jabłka - 25490 przepisów (strona:38/1700)

Szarlotka z rosą 3446

łyżki cukru - 4 żółtka - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Beza  - 3/4 szklanki cukru - 4 białka Mus - 1 i 1/2 litra domowego musu jabłkowego lub - 1 kg jabłek   - cukier, cukier waniliowy do smaku Wykonanie Do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodaję posiekane masło, oba cukry i żółtka, zagniatam ciasto. Formuję kulkę i wstawiam(...)pieczenia. Na papier równomiernie rozkładam ciasto, nakłuwam je widelcem. Blaszkę z ciastem wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę w 150 stopniach z termoobiegiem ok. 15 minut.  Mus : Jabłka obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach, lub kroję w plasterki. Przesmażam na głębokiej patelni z odrobiną wody, w razie potrzeby dosładzam do smaku.  Przesmażone jabłka, lub gotowy

Kuchnia z widokiem na ogród
Domowa kapusta kiszona z jabłkami, marchewką i kminkiem 61

mojprzepisna.pl | Domowa kapusta kiszona z jabłkami, marchewką i kminkiem Mój mąż w tym roku postanowił zrobić kiszoną kapustę. Za aprowizację odpowiedzialna byłam ja, tj. kupiłam 50 litrową beczkę, kapustę, marchew, jabłka, kmin. Mąż kupił szatkownicę i przygotował kapustę do kiszenia. Jeżeli macie wątpliwości, czy robić, czy nie, to zdecydowanie robić, ponoć jabłka z tej kapusty są obłędne(...)sklepach nie umywa się do tej robionej własnoręcznie. Składniki na 50 litrowy baniak: 30 kg kapusty białej 150 gr kminku 600 gr soli 3 kg marchewki 3 kg kwaśnych jabłek (Szara Reneta, Złota Reneta, Antonówka) Jabłka umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda, odłożyć. Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Baniak na kapustę wyparzyć wrzącą wodą

moj przepis na
Domowa kapusta kiszona z jabłkami, marchewką i kminkiem 75

mojprzepisna.pl | Domowa kapusta kiszona z jabłkami, marchewką i kminkiem Mój mąż w tym roku postanowił zrobić kiszoną kapustę. Za aprowizację odpowiedzialna byłam ja, tj. kupiłam 50 litrową beczkę, kapustę, marchew, jabłka, kmin. Mąż kupił szatkownicę i przygotował kapustę do kiszenia. Jeżeli macie wątpliwości, czy robić, czy nie, to zdecydowanie robić, ponoć jabłka z tej kapusty są obłędne(...)sklepach nie umywa się do tej robionej własnoręcznie. Składniki na 50 litrowy baniak: 30 kg kapusty białej 150 gr kminku 600 gr soli 3 kg marchewki 3 kg kwaśnych jabłek (Szara Reneta, Złota Reneta, Antonówka) Jabłka umyć, przekroić na pół, wydrążyć gniazda, odłożyć. Marchew umyć, obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Baniak na kapustę wyparzyć wrzącą wodą

moj przepis na
Muffinki jabłkowe z cynamonem. 86

Muffinki jabłkowe z cynamonem. Cynamonowo – jabłkowe muffinki są przepyszne i pełne aromatycznego cynamonu i jabłka . Muffinki , które są niesamowite w smaku, o cudnym aromacie i idealne na każdą okazję. Te muffiny jabłkow e z cynamonem sprawdzą się przez cały rok, przysmak na drugie śniadanie bądź idealne na chłodne jesienno- zimowe dni gdzie cynamon i jabłko idealnie komponują się(...)aurą chłodu i zimna. Na szczęście te cudne muffinki nas rozgrzeją i pozytywnie wpłyną na nasze samopoczucie. Jabłko jest bogate w takie witaminy jak: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, tiamina, niacyna. W swoim składzie posiada również bardzo cenne minerały: wapń, sód, cynk, magnez, fosfor, żelazo, potas i błonnik. Obecna w jabłku witamina C i flawonoidy zwalczają w organizmie

Zdrowy Styl Joanny
Szarlotka z bezą i kruszonką Ewy Wachowicz 253

Dziś upiekłam pyszną szarlotkę z bezą i kruszonkę z przepisu Ewy Wachowicz. Pyszne ciasto z jabłkami, bardzo proste do wykonania. Swobodnie mogą zrobić je osoby, które nie mają doświadczenia w pieczeniu ciast, na pewno się uda. Jeśli nie mamy jabłek świeżych, z pewnością możemy użyć tych ze słoika. Wystarczy wówczas dodać do nich cynamon i czas przygotowania ciasta(...)cukru waniliowego 4 żółtka 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na pianę: 4 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru Składniki na masę jabłkową: 1,5 kg jabłek starkowanych jabłek łyżeczka cynamonu Dodatkowo: bułka tarta cukier puder do dekoracji Sposób wykonania szarlotki z bezą i kruszonką. Szarlotka jest wyśmienita, nie za słodka. Nie wiadomo kiedy znika

Ania gotuje
Ryż zapiekany z jabłkami 132

mnie w domu rodzinnym robiło się ryż z jabłkami na inny sposób ( KLIK ). Niedawno zrobiłam w wersji zapiekanej w piekarniku i bardzo mi posmakowała. Składniki: 1 pełna szklanka ryżu 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 1 łyżka masła 2-3 łyżki cukru 1 kg jabłek (użyłam 1 słoiczka prażonych jabłek i dodałam jeszcze 2 surowe jabłka(...)jarzynowej) cynamon Sposób wykonania: 1. Ryż wsypać do garnka, zalać wodą i mlekiem, dodać cukru i masła, gotować do miękkości. W razie potrzeby uzupełnić płyn. 2. Jeśli używamy surowych jabłek, należy je obrać, zetrzeć na tarce i uprażyć. Ja miałam słoik prażonych jabłek (350ml) i dodałam do nich dwa duże jabłka starte na tarce jarzynowej. Należy dodać

Kuchnia domowa Ani
Szarlotka bardzo chrupiąca 63

widok szarlotek w ulubionej piekarni, cukierni. W każdej takowa gdzieś pomiędzy wz - ki i napoleonki jest wetknięta. Lubię szarlotki składające się z dobrze wypieczonego ciasta kruchego i pysznie przygotowanych jabłek. Takie, które chrupią i w których wyczuwa się nutę maślaną. Jabłka natomiast pachną cynamonem lub po prostu jabłkami. W tym przepisie to znajdziecie. Jabłka, ciasto. Dół(...)góra równe sobie, jabłek idealna ilość. Prosty przepis, prosta forma, rewelacyjny klasyczny efekt. W zasadzie czemu ją upiekłam? Coś mnie podkusiło lub ktoś mnie zmotywował. A może chciałam trafić w lubujące prostotę wypiekową gusta gości.. chyba tak. To ten powód. Nie bez wyrzutów przyznaję, wzbraniałam się przed tym wypiekiem. Sądziłam, że nie jest wart polecenia - Wam, którzy

Kronika Piekarnika
Lody jabłkowe z cynamonem 83

smaku szarlotki. Lody jabłkowe z cynamonem smakują jak najlepsza szarlotka , a jak wiesz, w kawiarniach ​​szarlotka prawie zawsze podawana jest z lodami waniliowymi. Takie gęste, kremowe lody, pełne skarmelizowanych jabłek mogłabym jeść przez cały rok. Domowe lody o smaku szarlotki łączą w sobie to, co lubię najbardziej -  słodko - kwaskowe Jabłka Grójeckie, najlepszy cejloński cynamon, aromatyczną wanilię(...)smaku. Uwaga: Robiąc zakupy pamiętaj, żeby kupić śmietanKę 30% lub 36%, a nie śmietanę. To wbrew pozorom nie jest to samo. Do lodów możesz też użyć gotowych przetworów z jabłek,  tutaj znajdziesz przepis na prażone jabłka do szarlotki . Lody szarlotkowe z prażonymi jabłkami. Po prostu pycha. Lody jabłkowe z cynamonem 2 Jabłka Grójeckie

Cztery Fajery
Szarlotka na kruszonce 157

przepis: Składniki na kruszonkę: 4szkl. mąki pszennej tortowej ok. 1,5szkl. cukru kryształu 3 łyżki cukru waniliowego 300g masła lub margaryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na nadzienie: 3kg jabłek (u mnie antonówki, dość kwaśne) 0,5szkl. cukru kryształu 0,5 łyżeczki cynamonu 1 budyń śmietankowy bez cukru na 0,5l mleka 1,5 łyżki kaszy manny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)piekłam 20 minut w temp. 190 stopni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po upieczeniu spód wyjęłam z piekarnika i odstawiłam do wystudzenia. W tym czasie zabrałam się za przygotowanie nadzienia. Jabłka obrałam i wykroiłam gniazda nasienne. Po obraniu pozostało mi 2kg jabłek. Obrane jabłka starłam na tarce na grubych oczkach. Do jabłek dodałam ok. 0,5 szklanki cukru

Waniliowe Improwizacje
Korzenny deser z jabłkami 118

przygotowania 20 minut + 1-2 godziny chłodzenia Liczba porcji 4 Wartości odżywcze w porcji: Kalorie: 380 Białko: 6,8 g Węglowodany: 29,6 g Tłuszcz: 26,2 g Przygotowanie Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę. Na patelni lub w garnku o grubym dnie rozprowadzamy odrobinę masła i wlewamy około pół szklanki wody. Do tego wrzucamy(...)łyżeczkę cukru, sok z cytryny i goździki. Przykrywamy i przez kilka minut gotujemy całość, aż smaki się uwolnią. Następnie dodajemy jabłka oraz przyprawy, czyli cynamon i imbir. Próżymy całość bez przykrycia na wolnym ogniu do momentu, aż jabłka będą mięciutkie, ale nie robimy z nich papki. Kawałki jabłek powinny być widoczne. W odrobinie wody (2-3 łyżki

Analiza Smaku
Łatwa, smaczna drożdżówka z pachnącymi cynamonem jabłkami i lukrem kakaowym... 113

rzadki 300 gram, kisiel cytrynowy 1 opakowanie cukier puder 1,5 szklanki, kakao 3 łyżki, sok z cytryny 1 łyżeczka, gorąca woda - ile potrzeba, posypka kolorowa - ile potrzeba Obrane jabłka pokroić na kawałeczki, wlać wody do jabłek i pod przykryciem dusić do miękkości jabłek, co jakiś czas zamieszać, do miękkich jabłek dodać rzadki dżem (mój domowy(...)śliwkowo-jabłkowy-jeśli jest gęsty to wymieszać z wodą na rzadki), wsypać cynamon, cukier, kisiel i mieszając zagotować do zagęszczenia jabłek, dobrze wystudzić. Drożdże wymieszać w misie robota z 1 łyżką cukru, mąki 1/2 szklanki mleka ciepłego i odstawić na 30 minut. Do mleka włożyć masło i podgrzać do stopienia masła, wystudzić na letnie. Żółtka , jajko, cukier, aromat waniliowy

W Mojej Kuchni Lubię
Klasyczna szarlotka na kruchym cieście z przepisu z lat 70. 184

mące. Oczywiście polecam modyfikację (i np. użycie mąki pełnoziarnistej, cukru trzcinowego i jogurtu naturalnego), która jak najbardziej jest dozwolona i zakończy się sukcesem Szarlotka jest aromatyczna, lekko wilgotna od jabłek i ma chrupiący, słodki wierzch. Kremowa, pachnąca cynamonem część z jabłek idealnie komponuje się z pozostałymi warstwami ciasta i sprawia, że każdy kęs jest niesamowicie miłym doznaniem(...)pieczenia i włóż do zamrażalnika. Większy kawałek delikatnie i szybko rozwałkuj, wyłóż na spód formy, wyrównaj i ponakłuwaj widelcem. Formę wstaw do lodówki na minimum 30 minut. Obierz jabłka i usuń z nich gniazda nasiennie. Połowę z nich pokrój na kawałki, a połowę zetrzyj na tarce. W garnku o teflonowym dnie rozgrzej 1 łyżkę masła. Następnie wrzuć jabłka

Eat me! Fit me!
Tarta z jabłkami i żurawiną 67

jesienie w jesieni - tarta z jabłkami i żurawiną na kruchym cieście. Wyjątkowo smaczne i efektowne ciasto. Kruchy spód, na to jabłka z cynamonem i żurawiną obtoczone w karmelu, na wierzchu krucha kratka z ciasta posypana cukrem. Na pewno chcielibyście zjeść kawałek. Nie jestem fanką jesieni, złota, piękna i słoneczna ma swój urok, ale jednak perspektywa zimy jest(...)mnie zawsze mniej lub więcej przygnębiająca. Melancholia jest wpisana w jesień. A takie smakołyki pomagają sobie poradzić z sytuacją. Jedzcie ciasta jesienią. Tarta z jabłkami i żurawiną Składniki: Ciasto: 350 g   mąki 200 g   masła 2 łyżki   śmietany   18% 1 zółtko 2 łyżki cukru szczypta   soli Nadzienie: 6 średniej wielkości   jabłek

Smaczny zeszyt
Szybka szarlotka 263

pokolenia na pokolenie. I nieważne po jaką sięgniemy, każda jest tą perfekcyjną. W końcu wszystkie przepisy przekazywane przez nasze babcie są najlepsze! W tym przepisie nie trzeba długo prażyć jabłek na marmoladę, wystarczy pokroić je w kawałki, wysypać na kruche ciasto, zapiec i gotowe – taka szarlotka „na szybko”. Można upiec ją w głębszej tortownicy i włożyć więcej owoców(...)text/javascript', tt.async = true, tt.src = 'https://rotator.tradetracker.net/?r=85424&t=js&wid=' + wid; se_f.parentNode.insertBefore(tt, se_f); })(); Składniki 2 szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru pudru 100 g chłodnego masła 3 żółtka 5 winnych jabłek – szczególnie polecam Szarą Renetę garść orzechów (laskowych, włoskich lub migdałów) pół łyżeczki cynamonu odrobina soku z cytryny Czas przygotowania: 20 minut na przygotowania + 50 minut pieczenia Liczba porcji

Analiza Smaku
Kaczka pieczona w ziołach 138

niemal wykwintne danie, dobre zarówno na rodzinny obiad, jak i wystawne przyjęcie. Pieczona na parze jest idealnie miękka, soczysta i ma cudownie chrupiącą skórką. Kaczka pieczona w ziołach faszerowana jabłkami była dla mnie również kolejnym sprawdzianem piekarnika parowego Electrolux z serii 700 SteamCrisp (model  EOC6H71Z). Wybór tej marki nie był przypadkowy, większość naszego AGD pochodzi właśnie ze zlokalizowanych(...)turbo grill oraz standardowe - grzałka góra - dół i grzałka dolna. Dużą zaletą są cicho domykające się drzwi oraz czyszczenie parowe. Przepisy na dania z kaczki kaczka pieczona z jabłkami Kaczka pieczona w ziołach 1 młoda kaczka (o wadze około 2 kg) 2-3 kwaskowe jabłka 1 czubata łyżeczka tymianku 1 łyżka mielonego czosnku (można zastąpić świeżym dobrze roztartym

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata