jabłka - 25490 przepisów (strona:68/1700)

Serowe ciasteczka z jabłkami 283

wanilią, ale nie jest to konieczne. W środek kruchego, twarogowego ciasta (wykrawanego szklanką) wkładamy kawałek jabłuszka (np. posypanego cynamonem) i zapiekamy. To wszystko. Są przepyszne! Serowe ciasteczka z jabłkami (36 sztuk): 250 g twarogu (u mnie półtłusty) 250 g masła (można użyć 200 g, ale będą mniej kruche) 250 g mąki pszennej (ok. 1 i 3/4 szklanki) 2 płaskie(...)łyżki cukru pudru + do posypania 3 niewielkie jabłka opcjonalnie: cynamon do posypania jabłek (ja pominęłam) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Twaróg mielimy dwukrotnie przez maszynkę – jeśli jej nie mamy, można spróbować go zblendować. Dodajemy makę, cukier puder i posiekane masło. Zagniatamy sprawnie na jednolite ciasto (można ręcznie lub szybciej – hakiem miksera

Poezja smaku
Płonące naleśniki – Crepes suzette 188

zazwyczaj podaję się z sosem pomarańczowym i zapalam likierem cointreau z dodatkiem wódki. Ale…jak zwykle jest wiele wersji klasycznego deseru. Jedną z nich jest płonące naleśniki z jabłkami w cynamonie. Rytuał zapalania naleśników to nie lada sensacja, na którą czeka większość domowników, oprócz mojej połowy, która naleśników nie lubi…I tacy rodzą się(...)mąki 3 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 5 jajek 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu 25 g roztopionego masła ½ l mleka 1 cytryna, otarta skórka masło lub olej do smażenia Jabłka w sosie 4 jabłka, duże 90 g cukru 1 łyżka masła 200 g wody 1 łyżeczka cynamonu 100 ml cointreau 1 łyżka soku z cytryny cukier puder do posypania

codojedzenia
Jabłka pieczone z żurawiną i miodem 112

Kiedy przychodzi jesień zawsze staram się coś zrobić z jabłek, czy to szarlotkę, czy sok z jabłek czy jabłka pieczone. Kiedyś dość często robiła je moja babcia, a dziś sobie przypomniałam o tym deserze, trochę zmieniłam, trochę dodałam i zaserwowałam :) Składniki: jabłka, miód, żurawina, masło, olej rzepakowy. Przygotowanie: Jabłka umyć, odciąć półcentymetrowy kawałek z góry(...)jabłka robiąc czapeczkę. Z jabłka wydrążyć ogryzek robiąc tym samym miejsce na nadzienie. W zagłębieniu wkładamy łyżeczkę miodu kawałek masła i kilka żurawin. Jabłka przykrywamy czapeczką i układamy na blaszce (ja użyłam keksówki) lub w innym naczyniu które można włożyć do piekarnika, którą smarujemy wcześniej olejem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do miękkości

Państwo Wojtczuk gotują
KLASYCZNA SZARLOTKA SYPANA 108

grubych oczkach, wymieszajcie z cynamonem. Na dno formy do pieczenia wsypcie szklankę naszej mieszanki suchych składników. Na składniki zetrzyjcie kilka wiórków masła (nie jest to konieczne, ale czasem jabłka nie przepuszczają dobrze masła z górnej warstwy, pomagam sobie zawsze w ten sposób) i wyłóżcie połowę startych jabłek. Na jabłka znów wysypcie 1 szkl suchych składników, wyrównajcie(...)zetrzyjcie lub pokrójcie niewielki kawałek masła. Wyłóżcie pozostałe jabłka, na to wysypcie pozostałą szklankę mieszanki i zetrzyjcie pozostałe masło.  W oryginalnym przepisie masło ścierało się dopiero na ostatnią, górną warstwę. Podczas pieczenia masło topiąc się wnika wgłąb ciasta i skleja wszystkie warstwy. Czasem jednak jabłka tworzą dosyć nieprzepuszczalną warstwę, masło nie jest w stanie przesiąknąć przez wszystkie

OliveandThyme
Kruche z jabłkiem i pianą 164

Następnie wsypać mąkę i jeszcze chwilę miksować. Wyciągnąć ciasto z lodówki, rozwałkować i przełożyć do formy (forma 20 cm x 30 cm). Na ciasto ułożyć jabłka, a na nie wyłożyć bezę. Następnie wyjąć resztę ciasta z zamrażalnika, zetrzeć na tarce z grubymi oczkami i równomiernie posypać bezę. Piec 50 minut(...)stopniach. Krok po kroku: 1. Przełożyć wszystkie składniki na ciasto do miski 2. Wyrobić ciasto 3. Podzielić ciasto i zawinąć w folię 4. Pokroić jabłka 5. Rozwałkować ciasto 6. Przełożyć ciasto na blachę i wyłożyć jabłka 7. Ubić lekką pianę i dodać cukier 8. Zmiksować pianę z mąką

KuchniaWeDwoje.pl
Szarlotka z kremem budyniowym 2140

wystawał po brzegach. Wstawić do lodówki. Do drugiej części ciasta wsypać kakao i wgnieść, aż będzie miało jednolity kolor. Zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na czas przygotowywania jabłek. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. W garnku o szerokim dnie rozpuścić masło i wrzucić skrojone jabłka. Dodać cukier waniliowy, sok z cytryny(...)przyprawy. Jeżeli jabłka nie są wystarczająco słodkie można dosypać cukru białego. Prażyć, aż jabłka zmiękną, a sok odparuje. Odstawić do wystudzenia. Wyłożyć połowę jabłek na jedno z jasnych ciast, wyrównać i zetrzeć na tarce jarzynowej połowę ciemnego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C z funkcją góra – dół i piec przez około

https:KKuchniaMniam
Szarlotka z tartymi jabłkami. Górska szarlotka. 197

śmietany - kilka kropel soku z cytryny Z w/w składników zagniatamy szybko ciasto, powinnom być elastyczne. Owijamy folią i wstawiamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie zajmujemy się jabłkami. JABŁKA: - 2,5 kg jabłek - 2 płaskie łyżeczki cynamonu - od 0,5 do 3/4 szklanki cukru (w zależności jak bardzo masz słodkie jabłka) - ewentualnie: 1/2 szklanki(...)rodzynek - sok z 1/2 cytryny Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij z nich sok.Wymieszaj je z pozostałymi składnikami.Sok wypij jest pyszny ;-))) KRUSZONKA: - 100 g masła - 200- 220 g mąki pszennej - 130 g cukru gruboziarnistego W/w składniki łączymy razem na sypką i granulowatą tesksturę.  Ciasto wyjmuj z lodówki, i wylep nim blaszkę wyłożoną papierem

SMYKWKUCHNI
Jabłkowe róże w cieście francuskim 322

Goście byli zachwyceni.   1 op. gotowego ciasta francuskiego 2 jabłka 3 łyżki dowolnego dżemu (użyłam domowej konfitury morelowej)  sok z 1/2 cytryny cukier puder do posypania Jabłka umyć,przekroić na  pół,wyciąć gniazda nasienne i pociąć na cienkie plasterki. W garnku zagotować 250 ml wody i sok z cytryny. Plasterki jabłek wrzucić do wrzątku(...)pasków. Każdy pasek posmarować dżemem,na połowie ułożyć plasterki jabłek tak aby zachodziły na siebie. Jabłka mogą delikatnie wystawać ponad ciasto. Pozostałą część paska nałożyć na jabłka i zwinąć w rulon tworząc różę. Gotowe róże włożyć do formy do wypiekania muffinek. Na wierzch nałożyć arkusz papieru do pieczenia ( dzięki temu jabłka się nie spalą),formę wstawić

Kolorowa kuchnia Elki
Cripsy Natural - naturalna i zdrowa przekąska - recenzja 115

produkt bezglutenowy    - bez konserwantów   -  polecane jako uzupełnienie racjonalnej diety    - także dla wegetarian i dzieci powyżej 3 roku życia   Testowałam: 1. Jabłko  Chrupiące jabłka Crispy Natural mają bardzo wysoki poziom wartości odżywczych - z uwagi między innymi na wysoki poziom witaminy C zawartej w skórce jabłka. - wysoka zawartość błonnika pokarmowego 1 paczka(...)kcal = 2 jabłka 2. Jabłko z cynamonem Idealne połączenie jabłek i cynamonu.  - wysoka zawartość błonnika pokarmowego 1 paczka 18g = 66 kcal = 2 jabłka 3. Marchew  Chipsy z marchwi przyprawione na ostro - to połączenie chrupiącej, suszonej marchwi z naturalnymi, pikantnymi przyprawami, które nadają jej bardziej wyrazistego smaku. - źródło kwasu foliowego - źródło potasu - wysoka zawartość witaminy

Di gotuje
Szarlotka bardzo cynamonowa 158

żółtka 2 łyżki serka waniliowego homogenizowanego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cynamonu jabłka 1,5g jabłek (użyłam renety) 100g suszonej kostki jabłkowej ( użyłam naturalnych jabłek od Amkez ) 4 łyżki cukru 1 łyżka cynamonu 1 (10g) opakowanie cukru waniliowego (takiego z prawdziwą wanilią) Masło tniemy w kostkę, wszystkie składniki ciasta zagniatamy na gładką masę. Odkładamy jedną(...)ciasta wyrasta w piekarniku, jabłka obieramy i tniemy na mniejsze kawałki. W misce mieszamy kawałki jabłek z jabłkami suszonymi oraz cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Przygotowane jabłka wykładamy na podpieczony spód ciasta (od razu po wyjęciu z piekarnika, nie studzimy spodu), lekko dociskamy. Z zamrażarki wyciągamy odłożony wcześniej rulon ciasta, ścieramy go na tarce (duże oczka

Gotowanie i blogowanie
świąteczny sernik z prażonymi jabłkami 294

upieczeniu wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i czekamy, aż równomiernie opadnie. Na jeszcze ciepły sernik wykładamy prażone jabłka. składniki na prażone jabłka: 1500 g kwaśnych jabłek 100 g cukru 100 g miodu 50 g zmielonych orzechów włoskich 1/2 – 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka masła sok z 1/2 cytryny wykonanie: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy(...)dużym garnku z grubym dnem karmelizujemy cukier z miodem, cały czas mieszając. Dodajemy 1/2 jabłek, cynamon, masło, mieszamy i dusimy, aż staną się miękkie. Następnie dodajemy pozostałą część jabłek oraz orzechy. Całość mieszamy. Gotowe jabłka wykładamy równomierni na jeszcze ciepły sernik. Wierzch posypujemy posiekanymi orzechami. Całość odstawiamy do całkowitego wystudzenia

Domowy Smak Jedzenia
Pieczone jabłka pod kokosowo-orkiszową kruszonką. 155

Pieczone jabłka to prosty i lekki deser, który idealnie pasuje do jesiennego nastroju. Najlepiej smakuje na ciepło, chwilę po upieczeniu Jabłka pod kruszonką 2016-10-27 15:23:01 Oceń Zapisz przepis Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 40 min Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 40 min Składniki 1,5 kg jabłek 1 łyżka cynamonu(...)pokrój na 3-4 kawałki. Połącz miód z cynamonem, następnie wymieszaj je z kawałkami jabłek. Wyłóż formę o wymiarach 25x37 cm papierem do pieczenia, przełóż do niej kawałki jabłek. W misce wymieszaj wszystkie składniki na kruszonkę. Następnie rozprowadź ją równomiernie na jabłkach. Piecz na zloty kolor ok. 40 minut w 180 stopniach C. powiedz dietom

Powiedz dietom nie
Pomarańczowe szarlotki z bezą 160

bardzo dobre i szybko znikają. ciasto: 125 g masła 200 g mąki pszennej typ 500 50 g migdałów tartych szczypta soli 2 żółtka 2 łyżki zimnej wody nadzienie: 3 jabłka 1 pomarańczo 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej beza: 2 białka 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej szczypta soli Do miski przesiewam mąkę(...)dodaję pokrojone zimne masło, sól, żółtka, wodę, migdały. Ciasto zagniatam szybko rękoma. Wstawiam do lodówki na godzinę. W tym czasie obieram i kroję jabłka na kawałki, pomarańczo obieram ze skóry i białej błony. Kroję na kawałki. Jabłka, pomarańcze, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny i podsmażam aż jabłka będą miękkie. Na końcu dodaję skórkę pomarańczową

wesoła kuchnia
Dżem z dyni i jabłek 131

jabłek pozwoli Wam zatrzymać jesienne smaki na dłużej. Znakomicie nadaje się do deserów, jako nadzienie do naleśników, przekładania ciast oraz na kanapki. Do jego wykonania najlepiej użyć kwaśnych jabłek. Jeśli jednak takich nie macie wystarczy, że do masy dodacie więcej soku z cytryny. Ilość cukru też możecie modyfikować dostosowując ją do własnych upodobań :) Składniki: 1 kg dyni (obranej(...)wydrążonej) 600 g jabłek (najlepiej kwaśnych) ok. 400 g cukru (można dodać troszkę więcej) ok. 7-8 goździków (utartych w moździerzu) 1 płaska łyżka mielonego cynamonu sok z 1/2-1 cytryny (w zależności od kwaśności jabłek) Wykonanie: Miąższ dyni kroimy w kostkę. Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i umieszczamy razem z dynią w garnku z grubym dnem

MyCookBook.pl
Szarlotka tatrzańska 262

szarlotki jak one są takie pyszne a szczególnie z polskich jesiennych jabłek. Ta szarlotka jest na kruchym maślanym cieście z dodatkiem mąki krupczatki i orkiszowej z dużą ilością jabłek. Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki krupczatki 200 g mąki orkiszowej typ 650 250 g masła irlandzkiego Mlekoma 80 g cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią 2 łyżeczki(...)proszku do pieczenia 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie: 3 kg jabłek 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika 3-4 łyżki cukru pudru 3 łyżki bułki tartej Przygotowanie: Do misy miksera przesiać mąki z proszkiem do pieczenia. Dodać zimne pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki. Za pomocą końcówki do ucierania zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto

Ala piecze i gotuje

Proponowane wyszukiwania