typu Alwa. Jeśli chcemy, aby nasze ciasto po upieczeniu było nieco wyższe, użyjmy blaszki o mniejszych wymiarach. Mięciutka szarlotka na cieście ucieranym Składniki na masę jabłkową: 2 kg jabłek (około 10 sztuk) 2 łyżki masła (28 g) 4 łyżki cukru (50 g) 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki soku z cytryny składniki na ciasto ucierane: 6 jajek(...)miękkiego masła niepełna szklanka cukru (200 g) niepełna szklanka mąki pszennej (150 g) 1 szklanka mąki ziemniaczanej (190 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (7 g) Wykonanie: Masa jabłkowa: Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasiennie i kroimy w dosyć grubą kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cukier oraz jabłka, mieszamy i smażymy na średnim ogniu, bez przykrycia
KulinarneImpresje.plwyrabiać, zagniatać i miksować, tylko sypiemy i trzemy jabłka, a po upieczeniu cieszymy się pięknym wyglądem i smakiem. Do szarlotki sypanej muszą być bardzo soczyste i najlepiej kwaśne jabłka. Jeśli mamy zbyt suche jabłka, proponuję dodać do nich 1/2 szklanki soku jabłkowego, aby wszystkie warstwy się zespoliły i nie były suche po upieczeniu. U mnie jabłka(...)Ciasto po schłodzeniu dobrze się kroi nożem z ząbkami, gdyż ma chrupiący wierzch. Szarlotka jest niezbyt słodka i mocno jabłkowa. Mam nadzieję, że tak jak ja lubicie ciasta z jabłkami. Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 75 minut Składniki na szarlotkę sypaną: (forma rozpinana o średnicy 26 cm) szklanka kaszy manny szklanka mąki pszennej szklanka drobnego cukru łyżeczka proszku
Kuchcik gotujeNaleśniki z plasterkami karmelizowanych jabłek. Dziś zapraszam Was jedne z naszych ulubionych naleśników. W tej wersji można się zakochać. Tak przygotowane jabłka są delikatne i dosłownie rozpuszczają się w ustach. Zamiast kroić je w kostkę, robię z nich cieniutkie plasterki. Ja do tego używam szatkownicy Hebel V5 PowerLine Borner Polska . W szybki sposób otrzymuję idealnie cienkie plasterki jabłek(...)Jest naprawdę pyszna Składniki: Na naleśniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej mała szczypta soli 2 jajka M odrobina oleju do smażenia Na plasterki karmelizowanych jabłek: *dziś część naleśników podałam z plasterkami karmelizowanych jabłek, a część z dżemem. Dlatego proszę zwiększyć ilość składników wg potrzeb 3-4 małe jabłka 2 pełne łyżki masła
Słodkie okruszkiDziś przedstawiam niezwykle szybki i łatwy przepis na kurczaka pieczonego z jabłkami. Generalnie wkładamy jabłka, kurczaka i trochę ziółek do piekarnika i obiad robi się sam. A co najważniejsze, kurczak wychodzi przepyszny! Polecam na leniwy weekendowy obiad dla całej rodziny. Jeżeli lubisz połączenie mięs z jabłkami, polecam także kaczkę pieczoną z jabłkami i pomarańczami , kurczaka(...)jabłkami i dynią i kurczaka w cydrze z jabłkami – wszystkie obłędne! Scroll down for recipe in English Kurczak pieczony z jabłkami (4-5 porcji) Składniki: 1 kurczak, podzielony na 4 części 5 jabłek, bez gniazd nasiennych i pokrojonych w ćwiartki 2 cebule, obrane i pokrojone w plasterki 1 główka czosnku, ząbki obrane w całości sól
karmelowyjabłkami i coś z budyniem. To ciasto wspaniale wpisuje się w moje oczekiwania. Jest idealne na drugie śniadanie, mało słodkie, bardzo wartościowe, zawierające kaszę jaglaną, mleko kokosowe, jabłka i olej kokosowy oraz orzechy. Następna moja wersja tego ciasta będzie zawierać masło orzechowe (np. z migdałów) zamiast oleju kokosowego, zdecydowanie wezmę więcej jabłek. Składniki na blachę(...)Spód: 300 g ugotowanej kaszy jaglanej 30 g oleju kokosowego, roztopionego Warstwa jabłkowo-budyniowa: 3 – 6 dużych jabłek (u mnie 3 duże jabłka każde po 250 g) 500 g ugotowanej kaszy jaglanej śmietanka z 400 ml mleczka kokosowego (około 300 ml), schłodzonego wcześniej 24 h w lodówce. 35 g ksylitolu cynamon Warstwa orzechowa: 15 g oleju kokosowego
moj przepis naJeśli lubicie kruche ciasta, mam dla Was propozycję na kruche ciasto z jabłkami i kokosową bezą. Kruchy, maślany spód, jabłka pachnące cytryną i delikatna, chrupiąca, kokosowa beza. Ciasto znika z blaszki w oka mgnieniu. Składniki kruchego ciasta: 200 g mąki pszennej (typ 500) pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii 80 g cukru 100 g zimnego masła(...)żółtka Składniki bezy: 3 białka 170 g cukru (około 3/4 szklanki) 50 g wiórków kokosowych (polecam Skworcu ) Składniki masy jabłkowej: 0,8 kg twardych jabłek 1 kisiel cytrynowy, bez cukru pół płaskiej łyżeczki mielonej wanilii Wykonanie: Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykonanie ciasta: Do miski wsypujemy mąkę, wanilię, cukier i wkrajamy masło, które siekamy nożem
Smak mojego domubazą dla wszystkich smaków, ale dodatek różnych owoców i bakalii sprawia, że każdy z batonów jest inny. Połączone smaki bardzo dobrze się dopełniają – przykłady to kokos & banan, jabłko & cynamon, czy też kakao & malina. Batony są miękkie, słodkie i potrafią świetnie zwiększyć naszą energię! LIO SHAKES Lio shakes to sproszkowane liofilizowane owoce i warzywa, czyli koncentrat(...)ciecierzycy, 250 g pszennej) 50 g oliwy ok. 150 ml ciepłej wody dodatkowo do połowy ciasta 50 g truskawki LIO shakes i 40 ml ciepłej wody Nadzienie: 5 jabłek cynamon, kurkuma Mus: 2 jabłka 50 ml wody 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soku z cytryny ew. wybrany słodzik Sposób przygotowania: Aby przygotować ciasto mąkę wymieszaj
Via Gustowspaniałą kuchnią azjatycką, w której bez curry się nie obędzie. Możecie też spróbować moich frytek z pasternaku. Są wyjątkowo pyszne. Film Składniki – zupa krem z pasternaku i jabłek 500-600 g pasternaku 1 l bulionu pasta curry 150 g mleka kokosowego 3 jabłka szara reneta 1 średni ziemniak cebula kmin rzymski mielony pieprz i sól kolendra olej(...)smażenia Przepis – zupa krem z pasternaku i jabłek Pasternak, jabłka, ziemniaka i cebulę kroimy w kostkę. Do garna wlewamy olej, a gdy się rozgrzeje dodajemy cebulę. Gdy cebula zacznie zmieniać kolor na brązowy dodajemy pasternak, jabłka i ziemniaka. Następnie całość zalewamy bulionem. Całość zagotowujemy i trzymamy na „wolnym ogniu” 30 minut. po tym czasie
Kuchennyviral.plnietrafienie w owoc obaj ponieśliby śmierć. Udało mu się wycelować w jabłko, jednak za chęć zabójstwa Geblera skazano go na dożywocie. W trakcie transportu Tella, udało mu się uciec i dać znak do powstania, które doprowadziło do uwolnienia spod władzy carskiej. Jak również Szwajcarzy wyhodowali odmianę musujących jabłek Paradis Sparkling. Są to pierwsze na świecie jabłka, które(...)Przypadkowo połączono dwie odmiany jabłek, tworząc ty samym pierwsze na świeci jabłka, które po ugryzieniu uwalniają musujące soki. Dlatego też pomyślałam, że jabłko będzie fajnym akcentem nawiązującym do historii Szwajcarii. Jabłka i ser to dwie rzeczy jakie oddają dla mnie jej klimat . Ser jabłkowy tak naprawdę nie ma nic wspólnego z serem, o może jedynie
Malinowe PocałunkiTARTA Z JABŁKAMI! Przepyszna i prosta tarta z młodymi jabłkami. Pomysł na tartę podsunęła mi koleżanka, która podczas odwiedzin, stwierdziła, że chciała zrobić w domu tartę z jabłkami, ale nie znalazła żadnego fajnego przepisu w internecie, same skomplikowane, odwracane itd. Szukała, prostego i pysznego pomysłu. U mnie też go nie znajdując, mówi: Karola, może coś wymyślisz? Jasne(...)Mówicie i macie! Uwielbiam robić tak posty, że to właśnie pomysł na przepis i danie wychodzi od Was. Tarta miała być z młodych jabłek, pyszna i nieskomplikowana. Trzy dni kombinowałam i wykombinowałam! I jest tak pysznie, tak aromatycznie! I w dodatku, jak zawsze prosto! Do zrobienia tarty potrzebujesz maxymalnie 15 minut, potem pieczenie i jeszcze z 10 minut
SMYKWKUCHNIto wspomnienie smaków z dzieciństwa. To takie proste, a zarazem pyszne danie. Ryż tradycyjnie ugotowałam na mleku z dodatkiem masła, a jabłka uprażyłam na patelni. Całość zalałam słodką śmietanką, dzięki czemu ryż nie wychodzi suchy. Koniecznie wypróbujcie, przepis jest rewelacyjny Pieczony ryż z jabłkami Drukuj przepis Ilość porcji(...)ogniu przez 15 minut, co jakiś czas mieszając. W międzyczasie jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, podsmażamy na niej jabłka z cynamonem, cukrem (pozostałe 2 łyżki) i cukrem waniliowym (gdy jabłka są mocno kwaśne, możemy je dodatkowo dosłodzić) przez kilka minut. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie naczynia
Marta Gotujewspaniałą kuchnią azjatycką, w której bez curry się nie obędzie. Możecie też spróbować moich frytek z pasternaku. Są wyjątkowo pyszne. Film Składniki – zupa krem z pasternaku i jabłek 500-600 g pasternaku 1 l bulionu pasta curry 150 g mleka kokosowego 3 jabłka szara reneta 1 średni ziemniak cebula kmin rzymski mielony pieprz i sól kolendra olej(...) Pasternak, jabłka, ziemniaka i cebulę kroimy w kostkę. Do garna wlewamy olej, a gdy się rozgrzeje dodajemy cebulę. Gdy cebula zacznie zmieniać kolor na brązowy dodajemy pasternak, jabłka i ziemniaka. Następnie całość zalewamy bulionem. Całość zagotowujemy i trzymamy na „wolnym ogniu” 30 minut. po tym czasie dodajemy mleko kokosowe, pastę curry, kmin rzymski i kolendrę
Kuchennyviral.ploczywiście w wersji bezglutenowej. Ciasto wyszło super kruche chociaż jak dla mnie może nawet za bardzo kruche więc następnym razem zmodyfikuję składniki o więcej jajek. Jeśli zaś chodzi o jabłka to zrobiłam je w wersji "na bogato", to znaczy wymiotłam z lodówki resztki ananasa i mocno dojrzałe banany:-) Składniki na ciasto: 2 szkl mąki bezglutenowej - ja użyłam mojej mieszanki(...)margaryną tak jak na kruszonkę. Dodać jajka, zagnieść całość, owinąć folią i wstawić do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie zrobić nadzienie z jabłek. Nadzienie z jabłek, ananasa i bananów: 4-5 dużych jabłek 1/2 dużej puszki ananasa zalewa z ananasa 1-2 bardzo dojrzałe banany 2 łyżki soku z cytryny rodzynki Jabłka
Ze smakiem bez glutenuTarta z jabłkami (Tarte Tatin) to francuski, pyszny, bardzo słodki, karmelowy deser na cieniutkim kruchym spodzie. Zaraz po upieczeniu tartę odwraca się w taki sposób żeby jabłka znalazły się na górze. Bardzo dobrze smakuje na ciepło, chociaż i po wystudzeniu niczego jej nie brakuje. Składniki: na ciasto: szklanka mąki 2 żółtka 50 g zimnego masła 2 łyżki cukru(...)ćwiartki, pozbywamy się gniazd nasiennych oraz kroimy na jeszcze mniejsze plastry. Masło rozpuszczamy na patelni i dodajemy cukier. Mieszamy do momentu aż cukier zacznie się karmelizować. Wtedy dodajemy jabłka i mieszamy. Jabłka w karmelu smażymy w zależności od gatunku ok.10-15 minut. Sok musi odparować, a pozostały karmel powinien być w miarę gęsty i powinien ładnie oblepiać jabłka
Pysznie & Pięknie