pokolenie. Odkąd pamiętam babcia przygotowywała stosy rogalików drożdżowych z dżemem, "dołki", czyli dość spore placuszki ciasta drożdżowego pieczone na blasze starego, kaflowego pieca, jak również placki drożdżowe z jabłkami lub innymi owocami, z kruszonką, oprószone cynamonem i oczywiście obowiązkowo na święta makowce, takie zawijane, hojnie nadziane bakaliami. Mama również piecze niesamowite ciasta drożdżowe, również makowce, na Wielkanoc obowiązkowo babkę
Rozpustne gotowaniesłoiczków tego bursztynowego, płynnego, gęstego syropu. Jest zdrowy, słodziutki i pachnie wiosną. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty, syrop na kaszel, choć ja lubię polewać nim racuszki z jabłkami lub naleśniki... Przepis mam od mojej teściowej, która przygotowuje go według tej receptury od lat. Polecam!!! Składniki na miód z mniszka lekarskiego 600 kwiatów mniszka lekarskiego (mlecza) zbieramy same
Rozpustne gotowanietego przepisu 100 g masła lub margaryny 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany (ewentualnie) 300 g rabarbaru 1 litrowy słoik słodzonego musu jabłkowego (lub 1-1,2 kg jabłek, obranych, startych na grubych oczkach, przesmażonych z dodatkiem cukru do smaku) 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka cynamonu Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem
Rozpustne gotowanieSoczysta, subtelnie pachnąca czosnkiem i majerankiem, mięciutkie mięso wręcz samo odchodzi od kości. Pycha!!! Polecam! Składniki na kaczkę pieczoną po polsku 1 kaczka bez podrobów (ponad 2 kg) 1 jabłko 2 ząbki czosnku majeranek sól pieprz 1 łyżka masła 0,5 szklanki wody Kaczkę rozmrażamy (należy jednak pamiętać, że musi to przebiegać powoli, najlepiej wyjąć(...)pieprzem i majerankiem również wewnątrz i na zewnątrz. Umieszczamy w lodówce na co najmniej 2 godziny (najlepiej jednak na całą noc). Wyjmujemy mięso z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Jabłko myjemy, wycinamy gniazdo nasienne, kroimy w ósemki i nadziewamy nim kaczkę, a następnie zszywamy ją. Kaczkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym grzbietem do góry, wlewamy wodę, przykrywamy pokrywką i wkładamy
Rozpustne gotowaniezrobienia. Do momentu gdy się dowiedziałam, że robiłam już ciasto filo i to nie raz, nie wiedząc o tym. A mianowicie chodzi mi o oryginalny, austriacki strudel z jabłkami, który jest robiony właśnie z ciasta przeciąganego. Od tej pory nie kupuję już gotowego ciasta, robię je sama. Polecam! Składniki na ciasto przeciągane, czyli ciasto FILO podane składniki
Rozpustne gotowaniebiałe, bez cukru o wadze 40 g każdy) 50 g białej czekolady 100 masła 50 g cukru pudru 1,5-2 łyżeczki cynamonu 1 szklanka musu jabłkowego (lub 3 jabłka, obrane, starte na tarce o grubych oczkach, przesmażone z 1-2 łyżkami cukru) Połowę porcji mleka zagotowujemy. W reszcie mleka rozrabiamy skrobię. Do gotującego się mleka
Rozpustne gotowanieweekend korzystaliśmy z pięknej pogody i zaczęliśmy robić porządki w sadzie. Zerwaliśmy ostatnie węgierki, gruszki i część jabłek. Uwielbiam prace w sadzie, relaksują mnie, uspokajają, a widok pełnych koszy i skrzynek wyjątkowo cieszy. Na podwieczorek postanowiłam zrobić szybki deser, padło na tarty z ciasta francuskiego ze świeżo zerwanymi śliwkami. Było pysznie!!! Chrupiące, kruche ciasto i delikatnie karmelizowane śliwki oprószone
Rozpustne gotowaniełyżki cukru z wanilią 200 ml oleju 200 ml jogurtu naturalnego 230 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 500-700 g owoców sezonowych (u mnie 2 pokrojone jabłka, po garści mrożonych porzeczek, wiśni, malin, jeżyn i jagód) cukier puder do posypania gotowego ciasta Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175-180 stopni C. Jajka wbijamy
Rozpustne gotowanieDeser robi się szybko, jest smakowity i aromatyczny. Polecam gorąco na ciepłe dni bo schłodzony idealnie gasi pragnienie. Jest to klasyczny deser z Norwegii. Polecam gorąco wszystkim miłośnikom jabłek i nie tylko. Jabłkowy deser z Norwegii. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieowoców mamy obecnie na rynku dostatek. Koktajl z ananasem i natką pietruszki Składniki: 4 plasterki ananasa z puszki lub świeżego 2 pomarańcze lub szklanka soku pomarańczowego 1 jabłko szklanka soku jabłkowego 4-5 gałązek natki pietruszki Koktajl z ananasem i natką pietruszki Wykonanie: Przygotowujemy 3-4 plasterki ananasa Wyciskamy sok z pomarańczy Odcinamy gałązki natki zostawiając same listki(...)Kroimy jabłko w cząstki Wszystkie przygotowane składniki wrzucamy do blendera na 3-4 minuty Gdy składniki są już rozdrobnione dolewamy soku jabłkowego i mieszamy chwilkę Otrzymujemy 3 - 4 szklanki orzeźwiającego, pysznego koktajlu. Koktajl z ananasem i natką pietruszki Smacznego :) Koktajl z ananasem i natką pietruszki Podziel się tym przepisem ze znajomymi
Pyza i Surówkasmarowidło", ale dodatek do wielu dań - kilka przepisów na pewno znajdziecie już niedługo na moim blogu. ... takie śniadanie, to wspaniały początek dnia Składniki: (na mały słoiczek) 1 średnie soczyste jabłko 3 1/2 łyżki suszonej żurawiny 5 łyżek wody 2 łyżeczki cukru (można pominąć lub użyć mniejszą ilość cukru) Przygotowanie: Jabłko obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, umieszczamy w misie blendera
Słodkie okruszkiZapach napłynął dziś niespodziewanie, kiedy to odsłuchałam utwór przesłany przez M. Lubię, dużo. Spróbujcie, najlepiej w słuchawkach. Smakowity! http://dobrymis.wrzuta.pl/audio/aqwtOVvAC7c/mira_breakout_-_do_kogo_idziesz Wczoraj miałam wielką ochotę na papierówki. Smak tych jabłek kojarzy mi się nierozłącznie z domem na skraju lasu mojego wuja i przyklejonym do niego, pachnącym sadem. Wielkie drzewo lata temu górowało nad zielenią sadu i dawało przyjemny cień
Spektrum Smakubiałkowej czekoladowej 1 łyżeczka mielonego lnu 1 łyżka otrębów owsianych 4 łyżki amarantusa 1 łyżka oleju arganowego dadatkowo: jogurt naturalny 1 banan nasionka granatu Do dzieła: Nieobrane jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy pozostałe podstawowe składniki i wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Smażymy króciutko na średnio rozgrzanym, suchym teflonie lub ceramice. Każdy naleśnik przekładamy
Spektrum Smakuzdrowe śniadanko. Jest to jaglanka podana na zimno z maślanką i truskawkami. Jaglanka to nic innego jak ekspandowana kasza jaglana z dodatkiem miodu, jabłka i cynamonu. Jest to gotowy produkt do spożycia do którego możecie dodać dowolnie: mleko, jogurt, sok oraz ulubione owoce. W zaledwie kilka chwil
Marta GotujeSkładniki : 3 marchewki biała część pora 1 duże jabłko sok z cytryny szczypiorek, miód, musztarda, sól i pieprz do smaku Przygotowanie : Pokrojony por przesmażyć krótko na maśle Marchewkę zetrzeć na tarce na grubych oczkach, a obrane jabłko w kostkę i zaraz polać je sokiem z cytryny, by nie ściemniało Gdy por przestygnie, dodać do niego w/w składniki i wymieszać, posypać
Proste Potrawy