jabłka - 25490 przepisów (strona:36/1700)

Prażone jabłka – do słoików, idealne do wypieków 403

Chociaż  jabłka w tym roku nie obrodziły, pewnie przez suszę i upały ale i tak jest nieźle. Postanowiłam, że  zrobię jabłka prażone. Bywało już, że kupowałam je sklepie i m uszę przyznać, że nie są zbyt tanie. Jak postanowiłam tak zrobiłam. Jabłka pozbierałam i zrobiłam je prażone do słoików. D zięki temu przedstawiam ten przepis(...)spryskiwaczu ) Wykonanie: Obrane jabłka kroimy w kostkę ( ja użyłam sprytnego urządzenia ). Wsypujemy do miski i spryskujemy wodą z octem. Ponownie kroimy, spryskujemy. Wodą z octem spryskujemy aby jabłka nie ściemniały. Wszystkie jabłka umieszczamy w garnku dodajemy cukier i wodę. Zaczynamy podgrzewać. Przez cały czas od czasu do czasu mieszamy ( aby się nie przypaliły ). Całość trwa około

Smaki Ewy
Rolada z jabłkami 140

Cynamonowe kawałki jabłek świetnie uzupełniają teksturę delikatnego biszkoptu. Jeśli lubicie tradycyjny biszkopt z jabłkami to jestem pewna, że rolada jabłkowa także przypadnie Wam do gustu. Rolada z jabłkami: 6 jabłek 6 dużych jajek 6 łyżek drobnego cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka oleju + odrobina masła 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka(...)gniazda nasienne i kroimy w kostkę 1-2 cm. Posypujemy cukrem waniliowym oraz cynamonem i mieszamy. Blachę (od piekarnika) wykładamy papierem do pieczenia. Smarujemy papier małą ilością masła. Rozkładamy jabłka. Posypujemy skórką otartą z cytryny, przelanej uprzednio wrzątkiem. Przygotowujemy biszkopt. Białka ubijamy na wysokich obrotach, a gdy zrobią się białe, dodajemy stopniowo po łyżce cukru. Ubijamy 2-3 minuty

Poezja smaku
Pieczona kaczka z jabłkami 203

rodzinny obiad (jeśli ptakiem będzie np. słusznych rozmiarów moulard). Jeśli ktoś nie ma jeszcze doświadczenia z przygotowaniem potraw z kaczki, może to być całkiem dobry początek. Pieczona kaczka z jabłkami 2014-12-12 12:20:18 Kaczka pieczona z jabłkami to jeden z najpopularniejszych w Polsce sposobów podania tego drobiu. Mało wymagające w przygotowaniu danie doskonałe zarówno(...)dzień jak i od święta. Zapisz przepis Drukuj Składniki (na 2 osoby) mała kaczka do 2 kg (właściwie dowolnej popularnej rasy, wg upodobań) 2 średniej wielkości jabłka, najlepiej słodko-kwaśne i koloru pomarańczowo-czerwonego 1 łyżka miodu 1 łyżka masła pół laski cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu mielonego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 2 czubate łyżeczki suszonego majeranku

Kulinarna Pokusa
Jabłecznik na biszkopcie 205

wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na 25 - 30 minut. Piec do tzw. suchego patyczka. Upieczony biszkopt wystudzić i wyjąć z formy.  masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na drobną kostkę. Do rondelka włożyć pokrojone jabłka, dodać cukier, sok z cytryny, zagotować. Jabłka gotować do chwili rozpuszczenia się(...)cukru i gdy jabłka nie będą już twarde.  Zdjąć jabłka z ognia i dodać do nich galaretki. Mieszać do rozpuszczenia się galaretek. Zamiast robić masę ze świeżych jabłek można wykorzystać gotowe jabłka szarlotka ze słoika dostępne w sklepach. Jabłka ze słoika zagotować, wsypać galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia. Masę jabłkową wyłożyć na biszkopt

Kuchcik gotuje
Czekoladowy mus z jabłkami 161

zmieniłam trochę proporcje składników. Składniki na 5 porcji:                 Purre: 12 g masła; 120 g jabłek obranych i pokrojonych w kostkę; 18 g cukru kryształu; 0,5 łyżeczki cynamonu; 25 g rumu; Wykonanie: Masło roztopić, dodać jabłka i smażyć do miękkości. Następnie dodać cukier(...)cynamon i smażyć do momentu, aż cukier się rozpuści. Na koniec dodać rum, wymieszać i jabłka odstawić do wystudzenia.             Mus czekoladowy: 75 g śmietany 30%; szczypta cynamonu; 200 g gorzkiej czekolady; 150 g białka; 30 g cukru kryształu; Wykonanie: Czekoladę wraz ze śmietanką roztopić na parze. Białka z cukrem

In my kitchen
ryż z jabłkami 361

papierem lub folią do pieczenia.  Jeśli niczym nie wykładamy naszej formy, należy wtedy ja posmarować masłem lub margaryn ą . 4. Jabłka myjemy, obieramy ze skorki i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Dodajemy do nich cukier oraz cynamon i wszystko razem mieszamy (jabłek nie odsączamy z soku(...)wykładamy polowe jabłek. 7. Na jabłka kładziemy 2 z 3 części ryżu. 8. Kolejną  warstw ą  będą pozostałe jabłka. 9. Wierzchnia, ostatnia warstwa będzie pozostała część ryżu, na którą kładziemy wiórki z masła.  10. Przykrywamy naszą tortownice folią (szybciej będzie gotowe, a ryż z wierzchu nam się nie spiecze) i wkładamy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Ciasteczka usteczka z jabłkiem 98

serek śmietankowy, miękką margarynę Kasię, cukier oraz mąkę. Zagniatamy ciasto, gdy ciasto jest zbyt lepkie dodajemy trochę mąki. Takie ciasto przykrywamy folią i wkładamy na 20 minut do lodówki. Jabłka myjemy, obieramy skórki, wycinamy gniazda nasienne. Jabłka kroimy na ósemki lub szesnastki zależy od wielkości jabłek. Ciasto wałkujemy, podsypując mąką, szklanką wykrawamy kółka. W takie kółka wkładamy(...)kawałki jabłek i zamykamy. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-18 minut w 180 stopniach. Na koniec posypujemy cukrem pudrem

Aga w kuchni
Drożdżowe ciasteczka z jabłkiem. 224

Ciasteczka z jabłkami już chyba jakie 4 lata temu weszły do naszego domu. Z początku były to ciasteczka z kupowanego ciasta francuskiego, a doszło do pysznych ciasteczek z domowego ciasta drożdżowego, które smakują naprawdę lepiej, ale i wersja z ciasta francuskiego pozostała lecz w taki sposób są robione rzadziej.  Pyszne, lekko chrupiące z niesamowicie smacznym nadzieniem ze świeżych(...)minut.  Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą część wałkujemy na koło o grubości 0,5 cm i dzielimy na 8 części. Na każdą część układamy kawałek jabłka lub łyżkę jabłek prażonych. Zawijamy w takiego alla rogalika, odstawiamy na 10-15 min do wyrośnięcia. Przed pieczeniem górę ciastka smarujemy rozmąconym jajkiem z wodą (1:1).  Pieczemy

Kuchnia Łukasza
Jabłka w słoiczkach w bursztynowym karmelu, czyli konfitura na zimę 176

JABŁKOWEGO RAJU...   Od mojej sąsiadki dostałam jabłka papierówki. Cieszę się, ponieważ kolejny domowy smakołyk trafi do mojej spiżarni. W zimie jak znalazł. Składniki: 3 kg jabłek papierówek 1,5 kg cukru 1 cytryna 1 łyżeczka cynamonu Wykonanie: Jabłka umyłam, obrałam, wycięłam gniazda nasienne i pokroiłam na małe kawałki wprost do dużego rondla. Zasypałam cukrem, przemieszałam, żeby(...)cukier pokrył wszystkie cząsteczki jabłek. Zostawiłam do następnego dnia (zrobiłam to wieczorem). Można przygotować rano i w takim stanie zostawić jabłka na około 4-5 godzin. W tym czasie jabłka puściły sok. Odlałam ok. 0,75 m l   soku do rondelka i odstawiłam. Jabłka wstawiłam jabłka do gotowania na średnim ogniu. Cytrynę wyszorowałam. Starłam

Kuchnia u Krysi
SZARLOTKA Z KRATKĄ KROK PO KROKU 981

prostotę, za kwaskowatość jabłek, za kruche ciacho, za dodatek cynamonu. Zawsze kojarzy mi się z ciepłem schroniska wysoko w górach, z taką bezpieczna przystanią i z jabłkami - malinówkami z sadu od babci. Zbieraliśmy je późną jesienią, do dużych starych wiklinowych koszy i drewnianych skrzynek.  Dłonie zazwyczaj miałam czerwone od wiatru, bo jesień wtedy, to była jesień(...)spóźnione lato, jak to ma miejsce teraz. Jadło się te malinówki, 'myjąc je" ocierając jabłko o sweter czy kurtkę. Oj tak! Takie zbierane prosto z drzewa i od razu zjadane były najlepsze.  Malinówki te późne- te jesienne, to smak jabłek, który zostanie już w mojej pamięci chyba na zawsze, niestety dziś już nie jestem, w stanie nigdzie kupić

SMYKWKUCHNI
Orzechowy jabłecznik z kremem 284

zmielonych orzechów laskowych lub włoskich 110 g mąki pszennej tortowej 6 dużych jajek 220 g cukru ( 1 szklanka ) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie jabłkowe: 1,2 kg jabłek ( waga przed obraniem ) sok z połowy cytryny 1 galaretka cytrynowa cukier do smaku ( ilość zależy od słodkości jabłek ) Krem budyniowo - maślany: 500 ml mleka 2 żółtka 3 łyżki cukru(...)przez około 15 - 20 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt wyjąć z piekarnika i odłożyć do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na 2 blaty. Nadzienie jabłkowe: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach ( najlepiej prosto do garnka, w którym będą się dusiły ). Do jabłek dodać sok z cytryny, wymieszać. Postawić

Opowieści z piekarnika
Szarlotka tatrzańska 177

bardzo wysoką warstwą jędrnych jabłek w cieniutkich plasterkach. Uwielbiam takie szarlotki i mogę je jeść przez cały rok. Dla mnie im więcej jabłek, tym lepiej, a to ciasto ma ich spektakularną ilość. Jabłka muszą być pokrojone w bardzo cienkie plasterki, wtedy szybciej się upieką. Każda szarlotka najlepiej smakuje z szarą renetą(...)boki blaszki o wymiarach 23 x 33 cm. – Blaszkę z ciastem wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Jabłka – Obrać jabłka, pokroić na ćwiartki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cieniutkie plasterki. – Pokrojone jabłka wymieszać delikatnie z cukrem pudrem i cynamonem, uważając przy

To co kocham
jabłka na szarlotkę 159

ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na dużą patelnię z grubym dnem, dodajemy cukier i smażymy na małym ogniu, często mieszając, aż jabłka się rozgotują. Pozostałe jabłka koimy w kostkę i dodajemy do podsmażonych jabłek, doprawiamy cynamonem i opcjonalnie sokiem z cytryny. Całość podsmażamy jeszcze przez ok. 10 min. aby kawałki jabłek zmiękły. Gotowe(...)przekładamy do wyprażonych słoików i pasteryzujemy przez ok. 15 min. Tak przygotowane jabłka przyspieszają wykonanie szarlotki Kolor jabłek zależy od odmiany jabłek i ilości użytego cynamonu. Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz

Domowy Smak Jedzenia
Jesiennie: jabłecznik z marcepanem 205

piekłyśmy. Tym razem dziewczyny zaproponowały wspólne gotowanie z jabłkami; w końcu to najlepszy na nie czas. Nie wahałam się ani chwili; pierwszy raz w tym roku zebrałam jabłka z własnej jabłonki, i byłam z nich niezwykle dumna. Nie mogłam ich wszystkich ot tak, po prostu zjeść. Szarlotka była jedyną opcją. Przepis na jabłecznik z marcepanem znalazłam u Gosi(...)jabłek z marcepanem i wiedziałam, że to doskonale zgrany duet. I tym razem się nie zawiodłam. Mięciutkie, ucierane ciasto mocno pachnące cytryną świetnie współgra z soczystą warstwą miękkich jabłek i marcepanową, delikatną pianką. Nuta cynamonu nadaje ciastu jesiennego charakteru i sprawia, że całość staje się pełnoprawną szarlotką. A może jabłecznikiem...? Chyba nigdy nie rozwikłam tajemnicy nazewnictwa ciast

Pożeraczka, czyli raz adobrze