jabłka - 25490 przepisów (strona:48/1700)

Prosta tarta z jabłkami 79

Wiele z nas często pędzi... nie mamy czasu na nic... często omijamy temat pieczenia ciast...  dlatego dziś przychodzę do was z idealnym rozwiązaniem... Pyszną tarta z jabłkami, gdzie nie potrzebujemy  formy, nie musimy smażyć jabłek, kilka minut i gotowe <3 SKŁADNIKI NA CIASTO: 200g mąki pszennej 2 łyżki cukru szczypta soli 100g naturalnego serka (kanapkowego(...)jajko 100g masła DODATKOWO: 4 jabłka 3 łyżki soku z cytryny cukier kokosowy / ewentualnie zwykły 1 jajko cynamon (nie jest konieczny) WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki na ciasto wyrabiamy na jednolitą konsystencję. Zawijamy w folię spożywczą. Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę. 2. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, usuwamy środek, jabłka kroimy na plasterki. Dodajemy

Dziś Ja gotuje
Marmolada z jabłek bez mieszania. Domowe przetwory. 118

sposób jest naprawdę przepyszna, a do tego robi się ja bardzo prosto. Nie trzeba stać nad garnkami, mieszać, pilnować by się nie przypaliło. Swoją pracę ograniczamy do przygotowania jabłek i słoiczków. Do swojej marmolady użyłam kilku gatunków jabłek ( twarde i miękkie ) dzięki temu nie wszystkie jabłka rozgotowały się na pulpę. Powstała marmolada z kawałkami jabłek. Cel nie zamierzony, ale jestem bardzo zadowolona z efektu. Polecam, naprawdę warto :) Składniki ( na 10 małych słoiczków po dżemach ) - 3 kg jabłek - 40 dag cukru - 3 łyżki octu 10% Wykonanie Jabłka myję, obieram ze skórki, wykrawam gniazda nasienne, kroję na większe kawałki, przekładam do większego garnka. Do jabłek dodaję cukier i ocet, dokładnie mieszam. Garnek przykrywam

Kuchnia z widokiem na ogród
Szarlotka sypana 118

Najpopularniejszym i najbardziej lubianym przez wszystkich ciastem z jabłkami jest oczywiście szarlotka. Istnieje wiele sposobów na ich zrobienie i każdy na pewno ma swoje ulubione. Najbardziej znana jest oczywiście szarlotka na cieście kruchym lub z połówkami jabłek, czyli Szarlotka Cesarska , ale najłatwiejsza jest chyba szarlotka sypana. Podczas robienia szarlotki sypanej najwięcej czasu (oczywiście poza pieczeniem w piekarniku) poświęcimy(...)przygotowanie jabłek, to znaczy ich obranie i starcie na tarce. Najlepiej sprawdzą się jabłka kwaśne i soczyste. Ja użyłam odmiany szara reneta. Przygotowując szarlotkę sypaną nie potrzebujemy miksera, nie musimy zagniatać ciasta oraz nie dodajemy jajek, a mimo to ciasto jest bardzo smaczne. Tak więc jeśli szukacie pomysłu na szybkie i łatwe do zrobienia ciasto to gorąco

Danka Pichci
Makowiec japoński – makowiec z jabłkami. 109

Makowiec japoński od lat gości na wielu świątecznych stołach. Jest bardzo smaczny, a dodatek jabłek powoduje, że jest wilgotny. Dodając do niego dowolne składniki (np. orzechy, żurawina czy skórka pomarańczowa) dopasujemy go do własnego smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Makowiec japoński – makowiec z jabłkami Składniki 500 g suchego maku 10 jajek 400 g cukru pudru jeśli jabłka są mocno słodkie można dodać mniej cukru 10 łyżek kaszy manny 5 średnich jabłek waga jabłek po obraniu, starciu na tarce i odciśnięciu z soku miała u mnie 500 g 250 g miękkiego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1,5 szklanki mleka lub wody potrzebne do sparzenia maku 2 łyżki skórki pomarańczowej opcjonalnie

To co lubię - gotuję i polecam
Ryż z jabłkami 119

Ryż z jabłkami Kiedyś moja mama bardzo często robiła nam ryż na mleku z jabłkami.  Dawno nie jadłam tak pysznego i pożywnego śniadania, właśnie dziś przypomniałam sobie smak mojego dzieciństwa. Składniki : jabłka - 3 szt ryż - 150 g cukier wanilinowy - 16 g mleko - 3   szkl masło - 1 łyżka cukier kryształ - 3 łyżeczki cynamon sok z cytryny(...)łyżka mięta do dekoracji Przygotowanie : Jabłka obrać, wydrążyć gniazdo nasienne, pokroić w grubszą kostkę.  Polać jabłka sokiem z cytryny, posypać cukrem wanilinowym, wymieszać.  Do rondelka wyłożyć masło, wsypać cukier, dodać odrobinę wody, mieszając do  rozpuszczenia się cukru. Wrzucić jabłka, karmelizować przez chwilę.  Ryż opłukać na drobnym sitku, wrzucić na gotujące się mleko, mieszając

Kuchnia Danusi
Czy leżało to jabłko koło jabłoni? Czyli jak zrobić najlepszy kompot z jabłek 77

uznawane wśród lekarzy za znachorstwo. Jeśli Cię to interesuje - polecam obejrzenie filmu "Świat bez raka. Opowieść o witaminie B17". Niestety co raz częściej spotykam się z tym, że w jabłkach nie ma pestek - są hodowane w takich warunkach, że owoc nie nadąża ich wytworzyć. To odrobinę przeraża, kiedy owoc przestaje mieć nasiona.  Z czego urosną kolejne jabłonie...? Wczoraj(...)złożyło się jakoś tak, że miałyśmy w domu mnóstwo jabłek. Różnych. Pomyślałam, że zrobię kompot Wybrałam do tego jabłka, które były najsłodsze , trochę " gruszkowe ", o żółtawym miąższu. Miały nawet kilka pestek! Osobiście uważam, że takie jabłka nie nadają się do jedzenia na surowo, szczególnie ze względu na woskowaną skórkę. Kompot ma najbardziej intensywny smak

Gary Bez dna
Ciasto biszkoptowe z jabłkami i kokosem 83

sierpnia to okres, w którym zaczynają dojrzewać jabłka.  W moim ogrodzie mam jabłoń, z której spadły pierwsze owoce i postanowiłam je wykorzystać do przygotowania delikatnego ciasta z jabłkami w roli głównej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach 24x40cm: Składniki: 1kg jabłek 3 budynie śmietankowe 3 lub 4 łyżki cukru (w zależności od kwaśności jabłek(...)przesiane przez sitko, całość wymieszać łyżką. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180C. Piec przez ok. 25 minut (do suchego patyczka). 2. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki.  3. W 1l wody ugotować jabłka z dodatkiem cukru. Jabłka odcedzić, przestudzone wyłożyć na biszkopt

Danka Pichci
Jabłecznik z kruszonką i pianką 159

jabłecznika 40 dag pszennej mąki 250 g zimnego masła 4  jajka – białka i żółtka oddzielnie 10 dag cukru pudru 4 łyżki białego cukru do piany szczypta soli Jabłka na nadzienie 2,5 kg kwaśnych, twardych jabłek np. antonówka lub szara reneta 2-3 łyżek cukru do smaku kawałek kory cynamonu kilka goździków łyżka cukru waniliowego lub esencja(...)zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Nożem siekamy mąkę z tłuszczem. Następnie dodajemy żółtka i szybko zarabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy jabłka na jabłecznik. Wymyte i obrane owoce kroimy w kostkę i wsypujemy do rondla. Dolewamy odrobinę wody i dusimy owoce z  dodatkiem przypraw i cukru. Nadzienie jest gotowe

Gotujemy i jemy
Jabłecznik z kruszonką i pianką 158

jabłecznika 40 dag pszennej mąki 250 g zimnego masła 4  jajka – białka i żółtka oddzielnie 10 dag cukru pudru 4 łyżki białego cukru do piany szczypta soli Jabłka na nadzienie 2,5 kg kwaśnych, twardych jabłek np. antonówka lub szara reneta 2-3 łyżek cukru do smaku kawałek kory cynamonu kilka goździków łyżka cukru waniliowego lub esencja(...)zimne masło pokrojone w drobną kostkę. Nożem siekamy mąkę z tłuszczem. Następnie dodajemy żółtka i szybko zarabiamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę. Gdy ciasto się chłodzi przygotowujemy jabłka na jabłecznik. Wymyte i obrane owoce kroimy w kostkę i wsypujemy do rondla. Dolewamy odrobinę wody i dusimy owoce z  dodatkiem przypraw i cukru. Nadzienie jest gotowe

Korniszonki
Jabłkowy zero waste 143

brakiem nawożenia, nie dał im urosnąć. Jabłuszka były twarde i kwaśne, dlatego kandyzowanie wydało mi się dobrym pomysłem. KANDYZOWANE JABŁKA I JABŁKOWY SYROP Z ODZYSKU 325g twardych kwaśnych jabłek (mogą być rajskie albo wszelkie 'psiary', byle nie święte) 240g cukru 1/2 litra wody Jeśli tak jak my macie malutkie jabłuszka, to po wymyciu wystarczy przeciąć je na pół(...)Całkiem drobne można zostawić w całości i tylko nakłuć ich skórkę wykałaczką. Ja chciałam sprawdzić, czy w naszych nie znajdę robaków. Nie było ani jednego! Większe jabłka można pokroić w plasterki i usunąć gniazda nasienne- w naszych maleństwach zostawiłam je, bo wyglądają uroczo. Będą trochę przeszkadzać przy jedzeniu, ale liczę się z tą niedogodnością. Świetnie do kandyzowania nadają się

les mirabelles
Szarlotka klawa jak ... 108

dziwne rzędy niewysokich roślin, których gałęzie prowadzone na metalowych konstrukcjach dają dużo łatwiejszy dostęp do rumianych czy zielonych  jabłuszek. Niezależnie od formy upraw, cieszy mnie, że wciąż nasze jabłka słyną ze smaku i urody. Słyszałam nawet niedawno, że w wielu ośrodkach pracują nad  przywróceniem popularność takim gatunkom jak delikatne papierówki lub szare renety, te ostatnie niezbyt ładne(...)wytrzymałe i świetne do ciast. Niezależnie od tego, jakie są r wasze ulubione jabłka, teraz je się ich więcej. Jeśli macie ochotę na klasyczną szarlotkę, proponuję dzisiaj taką najprostszą, na kruchym spodzie z dużą ilością świeżo przygotowanych owoców. Robię ją trochę na czuja, bo najpierw częstowała nas taką nasza znajoma. Jest prawie identyczna w smaku, a to ważne

I tu będę miała takie te
Bezglutenowa granola o smaku karmelizowanych jabłek 139

przypnij pina na Pintereście ! Bezglutenowa granola o smaku karmelizowanych jabłek Drukuj Porcje: forma prostokątna 27x17cm Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1 duże jabłko (ok. 200g po obraniu) 1 łyżka oleju kokosowego do karmelizowania jabłek + 4 łyżki oleju kokosowego do granoli 30g cukru kokosowego 40ml syropu klonowego 300g bezglutenowych płatków owsianych 60g posiekanych orzechów pekan 2 łyżki nasion chia(...)łyżka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie 1 Jabłko obieram, kroję w małą kostkę. 2 Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180ºC. 3 1 łyżkę oleju kokosowego rozpuszczam na patelni na średnim ogniu. 4 Dodaję pokrojone jabłka i posypuję je cukrem kokosowym. 5 Podgrzewam jabłka aż zmiękną mieszając od czasu do czasu (ok. 10 minut). 6 Blenderem ręcznym miksuję jabłka

Book of spells
Szarlotka 123

szarlotkę zaczerpnęłam z książki Kuchnia powojenna, popularnej w okresie międzywojennym Pani Eli, czyli Elżbiety Kiewnarskiej. Książka została wydana w 1928 roku. Szarlotka składa się z dwóch części: ciasta i jabłek. - Ciasto może być kruche lub półkruche. Ciasto półkruche zawiera mniejszą ilość masła niż ciasto kruche, dlatego też należy dodać proszek do pieczenia lub sodę. Pani Elżbieta w przepisie(...)kruchem ciastem (…) plastrami bułki, maczanemi w mleku z jajkiem, lub też zwykłymi naleśnikami na jednem jajku .” Ja proponuję upiec szarlotkę z ciastem półkruchym, które świetnie sprawdza się w szarlotce. - Jabłka do szarlotki mogą być surowe lub duszone. Tu użyjemy surowych jabłek. Jest to zwykła szarlotka według przepisu Pani Elżbiety, podobno krąży w internecie jako szarlotka tatrzańska – chodzi

królestwo garów
Jabłecznik na kruchym cieście 146

Ostatnio miałam ochotę na jabłecznik przygotowany na kruchym cieście z lekko kwaśną masą owocową. Specjalnie do poniższego jabłecznika szukałam specjalnej odmiany jabłek. Aby ciasto było słodko-kwaśne wybrałam jabłka typu boskoop, które mają kwaśny, soczysty miąższ o specyficznym, korzennym aromacie. Zachęcam do pieczenia 😇 Składniki na formę o wymiarach 20 x 30 cm: kruche ciasto 4 i 1/4 szklanki(...)pszennej (640 g) 1 i 1/4 kostki zimnego masła (250 g) 3/4 szklanki drobnego cukru (150 g) 2 łyżki gęstej śmietany, np. 22% 3 żółtka masa jabłkowa 2 kg jabłek, np. boskoop 1/2 szklanki drobnego cukru (100 g) 3 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1/4 kostki masła (50 g) cukier puder do dekoracji Na samym początku przygotować kruche

Ugotować

Proponowane wyszukiwania