jabłka - 25490 przepisów (strona:59/1700)

jabłka na cieście francuskim 199

składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego 3 jabłka cynamon 1 jajko cukier puder wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Jabłka myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy ogonki oraz gniazda nasienne. Połówki jabłek układamy na cieście francuskim i wycinamy nożem kształt jabłka, zachowując ok. 1 cm odstęp od jabłka, ogonek oraz listek. Połówki jabłka tniemy na plasterki(...)były bardzo suche, możemy je chwilkę podgotować w wodzie wymieszanej z łyżeczką cukru oraz paroma łyżeczkami soku z cytryny. Na każdym wyciętym z ciasta francuskiego jabłku układamy po ok. 10 plasterków jabłka, oprószamy cynamonem. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 180 st. C, aż ciasto będzie złociste. Podajemy oprószone cukrem pudrem

Domowy Smak Jedzenia
Mus z papierówek 249

gdzie nie ma oprysków, to szkoda mi pozbywać się dobrego źródła witamin i pektyn, jakim jest własnie skórka. Jeśli jednak nie macie zaufania do do takiego sposoby, to obierzcie jabłka przez gotowaniem. Z takiego musu przygotowuję biszkoptowy jabłecznik, który uwielbiamy. Niebawem pokażę go Wam na blogu. Tymczasem jednak przygotujmy pyszny i pachnący mus z papierówek. Składniki: 2 kg papierówek(...)szklanka cukru Jabłka umyć, osuszyć. Przekrawać i wycinać gniazda nasienne. Można nie obierać ze skórki, wtedy mus będzie bardziej wartościowy - pod skórką jest najwięcej witamin oraz pektyn.) Jabłka pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do garnka. Zasypać cukrem i gotować na niewielkim ogniu przez 20-30 minut, mieszając co jakiś czas. Jabłka powinny rozpaść się.  Jeśli

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto "Wiewiórka" - pyszny i szybki brzydal 347

skórka z pomarańczy 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia 350 ml mąki Rodzynki i orzechy zalać wrzątkiem. Jabłka obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Miąższ pokroić na grube kawałki. Jabłka zasypać cukrem, dodać odcedzone rodzynki i orzechy oraz startą skórkę z pomarańczy. Wymieszać i odstawić, by jabłka puściły sok. Do owoców dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszać(...)wlać do masy. Dokładnie wymieszać. Przełożyć na blachę (35x24x5) cm wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. godziny w temp. 180 stopni C. Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy, by jabłka nie przeszły blachą. ----- Podobne: Pieczone jabłka z amarantusem Biszkoptowa rolada z jabłkami Wytrawna sałatka z jabłka i mango

Weekendy w domu i ogrodzie
Jabłka w słoiku 144

Przydadzą się idealnie do szybkiego przygotowania ciasta z jabłkami. Wystarczy wyciągnąć je ze słoika, nałożyć na ciasto, zapiec i... delektować się wybornym smakiem świeżego ciasta :-) W sezonie jabłkowym często nie nadążam z wykorzystywaniem jabłek na bieżąco. Piekę ciasta (np. ciasto z jabłkami i kruszonką ), wykorzystuję do deserków dla dziecka (np.  deserek dla najmłodszych ), przygotowuję tarty(...)garnka, posypuję cukrem i dodaję cynamon. Mieszam wszystko dokładnie i duszę na niewielkim ogniu przez ok. 20 minut. Przygotowuję słoiki- dokładnie je myję i wyparzam łącznie z nakrętkami. Kiedy jabłka są już gotowe, nakładam je do słoików, dokładnie zakręcam i układam w garnku wyścielonym ściereczką. Krótko zagotowuję, przez ok. 5 minut. Gotowe

Wielopokoleniowo
Owsianka z karmelizowanym jabłkiem i cynamonem 213

cukru trzcinowego, szczyptę cynamonu i dobrze wymieszać. Jabłko pokroić w dużą kostkę i obsmażyć na maśle ( na średnim ogniu ). Posypać 1,5 łyżeczką cukru i poczekać, aż jabłko pokryje się karmelem. Jabłka wyłożyć na owsiankę i posypać cynamonem. Za owsianką nigdy nie przepadałam, ale w tej postaci zajadam ze smakiem

Kredowe Menu
Orzechowiec z jabłkami prażonymi 103

Orzechowiec z jabłkami prażonymi to niezwykłe ciasto domowe w kształcie torcika. Bazą jest biszkopt orzechowy , który nadaje niepowtarzalnego smaku i tekstury. Delikatne prażone jabłka pełne soczystości i aromatu stanowią idealne uzupełnienie, a masa z mascarpone nadaje ciastu niezwykłej jedwabistej kremowości. Na samym szczycie tego pysznego ciasta znajdują się posiekane orzechy włoskie otulone polewą karmelową.  To prawdziwa uczta(...)która zaspokoi Twoje słodkie pragnienia. Nie czekaj dużej, zrób te pyszne ciasto z orzechami i podziel się ze mną swoimi wrażeniami.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ORZECHOWIEC z jabłkami prażonymi SKŁADNIKI: Biszkopt orzechowy: (składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej) jajka ( 6 szt. średniej wielkości) cukier (200 g) sól (szczypta) mąka pszenna (125 g) orzechy włoskie

Rita creative
Szarlotka z bezą i kruszonką 419

można ją zrobić oddzielnie i w takim przypadku całe kruche ciasto należy przeznaczyć na spodnią warstwę. Szarlotka z bezą i kruszonką to ciasto do przygotowania którego nie musimy prażyć jabłek, wystarczy je tylko po umyciu i obraniu zetrzeć na tarce jarzynowej, wymieszać z kaszą manną i cynamonem. Jeżeli jabłka są kwaśne to można dodać trochę cukru. Tak więc(...)masła Beza: 4 białka szczypta soli 1 szklanka cukru 1 opakowanie budyniu bez cukru o smaku śmietankowym lub waniliowym (40 g) Masa jabłkowa: około 1,2 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kaszy manny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Szarlotki z bezą i kruszonką: Przygotowanie ciasta kruchego. Mąkę pszenną przesiać z proszkiem do pieczenia na stolnicę. Dodać schłodzone masło

Danka Pichci
Cytrynowa chmurka na cytrynowym spodzie 59

Lekka cytrynowa chmurka, osadzona na cytrynowym spodzie to prawdziwy raj dla podniebienia. Ciasto mocno cytrynowe przykryłam galaretką cytrynową z krojonymi jabłkami. To wszystko zwieńczyłam puszystą bitą śmietaną i chrupiącą bezą. Pyszne…. mniam. Ciasto cytrynowe stanowiące spód naszej chmurki to zmodyfikowane brownie . Ciemną czekoladę zastąpiłam sokiem z cytryny, a dokładniej lemon curd-em. Smak jest bardzo intensywny, a ciasto(...)użyłam galaretki cytrynowej przyrządzonej według przepisu na opakowaniu. Galaretkę należy dokładnie rozpuścić w ciepłej wodzie a następnie ostudzić i poczekać aż zacznie gęstnieć. Gdy osiągnęła konsystencję półpłynnego żelu dodałam jabłka pokrojone w kostkę. Okazało się to strzałem w 10tkę , ponieważ grube kawałki jabłek przyjemnie chrupały w zębach. Galaretka cytrynowa zabezpiecza jabłka przed ciemnieniem, a przy okazji nadaje

SmartBake.pl
Pieczona kaczka z jabłkami i żurawiną 68

chwili. Nie zastanawiając się długo, napisałam do Emilki, żeby sprzedała mi patent na to ptaszysko. Jednocześnie przewertowałam parę moich kucharskich książek i w sumie sporo się pokrywało. Że majeranek, jabłka, świeże zioła. Emilka dodała jeszcze od siebie suszoną żurawinę. Do tego akurat nie trzeba było mnie przekonywać, kaczka i żurawina to połączenie idealne. Porównałam jeszcze czasy i temperatury pieczenia(...)sumie nie różniły się od siebie jakoś znacząco. Postanowiłam się w końcu zmierzyć z pieczoną kaczką. Efekty macie poniżej. Kaczka wyszła aromatyczna, miękka, no cudowna. Jabłka i żurawina nadały jej słodkości, idealnie pasowały w połączeniu z kluskami i mięsiwem, które z przyjemnością zjadłam na obiad. Tola jakoś nie oszalała na punkcie kaczki, Łuki też tak raczej średnio. Nie wymagam

Kardamonovy
Makowiec japoński 100

Makowiec japoński to wilgotne ciasto z jabłkami i maku, które wręcz rozpływa się w ustach. Jest bez spodu i dodatku mąki. Piekę go na Wigilię oraz imprezę sylwestrową. Jest pyszny i bardzo prosty w zrobieniu. Na wigilijnym stole obok sernika obowiązkowo musi być też makowiec. Tym razem polecam makowca japońskiego z dużą ilością jabłek, dzięki którym ciasto jest(...)Szklanka to pojemność 250 ml. 260 g maku (1,5 szklanka) najlepiej mielonego 500 ml (2 szklanki) mleka do (ugotowania maku) 400 g jabłek (waga przed obraniem) 200 g cukru pudru (niecałe 1,5 szklanki) 100 g masła (pół kostki w temperaturze pokojowej) 100 g orzechów włoskich 6 łyżek kaszy manny 6 jajek 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Ania gotuje
Jabłecznik z kratką 85

Jabłecznik z kratką to jeden z wielu sposobów na klasyczny jabłecznik na cieście kruchym. Kratka to również ciasto kruche. Można również całe jabłka pokryć ciastem tak jak tutaj . Po wszystkich ciastach czekoladowych, które tu ostatnio u mnie masowo występują (chociaż wcale nie narzekam ), taki jabłecznik to był strzał w dziesiątkę. Ciasto nie zamokło od jabłek więc było idealnie(...)chrupiące. Jest to pewnie też zasługa jabłek, które nie puściły dużo soku. Chociaż w takich przypadkach patent posypania ciasta odrobiną bułki tartej zawsze pomaga. Jabłecznik z kratką składniki na tortownicę o średnicy 30 cm ( w nawiasach na średnicę 20 cm): Ciasto kruche: 3 szklanki mąki (1 i 1/3 szklanki) 200 g masła zimnego (110 g ) 0,5 szklanki cukru

Relaxtime
Jabłecznik z "karmelem" (bez glutenu, cukru białego, wegańskie) 108

cukru kokosowego -100g oleju rzepakowego -110-30g napoju roślinnego -3 łyżeczki chaga chai latte (lub mieszanka przypraw: cynamonu, kardamonu, imbiru itd.) Nadzienie jabłkowe -1,5kg jabłek -3 łyżeczki skrobi -ksylitol Polewa -surowy krem karmelowy Carawmel NADZIENIE JABŁKOWE 1. Jabłka obrać i pokroić na mniejsze kawałki. 2. kawałki jabłek umieścić w garnku i pod przykryciem gotować(...)średnim ogniu. Jeśli jabłka nie są zbyt soczyste można wlać kilka łyżek wody aby się na początku nie przypaliły. Mieszać jabłka co kilka minut aby ugotowały się równomiernie. Jeśli będzie wytwarzać się za dużo soku gotować je bez przykrycia aby woda mogła odparowywać. Jabłuszka mają być miękkie ale nie rozgotowane, ponieważ będą jeszcze pieczone. 3. Ugotowane jabłka

Candy Pandas
Pyszne ciasto z jabłkami 102

Jesień to idealny czas na powitanie jabłek w naszej kuchni. Szarlotki, musy, owsianki, dżemy – trzeba przyznać, że ten owoc nada się do każdego rodzaju wypieku. Kiedy za oknem deszcz, a w ręku herbata, idealną receptą na jesienną chandrę staje się pewien babciny przepis. A ten przepis to ciasto z jabłkami! Zapach cynamonu wypełniający cały dom, złocisty kolor(...)przygotowania ciasta potrzebujesz podstawowych produktów, które można znaleźć w każdej kuchni. Część ze składników posiada zamienniki, więc kieruj się swoimi preferencjami. Jednym z najważniejszych wyborów są oczywiście same jabłka. W zależności od tego jakie smaki lubisz (słodkie lub kwaśne) dobierz typ owocu. Oczywiście, mieszanie rodzajów jest dozwolone! Składniki 4-5 jabłek 170 gramów słodziku (np. ksylitol, cukier, erytrol

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Ciasto ucierane z jabłkami 112

Ciasto ucierane z jabłkami jest ciastem uniwersalnym. To znaczy, że przepis na niego jest sprawdzony i zawsze wychodzi. Dziś przedstawiam opcję z jabłkami, ale wykorzystać możemy do niego wszystkie owoce. Na blogu znajdziecie też wersję z rabarbarem , truskawkami , malinami czy śliwkami . Od dawna korzystam z tego przepisu i nic w nim nie zmieniam. Zawsze wychodzi puszyste i nigdy(...)fanką ciast ucieranych. Musiał być jakiś krem, musiało być bardziej „mokre”:-) Teraz bardzo lubię takie klasyki, chociaż oczywiście z ciast z kremem nie rezygnuję Ciasto ucierane z jabłkami przepis na blaszkę 25×25 cm: Kruszonka: 120 g mąki 80 g zimnego masła 40 g cukru pudru Ciasto: 220 g masła – musi być w temperaturze pokojowej

Relaxtime