konfitura z płatków róż to już musiałam je zrobić. Konfitura smakuje, pachnie obłędnie i świetnie skomponowała się z jabłkiem i ciastem francuskim. Szkoda tylko, że kupiłam jedno ciasto, bo różyczek było zdecydowanie za mało. Składniki: 1 ciasto francuskie 2 jabłka 1 szkl wody 2 łyżki soku z cytryny konfitura z płatków róż Ogródek Dziadunia cukier puder Przygotowanie: Jabłka umyć i nie obierać z skórki. Przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki. Wodę zagotować z sokiem z cytryny, zdjąć z ognia włożyć pokrojone jabłka i pozostawić pod przykryciem w zależności od twardości na 3-5 minut żeby jabłka zmiękły. Przelać na sitko i pozostawić do odsączenia i ostudzenia. Ciasto francuskie rozwinąć
Ala piecze i gotujeUCIERANE CIASTO Z JABŁKAMI I CYTRYNOWĄ NUTĄ Proste i niezwykle leciutkie, naprawdę znakomite ciasto ucierane z jabłkami. Szybko się je robi i jeszcze szybciej znika ono ze stołu :) Upieczecie je ze składników, które praktycznie zawsze są pod ręką w kuchni. Ciasto jest mięciutkie, puszyste, z delikatnym cytrynowym aromatem, który fajnie dopełnia smak słodkich jabłek. Idealne do herbatki(...)łyżeczki sody oczyszczonej sok i skórka otarta z 1-ej cytryny 3/4 łyżeczki aromatu śmietankowego lub ziarenka z 1 laski wanilii 1/3 szklanki ciepłego mleka 4-5 średnich, słodkich jabłek DODATKOWO: cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Wszystkie składniki musza być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzej do temperatury 180 stopni C. Dno tortownicy o średnicy 25-26 cm wyłóż papierem
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu jabłkowego (lub zwykłego) PRZYGOTOWANIE: Całą pracę rozpoczynamy od dokładnego umycia, obrania i pozbycia gniazd nasiennych z całej ilości papierówek. Część jabłek do biszkoptu kroimy na ćwiartki i mieszamy dokładnie z sokiem z cytryny (by nie pociemniały). Jabłka przeznaczone na mus kroimy dość drobną kostkę i również skraplamy sokiem z cytryny(...)żółtkami i delikatnie mieszamy łyżką. Finalnie dodajemy przesianą mąkę również bardzo delikatnie mieszając do momentu aż mąka rozpuści się w masie. Uzyskaną masę biszkoptową wylewamy do formy wyścielonej ćwiartkami jabłek. Biszkopt pieczemy na środkowej półce piekarnika od 30 do 35 minut (tzw. "suchego patyczka"). W trakcie pieczenia sporządzamy mus z jabłek: pokrojone w kostkę papierówki przekładamy
Symfonia SmakówJabłka w cieście często goszczą w mojej kuchni. Różne ciasto, inne jabłka, inny sposób przygotowania sprawiają, że potrawa nigdy się nie nudzi i zawsze czymś nowym zaskakuje. Tym razem na stronie Doroty znalazłam przepis, który podała Junisa , na przepyszne jabłka w cieście. Składniki na ciasto: - 250g mąki tortowej - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 250 ml mleka(...)powyższych proporcji otrzymamy 32 placki. Są tak fantastyczne, że więcej zachęty nie potrzebują. Po prostu trzeba spróbować, a gwarantuję, że warto. Gorąco polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Przepyszne jabłka w cieście appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkopierogi na przykład z mięsem specjalnie przygotowuję więcej ciasta, bo mam ogromną chęć na takie z jabłkami :) Pierogi z jabłkiem i cynamonem Składniki: CIASTO: 2 szklanki mąki + do podsypania szczypta soli około 2/3 szklanki letniej wody FARSZ: 2 jabłka cynamon cukier – jeśli jabłka nie są wystarczająco słodkie DODATKOWO: do gotowania pierogów: sól i łyżka oleju do podania(...)albo bita śmietana opcjonalnie wiórki kokosowe do posypania Pierogi z jabłkiem i cynamonem Wykonanie: CIASTO: mąkę przesiałam do miski, dodałam szczyptę soli i wodę, wymieszałam łyżką, a następnie na stolnicy wyrobiłam dłońmi gładkie ciasto. Przykryłam je odwróconą do góry dnem miską i pozostawiłam na 20 minut, żeby odpoczęło. FARSZ: jabłka umyłam, obrałam, usunęłam gniazda nasienne i starłam na tarce
Kuchenne zapiski Edytyjabłkami świata nie widzi. Ma swoje nawyki i zawsze po śniadaniu idzie z kawą do dużego pokoju i zjada jabłko. Z drugą babcią było podobnie - owszem zjadła inne owoce u kogoś, ale sama nie kupowała nic poza jabłkami. No jeszcze zjadałyśmy to co na działce urosło - pamiętam jak zbierałam porzeczki czy agrest zasypywałyśmy wszystko sporą ilością cukru(...)wyjadałyśmy łyżeczkami. A racuchy z jabłkami, cóż ich nigdy nie mogłam się w domu doprosić. A dla mnie drożdżowe to kwintesencja tego rodzinnego ciepła. To taka potrawa, która przypomina dzieciństwo i to bez względu czy masz 20, 30 czy 60 lat! O drożdżowe trzeba się zatroszczyć, stworzyć mu odpowiednie miejsce do rośnięcia, dzięki temu pięknie wyrośnie
Plate of Joynadmiar karmelu zanim ułoży się je na papierze, bo mnie wyszła jednak za gruba warstwa karmelu pod jabłkiem. Ja użyłam zamiast zwykłych patyków pałeczek do jedzenia, ale równie dobrze można samemu przygotować cienkie patyki lub użyć patyczków do szaszłyków. Składniki: 4 jabłka 4 patyczki 250 g cukru 1 łyżka miodu 50 ml wody 4 zgniecione lub zmielone goździki ½ łyżeczki(...)cynamonu czerwony barwnik spożywczy Wykonanie: Jabłka umyć, osuszyć i wbić w nie patyki. Na blaszce lub talerzu położyć papier do pieczenia. Cukier przełożyć do garnka o grubym dnie, na średnim ogniu rozpuścić i zarumienić cukier. Trzeba uważać, żeby przy podgrzewaniu nie spalić cukru. Do cukru dodać miód, przyprawy i wodę. Cukier się zetnie więc trzeba gotować aż całość znów
Mama Gotujenastępnie rozetrzeć w palcach. Dodać żółtka i śmietanę, zarobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez co najmniej 1 godzinę. Jabłka: 1,5 kg jabłek; cukier do smaku; 2-3 łyżki bułki tartej; 1 łyżka masła; cynamon do smaku; Jabłka obrać, drobno pokroić. Do garnka dać masło, jabłka(...)kakao i wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym, na spód formy wyłożyć połowę ciasta kruchego. Na ciasto kruche rozsmarować warstwę wystudzonych jabłek, jabłka posypać cynamonem. Na jabłka wyłożyć białe ciasto biszkoptowe, delikatnie je rozsmarować. Na białe ciasto kupkami wyłożyć ciasto kakaowe. Na wierzch wyłożyć rozwałkowane ciasto kruche. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym na 180 st.C przez
In my kitchenkwaśnych jabłek, co dla mnie jest poezją. Ciasto: 50dag mąki 20dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 20dag margaryny 3 jajka 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia Nadzienie: 1kg jabłek (świeżych* lub musu jabłkowego domowej roboty ze słoika**) 2 cukry waniliowe 3 łyżeczki cynamonu ¾ szklanki rodzynek Dodatkowo: 1 – 2 łyżki cukru pudru do posypania Miękką margarynę ucieramy, a następnie dodajemy(...)ciasta na spód, nakłuwamy widelcem. Resztę ciasta wkładamy do lodówki. *Obrane jabłka trzemy na grubych oczkach tarki i podgotowujemy lekko w garnku, co pewien czas mieszając. Jeśli jabłka są suche można dodać kilka łyżek wody. Gdy jabłka się zagotują zdejmujemy z ognia i pozostawiamy aż przestygną. **Gotowy mus jabłkowy wyjmujemy ze słoja. W tym miejscu do jabłek
Smakowy Rajgodzinę. W międzyczasie przygotować masę jabłkową. Jabłka umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (na tzw. grube wiórki). Na rozgrzaną, suchą (tj. bez dodatku tłuszczu) wrzucić starte jabłka i podsmażać przez około 10 minut. Pod koniec podsmażania dodać cukier, cukier wanilinowy i cynamon, wymieszać i bardzo krótką chwilę razem podsmażać. Zestawić z ognia. Odcedzić i wystudzić. Białka(...)przygotowanej blachy wyłożyć 2/3 ciasta. Pozostałą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach (tzw. grube wiórki) lub pokruszyć w palcach. Na cieście rozsmarować masę jabłeczną. Na jabłka wyłożyć warstwę ubitej, różowej piany. A na piankę pozostałe, starte ciasto. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i piec przez około 50 minut
Gospodyni Miejskajabłka można wykorzystywać i postanowiłam Wam opisać moją dotychczasową wiedzę. Każdy chyba lubi smak jabłuszek… chipsy jabłkowe są niezwykle smaczne i zdrowe, a moja córka je uwielbia. Jabłka można wykorzystywać do ciast, deserów, ale również jest idealnym dodatkiem do mięs, ale również pełnić element dekoracyjny. Ja uwielbiam jabłka na surowo, pamiętajmy, żeby nie obierać skórki(...)trądzikiem Duże kwaśne jabłko umyj i zetrzyj na tarce, dodaj dwie łyżki stołowe miodu pszczelego i dokładnie wymieszaj, dodaj drobnych płatków owsianych (łyżkę lub dwie jako zagęstnik ułatwiający utrzymanie maseczki na twarzy) i wymieszaj. Nałóż maseczkę na twarz i pozostaw na 10 – 15 minut. Zmyj twarz chłodną wodą. O wartościach jakie mają jabłka pewnie wiecie i nie będę
dom-agi.plszklanki mąki krupczatki - 375g dobrze schłodzonego masła - 300g serka homogenizowanego (u mnie Philadelphia oryginalny) - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżki cukru z wanilią - 10 jabłek (u mnie Golden Delicious) - 1 opakowanie galaretki o smaku kiwi Składniki na lukier: - ¾ szklanki cukru pudru - 1,5 – 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (u mnie Creme Fraiche 30%) Mąkę(...)wykładając dno i boki. Układamy połówki jabłek obok siebie, wypukłą częścią do góry. Ja zużyłam 20 połówek. Jabłka posypujemy suchą galaretką. Wałkujemy drugą część ciasta i pokrywamy jabłka, łącząc ze sobą brzegi ciasta (zrobiłam to widelcem). Wierzch ciasta delikatnie nakłuwamy widelcem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180° C i pieczemy ok. 45 minut. Po upieczeniu lekko przestudzoną
mojewypiekiinietylkopowodu kalorycznego majonezu przepis odszedł do lamusa.Najwyższy czas go okurzyć i przypomnieć,bo nie zawsze warto liczyć kalorie.Zapraszam zatem na pysznego śledzika! Składniki: 6 podwójnych matjasów 1 jabłko 1 cebula 3 łyżki śmietany (bądź jogutrtu greckiego) 3 majonezu sól sok z 1/2 cytryny szczypta cukru pudru Wykonanie: cebulę obrać,pokroić w drobną kostkę,posolić jabłko obrać,pokroic w drobną(...)kostke,skropic sokiem z cytryny,by nie ściemniało jogurt wymieszać z majonezem,połączyć z cebulą i jabłkiem,dodać cukier i wyłożyć na śledzie.Posypać zieleniną i podawać z ziemniakami w mundurkach lub bagietką druga możliwość - osuszone filety śledziowe pokroić w 3 cm kawałki i wymieszać z sosem jogurtowo majonezowym.Posypać zieleniną
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!wątróbki wieprzowej mleko 2 duże cebule 1 kwaśne jabłko 2 łyżki masła mąka olej do smażenia sól pieprz Wątróbka to jest jedyny rodzaj podrobów jaki akceptuje :) I muszę przyznać, że aromat smażonej wątróbki z cebulką naprawdę urzeka. Wątróbkę wymyć i pociąć w mniejsze kawałki. Przełożyć do miski i zalać mlekiem, tak żeby całe mięso było dobrze zanurzone. Odstawić w chłodne(...)miejsce na 2-3 godziny. Dzięki takiej kąpieli wątróbka bardziej delikatna i mniej gorzka. W międzyczasie obrać cebule i jabłka. Cebule pokroić w pół-krążki a jabłka starkować na tarce o grubych otworach. Przygotować wysoką patelnie lub rondel. Wyłożyć masło. Rozgrzać je, a następnie wrzucić cebulę i jabłka. Smażyć na średnim ogniu do całkowitej miękkości, często mieszając. Wątróbkę wyjąć
Świat Domowej Kuchnisamo chrupkie jest na spodzie, jak i na wierzchu. Najlepsze jeszcze ciepłe, z kulką lodów waniliowych. Nie mogę się doczekać, żeby zobaczyć, co też dziewczyny przygotowały... Tarta z jabłkami i orzechami Składniki: (na formę do tarty o średnicy 20 cm) ciasto: 130 g mąki pszennej 40 g mąki ziemniaczanej 25 g cukru 85 g zimnego masła 1 jajko nadzienie(...)schłodzonego ciasta rozwałkować na kształt koła nieco większego od formy. Formę posmarować masłem, wyłożyć ciastem, formując brzegi. Na ciasto wyłożyć równomiernie masę orzechową, a na niej jabłka razem z sokiem, którym puściły przy gotowaniu. Resztę ciasta rozwałkować, przykryć jabłka, dokładnie zlepiając brzegi ciasta. Piec w 175 st. C. przez 50-60 minut. Wierzch oprószyć cukrem
Pożeraczka, czyli raz adobrze