jabłka - 25490 przepisów (strona:41/1700)

Jabłecznik z pianką na kruchym spodzie orzechowym 257

agar można zastąpić żelatyną Pianka: 2 białka Szczypta soli Słodzik do smaku – słodzik wybrać taki, żeby ładnie zmiksował się z białkami (u mnie ksylitol)   Przygotowanie: Zaczynamy od przygotowania jabłek, bo to chyba najbardziej pracowita część tego ciasta. Jabłka można obrać ze skórki, ja jednak nie chciałam pozbywać się ich najbardziej wartościowej części i skórkę starłam na tarce(...)chwilę dajemy się temu przegryźć, i dodajemy agar agar. Mieszamy, żeby wszystko ładnie nam się połączyło i rozpuściło i trzymamy jeszcze 3-4 minutki na małym ogniu. I już, jabłka mamy przygotowane do ciasta ;) Teraz muszą tylko trochę przestygnąć. Teraz możemy zabrać się za robienie spodu do naszego pysznego ciacha. Zaczynamy od nastawienia piekarnika do 180ºC na termoobieg

Jak gotować i nie zwariować
Ciasto Jabłecznik z Budyniem - Szarlotka z Budyniem 316

Witam serdecznie Propozycja na pyszne ciasto z jabłkami i budyniem . Jabłka w tej szarlotce nie są prażone tylko pokrojone na mniejsze kawałki i ułożone na cieście i polane budyniem. Będziemy potrzebować : 500 g mąki pszennej 120 g cukru pudru 250 g masła lub margaryny (dobrze schłodzone) 3 żółtka 3 łyżki śmietany 12% lub 18% (około(...)włożyć do woreczka ). Mniejszy kawałek ciasta wkładam do zamrażalnika, większy do lodówki, na około 30 minut. W tym czasie gdy ciasto się schładza przygotuję jabłka i budyń : Umyte jabłka obieram ze skórki , przekrawam na pół , usuwam gniazda nasienne i kroję w nie za dużą kostkę. Pokrojone jabłka zasypuję w misce cukrem , cynamonem ( ilość cynamonu zależy jak bardzo

Uwaga Babcia Gotuje
Roze z jablka w ciescie francuskim 159

tylko obłędnie smakują, ale i pięknie wyglądają. Poniżej, pod przepisem znajdziecie listę osób, które z nami piekły.  Inspiracja z bloga  Ala piecze i gotuje. Róże z jabłka w cieście francuskim Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na 7 ciasteczek Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 czerwone jabłka 1 szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny(...)łyżka  powideł śliwkowych 1/2 cynamonu  cukier puder Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki, żeby się nieco ociepliło. Jabłka myjemy, kroimy na pół, wydrążamy gniazdko nasienne i kroimy w cieniutkie plasterki. W garnuszku gotujemy wodę z sokiem z cytryny, zdejmujemy z ognia i wkładamy do niego plasterki jabłek. Garnek przykrywamy i zostawiamy na 5 minut, żeby jabłka

Kulinarne przygody Gatity
Sernik jabłkowy bez pieczenia 500

skórki i kroimy w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie umieszczamy w garnku, dolewamy 100 ml wody i dusimy ciągle mieszając na małym ogniu przez ok. 20 min, aż jabłka zmiękną. Po ugotowaniu studzimy.  Jeżeli mamy bardzo kwaśne jabłka, to dodajemy 2-3 łyżeczki cukru, ja właśnie miałem słodkie, dlatego nie dodawałem.  Uduszone jabłka dzielimy(...)sernika, a mniejszą użyjemy do wierzchniej warstwy sernika.  Większą część jabłek przecieramy przez sito, lub mielimy blenderem na gładkie puree.  Do sera dodajemy puree z jabłek, roztopione masło, śmietankę kremówkę i wszystkie dokładnie łączymy między sobą. Pod koniec dodajemy raniej rozpuszczoną w 10 łyżkach wrzątku i ostudzoną żelatynę, i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji

Kuchnia Łukasza
TOP 5 produktów bez których nie obędę się jesienią 224

doctor away"  (jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z daleka) Jabłko dla zdrowia, urody i sylwetki. Zdecydowanie mój numer jeden jeśli chodzi o owoce! Do tego stopnia, że potrafię zjeść ich nawet do 4-5 dziennie. I... dobrze mi z tym! Spośród wielu witamin, które znajdziemy w jabłkach najważniejszą jest witamina C , wzmacniająca układ odpornościowy. Gromadzi się(...)skórką, dlatego jabłka najlepiej jeść nieobrane, w całości. Ponadto w skórce znajduje się najwięcej pektyn, które oczyszczają organizm z substancji trujących...  A na tym nie koniec! Odkwaszają organizm, są bogatym źródłem potasu, a także żelaza, które zapobiega anemii. Wszystkich odmian jabłek przelicza się na ok. 10 tys.! Ledwie rozpoznaję kilka z nich, ale mam już swoje ulubione

Kuchnia Ellie
WYCISKANY SOK Z JABŁEK I MARCHWI 157

chronią także przed powstawaniem kamieni nerkowych – zwłaszcza obniżają ryzyko odkładania się złogów szczawianu wapnia. Zawarte w nich kwasy powodują obniżenie pH moczu.  Regulują pracę przewodu pokarmowego (zjedzenie jabłka w kawałku działa rozwalniająco,  natomiast tarte ma działanie zapierające). Wapń i krzem w skórce jabłka działają korzystnie na włosy i paznokcie.  Mętne soki jabłkowe zawierają cztery(...)też pięciokrotnie większą zdolność wymiatania wolnych rodników. Regularne picie soku z jabłek może przeciwdziałać zaburzeniom pamięci (demencję),  poprawia funkcjonowanie mózgu i opóźnia rozwój choroby Alzheimera. 5 sztuk jabłek umyłam,pokroiłam na ćwiartki i  wykroiłam z nich gniazda nasienne wraz z pestkami. 1 kg marchwi również umyłam, obrałam i pokroiłam na mniejsze części. Poszła w ruch moja

potrawyregionalne
#JedzJabłka lub #EatPolishApples 161

jabłko z wieczora, nie potrzeba doktora” zobaczyłam na zaprzyjaźnionym fanpage’u . No dobra, to nie daję się dwa razy prosić i gotuję jabłkowy obiad. Mam tylko nadzieję, że pora obiadowa może liczyć się za wieczór. Najpierw, zapraszam Was na danie główne. Chociaż, jeśli chcecie zrobić też i ciasto z dzisiejszego przepisu (jest poniżej), to najpierw przygotujcie jabłka na ciasto. PIECZONY KURCZAK Z MIODEM I JABŁKAMI Składniki (na 4 osoby): 8 pałeczek z kurczaka (ew. duży filet pokrojony na mniejsze kawałki) 2 duże jabłka ze skórą pokrojone w ósemki (bez gniazd nasiennych oczywiście) 200 ml przecieru pomidorowego ok. 100 ml płynnego miodu łyżka suszonego majeranku sól, pieprz, ostra papryka do smaku opcjonalnie – choć bardzo

Patchwork
Szarlotka z lodami i bitą śmietaną 242

kruche, półkruche, drożdżowe…) – tylko z jabłkami. Ale to moja opinia na ten temat. Fakt – jabłecznik może być szarlotką, ale nie każda szarlotka może być jabłecznikiem (tylko ta z jabłkami). Szarlotka z lodami i bitą śmietaną. Składniki na ciasto półkruche: - 500 g mąki krupczatki - 125g cukru pudru - 250g masła - 2 żółtka - 1 łyżka kwaśniej śmietany - 1 – 2 łyżki(...)warstwę sokiem z cytryny i posypując cukrem. Po dodaniu ostatniej porcji jabłek garnek przykrywamy pokrywką. Jabłka częściowo rozparowujemy. Pod koniec dodajemy dwie galaretki (suche, wsypujemy bezpośrednio na jabłka) oraz cynamon, zdejmujemy z kuchenki, mieszamy do rozpuszczenia galaretek, odstawiamy do przestygnięcia masy. Przestudzoną masę przekładamy na blaszkę z upieczonym spodem. Wyrównujemy powierzchnię. Wyjmujemy z zamrażarki pozostałą część ciasta

mojewypiekiinietylko
Jabłka w cieście 216

Uwielbiałam ciepłe jabłka w każdej postaci, ale jako miłośnik naleśników, wersję jabłek w cieście wprost ubóstwiałam! Moje dziecię jak się okazuje, podziela moje zamiłowania i zjadła tych jabłek tyle, że byłam w szoku i zastanawiałam się, gdzie je mieści. Wam również polecam spróbować, działają też świetnie jako poprawa humoru w tak brzydkie, pochmurne i deszczowe(...)miksując dodać mleko, następnie powoli wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dobrze rozgrzać patelnię z odrobiną oleju kokosowego (pół łyżeczki) i zmniejszyć ogień na najmniejszy możliwy. Każdy krążek jabłka zanurzyć w cieście i przy pomocy widelca albo mocnego patyczka do szaszłyków, przekładać na patelnię (mnie oczywiście ciasto permanentnie zalewało dziurki w jabłkach, ale ćwiczenie czyni mistrza!). Smażyć

Przepysznik - BLW i nie tylko
Jabłka na zimę do szarlotki i nie tylko - łatwizna 160

tutaj przepisu na nią ;) Zimą nie mam już swoich jabłek, więc ratuję się jabłkami zamkniętymi latem w słoikach. Robię ich dużo, bo są uniwersalne. Jeśli odciśniecie sok, jabłka będą się nadawać na kanapki. Dzieci wyjadają je łyżeczką prosto ze słoika ;) Przepis banalnie łatwy :D i idealny na teraz, bo w sadach na pewno  macie dużo spadów(...)którymi nie zawsze wiadomo, co zrobić albo jest tyle rzeczy do zrobienia, że nie wiadomo, w co ręce włożyć ;) Składniki : jabłka (dowolna ilość) cukier (zależnie od ilości jabłek) Proporcje? Zależy od odmiany. Ja mam odmianę, której nazwy nie znamy. Wygląda jak antonówka, ale dojrzewa teraz. W każdym razie na 2 pojemniki malaksera (ok. 2 litrów) sypię 8 łyżek

Weekendy w domu i ogrodzie
Kruche z jabłkami i bezą 170

formy i pieczemy w temp. 170 C przez ok. 30 min. Studzimy .W tym czasie przygotujemy jabłka.Do miski wlewamy dwie szklanki wody, dodajemy sok z cytryny. Obrane jabłka ,kroimy w kostkę,wkladamy do miski z płynem ,aby nam nie ściemniały.Gdy wszystkie jabłka są już obrane ,odcedzamy je dokladnie z płynu. W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy(...)jabłka i cukier. Dusimy na dużym ogniu często mieszając - by jabłka jak najmniej wydzieliły soku - przez 3-4 minuty. Powinny z zewnątrz stać się miękkie, ale pozostać jędrne w środku. Do gorących jabłek dodajemy galaretke cytrynowa i dusimy do całkowitego rozpuszczenia galaretki.Zestawiamy z ognia i przekładamy do zimnej miski ,aby szybciej wystygły.Na wystudzone ciasto dajemy ciepłe

w mojej kuchni
Pieczone jabłka ze słodkim beszamelem 160

Przyznam szczerze, że nigdy nie piekłam jabłek. Aaaaa .... nie....  kiedy byłam dzieckiem piekłam na patyku nad ogniskiem szklonym. Jabłkom  pod wpływem gorąca pękała skórka a sok zamieniał się w gorącą pianę. Jabłka jem rzadko. No chyba, że w szarlotkach.  Teraz postanowiłam upiec je w piekarniku. Skorzystałam z książki Rachel Khoo i Apetycznej Panny Dahl(...)jabłka nafaszerowałam patykiem z cynamonu jak u Rachel.  Z Apetycznej skorzystałam z jej rady, aby jabłka nie wydrążać na wylot. Dzięki jej radzie, kardamon i miód nie wypłynął i jabłka przejęły aromat przypraw.   2 duże jabłka Lobo 2 patyki cynamonu kilka ziaren kardamonu po łyżce miodu kilka rodzynek do środka Wydrąż z jabłek

AZgotuj!
razowa szarlotka z kratką II (lubelski kociołek IX) 215

namysłu odpowiedziałabym, że właśnie szarlotka. Moja ulubiona to taka, gdzie jest masa jabłek, a mało ciasta. Wiem, że są osoby, które wolą odwrotną wersję :) Ale moja miłość do jabłek zawsze każe mi ich napakować do środka szarlotki duuuużo duużo :) Aby szarlotka miała nie tylko wspaniały smak, ale i była nieco zdrowsza, zrobiłam ją w połowie z mąki razowej(...)szarlotkę razową, możecie go zobaczyć TUTAJ . Polecam Wam obie wersje! :) Ten wpis bierze też udział w IX edycji naszego Lubelskiego Kociołka , którego tematem przewodnim były jabłka . Przepisy z jabłkami możecie zobaczyć również u: Edyty  -  http://www.pasjasmaku.com/ Marty  -  http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/ Oli  -  http://the-taste-of-sweet.blog.pl/ Wiosenki  -  http://eksplozjasmaku.blox.pl Sióstr Zalewskich

chili & sugar
Najprostsza tarta z jabłkami 241

muzyki pożegnalnej. Ty ustami namalujesz róże na moich ustach barwą niezniszczalną. Zofia Kobyłecka Jesień. Jak i jesień to i jabłka, kolorowe liście, kasztany, orzechy itp. A skoro są jabłka to i bez ciasta z nimi w roli głównej się nie obejdzie. Tym razem proponuję Wam szybką i banalnie prostą tartę z jabłkami, ale jakże pyszną! Jedna(...)Zimnym ciastem wykładamy formę do tarty i nakłuwamy je widelcem. Następnie układamy plasterki jabłek aby nachodziły na siebie (nie musicie tego robić dokładnie - ważne, żeby pomieścić jak najwięcej jabłek). Jabłka posypujemy cukrem i cynamonem. Ścieramy odrobinę skórki z cytryny na wierzch. Na końcu  na jabłkach rozkładamy równomiernie kawałeczki masła. Tartę pieczemy około 40 - 50 minut

My simple kitchen
Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami / Apple and strawberry Tarte Tatin 203

przygotowaniu, jestem pewna, że każdy sobie z nim poradzi. Zapewniam, że warto! Przepis na tą przepyszną tartę znalazłam tutaj . Scroll down for recipe in English Tarte Tatin z jabłkami i truskawkami (8 porcji) Składniki: 3 duże jabłka, obrane, z usuniętymi gniazdami nasiennymi i pokrojone na ćwiartki 1 szklanka truskawek, bez szypułek sok z 1/2 cytryny(...)szklanki cukru + dodatkowe 2 łyżki 6 łyżek masła + dodatkowe 2 łyżki 1 opakowanie ciasta francuskiego Przygotowanie: W większej misce wymieszaj ćwiartki jabłka z sokiem z cytryny i 1/3 szklanki cukru i odstaw na 20 minut. W oddzielnej misce wymieszaj truskawki z 2 łyżkami cukru i także odstaw na 20 minut. Rozgrzej piekarnik do 200 ° C. W żaroodpornej patelni

karmelowy