jajka zapiekane - 3168 przepisów (strona:91/212)

Zapiekane parówki 1010

Składniki: naleśniki: mąka mleko 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju   ok. 3/4 kg parówek (14-16 szt.) 15 dkg sera żółtego 1 puszka marchewki z groszkiem 1 słoik … Czytaj dalej Zapiekane parówki

czarrna od kuchni
Quesadilla – tortilla z serem i czarnym bzem 132

takim śniadaniem dzień z pewnością będzie udany.     2 szt tortilli 150 g białego sera mielonego (może być z wiaderka) 3-4 łyżki dżemu 100% Czarny bez Łowicz 1 jajko   karmelizowane płatki: ½ szklanki płatków kukurydzianych rozkruszonych na drobno 1 łyżka masła 2 łyżki cukru 1 łyżka mleka w proszku 4 łyżki mleka   dodatkowo: 2 łyżki płynnego miodu(...)piekarnika nagrzanego do 100 stopni i pieczemy przez 30 minut.   Przygotowujemy masę do tortilli. Jajko ubijamy, dodajemy do sera i dżemu, dokładnie mieszamy. Każdą tortillę smarujemy masą serową pozostawiając centymetrowy margines, następnie placek składamy na pół i lekko dociskamy brzegi. Tortillę zapiekamy na grillu elektrycznym lub w piekarniku do zezłocenia ciasta. Gotowe tortillę polewamy miodem i posypujemy karmelizowanymi

Jadło i czytadło
Zapiekanka z kaszy bulgur 158

mieszając około 5 minut. Na koniec zestawić z ognia i dodać roztrzepane jajko, szybko mieszając aby jajko się nie ścięło. Dodać do kaszy i wymieszać. Naczynie żaroodporne lekko wysmarować olejem. Przełożyć kaszę z mięsem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać 30 minut. Smacznego

kuchnia doski
KARP ZAPIEKANY Z KASZĄ I BAKALIAMI 92

Karp zapiekany z kaszą i bakaliami to świetny przepis na Wigilię  i święta Bożego Narodzenia. Filety układamy na blaszce do pieczenia, posypujemy pyszną kaszą z bakaliami i zapiekamy(...)SKŁADNIKI :  600 g fileta z karpia 50 g śliwek suszonych 50 g moreli suszonych 50 g żurawiny suszonej 100 g kaszy jęczmiennej 300 ml wody 1 jajko 1 łyżeczka miodu 50 g masła 20 ml oleju skórka i sok z 1/2 cytryny natka pietruszki  sól pieprz do smaku

Kulinarne Fantazje Marioli
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną i mięsem 138

posiekanym miąższem z cukinii. Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy jajka, kaszę, pieczarki z cebulą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Mieszamy na gładką masę. Cukinie napełniamy farszem i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy ok 40 min w 180 C, 10 minut przed końcem posypujemy startym żółtym serem

e-PrzepisyKulinarne
Bananowy serniczek z musli (na serku homogenizowanym) 182

dojrzały / miękki) i cały naturalny serek homogenizowany, dokładnie mieszamy wszystko widelcem (rozgniatając banana). Następnie wbijamy całe jajko, znów mieszamy. Po czym dodajemy po łyżce mąki, ciągle mieszając. Na koniec dosypujemy chrupiące musli, mieszamy i przelewamy naszą serowo-bananową masę do foremki do zapiekania. Foremkę wkładamy do nagrzanego do 185 stopni piekarnika (na środkowy poziom) i pieczemy 30-35 minut. Serniczek

Słodkie okruszki
Kotlety zapiekane z serem, oliwkami i suszonymi pomidorami 150

ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy i lekko rozbijamy na kotlety. Przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w rozbełtanym jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony po 2 minutki. Na każdy kawałek kotleta układamy plasterek sera, kilka plasterków oliwki i kawałki suszonego pomidora. Zapiekamy w piekarniku ok. 10 minut w 180 stopniach. Podajemy z makaronem polanym masełkiem i posypanym świeżą

Aga w kuchni
Lekki serniczek bananowy na serku homogenizowanym z chrupiącym musli 145

dojrzały / miękki) i cały naturalny serek homogenizowany, dokładnie mieszamy wszystko widelcem (rozgniatając banana). Następnie wbijamy całe jajko, znów mieszamy. Po czym dodajemy po łyżce mąki, ciągle mieszając. Na koniec dosypujemy chrupiące musli, mieszamy i przelewamy naszą serowo-bananową masę do foremki do zapiekania. Foremkę wkładamy do nagrzanego do 185 stopni piekarnika (na środkowy poziom) i pieczemy 30-35 minut. Serniczek

Słodkie okruszki
Pizza omletowa ze szpinakiem 128

przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Przesmażamy tylko chwilę. Na drugiej patelni wlewamy również trochę oleju ( rozgrzewamy ), wlewamy jajka. Smażymy omleta – podczas smażenia podnosimy lekko brzegi aby masa jajeczna dostała się na patelnię i się ścięła. Po usmażeniu omleta, przekładamy go na blaszkę ( foremkę )do zapiekania. Nakładamy przygotowany szpinak ze pozostałymi składnikami. Posypujemy startym serem i zapiekamy w piekarniku przez chwilę

Smaki Ewy
Tarta na kruchym cieście ze szpinakiem 339

gałką muszkatołową, papryką słodką, ew. jeszcze dosolić.do smaku. Zdjąć z ognia. W oddzielnej misce wybełtać jajko i ok. 0,5 szkl. śmietany (18 % lub więcej %). Mieszankę jajeczno-smietanową wlać do masy szpinakowej i wymiesza ć . Masę wyłożyć na podpieczony spód i zapieka ć przez kolejne 30 min. Po wyjęciu z piekarnika chwilkę odczekać i kroić. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pieczona owsianka z borówkami 131

jajko 2/3 szklanki borówek Piekarnik nastawić na 180 stopni C. W misce połączyć mleko i jajko.  Dodać suche składniki: płatki, cukier, sól, wiórki kokosowe i wymieszać.  Na końcu dodać borówki i ponownie zamieszać. Przelać do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 30 minut. Podawać np. z bitą śmietaną lub jogurtem naturalnym. Ten przepis bierze udział

wyzwania kuchenne
Ciastka francuskie z truskawkami 187

ogromne możliwości do wykorzystania – na słodko, wytrwanie, na ciepło, na zimno, można w nim zapiekać mięso, ryby… i nie tylko. Wykorzystując gotowe, w krótkim czasie wyczarujemy pyszne ciastka francuskie z truskawkami.     Składniki na 8 sztuk:  - 1 opakowanie ciasta francuskiego   375g- 1 jajko do posmarowania ciastek- brązowy cukier (Demerara)           Masa śmietanowa:  - 500ml fresh double cream- 250g serka mascarpone

mojewypiekiinietylko
Kotleciki KusKus 146

chwilę przestygło.Kaszę kuskus zalewamy wodą, tak jak pisze na opakowaniu, dodajemy mięso z papryką i jajka. Mieszamy wszystko razem. Dokładnie.Blachę wyłożyć papierem, najlepiej leciutko go posmarować oliwą, bądź masłem.Formujemy kotleciki i układamy na blachę.Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni i zapiekamy kotleciki, aż się zarumienią ok. 10-15 min.Ciepłe wcinamy, najlepiej smakuje z ogórkiem kwaszonym.Smacznego

Moje pyszne gotowanie
FRITATA NA ZIELONO 199

smacznego!Składniki:4 jajka1 łyżka mąkisól,pieprz do smaku1/2 cukinii5 gałązek koperku1 cebulka dymka ze szczypiorkiemWykonanie:Jajka rozkłócamy z mąką,solą i pieprzem.Dodajemy posiekany szczypiorek z cebulką i koperkiem,mieszamy. Cukinię kroimy w drobną kosteczkę,podsmażamy na rozgrzanym oleju.Wlewamy na to masę jajeczną.Zapiekamy do ścięcia na sztywno masy jajecznej,delikatnie przewracamy na drugą stronę,zapiekamy

Z Majeczką w kuchni
Naleśniki ze szpinakiem zapiekane pod beszamelem 308

Kolejne pyszne szpinakowe danie. Naleśniczki wszyscy lubią a zapiekane pod beszamelem są  pycha:)składniki:naleśniki3 szklanki mąki pszennej2 szklanki mleka1 szklanka wody gazowanej1 duża

Monia miesza i gotuje
Placki ziemniaczane a'la pizza z kurczakiem i pieczarkami 2219

Dziś przedstawiam przepis na pyszne placki ziemniaczane zapiekane z kurczakiem, pomidorem i pieczarkami. Placki bardzo ładnie się prezentują na talerzu i do tego wyśmienicie smakują. Możemy z powodzeniem przygotować je na obiad lub ciepłą kolację. SKŁADNIKI: Placki: 600g ziemniaków, 1 cebula, 1 łyżka mąki, 1 jajko, sól, pieprz, olej do smażenia. Dodatkowo: 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 200g(...)pieczarek, 1 pomidor, 150g sera żółtego, sól, pieprz, bazylia, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Ziemniaki oraz cebulę ścieram na tarce o drobnych oczkach. Do masy ziemniaczanej dodaję jajko, mąkę oraz przyprawy. Dokładnie mieszam. Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładam łyżką porcję masę ziemniaczanej, formując duże okrągłe placki. Placki smażę na rumiano z dwóch stron. 2. Filet z piersi kurczaka kroję w kostkę

Tradycyjna kuchnia Kasi
Jajko w chlebie 109

Składniki: – 4-6 kromek chleba tosowego pszennego – 4-6 jajek rozmiar M – sól – pieprz – olej lub oliwa do smażenia – 20-30 pomidorków koktajkowych większych – 1 cebula – 2 łyżki oliwy z oliwek – 1 łyżka octu balsamico Przygotowanie : Pomidorki delikatnie ponakłuwaj i włóż do jednego lub dwóch naczyń do zapiekania. Dodaj do pomidorków cebulę posiekaną dość grubo, oliwę, ocet(...)użyj na przykład szklanki. Na dużej patelni wlej odrobinę tłuszczu do smażenia i krótko podgrzej tosty z jednej strony. Odwróć je i od razu wbij w tosty jaja. Posól jajka i smaż aż do momentu kiedy białko będzie ścięte na górze. Grzanki z jajkiem układaj na pieczonych pomidorkach i od razu podawaj. SMACZNEGO! Artykuł Jajko w chlebie pochodzi z serwisu

nietylkopasta.pl
Bezglutenowe zapiekane naleśniki nadziewane pastą z bobu i suszonych pomidorów 118

Zapraszamy na przepis z książki „Facet i Kuchnia – smacznie, kreatywnie i bez glutenu”. Tym razem proponujemy bezglutenowe zapiekane naleśniki z mąki z

Kuchenne Wariacje
Pulpety zapiekane na ryżu 1133

Pulpety zapiekane na ryżu to pyszne danie obiadowe, które robi się praktycznie samo. Składniki wystarczy włożyć do naczynia żaroodpornego, zapiec i już mamy niezwykle smakowite danie. Do tego ulubiona surówka i obiad gotowy. Składniki: Pulpety: 500 g mięsa wieprzowo-wołowego 2 ząbki czosnku jajko 3 łyżki bułki tartej łyżka posiekanej pietruszki sól i pieprz Ponadto: 2 szklanki suchego ryżu(...)ostrożnie wlewamy do ryżu z pulpetami. Przykryte naczynie żaroodporne wstawiamy do nagrzanego piekarnika 190 stopni na około godzinę, następnie zdejmujemy przykrycie, zapiekankę posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy jeszcze 15 minut. Pulpety zapiekane na ryżu Artykuł Pulpety zapiekane na ryżu pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Zapiekane naleśniki z kurczakiem, papryką i groszkiem 111

Naleśniki uwielbiam w każdej możliwej wersji. Na słodko i na słono, na zimno i na ciepło, smażone i zapiekane. Jak tylko mam więcej czasu, bardzo lubię zapiekać wcześniej usmażone naleśniki. Nabierają one wtedy nieco innego smaku, a sposób ich podania w brytfannie wydaje się estetyczniejszy. Ponadto, naleśniki stają się bardziej chrupiące oraz wchłaniają smak tego, co w nich umieścimy(...)serem (połowę zostawiamy na posypanie wierzchu), nakładamy farsz i zawijamy w rulonik. Ruloniki (u mnie 6-8) układamy w brytfannie, polewamy sosem, posypujemy serem i zapiekamy w 180 stopniach przez 15 minut. Smacznego! Artykuł Zapiekane naleśniki z kurczakiem, papryką i groszkiem pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Kawowa legumina z wiśniową frużeliną 148

kokilek do zapiekania. Należy je wysmarować dokładnie masłem i obsypać kaszą manną. Leguminę będziemy gotować w kąpieli wodnej, więc trzeba przygotować odpowiednio szeroki garnek. Dno wyłożyć kilkoma warstwami ręcznika papierowego lub bawełnianą ściereczką. Foremki z masą wstawiamy do wrzącej już wody, więc podczas przygotowywania masy, garnek z wodą powinien być gotowy. Do wystudzonej masy dodać żółtka jajek. Dokładnie wymieszać - można

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros 318

upieczeniu, dzięki dodatkowi tłuszczu, tworzy się chrupiąca skorupka. Połączenie tłuszczu i wmiksowanie jajek z kolei sprawia, że podczas pieczenia ptysie rosną, a w środku zostają puste – to bąble wmiksowanego do ciasta powietrza podczas ogrzewania rozszerzają i unoszą je, a całość z wierzchu jednocześnie zasklepia się i zapieka.   Rozgrzewamy piekarnik do 200⁰C – ptysie wkładamy do już mocno zagrzanego piekarnika(...)ognia i zmniejszamy temperaturę masy do około 70-80⁰C mieszając ją, albo miksując przez kilka minut na niskich obrotach. Do lekko przestudzonej zaparzonej mąki wbijamy po jednym całym jajku i miksujemy. Każde kolejne jajko wbijamy zawsze dopiero wtedy, gdy poprzednie całkowicie połączy się z resztą składników – masa zacznie przypominać gęsty budyń, będzie lżejsza i błyszcząca. Ciasto po zmiksowaniu przekładamy

Karo in the Kitchen
KOTLETY MIELONE ZAPIEKANE W SOSIE BOLOŃSKIM 145

Wyraziste w smaku nieduże kotleciki mielone zapiekane z pomidorem i cebulą w sosie bolońskim. Danie, które podacie przez cały rok. Do kotletów można dodać posiekane pieczarki lub paprykę, zamiast sosu bolońskiego użyć pomidorów z puszki. Pyszny obiad mięsny, który z łatwością odgrzejecie w piekarniku i podacie z ziemniakami, kaszą lub ryżem. Do tak podanego dania polecam warzywa(...)wody/patelni, surówkę z pora , sałatę ze śmietaną lub winegretem. Można prościej – kotlety mielone zapiekane w sosie bolońskim smakują także z posiekanym świeżym ogórkiem, marynowanymi warzywami lub ogórkami małosolnymi. SKŁADNIKI: 500 g mięsa mielonego z indyka lub wieprzowo-wołowego 1 średnie jajko ½ szklanki wody lub wody gazowanej 3 czubate łyżki bułki tartej 1 średnia cebula 1 pomidor

Zasmakuj Kuchni
Czarne murzynki 119

margarynę. Później dodać cukier i wyrobić w powstałym kopczyku dziurkę. Wbić do niej jajka. Na sam koniec dodać kakao. Całość wyrobić na dość wolne i miękkie ciasto. Rozwałkować i pokroić w prostokąty. Na każdy nakładać dżem i składać wg uznania. Całość zapiekać w piekarniku przez ok. 30 minut w 180 st. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego

Gotuję Testuję
Zapiekanka z cukinią, kaszą jaglaną i serem feta 128

posiekać drobno Pomidora pokroić w plastry Na ułożoną cukinię wyłożyć kaszę, warzywa oraz ser Z jajka, jogurtu i przypraw przygotować sos ¾ sosu wylać na farsz Wystające paski cukinii zawinąć na farsz tak żeby całość była zamknięta w cukinii, rozsmarować na wierzchu resztę sosu Zapiekać 20-30 minut

HealthyCreations
Pieczarki faszerowane szynką i żółtym serem 131

grzybów obrać ze skórki i również drobno pokroić.  Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać jajko, śmietanę, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dobrze wymieszać i tak przygotowanym farszem nadziewać grzyby. Farsz ma być położony obficie, z tzw. ” górką”, bo podczas zapiekania opadnie.  Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i przełożyć na nie grzyby, wstawić do piekarnika z termoobiegiem

Gosia gotuje
DELIKATNA ZAPIEKANKA RYŻOWA Z JOGURTEM 134

Danie idealne na dietę redukcyjną. Dodatkowo nie wymaga za dużo roboty i specjalnych umiejętności. 😊 Składniki na 2 porcje: -120 g ryżu (u mnie brązowy) -160 g

Zdrowie i pysznie na talerzu
DELIKATNA ZAPIEKANKA RYŻOWA Z JOGURTEM 351

Danie idealne na dietę redukcyjną. Dodatkowo nie wymaga za dużo roboty i specjalnych umiejętności. 😊 Składniki na 2 porcje: -120 g ryżu (u mnie brązowy) -160 g

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ziemniaki księżnej w tarcie z bobem 181

Doprawiam solą. Połowę ziemniaków przekładam do worka cukierniczego. Drugą połowę ziemniaków przekładam do miski, dodaję jajko, białka, jogurt, sól, pieprz, koper pokrojony, bób i mieszam. Farsz wykładam na wystudzoną tartę, dodaję parówki Na wierzch wyciskam za pomocą szprycy ziemniaki. Posypuje papryką wędzoną. Tartę zapiekam 30 minut w temp 200 stopni góra dół

wesoła kuchnia
Batatowy sernik z migdałowymi ciasteczkami... i tagatozą! 154

tagatozy łyżka musu truskawkowego truskawka do dekoracji Twaróg i batata zmiksować na gładką masę z jajkiem i solą. Dodać proszek budyniowy, ekstrakt i rozkruszone kostki tagatozy. Ponownie zmiksować. Na koniec dodać pokruszone ciasteczka i wymieszać. Piekarnik nagrzać do temperatury 175 stopni. Naczynie do zapiekania natłuścić i przelać doń masę serową. Wierzch udekorować musem truskawkowym. Piec około 20 minut w trybie

Poranek na słodko
Hiszpańska zapiekanka z kurczakiem i chorizo 154

podróż razem ze mną:). 800g ziemniaków 300g kiełbasy chorizo (do kupienia w Lidlu) 1 duży filet z kurczaka 1 czerwona papryka 2 cebule 100g zielonych oliwek (z Lidla) 1 jajko 250ml jogurtu greckiego 1/2 pęczka natki pietruszki 100g twardego sera, np. cheddar papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany, sól, pieprz oliwa z oliwek 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki(...)dodajemy chorizo, kurczaka, paprykę, cebulę, pietruszkę i pokrojone oliwki. W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą jajko, jogurt, starty na tarce żółty ser i przyprawy. Przelewamy do naczynia żaroodpornego i dokładnie mieszamy. 5. Naczynie żaroodporne umieszczamy w piekarniku z termoobiegiem, nagrzanym do 180 stopni. Zapiekamy przez około 20-30 minut

Szefowa kuchni
Naleśniki z łososiem 124

dzień. Naleśniki z nadzieniem są bardzo szybkimi i prostymi daniami. Często przygotowujemy zapiekane naleśniki z wytrawnymi farszami, dzisiaj będą naleśniki na zimno, ale starczy tego gadania. Przepis Składniki: Naleśniki: 40 g masła + trochę masła do smażenia 400 g mąki 4 jajka 400 ml mleka sól Nadzienie: koperek 400 g wędzonego łososia 2 małe cebulki 2 łyżeczki musztardy 10 łyżek

KasiaiKrzysiu.pl
Pieczarki faszerowane mięsem mielonym 2656

przez praskę czosnek. Smażyć kilka minut aż mięso będzie dobre. Na koniec dodać dwa rozbełtane jajka i szybko przemieszać całość na patelni. Zestawić z palnika. Ser potrzeć na tarce o dużych oczkach. Do wnętrza każdej pieczarki nałożyć wcześniej przygotowany farsz z mięsa mielonego. Zapiekać w temp. 180C przez ok. 20-30 minut (w zależności jak grube są kapelusze pieczarek). Następnie

Kulinarne Przeboje
Zapiekanka z bułki paryskiej z kurczakiem 300

paryską. Wykładamy farsz z mięsem i porem, na wierzchu posypujemy pokrojonym w kostkę pomidorem. Sos: Jajka miksujemy z mlekiem doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, wrzucamy starty na tarce ser mozzarella, sosem zalewamy zapiekankę. Wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika, zapiekamy 20 minut, podajemy gorącą po wyjęciu z pieca. Życzę smacznego

Wanilia i Kardamon
Pomarańczowy sernik z zapiekaną polewą kawową. 145

pszenną, cukier oraz cukier waniliowy zmiksować na gładką masę. Cały czas miksując dodawać po jednym jajku. Następnie dodać śmietankę, zmiksować. Na koniec dodać oprószoną mąką skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszać. Przygotowaną wcześniej masę na spód wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i zapiekać przez 10 minut. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze

Nie tylko w kuchni
Faszerowane ziemniaki 130

półtwardo . Przekroić na połówki . Łyżeczką wydrążyć środki . - Do miseczki włożyć pokrojoną drobno wędlinę, posiekane jajko i drobno pieczarkę ,   rzeżuchę, doprawić solą i pieprzem ,dokładnie wymieszać , dodać jogurt jeszcze raz wymieszać . - Łyżeczką nakładać farsz do ziemniaków ,lekko ugnieść , posypać z tartym serem żółtym   zapiekać w nagrzanym do 200 stopni piekarniku ok 10 minut

Eli Gotowanie
Pieczarki nadziewane mięsem mielonym 154

sól i pieprz Przygotowanie Pieczarki wydrążamy i czyścimy. Przygotowujemy mięso mielone tak jak na kotlety ( dodajemy jajko,startą cebulę,wyciśnięty czosnek i bułkę tartą-przyprawiamy solą i pieprzem). Formujemy kulki z mięsa i umieszczamy w pieczarce robiąc dołek na kroplę ketchupu i ser. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni około 60 minut

R'n'G Kitchen
Zapiekanka z ziemniaków i cukinii z sosem musztardowym 220

podpiekacie na suchej patelni grillowej. Cebulę kroicie w piórka i podsmażacie na odrobinie masła. Jajko, śmietanę, musztardę, koperek, sok z limonki i gałkę mieszacie w szklance lub w słoiku, robiąc sos. Przyprawiacie go solą i pieprzem. Warzywa układacie w małych naczyniach do zapiekania, zalewacie sosem i wstawiacie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut. Smacznego

GRUBY WAŁEK
.780. znów zielono! 122

teraz jej potrzeba, bo znowu wszystko się sypie... PRZEPIS /1 porcja/ ~350g jogurtu naturalnego ~jajko ~czubata łyżka mąki ~cukier/stevia/coś innego do posłodzenia ~2 łyżeczki zielonej herbaty matcha Rozgrzać piekarnik do 190*C. Wszystkie składniki wymieszać i przelać masę do foremki do zapiekania. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30-40 minut. Smacznego

breakfast of dreams
Kalafior i brokuły zapiekane z szynką 246

półtwardo), a następnie odcedzamy. Żółty ser ścieramy na tarce o dużych oczkach i mieszamy z jajkami oraz solą i pieprzem (przyprawiamy dość pikantnie). Warzywa delikatnie mieszamy i dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę. Przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, zalewamy masą serowo-jajeczną i zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200 0 C, aż ser się zrumieni. Zapikanka lepiej smakuje, gdy warzywa

In my kitchen
Bułeczki nadziewane na gorąco + film 151

tymiankiem i bazylią, całość mieszamy i zdejmujemy z ognia. Do miseczki wrzucamy pokrojoną mielonkę , posiekane jajko i paprykę , dodajemy zeszkloną cebulę z przecierem pomidorowym całość doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy . Tak przygotowanym farszem napełniamy bułeczki i posypujemy startym żółtym serem . Bułeczki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C  do momentu aż ser się roztopi

Smakowite Dania
Uśpiony pstrąg we francuskiej kołderce 142

mineralne, Spowoduje, że powstanie nam danie niebanalne.  Moją dzisiejszą propozycję stanowi pstrąg ze szpinakiem, zapiekany w cieście francuskim z prażonymi migdałami, podawany z ryżem i pomidorkami. Wystarczy kupić: filet z pstrąga - 1 płat, ciasto francuskie szpinak pomidorki koktajlowe ryż przyprawy cytrynę 1 jajko migdały w płatkach Przygotowanie: 1. Najpierw przygotowujemy szpinak. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy szpinak

Mój Smak na Życie
TARTA NA CIEŚCIE FRANCUSKIM Z CYKORIĄ 137

wysmarowaną masłem formę do tarty. Układamy pokrojone drobno pieczarki, paseczki szynki, skarmelizowaną cykorię. Zalewamy całość roztrzepanymi jajkami ze śmietaną, solą i pieprzem. Na wierzchu układamy pokrojony w dość cienkie plasterki ser ( w moim przypadku ser był ziołowo-czosnkowy co podkreśliło cały smak). Całość zapiekamy w nagrzanym piekarniku 180 stopni  20-25 minut

Kuchnia w opałach