jabłka - 25490 przepisów (strona:64/1700)

Jabłecznik cesarski z powidłami śliwkowymi 141

serka homogenizowanego waniliowego * 2 łyżki cukru pudru * 1 opakowanie cukru waniliowego * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Na górę ciasta: * 1/2 słoiczka powideł śliwkowych * cynamon * cukier brązowy * kilka jabłek średniej wielkości  Na lukier: * 3/4 szklanki cukru pudru * kilka kropel soku z cytryny   Wszystkie składniki na ciasto zagniotłam na gładką masę i podzieliłam na dwie części. Na godzinkę(...)część wyjęłam i rozwałkowałam. Wyłożyłam do blaszki 36 x 20 cm wyłożonej pergaminem do pieczenia. Wierzch ciasta posmarowałam powidłami śliwkowymi a na nie wyłożyłam wcześniej obrane i wydrążone połówki jabłek brzuszkami do góry. Jabłka posypałam cynamonem i brązowym cukrem. Wyjęłam z lodówki drugą część ciasta, rozwałkowałam na wielkość formy i przykryłam jabłka, sklejając w miarę możliwości brzegi

Pieprzyć z Fantazją
Ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe #21 Biszkopt z jabłkami 166

zmiksowaniu wydawało mi się, że ciasto jest zbyt lejące więc dodałam jeszcze łyżkę) – szczypta soli – pół łyżeczki proszku do pieczenia – 125 ml oleju rzepakowego – 3 jabłka Całe jajka plus cukier i cukier waniliowy wrzucamy do miksera i miksujemy około 10-15 minut, aż masa będzie bardzo puszysta, jasna i potroi swoją objętość. W tym czasie(...)obieramy jabłka, usuwamy gniazda nasienne i kroimy je w dość duże kawałki (w przypadku miksera ręcznego najpierw należy obrać jabłka, a potem zmiksować jajka). Nastawiamy piekarnik na 180 stopni i wykładamy foremkę papierem do pieczenia. Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i całość dodajemy do jajek przesiewając przez sito. Dosypujemy sól i miksujemy krótko do momentu połączenia składników

Relaxtime
Świąteczne ciasto jabłkowe 163

dodać brązowy cukier i utrzeć na puszystą masę. Najlepiej użyć do ucierania miksera. Do utartego masła dodać jajko, ekstrakt z wanilii oraz sól. Po kilku sekundach zacząć dodawać smażone jabłka. Jabłka dodawać w małych porcjach. Nie przestawać ucierania. Na końcu dodać przesianą mąkę wymieszaną z sodą, cynamonem, gałką muszkatołową, goździkami a także grubo krojone orzechy włoskie oraz posiekaną(...)godzinę. Upieczone ciasto wystudzić i kiedy chłodne posypać cukrem pudrem. Świąteczne ciasto jabłkowe Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując świąteczne ciasto jabłkowe. Świąteczne ciasto jabłkowe Użyłam smażonych jabłek, które miałam przygotowane na zimę w słoiczku. W sklepach do kupienia jest puree jabłkowe więc możecie po nie sięgnąć. Możecie także zrobić własne puree w domu. Wystarczy wymieszać pokrojone jabłka

mecooks
Obłędne ciasto jabłkowo-gruszkowe z owocowym budyniem i kremem 149

owoców wykorzystamy nieco mniej. Budyń owocowy: sok owocowy - 750ml budyń śmietankowy - 2 opakowania po 40g cukier z wanilią - 1 łyżeczka cukier - 4 łyżki (pomijamy jeżeli budyń jest słodzony) Owoce: jabłka - 1/2 kg gruszki - 1/2 kg cukier - 2-3 łyżki cynamon - ok. 1/2 łyżeczki Dodatkowo: śmietana 30% - 500ml mascarpone - 100g cukier puder - 1-2 łyżki kakao lub tarta czekolada(...)masło oraz jajka. Wyrabiamy gładkie ciasto, które następnie chłodzimy w lodówce przez 20-30 minut. W międzyczasie tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wałkujemy i wyklejamy nim formę. Z jabłek oraz gruszek usuwamy gniazda nasienne i przekrawamy na mniejsze części. Owoce umieszczamy w wyciskarce wolonoobrotowej Hurom One Stop H-AI o drobnym sicie i manetce ustawionej w pozycji zamkniętej

Pogotujmy.pl
Chipsy z jabłek 197

alternatywa dla kalorycznych, wysoko przetworzonych chrupków i sklepowych chipsów. By najpełniej skorzystać z prozdrowotnych walorów suszonych owoców i cieszyć się ich dobrym smakiem, najlepiej samodzielnie zrobić chipsy. Odpowiednio ususzone jabłka to niezwykle zdrowa przekąska, bogata w związki obecne w świeżych owocach: błonnik, witaminy C, E, K, B2, B3,, B6, miedź, żelazo, magnez, fosfor, mangan, kwas jabłkowy, kwercetynę. Po odparowaniu(...)wody substancje te ulegają zagęszczeniu. Suszone jabłka, jako skoncentrowane źródło węglowodanów dostarczają stosunkowo dużo kalorii, bo koło 250-300 w 100 g. Nie trzeba jednak ich unikać w dietach redukcyjnych, ponieważ dzięki wysokiej zawartości błonnika i niskiemu IG ułatwiają odchudzanie. Przygotowanie domowych chipsów jest bardzo proste, wymaga jednak nieco cierpliwości, ponieważ suszenie może potrwać około 3 godzin. Składniki: dojrzałe

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta z jabłkami 272

przepis mojej babci), które nie wybrzusza się podczas pieczenia i śmiało można od razu nałożyć na nie niemal każdy rodzaj owoców. Moja tarta z jabłkami jest wypełniona duszonymi jabłkami z aromatycznymi przyprawami: cynamonem, mielonymi goździkami i korzenną przyprawą do piernika. Możecie poeksperymentować i dodać swoje ulubione przyprawy, dobrze pasuje też imbir czy gałka muszkatołowa. Tartę piekłam w foremce(...)ciasto: 2 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 0,5 kostki masła 1 łyżka tłustej śmietany Składniki na nadzienie: 1 kg jabłek cynamon mielone goździki (można kupić zmielone lub zmielić w młynku do kawy. przyprawa do piernika 2 łyżki miodu 100 g orzechów laskowych Tarta z jabłkami

Ciastkozercy
Ciasto Mieszaniec Jesienny 131

Nadeszła jesień, pora soczystych jabłek, śliwek i słodkich gruszek. O tej porze ciasto z jabłkami jest niemalże obowiązkowe, ale czy zawsze to musi być standardowa szarlotka? Mimo, że  uwielbiam tradycyjną szarlotkę za smak i całą jej prostotę czasem kombinuję, żeby trochę ją odmienić. Ostatnio wpadłam na pomysł, żeby połączyć jabłkowy mus z miodowym ciastem z dodatkiem pysznej(...)margaryny masa grysikowa: 1 szkl drobnej kaszy manny + 1/2 szkl wody 2,5 szkl mleka 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru 200 g masła wierzch: 1,3 kg jabłek (najlepiej antonówek albo papierówek) sok z 1/2 cytryny 2 łyżki cukru 1 galaretka cytrynowa Przygotowanie: ciasto miodowe: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na ciasto i odstawiamy do lodówki

Bon appetit mon amie
Zapiekane naleśniki z prażonymi jabłkami pod kruszonką 166

jadłyśmy je z dziewczynami niemalże codziennie. Na pomysł aby przygotować naleśniki z prażonymi jabłkami, zapiec je pod maślaną kruszonką wpadłam troszkę przypadkowo, bo po prostu mamy za dużo jabłek. Danie smakuje wybornie, trochę jak szarlotka, jak najlepszy deser, pyszne śniadanie i to coś na zachciewajkę. Na Instragamie smyk_w_kuchni_blog/   w wyróżnionych relacjach znajdziecie filmik, gdzie(...)pokazuje jak je przygotowałam, dla tych, którzy wolą wersję do oglądania a nie do czytania. Zapiekane naleśniki z prażonymi jabłkami pod maślaną kruszonką - przepis na idealne cienkie naleśniki o nazwie crepes znajdziesz na moim blogu TUTAJ , więc nie będę go kopiować- bo tego nie lubi google heheh - prażone jabłka:  przygotuj 4-6 jabłek, najlepiej sprawdzą się

SMYKWKUCHNI
Ciasto jabłkowe 211

tartę z gruszkami . Składniki: 400 g mąki pszennej 2 łyżeczki sody 1 łyżeczka przypraw korzennych (ja dałam cynamon i mielone goździki, można dać też przyprawę do piernika) 600 g jabłek, ok. 5 sztuk (ważymy obrane i potarte) 1 szklanka cukru (dajcie nieco więcej jeśli Wasze jabłka nie są zbyt słodkie) 1 szklanka oleju 2 jajka 200 g bakalii(...)mnie rodzynki, orzechy nerkowca, orzechy włoskie, żurawina) Ciasto jabłkowe – jak to zrobić? Jabłka myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. 600 g potartych jabłek to 5 średniej wielkości sztuk, nie trzeba tego ważyć co do grama. Do potartych jabłek dodajemy ulubione bakalie, ja dałam mieszankę studencką (rodzynki, orzechy nerkowca, orzechy włoskie, żurawina), przyprawy korzenne

Ciastkozercy
PRZEKŁADANIEC JABŁKOWO - KREMOWY Z GALARETKĄ 152

Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g margaryny 1 łyżka cukru waniliowego Jabłka: 1 kg jabłek do szarlotki 1 opakowanie galaretki o smaku cytrynowym cukier do smaku Masa waniliowa: 2 opakowania budyniu waniliowego 1/2 litra mleka 250 g margaryny 2 łyżki cukru waniliowego 1/2 szklanki(...)lodówki i rozwałkowujemy. Przekładamy do tortownicy o średnicy 27 cm posmarowanej masłem i obsypanej bułką tarta. Piec ok. 30 - 35 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C.  Jabłka - jabłka obieramy i kroimy na ma le kawałki ok. 2 cm. Jabłka delikatnie podsmażamy z cukrem. ważne jest, żeby ich nie rozgotować. Jabłka możemy rozsmażyć dzień wcześniej

Ciastka - domowe słodkości
Rolada biszkoptowa z jabłkami. 173

pewno będzie częstym gościem :) Składniki: 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1 czubata łyżka maki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe: 3-4 jabłka 3 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu Dodatkowo: masło lub margaryna do posmarowania papieru do pieczenia cukier puder do posypania rolady Wykonanie: Jabłka obrać pozbawić gniazd nasiennych i pokroić(...)półplasterki. Na dużej blaszce od piekarnika ułożyć papier do pieczenia. Wysmarować go masłem. Na tak przygotowaną blaszkę ułożyć jabłka. Do miseczki wsypać cukier i cynamon, wymieszać. Jeśli jabłka są słodkie to wystarczą dwie łyżki cukru. Moje były kwaskowe. Mieszanką cukru z cynamonem posypać jabłka. Białka ubić ze szczyptą soli, dosypując partiami cukier. Następnie dodać żółtka, ubijać jeszcze

Agusiowe smakołyki
Ryż zapiekany z jabłkami 158

Ryż zapiekany z jabłkami , danie idealne na upalne dni, kiedy to nie chce się, lub ciężko stać przy kuchni i mieszać w garach. Ale również ryż z jabłkami jest idealnym daniem dla dzieci, o każdej porze roku. Ryż można przygotować wcześniej. Można gotować go w mleku (tak jak w przepisie), ale również tylko w wodzie. Ryż zapieknay(...)jabłkami można podawać na ciepło i zimno. 250 ml ryżu, 230 ml mleka, 230 ml wody, 3 łyżki masła, 600 g jabłek, 4 łyżki cukru, skórka otarta z 1 pomarańczy, 1 – 1,5 łyżeczki cynamonu, sól, Ryż umyć, wsypać do garnka, wlać mleko i wodę, dodać 1 łyżkę masła, wsypać 1/2 łyżeczki soli, przykryć, postawić na dużym ogniu

królestwo garów
Ciasto z jabłkami i cynamonem 89

dodaj żółtka, śmietanę i wyrośnięty zaczyn. Wymieszaj przez chwilę a potem wyrób rękami gładkie ciasto. Z ciasta ulep kulę, włóż ją do miski i przykryj ściereczką na 1 godzinę. Jabłka obierz ze skórki i pozbaw gniazd nasiennych. Zetrzyj na grubych oczkach. Bierz po trochę startych jabłek w dłonie i mocno odciśnij z nich sok (ze wszystkich startych jabłek odcisnęłam  około 1 szkl. soku. Sok wypij na zdrowie). Przełóż jabłka na patelnię o grubym dnie. Dodaj cukier i skórkę z cytryny. Wymieszaj i smaż jabłka przez około 15 minut (uważaj, aby nie przypalić). Odstaw do wystygnięcia. Piekarnik rozgrzej do 180°C. Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt o krótszym boku około 25 cm. (w razie potrzeby

Delicious Place