuchennej krainie
Pora na jabłka. Tarta karmelowo-jabłkowa 104

Przygotowanie:  ciasto: Mąkę z cukrem i cukrem waniliowym łączymy w misce. Dodajemy jajko, masło oraz szczyptę soli  szybko zagniatamy ciasto, które rozwałkowujemy i układamy w formie.  Następnie formę z ciastem wstawiamy do lodówki na 30-40 minut.  Po tym czasie ciasto zapiekamy obciążone kulkami do pieczenia lub fasolą około 20 minut. Na podpieczone ciasto wykładamy farsz

Bon appetit mon amie
ekspresowe walentynkowe serduszka francuskie z konfiturą 219

mlekiem jajkiem. Następnie przyklejamy serca z otworkami w kształcie serca. Brzegi dociskamy widelcem. Całość smarujemy jajkiem z mlekiem. Pieczemy w 200 st. C do momentu, aż ciasteczka urosną i zrobią się lekko rumiane. Po tym czasie w środek, każdego serduszka nakładamy konfiturę i ponownie zapiekamy, na złoty kolor. Przed podaniem ciasteczka oprószamy cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
Quiche? a może jednak tarta…! 196

Brokuła tylko blanszowałam. Na upieczony spód wykładamy powyższe składniki i zalewamy sosem tzn. mieszamy dokładnie jajka z mlekiem, śmietaną i musztardą - sos przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Całość posypujemy startym serem - ja swój ser pokroiłam w kostkę i poukładałam razem z farszem Całość zapiekamy z temperaturze 170 stopni ok 30 minut aż się zarumieni. Quiche można podawać na ciepło

sierotka maRysia w kuchni
Kotlet schabowy "Cygan" 165

lekko zmiękną.  Kotlety rozklepać, posolić i popieprzyć, obtoczyć w bułce tartej, następnie w roztrzepanym jajku i ponownie w bułce. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, aż panierka będzie ładnie rumiana. Przełożyć na żaroodporny talerz (naczynie), nałożyć na nie pieczarki, posypać żółtym serem i chwilę zapiekać, aż ser się rozpuści. Podawać natychmiast polane keczupem z ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Zapiekanka makaronowa 154

wędlinę oraz paprykę chwilę całość smażymy. Dodajemy mrożone ważywa, smażymy, aż odparuje woda.  Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy sól, pieprz do smaku.  W dużej misce   mieszamy ugotowany makaron z warzywami i wędliną. Polewamy sosem, mieszamy. Przekładamy do formy. Posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy 20 minut w temperaturze 180 °C. SMACZNEGO

magiczna kuchnia Kasi
Clafoutis na mące migdałowej z czereśniami – szybki deser bez glutenu 152

budyń, niby naleśnik, niby zapiekanka. Ciężko jednoznacznie skategoryzować ten deser. Formę ceramiczną lub patelnię do zapiekania smarujemy lekko masłem. Czereśnie myjemy, kroimy na połowy i usuwamy z nich pestki. Owoców musi być tyle, by dało się nimi mniej więcej równomiernie wyłożyć dno naszykowanej formy. Jajka ubijamy z maślanką i ekstraktem waniliowym. Dodajemy startą skórkę z cytrusów i świeży, starty imbir

Karo in the Kitchen
Pieczona owsianka z poziomkami 177

pieczenia łyżeczka cukru* garść poziomek lub innych owoców Piekarnik rozgrzać do 180 stopni Celsjusz. Jajko rozbełtać z mlekiem, dodać proszek do pieczenia i cukier, wymieszać.  Do mieszaniny wsypać płatki owsiane i ponownie wymieszać. Na sam koniec wsypać poziomki i delikatnie wymieszać z całością. Zapiekać około 30 minut. Gotową pieczoną owsiankę podawać z ulubionymi dodatkami, np. z jogurtem greckim

tost z dżemem