oczu z piekarnika, napawając się tym cudownym zapachem, który się z niego wydobywa. Czekając, aż będą gotowe, można przygotować również obłędny sos waniliowy, który sprawia, że z prostych pieczonych jabłek powstanie prawdziwie królewski deser. * SKŁADNIKI na 4 porcje Jabłka pieczone z bakaliami: 4 duże jabłka 200 g ulubionych bakalii (orzechy, rodzynki, suszone owoce) 2 łyżki miodu ½ łyżeczki(...)cynamonu ¼ łyżeczki kardamonu Sos waniliowy: 125 ml śmietany kremówki 36% 125 ml pełnotłustego mleka 1 laska wanilii 50 g cukru 3 żółtka * PRZYGOTOWANIE Jabłka pieczone z bakaliami Jabłka umyj, odetnij im czapeczki i wydrąż środek, pozostawiając ok. 1-1,5 cm miąższu. Bakalie wymieszaj z miodem, kardamonem i cynamonem i napełnij nimi jabłka. Owoce ułóż w żaroodpornym
Food Squarecukru 2 łyżki cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia 250g masła 50g smalcu łyżka śmietany 12 lub 18% 5 żółtek Składniki na masę jabłkową: 1kg jabłek łyżka cukru waniliowego budyń waniliowy lub śmietankowy sok wyciśnięty z połowy cytryny łyżka cynamonu Składniki na pianę: 5 białek 200g cukru (najlepiej drobnego) 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie tradycyjne: Ciasto(...)Wszystkie składniki na ciasto wyrobić ręką lub wyrobić za pomocą miksera (masło najlepiej dodać pokrojone na małe kawałki). Przełożyć do miski i włożyć do lodówki do schłodzenia. Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i cynamon. Wsypać proszek budyniowy i dolać sok z cytryny. Wszystko umieścić w rondlu
Mania Wypiekaniasoku z fig jest polecane przy chorobach serca oraz anemii. Jak jeść figi? Wystarczy ją umyć pod bieżącą wodą, przekroić na cztery części, rozchylić i zajadać miąższ łyżeczką. JABŁKA SUSZONE Jabłka są bardzo wartościowym owocem, obfitującym w witaminy, sole mineralne, pektyny i błonnik.Suszone jabłka mają moc wartości odżywczych. W wersji bardziej chrupiącej zastępują chipsy(...)inne kaloryczne przekąski. W 100 g suszonych jabłek to około 346 kcal. Właściwości: Znajdujące się w jabłkach pektyny i błonnik dopingują przewód pokarmowy do szybszej pracy. Zastosowanie: Dodaje się je do kompotu suszu, ale mogą być też zdrową przekąską, po którą warto sięgać, gdy mamy ochotę coś pochrupać. Można z nich zrobić herbatkę. Nadają się również do różnych
Ciastka - domowe słodkościpomyliłam się... To było po prostu PRZEPYSZNE!!! Najpyszniejszy omlet jaki w życiu jadłam - mięciutki, delikatny, a sposób podania: porwany na małe kawałeczki - totalnie mnie zachwycił!😍 😋 Z dodatkiem karmelizowanych jabłek i cukru pudru omlet smakował znakomicie i byłam pod ogromnym wrażeniem, że Adaś przygotował coś tak pysznego... ❤ Okazało się, że kiedy przeglądał internet, wpadł mu w oko przepis(...)mogą to być również powiodła śliwkowe, dżem, duszone owoce... Do ciasta przed smażeniem dodaje się również rodzynki namoczone w rumie. Dla mnie jednak wersja mojego Syna - z karmelizowanymi jabłkami po prostu WYMIATA! 👌🏆 💖😍 Mówię Wam, zakochacie się w tym omlecie do szaleństwa i będziecie go robić jeszcze wiele, wiele razy... 😋 Ja jadłam go już niezliczoną ilość razy, ale zawsze
Słodko-Słony Świat IlonyCiasto imbirowe z jabłkami Ciasto imbirowe z jabłkami to prawdziwie jesienne ciasto Pachnące imbirem, z lekką nutką gałki muszkatołowej i kardamonu, a całość świetnie komponująca się z jabłkami. Pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto, które umili jesienne popołudnia Gorąco polecam Przepis na blaszkę o wymiarach 22*32 cm SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka(...)pieczenia 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 szklanki oleju 1 łyżka soku z cytryny 3 jajka 1 szklanka mleka 3 jabłka ( 750 g ) Cukier puder PRZYGOTOWANIE: Jajka wbić do miski, dodać mleko, olej i sok z cytryny, a następnie dokładnie wymieszać. Dodać mąkę pszenną i mąkę krupczatkę, wsypać proszek
WSZYSTKO SMACZNErazu chandra chowa się w kąt ;) Zależało mi na uzyskaniu konkretnej faktury przetworu, czyli wyczuwalnych kawałeczków owocu zatopionych w musie jabłkowych , stąd stosunkowo krótki czas prażenia. Oczywiście gatunek jabłek ma też znaczenie - ja używałam Antonówek - i przy twardszych, późniejszych odmianach np. typu Reneta, czas gotowania trzeba wydłużyć. Całość doprawiłam dość dużą ilością cukru wanilinowego oraz ulubioną mieszanką przypraw(...)jabłuszka wyszły bosko aromatyczne! Składniki na 6 słoiczków 250-300ml: 2 kg jabłek Antonówek 300g cukru 3 małe opakowania cukru wanilinowego [16g] - można zastąpić własnym, domowym cukrem waniliowym 1 łyżeczka mieszanki przypraw o smaku rumowo-maślanym z wanilią Deluxe (z Lidla) - można pominąć, lub zastąpić innym, ulubionym dodatkiem 1 łyżeczka masła 1 łyżeczka kwasku cytrynowego - dodać do wody
Grunt to przepis!bezą By Piotr 9 października 2018 Składniki: Ciasto kruche mąka pszenna - 1,5 szklanki proszek do pieczenia - 3/4 łyżeczki masło - 125g cukier - 5 łyżek żółtka - 3 sztuki Nadzienie jabłka - 1,5 kg cukier - 3-4 łyżki (w zależności od kwasowości jabłek) cukier z wanilią - 1 łyżka cynamon - duża szyczypta Beza białka - 3 sztuki cukier - ok. 1/3 szklanki mąka(...)żółtkami. Dodajemy proszek do pieczenia i szczyptę soli. Szybko wyrabiamy gładkie ciasto. Chłodzimy w zamrażarce przez ok. 30 minut. Gotowym ciastem wyklejamy wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą formę. Jabłka obieramy i kroimy w cienkie plasterki lub ścieramy na tarce. Umieszczamy je w garnku (z 3 łyżkami wody) i na wolnym ogniu, pod przykryciem, gotujemy przez 15 minut
Pogotujmy.plrazu zrobiło się zimno i ponuro. Nie lubię tej pory roku, więc pocieszenie odnajduję w owocach i warzywach: dyniach, jabłkach, śliwkach i figach. Kupiłam ostatnio mnóstwo jabłek. Z części zrobiłam na prośbę męża szarlotkę cesarską , a kolejne – oprócz podjadania, wykorzystałam na wytrawnie – jako dodatek do wyjątkowej karkówki zapiekanej w plastrach, w piekarniku. Dania bardzo prostego(...)zasługa długiego pieczenia w niskiej temperaturze. Można ją podawać nawet dzieciom. Do jej przygotowania potrzebujemy tylko kilku prostych składników. Najważniejszą rolę grają dobrej jakości mięso, jesienne kwaskowe jabłka i cebula. Przepis nie wymaga praktycznie żadnych zdolności kulinarnych – warto spróbować, bo taka karkówka jest pyszna. Pieczona karkówka z jabłkami: 1 kg karkówki wieprzowej 3 kwaskowate jabłka
Poezja smakuNajlepsze jeszcze ciepłe, zresztą ja nigdy nie mogę się doczekać kiedy wystygną. ciasto kruche: 2 żółtka 150 g mąki pszennej 80 g masła szczypta soli 1 łyżka cukru pudru jabłka: 60 dkg jabłek 1 łyżka miodu 1/2 cytryny cynamon marcepan: 250 g migdałów 3/4 szklanki cukier kryształ 1 łyżka miodu 150 g cukru pudru 1 łyżeczka olejku(...)średnicy 9 cm, i wyklejam boki. Spody nakłuwam widelcem. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dół i wstawiam foremki na 20 minut aż się zrumienią. Jabłka: Jabłka kroje w kostkę, przekładam do garnka, dodaje sok z cytryny, miód. Jabłka prażę około 3-5 minut. Mają zostać kawałki jabłek. Na podpieczone spody
wesoła kuchniasię z..... Wielkanocą. Wiem, wiem, że nie jest to typowe polskie ciasto, które pieczemy na te święta, ale pierwszy raz jadłam ją właśnie w Wielkanoc. Tarta normandzka z jabłkami to takie moje comfort food , przepełnione miłymi wspomnieniami i nostalgią za niewielkim hotelem gdzieś nad brzegiem Morza Czerwonego, w którym ją serwowano. Po kilku próbach i przeszukiwaniu czeluści Internetu(...)udało mi się wreszcie odtworzyć tamten wspaniały smak. Kluczem okazało się ciasto z dodatkiem ekstraktu waniliowego i brązowego cukru. Tarta normandzka z jabłkami Tarta normandzka z jabłkami - składniki proporcje na formę o średnicy 25 cm 250 g mąki pszennej tortowej 125 g zimnego masła 2-3 łyżki drobnego brązowego cukru (można zastąpić ksylitolem lub malitolem) 3-4 łyżki
Cztery Fajeryolej - 4 łyżki jajko - 1 sztuka woda - 1/2 - 3/4 szklanki* sól - szczypta Nadzienie jabłka - 1kg cynamon - duża szczypta rodzynki - garść cukier - 1-2 garści (w zależności od słodkości jabłek) Sos waniliowy budyń waniliowy - 1 opakowanie mleko - 700-800ml cukier z wanilią - 1 opakowanie (ok. 16g) cukier - 2 łyżki (tylko jeżeli budyń jest niesłodzony) Dodatkowo masło(...)jest to łatwe i trzeba włożyć tutaj nieco wysiłku :) Gdy ciasto nabierze odpowiedni kształt i rozmiar rozprowadzamy na nim 1/3 obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i pokrojonych w kostkę jabłek. Posypujemy cukrem (ilość zależy od kwaśności jabłek), cynamonem i garścią rodzynek. Łapiemy za końce ściereczki i delikatnie ją unosząc, zawijamy ciasto. Zwinięte układamy w formie. W analogiczny sposób postępujemy
Pogotujmy.plwegańska! I oczywiście trzecia zaleta – jest pyszna Zapraszam, bo uważam, że warto poznać ten smak, a ciasto francuskie zjedzone raz na jakiś czas nie jest grzechem Szarlotka z połówkami jabłek na cieście francuskim moniczka Przepis na szarlotkę z połówkami jabłek od pewnego czasu króluje w internecie, jednak jeszcze nie spotkałam się z pomysłem, aby zrobić ją na cieście(...)francuskim. Jeszcze, bo właśnie u mnie… Drukuj Proporcje na: 6 porcji Ocena: 5.0 /5 ( 1 głos/y ) składniki ciasto francuskie (1 sztuka) 3 jabłka cynamon, cukier waniliowy cukier puder przygotowanie Jabłka obierz, przekrój na połówki i z każdej wydrąż gniazda nasienne (nożem lub łyżeczką). Ciasto francuskie przekrój na pół. Na jednej części ułóż połówki jabłek
Via GustoCzas przygotowania: 10 minut Ilość porcji: 2-3 szklanki Drukuj Sok z jabłkami, czerwonymi winogronami i burakiem By Piotr 16 maja 2018 Składniki: jabłka - 2-3 sztuki gruszki - 2-3 sztuki marchew - większa garść (mini marchewek) lub jedna duża ogórek - 1/3 większego winogrona czerwone - 1 duża kiść burak - 1/2 większego Wykonanie: Jabłka i gruszki przekrawamy na ósemki(...)plasterki. Owoce i warzywa umieszczamy stopniowo w wyciskarce z drobnym sitem i manetką ustawioną w pozycji zamkniętej. Wyciskamy sok. Gotowy sok proponuję podać dodatkowo z kostkami lodu. Sok z jabłkami, czerwonymi winogronami i burakiem - prawdziwa szklanka pełna zdrowia, po którą powinniśmy sięgać jak najczęściej. Buraki to często niedoceniane warzywa, które kryją w sobie niesamowite pokłady pozytywnych dla zdrowia właściwości
Pogotujmy.ploczywiście jabłka. Ja dodatkowo dałam też listek laurowy i rozmaryn. Warto jednak pamiętać, że podczas przygotowania octu trzeba zachować maksimum higieny. Wszystkie naczynia powinny być wyparzone, a jabłka bardzo dobrze umyte. Jeśli podczas procesu fermentacji pojawi się pleśń, nasz ocet trzeba od razu wylać. Gotowy ocet powinien być mętny i pięknie pachnieć jabłkami. Można go długo(...)przechowywać z zamkniętej butelce. Domowy ocet jabłkowy Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania Składniki: 1000 g jabłek 1000 ml wody 4 łyżki cukru 2 gałązki rozmarynu 2 listki laurowe Wykonanie: Jabłka bardzo dokładnie myjemy. Jabłek nie obieramy ze skórki, usuwamy tylko gniazdka nasienne. Owoce kroimy w julienne, czyli w paseczki. Wrzucamy je do wyparzonych słoików. W garnku
Kulinarne przygody Gatitysię z..... Wielkanocą. Wiem, wiem, że nie jest to typowe polskie ciasto, które pieczemy na te święta, ale pierwszy raz jadłam ją właśnie w Wielkanoc. Tarta normandzka z jabłkami to takie moje comfort food , przepełnione miłymi wspomnieniami i nostalgią za niewielkim hotelem gdzieś nad brzegiem Morza Czerwonego, w którym ją serwowano. Po kilku próbach i przeszukiwaniu czeluści Internetu(...)udało mi się wreszcie odtworzyć tamten wspaniały smak. Kluczem okazało się ciasto z dodatkiem ekstraktu waniliowego i brązowego cukru. Tarta normandzka z jabłkami Tarta normandzka z jabłkami - składniki proporcje na formę o średnicy 25 cm 250 g mąki pszennej tortowej 125 g zimnego masła 2-3 łyżki drobnego brązowego cukru (można zastąpić ksylitolem lub malitolem) 3-4 łyżki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata