przepadam za surowymi jabłkami. Jedyne, które jestem w stanie zjeść, to papierówki. I znowu luka w mózgu, kojarzą mi się z moją śląską (lub bardziej wielkopolską) babcią i nie wiem właściwie czemu. Wszystkie inne jabłka jestem w stanie przyswoić jedynie w postaci gotowanej, pieczonej lub smażonej. Chyba każdy z nas, przynajmniej raz w życiu, miał styczność z ryżem(...)zapiekanym z jabłkami. Prosta potrawa, którą postanowiłam jednak trochę stuningować. Największym strzałem w dziesiątkę była skórka z pomarańczy. Dodajcie ją koniecznie. Składniki: 1 kubek białego ryżu 2 kubki mleka 3 jabłka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy 1 łyżka masła pół łyżeczki cynamonu pół szklanki jogurtu naturalnego miód (opcjonalnie) (przepis na 4 porcje) Mleko zagotowujemy
Kardamonovygorzkiej czekolady i posypka z orzechów włoskich i słonecznika. Bałam się, że ciasto wyjdzie bardzo słodkie z uwagi na kajmak, ale wcale takie nie jest. Słodycz kajmaku równoważy kwaskowatość jabłek i gorzka czekolada. Specjalnie też zamiast herbatników użyłam krakersów, aby ograniczyć cukier. Ciasto wyszło bardzo smaczne, a do tego pięknie wygląda po pokrojeniu. Do ego wcale nie jest(...)czasochłonne, więc same zalety. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 2,5 paczki krakersów solonych (ok. 440g łącznie) 1 puszka masy kajmakowej (460g) 3szkl. musu jabłkowego/prażonych jabłek (u mnie domowy) 1 galaretka o smaku cytrynowym 1 duży budyń 64g (taki na 3/4l mleka) 3 łyżki cukru do budyniu 1 płaska łyżka mąki pszennej tortowej 500ml mleka
Waniliowe ImprowizacjeProsta szarlotka bezglutenowa to forma ciasta z jabłkami, która smakuje mi zdecydowanie najlepiej. Ciasto jest przede wszystkim bardzo delikatne i stosunkowo niskokaloryczne. Kiedyś zupełnie przez przypadek przypomniał mi się smak tego ciasta, pieczonego przez moją babcię. Wiedziałam, że jest to jabłecznik, ale nie na kruchym cieście tylko zdecydowanie bardziej delikatnym. Szukałam i znalazłam, zmodyfikowałam pod własne gusta i potrzeby(...)małe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru lub ksylitolu 1/4 szklanki oleju szczypta soli kilka kropel aromatu waniliowego Składniki na mus jabłkowy: 1,3 kg jabłek łyżka maki ziemniaczanej lub kaszy manny 3 łyżki cukru lub ksylitolu 2 łyżeczki cukru waniliowego cynamo Można również dodać około 50 g orzechów włoskich, posiekanych. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Sposób
Ania gotujeadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drożdżówka z budyniem i jabłkami to jeden z ulubionych wypieków w naszym domu. Bardzo lubię przygotowywać drożdżówkę z poniższego przepisu, ponieważ ciasto jest bardzo elastyczne, dobrze się z nim pracuje. Po upieczeniu drożdżówka jest puszysta, delikatna i bardzo smaczna. Domowe drożdżówki z pewnością przywołają Wam wspomnienia z dzieciństwa, bo na pewno Wasze mamy czy babcie przygotowywały(...)bardzo łatwa. Jeśli będziecie wykonywać wszystko zgodnie z przepisem z pewnością i Wy będziecie mogli delektować się smakiem tego wypieku. Tym razem postawiłam na nadzienie z budyniu i jabłek. Bardzo lubię to połączenie. Delikatny i kremowy smak budyniu z dodatkiem słodkich jabłek i puszystego ciasta to prawdziwy raj dla podniebienia. Tak przygotowaną drożdżówkę możemy pokroić na kawałki
Przepiski.plteż i dziś chciałam Wam pokazać sposób na przystawkę andrzejkową na słodko. Załatwia ona także, w piękny sposób potrzebę zjedzenia czegoś słodkiego. Nie trzeba już ciasta ;). Dlaczego podwójnie? Gdyż jabłka dajemy i do nadzienia i do ciasta - jeśli nie próbowaliście - polecam!! Składniki : - 1 kg jabłek + 2 mniejsze do ciasta - 2 pigwy - ok.100 g cukru ( wszystko zależy(...)słodyczy jabłek) - 1 szklanka mąki pszennej + 3 łyżki - 1 szklanka mleka - 1 szklanka wody gazowanej - 2 jajka - szczypta soli - cynamon do smaku - olej do smażenia Na początek ciasto. Wykonanie jest proste - jajka łączę z 50g cukru, szklanką mleka, szklanką mąki i wody gazowanej oraz szczyptą soli. Miksuję. Wychodzi gęste ciasto na mniej więcej 10 naleśników . Do tego
Kuchnia Pełna Emocjimargaryna 250 g 1 jajko drobny cukier 110 g śmietana 18 % 5 łyżek proszek do pieczenia 2 łyżeczki ( 10 g ) szczypta soli skórka otarta z 1 cytryny Masa jabłkowa : jabłka kwaskowe 1400 g ( obrane ) masło 20 g cynamon 1 łyżeczka Masa serowa : twaróg z wiaderka 500 g 2 jajka budyń waniliowy 18 g drobny cukier 80 g cukier waniliowy(...)pieczenia. Ciasto. Wszystkie składniki umieścić w misie robota i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu zawinąć w folię i schłodzić w lodówce od 1 do 2 godzin. Masa jabłkowa. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pokroić w plasterki. Masło roztopić w dużym garnku. Dodać jabłka i podsmażać, aż jabłka zmiękną
Smaczne mojeDziś mam dla Was dwie propozycje, jedna z dodatkiem cynamonu i goździków, druga z chrzanem i papryczkami chili. Moja babcia najczęściej robiła kiszonkę z papierówek. Ja robię z różnych jabłek nawet tych nieco większych, po prostu przecinam jabłka na pół.Bardzo często możemy spotkać na etykietach sformułowanie kiszony albo kwaszony . Zgodnie z danymi w literaturze specjalistycznej nazwy kiszona/kwaszona(...)oznaczają to samo (używa się ich zamiennie). Jak widać kwaszenie nie zawsze oznacza zakwaszanie kwasem. mniejsze jabłka ok. 2 kg Zalewa : na 1 litr wody 20 g soli, 20 g cukru kilka liści wiśni + gałązki tymianku 1 sposób : kilka małych liści chrzanu + kawałki chrzanu małe papryczki chili 2 sposób : laska cynamonu kilkanaście goździków ziarna pieprzu
Smaczne mojeZnów jabłka w roli głównej. Klasyczny półkruchy wypiek z jabłuszkami, ryzykownie podrasowałam masą kajmakową. I dosypałam orzechy włoskie. Jakże wdzięczna jestem znajomemu panu profesorowi, co to w wolnych chwilach emeryta działkowicza, orzechy zbierał, łuskał i mnie obdarował. Kajmak, orzechy i jabłka z cynamonem, jak możecie się domyślać, to zestaw bardzo dobrze skomponowany. Chyba, że nie przepadacie za karmelem(...)temu. Rozpływałam się już nad urokami tego miasta, więc znów tylko napomknę - warto. Dlaczego o tym pisze? Skusiłam się tamże na dwie szarlotki. Mistrzostwo w przygotowaniu masy z jabłek prażonych, zapieczonych na kruchym cieście - w cukierni na rynku o nazwie z lodami się kojarzącej ;). I gruzińskie mistrzostwo - drożdżowa buła z wiórkami tartych jabłek wewnątrz. A oto mój
Kronika PiekarnikaMało tłuszczu, jeszcze mniej mąki, kilka jabłek. Jeśli dodamy do tego szczyptę cynamonu i odrobinę cukru – mamy receptę na apple crumble – najpopularniejsze brytyjskie ciasto czasów kryzysu. 10 maja 1940 roku niemieckie czołgi przekraczają holenderską granicę i ruszają w stronę Brukseli i Paryża. Rozpoczyna się Blitzkrieg – potężne natarcie sił pancernych, które w kilka tygodni zmiecie alianckie wojska i sprawi(...)cukier. Brytyjczycy nie mają jednak zamiaru rezygnować z kawałka ciasta do popołudniowej filiżanki herbaty z mlekiem. W takich warunkach rodzi się przepis na najsłynniejsze i najprostsze ciasto z jabłkami – apple crumble. Wojenny przepis to prawdziwa kuchenna rewolucja. Ciasto, do upieczenia którego potrzeba zaledwie sto gram mąki, sto gram cukru i pół kostki margaryny? I to ma być smaczne? Wypróbuj
smakowitehistorie.comSzarlotka to bardzo popularne ciasto z jabłkami. Przygotować ją można na wiele sposobów: z ciastem drożdżowym, kruchym lub półkruchym. Podobnie jest z nadzieniem, ponieważ możemy najpierw z jabłek zrobić mus lub surowe kłaść bezpośrednio na ciasto. Jednak najbardziej znaną jest szarlotka na kruchym cieście i ja właśnie taką upiekłam. Najlepszą odmianą jabłek do szarlotki jest szara reneta(...)antonówka. Jednak są to dość stare odmiany i nie zawsze można je kupić w sklepie, dlatego ja do zrobienia mojej szarlotki wykorzystałam jabłka „szampion” i mimo tego, że są one dość soczyste to szarlotka wyszła przepyszna. Można ją podawać na ciepło, ale też smakuje już ostudzona. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Szarlotkę: 1 kostka masła
Danka Pichciwykorzystywać okazji, że goście idą i trzeba szybko skombinować jakieś ciasto. Tak naprawdę nawet przygotowana dla siebie takiej tarty jest satysfakcjonujące – to chrupiące francuskie ciasto, pachnące od przypraw jabłka, kruszonka i szybki sos karmelowy – sami powiedźcie to brzmi po prostu rewelacyjnie. Przygotowanie nie zajmie Wam wiele czasu, jest śmiesznie proste, a znika…w chwilę. Możliwość przygotowania(...)dużej blachy jest dodatkowym atutem. Składniki (na dużą tartę): duże opakowanie gotowego ciasta francuskiego – 300g 5 dużych jabłek łyżka cukru sok z połowy cytryny 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej i imbiru 1/2 cynamonu łyżeczka mąki Na kruszonkę: 4 łyżki mąki krupczatki lub pszennej 4 łyżki cukru 50g masła 4 łyżki górskich płatków owsianych Na sos karmelowy: 6 łyżek
Smaczna StronaSwojskie, tradycyjne racuchy – pampuchy drożdżowe z jabłkami to pyszne placuszki znane w każdym polskim domu. Co tu dużo tłumaczyć, każdy z nas wie, że trudno się im oprzeć. Lubią je mali i duzi. Bez wątpienia są doskonałe na drugie śniadanie lub podwieczorek dla dzieci i nie tylko. A zapach podczas smażenia powoduje, że nie możemy się doczekać, kiedy(...)pierwsze z nich zdejmiemy z patelni! U mnie w domu racuchy z jabłkami pojawiały się bardzo często z racji tego, że były przez nas bardzo lubiane. Co więcej, były to bardzo ekonomiczne placki, tym bardziej, że jabłka i mleko znajdowały się „w podwórku” Przypominamy więc przepis na proste, pyszne, puszyste racuszki drożdżowe, na które bez wątpienia
Kuchnia Na WypasieCiasto sypane z jabłkami Mega szybkie i łatwe w wykonaniu ciasto z jabłkami. Zawsze się udaje i smakuje wprost rewelacyjnie. Polecam! Składniki: 1 szklanka mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszki manny 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia ok 1,5 kg jabłek 150g zimnego masła *** Suche składniki czyli mąkę, cukier, kaszkę oraz(...)proszek do pieczenia wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy *** *** Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Keksówkę lub inną niewielką foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy wysypujemy 1/3 składników suchych *** *** Następnie wykładamy połowę startych jabłek, wyrównujemy *** *** Na jabłka wykładamy ponownie 1/3 suchych składników i pozostałe jabłka. Całość posypujemy pozostałą suchą mieszanką składników
Blog z Apetytemkuchni kojarzy mi się głównie z szarlotką/jabłecznikiem i takie też ciasto dziś upiekłam. Postawiłam na bardzo prosty, klasyczny przepis, czyli kruche ciasto i nadzienie z tartych jabłek. Chciałam, aby szarlotka wyszła w miarę niska, dlatego użyłam niezbyt dużej ilości jabłek oraz, aby nadzienie nie było zbyt rzadkie i aby jabłka nie wypływały przy krojeniu. Dlatego(...)jabłek dodałam trochę budyniu w proszku i kaszy manny. Szarlotka wyszła przepyszna. Mimo iż jest to ciasto kruche, to jednocześnie jest miękkie i delikatne. Taka szarlotka jest dla mnie idealna. Mam nadzieję, że wam też przypadnie do gustu. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 2,5szkl. mąki pszennej 170g masła 2 żółtka 0,5szkl. cukru 1 płaska
Waniliowe ImprowizacjeWitam serdecznie, tym razem chciałabym zaproponować przepis na rewelacyjne ciasto drożdżowe z jabłkami. Ciasto drożdżowe jest wyjątkowo puszyste, delikatne i bardzo smaczne. Dodatkowo jest bardzo proste w przygotowaniu, składniki wystarczy wymieszać łyżką lub mikserem i nie trzeba wyrabiać na stolnicy. Polecam wypróbować przepis, bo naprawdę warto. Do przygotowania ciasta drożdżowego z jabłkami będziemy potrzebowali: użyłam(...)około 160-165, bo podczas topienia zawsze troszkę odparuje i pozostanie na ściankach rondelka) 2 jajka (rozmiar L) 30 g drożdży świeżych szczypta soli 4 średniej wielkości jabłka (około 700 g przed obraniem) – użyłam odmiany kwaśnej Antonówka na kruszonkę: około 3 łyżek mąki pszennej około 1 ½ łyżki cukru około 1 ½ łyżki masła o temperaturze
Uwaga Babcia Gotuje