jabłka - 25490 przepisów (strona:1121/1700)

Degustaja win Valpolicella i Amarone 102

roku: Amarone della Valpolicella DOC Classico 2006 Morar – wspaniałe, soczyste, o owocowym bukiecie i długim posmaku. Idealnie komponowałoby się podczas kolacji z kaczką faszerowaną czerwoną kapustą i jabłkami,duszoną w cydrze – autorstwa Joanny. Ostatnim winem degustacji komentowanej było Amarone della Valpolicella DOC Classico Riserva 2006 Il Velluto. Wino o bardzo dobrej strukturze, dobrze zbalansowane, o wiśniowo – owocowym aromacie

królestwo garów
Kaczka konfitowana 98

grubym dnem (najlepiej żeliwna gęsiarka) roztopić tłuszcz, włożyć kaczkę, i gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości – około 2,5 – 3 godzin. Podałam z kluskami kładzionymi i pieczonymi jabłkami. *Kaczę najlepiej gotować w niewielkim naczyniu – jeżeli naczynie będzie zbyt duże, zużyjemy dużo więcej tłuszczu. Kaczka ma być przykryta tłuszczem. Do konfitowania można użyć masło lub olej. Ja używam

królestwo garów
Alto Adige – Wina z Południowego Tyrolu 153

Ciepłe siedlisko. Punggl oznacza wzgórek. Winnica położona na dnie doliny Adygi. Wydajność 60 hl/ha. Fermentacja częściowo w stali częściowo w dużych drewnianych beczkach. W nosie dominują aromaty zielonych jabłek, cytrusów i lekkiej wanilii. W ustach jest rześkie i owocowe. Pasować będzie do dań z kremowymi sosami oraz do drobiu. Cantina Terlano - Quartz Sauvignon Blanc Alto Adige 2012 Grona dojrzewają

królestwo garów
Kurczak kukurydziany – nogi z kurczaka duszone w winie 125

minut. Uduszone nogi kurczaka przełożyć na talerz i trzymać w cieple. Sos zagęścić przez gotowanie, dodać 2 łyżki zimnego masła. Wymieszać. Zdjąć sos z ognia. Podałam z karmelizowanymi jabłkami. zastawa

królestwo garów
Novotel Warszawa Airport od kuchni 168

których opowiadał Mirosław Borkowski. - Manzoni Borgo Gritti Prosecco DOC – delikatne musujące wino, idealne jako aperitif, San Oro Chardonnay z Sycylii, z wyczuwalną nutą owoców tropiklanych, jabłka i agrestu. Doskonałe do ryb, owoców morza i sałatek. Weingut Robert Weil Rheingau Riesling Trocken 2012 - jak dla mnie najlepsze wino wieczoru, tu odezwała się moja miłość do rieslinga :) Dawson Creek Cabernet Sauvignon

królestwo garów
Kaczka duszona z imbirem 136

skórkę z pomarańczy, podsmażyć. Wlać wino, zagotować. Wlać bulion, sos sojowy, włożyć kaczkę i dusić do miękkości. W ten sposób można przygotować nogi z kaczki. Podałam z kluskami z jabłkami. * z wyciętych kości, skrzydełek i szyi z dodatkiem marchewki, pietruszki, kawałka selera, cebuli, listka laurowego, pieprzu, ziela ugotować esencjonalny bulion. zastawa

królestwo garów
Surówka z czerwonej kapusty 234

obiadu i nie tylko. Kapusta wcześniej sparzona jest delikatna i miękka. Polecam. SKŁADNIKI: 1/2  główki czerwonej kapusty 1 łyżka soli 1 łyżka cukru 2 łyżki octu winnego 2 jabłka do smaku oliwa , ocet winny, sól, pieprz, odrobina cukru 1 łyżka majonezu WYKONANIE Kapustę siekamy, lub ścieramy na szatkownicy. Wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (tak aby przykryła

W kuchennym oknie Ewy
Kurczak z suszonymi owocami 191

koniecznie...suszone owoce dodają ciekawego, słodkawego smaczku, za to ryż niczym risotto w ostrzejszym smaku świetnie uzupełnia kurczaka: Składniki: 1 kg udek z kurczaka po garści suszonych owoców: jabłka, gruszki, śliwki, żurawina, 1 cebula mielona słodka papryka, kolendra, oregano, rozmaryn, sól, świeżo zmielony pieprz 1 szklanka ryżu 2 łyżki oliwy 1 łyżka sosu sojowego 1 łyża sosu ostrygowego

kgwjanczewo
Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem 190

jako dodatek do krupnioka lub pierogów z mięsem. Podstawowe składniki to kapusta kiszona, cebula i marchew. Dzisiaj dodałam także szczypiorek. Inne surówki: Surówka z dyni z cukinią, papryką i jabłkiem Surówka z kiszonej kapusty z koperkiem Surówka z z kiszonej kapusty z czerwoną cebulą Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Składniki

Moja smaczna kuchnia
Tarta z gruszkami w sosie jogurtowym 152

Tarta z gruszkami w sosie jogurtowym to pomysł na kruche ciasto z nadzieniem owocowym. Parę miesięcy temu pokazałam Wam przepis na tartę z jabłkami ( klik ), a dzisiaj zachęcam do przygotowania gruszkowej tarty. Idealna dla osób, które dbają o linię. Poniższa tarta z gruszkami najlepiej smakuje w dniu pieczenia.  Składniki na 1 dużą tartę: ciasto   250 g mąki

Ugotować
Surówka z kapusty kiszonej z papryką i ogórkiem 190

różnych mięs i ryb. Żarłoczek co prawda przeważnie wybiera i oddaje mi paprykę, ale nie narzeka bo surówka jest naprawdę pyszna. A na drugie śniadanie proponuję orzeźwiającą Surówkę z jabłka i kiwi ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Kleik ryżowy, czyly "pościk" dietetyczny ;) 202

często mieszać gotującą się papkę. Ugotowany ryż zmiksowałam. Dodałam masła, żeby się rozpuściło oraz płaską łyżeczkę cukru by zachęcić Kuracjusza do spożycia. Widząc, że marnie mu idzie chciałam odrobinę jabłka wetrzeć. Niestety nawet to nie pomogło. Mąż przełknął jedynie parę łyżek, po czym złapał suchą bułkę. Kleik nad którym stałam w sumie z godzinę dalej kwitnie w lodówce

Kuchnia po mojemu
Weekendowy wypad na RODOS z domowym pasztetem w tle 152

innego, to co lubi. Tym razem była domowa zupa jarzynowa z mięskiem indyczym i pyszna pomidorówka. A na drugie do wyboru: udziec pieczony, bitki wołowe lub pieczona kaczka faszerowana jabłkami. Do tego ogóreczki małosolne, fasolka szparagowa i kalafior. Słowem dla każdego coś miłego. Na desery? Kisiel wiśniowy domowej produkcji (z tego przepisu powstał mój kisiel wieloowocowy ) no i oczywiście

Kuchnia po mojemu
Błyskawiczne ciasto z owocami na weekendowy deser - ze śliwkami, a bez masła ;) 127

dodałam 3/4 szklanki cukru + łyżkę cukru trzcinowego) 1/2 szklanki oleju 1 i 1/2 szklanki mąki Szymanowskiej 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia owoce (np truskawki, jagody, wiśnie, jabłka) ulubiony aromat (ja zamiast aromatu dodałam 2 łyżeczki cukru waniliowego)  Przygotowanie: Całe jajka miksujemy z cukrem. Następnie dodajemy olej oraz kilka kropli ulubionego aromatu i dalej miksujemy. Na koniec

Kuchnia po mojemu
Domowa surówka z marchwi - doskonały i uniwersalny dodatek do obiadu 143

ostra jest. Ja na razie przyrządzam ją w wersji light by mojemu Synciowi buźki nie wykrzywiało ;) Składniki (na 2 - 3 porcje): 1 duża marchew lub 2 mniejsze 1 małe jabłko lub 1/2 dużego 1 plaster cytryny 1 łyżka majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Marchew ścieramy na tarce - oczka w zależności od preferencji. Ja ze względu na Młodego ścieram na drobnych, gdyż(...)zetrę na grubych to po prostu bezczelnie pluje Gagatek ;). Jabłko ścieram na tarce grubych oczkach. Skrapiam cytryną, solę odrobinę i pieprzę. Mieszam z majonezem. Ja używam dużo cytryny i pieprzu. Dzięki temu surówka jest wyrazista. Smak mojego dzieciństwa i młodości w odświeżonej wersji. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju mięsami - zarówno z gotowanym, pieczonym lub smażonym drobiem jak i duszoną

Kuchnia po mojemu

Proponowane wyszukiwania