Ryż z jabłkami Kiedyś moja mama bardzo często robiła nam ryż na mleku z jabłkami. Dawno nie jadłam tak pysznego i pożywnego śniadania, właśnie dziś przypomniałam sobie smak mojego dzieciństwa. Składniki : jabłka - 3 szt ryż - 150 g cukier wanilinowy - 16 g mleko - 3 szkl masło - 1 łyżka cukier kryształ - 3 łyżeczki cynamon sok z cytryny(...)łyżka mięta do dekoracji Przygotowanie : Jabłka obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w grubszą kostkę. Polać jabłka sokiem z cytryny, posypać cukrem wanilinowym, wymieszać. Do rondelka wyłożyć masło, wsypać cukier, dodać odrobinę wody, mieszając do rozpuszczenia się cukru. Wrzucić jabłka, karmelizować przez chwilę. Ryż opłukać na drobnym sitku, wrzucić na gotujące się mleko, mieszając
Kuchnia Danusiuznawane wśród lekarzy za znachorstwo. Jeśli Cię to interesuje - polecam obejrzenie filmu "Świat bez raka. Opowieść o witaminie B17". Niestety co raz częściej spotykam się z tym, że w jabłkach nie ma pestek - są hodowane w takich warunkach, że owoc nie nadąża ich wytworzyć. To odrobinę przeraża, kiedy owoc przestaje mieć nasiona. Z czego urosną kolejne jabłonie...? Wczoraj(...)złożyło się jakoś tak, że miałyśmy w domu mnóstwo jabłek. Różnych. Pomyślałam, że zrobię kompot Wybrałam do tego jabłka, które były najsłodsze , trochę " gruszkowe ", o żółtawym miąższu. Miały nawet kilka pestek! Osobiście uważam, że takie jabłka nie nadają się do jedzenia na surowo, szczególnie ze względu na woskowaną skórkę. Kompot ma najbardziej intensywny smak
Gary Bez dnasierpnia to okres, w którym zaczynają dojrzewać jabłka. W moim ogrodzie mam jabłoń, z której spadły pierwsze owoce i postanowiłam je wykorzystać do przygotowania delikatnego ciasta z jabłkami w roli głównej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 24x40cm: Składniki: 1kg jabłek 3 budynie śmietankowe 3 lub 4 łyżki cukru (w zależności od kwaśności jabłek(...)przesiane przez sitko, całość wymieszać łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180C. Piec przez ok. 25 minut (do suchego patyczka). 2. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. 3. W 1l wody ugotować jabłka z dodatkiem cukru. Jabłka odcedzić, przestudzone wyłożyć na biszkopt
Danka Pichcijabłecznika 40 dag pszennej mąki 250 g zimnego masła 4 jajka – białka i żółtka oddzielnie 10 dag cukru pudru 4 łyżki białego cukru do piany szczypta soli Jabłka na nadzienie 2,5 kg kwaśnych, twardych jabłek np. antonówka lub szara reneta 2-3 łyżek cukru do smaku kawałek kory cynamonu kilka goździków łyżka cukru waniliowego lub esencja(...)zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Nożem siekamy mąkę z tłuszczem. Następnie dodajemy żółtka i szybko zarabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy jabłka na jabłecznik. Wymyte i obrane owoce kroimy w kostkę i wsypujemy do rondla. Dolewamy odrobinę wody i dusimy owoce z dodatkiem przypraw i cukru. Nadzienie jest gotowe
Gotujemy i jemyjabłecznika 40 dag pszennej mąki 250 g zimnego masła 4 jajka – białka i żółtka oddzielnie 10 dag cukru pudru 4 łyżki białego cukru do piany szczypta soli Jabłka na nadzienie 2,5 kg kwaśnych, twardych jabłek np. antonówka lub szara reneta 2-3 łyżek cukru do smaku kawałek kory cynamonu kilka goździków łyżka cukru waniliowego lub esencja(...)zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Nożem siekamy mąkę z tłuszczem. Następnie dodajemy żółtka i szybko zarabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy jabłka na jabłecznik. Wymyte i obrane owoce kroimy w kostkę i wsypujemy do rondla. Dolewamy odrobinę wody i dusimy owoce z dodatkiem przypraw i cukru. Nadzienie jest gotowe
Korniszonkibrakiem nawożenia, nie dał im urosnąć. Jabłuszka były twarde i kwaśne, dlatego kandyzowanie wydało mi się dobrym pomysłem. KANDYZOWANE JABŁKA I JABŁKOWY SYROP Z ODZYSKU 325g twardych kwaśnych jabłek (mogą być rajskie albo wszelkie 'psiary', byle nie święte) 240g cukru 1/2 litra wody Jeśli tak jak my macie malutkie jabłuszka, to po wymyciu wystarczy przeciąć je na pół(...)Całkiem drobne można zostawić w całości i tylko nakłuć ich skórkę wykałaczką. Ja chciałam sprawdzić, czy w naszych nie znajdę robaków. Nie było ani jednego! Większe jabłka można pokroić w plasterki i usunąć gniazda nasienne- w naszych maleństwach zostawiłam je, bo wyglądają uroczo. Będą trochę przeszkadzać przy jedzeniu, ale liczę się z tą niedogodnością. Świetnie do kandyzowania nadają się
les mirabellesdziwne rzędy niewysokich roślin, których gałęzie prowadzone na metalowych konstrukcjach dają dużo łatwiejszy dostęp do rumianych czy zielonych jabłuszek. Niezależnie od formy upraw, cieszy mnie, że wciąż nasze jabłka słyną ze smaku i urody. Słyszałam nawet niedawno, że w wielu ośrodkach pracują nad przywróceniem popularność takim gatunkom jak delikatne papierówki lub szare renety, te ostatnie niezbyt ładne(...)wytrzymałe i świetne do ciast. Niezależnie od tego, jakie są r wasze ulubione jabłka, teraz je się ich więcej. Jeśli macie ochotę na klasyczną szarlotkę, proponuję dzisiaj taką najprostszą, na kruchym spodzie z dużą ilością świeżo przygotowanych owoców. Robię ją trochę na czuja, bo najpierw częstowała nas taką nasza znajoma. Jest prawie identyczna w smaku, a to ważne
I tu będę miała takie teprzypnij pina na Pintereście ! Bezglutenowa granola o smaku karmelizowanych jabłek Drukuj Porcje: forma prostokątna 27x17cm Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1 duże jabłko (ok. 200g po obraniu) 1 łyżka oleju kokosowego do karmelizowania jabłek + 4 łyżki oleju kokosowego do granoli 30g cukru kokosowego 40ml syropu klonowego 300g bezglutenowych płatków owsianych 60g posiekanych orzechów pekan 2 łyżki nasion chia(...)łyżka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie 1 Jabłko obieram, kroję w małą kostkę. 2 Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180ºC. 3 1 łyżkę oleju kokosowego rozpuszczam na patelni na średnim ogniu. 4 Dodaję pokrojone jabłka i posypuję je cukrem kokosowym. 5 Podgrzewam jabłka aż zmiękną mieszając od czasu do czasu (ok. 10 minut). 6 Blenderem ręcznym miksuję jabłka
Book of spellsszarlotkę zaczerpnęłam z książki Kuchnia powojenna, popularnej w okresie międzywojennym Pani Eli, czyli Elżbiety Kiewnarskiej. Książka została wydana w 1928 roku. Szarlotka składa się z dwóch części: ciasta i jabłek. - Ciasto może być kruche lub półkruche. Ciasto półkruche zawiera mniejszą ilość masła niż ciasto kruche, dlatego też należy dodać proszek do pieczenia lub sodę. Pani Elżbieta w przepisie(...)kruchem ciastem (…) plastrami bułki, maczanemi w mleku z jajkiem, lub też zwykłymi naleśnikami na jednem jajku .” Ja proponuję upiec szarlotkę z ciastem półkruchym, które świetnie sprawdza się w szarlotce. - Jabłka do szarlotki mogą być surowe lub duszone. Tu użyjemy surowych jabłek. Jest to zwykła szarlotka według przepisu Pani Elżbiety, podobno krąży w internecie jako szarlotka tatrzańska – chodzi
królestwo garówOstatnio miałam ochotę na jabłecznik przygotowany na kruchym cieście z lekko kwaśną masą owocową. Specjalnie do poniższego jabłecznika szukałam specjalnej odmiany jabłek. Aby ciasto było słodko-kwaśne wybrałam jabłka typu boskoop, które mają kwaśny, soczysty miąższ o specyficznym, korzennym aromacie. Zachęcam do pieczenia 😇 Składniki na formę o wymiarach 20 x 30 cm: kruche ciasto 4 i 1/4 szklanki(...)pszennej (640 g) 1 i 1/4 kostki zimnego masła (250 g) 3/4 szklanki drobnego cukru (150 g) 2 łyżki gęstej śmietany, np. 22% 3 żółtka masa jabłkowa 2 kg jabłek, np. boskoop 1/2 szklanki drobnego cukru (100 g) 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1/4 kostki masła (50 g) cukier puder do dekoracji Na samym początku przygotować kruche
Ugotowaćoczu z piekarnika, napawając się tym cudownym zapachem, który się z niego wydobywa. Czekając, aż będą gotowe, można przygotować również obłędny sos waniliowy, który sprawia, że z prostych pieczonych jabłek powstanie prawdziwie królewski deser. * SKŁADNIKI na 4 porcje Jabłka pieczone z bakaliami: 4 duże jabłka 200 g ulubionych bakalii (orzechy, rodzynki, suszone owoce) 2 łyżki miodu ½ łyżeczki(...)cynamonu ¼ łyżeczki kardamonu Sos waniliowy: 125 ml śmietany kremówki 36% 125 ml pełnotłustego mleka 1 laska wanilii 50 g cukru 3 żółtka * PRZYGOTOWANIE Jabłka pieczone z bakaliami Jabłka umyj, odetnij im czapeczki i wydrąż środek, pozostawiając ok. 1-1,5 cm miąższu. Bakalie wymieszaj z miodem, kardamonem i cynamonem i napełnij nimi jabłka. Owoce ułóż w żaroodpornym
Food Squarecukru 2 łyżki cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia 250g masła 50g smalcu łyżka śmietany 12 lub 18% 5 żółtek Składniki na masę jabłkową: 1kg jabłek łyżka cukru waniliowego budyń waniliowy lub śmietankowy sok wyciśnięty z połowy cytryny łyżka cynamonu Składniki na pianę: 5 białek 200g cukru (najlepiej drobnego) 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie tradycyjne: Ciasto(...)Wszystkie składniki na ciasto wyrobić ręką lub wyrobić za pomocą miksera (masło najlepiej dodać pokrojone na małe kawałki). Przełożyć do miski i włożyć do lodówki do schłodzenia. Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać i pokroić na ćwiartki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier i cynamon. Wsypać proszek budyniowy i dolać sok z cytryny. Wszystko umieścić w rondlu
Mania Wypiekaniasoku z fig jest polecane przy chorobach serca oraz anemii. Jak jeść figi? Wystarczy ją umyć pod bieżącą wodą, przekroić na cztery części, rozchylić i zajadać miąższ łyżeczką. JABŁKA SUSZONE Jabłka są bardzo wartościowym owocem, obfitującym w witaminy, sole mineralne, pektyny i błonnik.Suszone jabłka mają moc wartości odżywczych. W wersji bardziej chrupiącej zastępują chipsy(...)inne kaloryczne przekąski. W 100 g suszonych jabłek to około 346 kcal. Właściwości: Znajdujące się w jabłkach pektyny i błonnik dopingują przewód pokarmowy do szybszej pracy. Zastosowanie: Dodaje się je do kompotu suszu, ale mogą być też zdrową przekąską, po którą warto sięgać, gdy mamy ochotę coś pochrupać. Można z nich zrobić herbatkę. Nadają się również do różnych
Ciastka - domowe słodkościpomyliłam się... To było po prostu PRZEPYSZNE!!! Najpyszniejszy omlet jaki w życiu jadłam - mięciutki, delikatny, a sposób podania: porwany na małe kawałeczki - totalnie mnie zachwycił!😍 😋 Z dodatkiem karmelizowanych jabłek i cukru pudru omlet smakował znakomicie i byłam pod ogromnym wrażeniem, że Adaś przygotował coś tak pysznego... ❤ Okazało się, że kiedy przeglądał internet, wpadł mu w oko przepis(...)mogą to być również powiodła śliwkowe, dżem, duszone owoce... Do ciasta przed smażeniem dodaje się również rodzynki namoczone w rumie. Dla mnie jednak wersja mojego Syna - z karmelizowanymi jabłkami po prostu WYMIATA! 👌🏆 💖😍 Mówię Wam, zakochacie się w tym omlecie do szaleństwa i będziecie go robić jeszcze wiele, wiele razy... 😋 Ja jadłam go już niezliczoną ilość razy, ale zawsze
Słodko-Słony Świat Ilony