Delikatne, ostatnio bardzo modne ciasto kruche z jabłkami i budyniem – smaczne i eleganckie. Moja szarlotka wygląda skromniutko, ale dzięki użyciu kolorowego budyniu można uzyskać ciekawy efekt wizualny. Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytywykonania przetworów z jarzębiny przymierzałam się już od bardzo długiego czasu. Ale w tym roku postanowiłam, że albo teraz, albo nigdy. Przygotowałam więc konfiturę z dodatkiem jabłek i gruszek. Nie powiem, aby mnie mocno zachwyciła, bo chyba jednak nie przepadam za jarzębiną, która pomimo dość długiego mrożenia i tak oddała konfiturze sporo charakterystycznej dla siebie goryczki. Ale przepis jest
Kuchenne zapiski EdytyZnacie to? Na straganach olbrzymi wybór owoców, więc do koszyka wpadają po kolei jabłka, gruszki, śliwki... itp. mniej lub bardziej sezonowe pyszności. A potem te mniej chodliwe, lub zakupione w większej ilości, leżą sobie w koszyku i marnieją w oczach. Ja to niestety znam, a ponieważ nie lubię wyrzucać żywności, zazwyczaj smażę wtedy racuchy, albo piekę jakieś szybkie ciasto
Kuchenne zapiski Edytybyć twardy, a środek pozostawać jeszcze miękki, wtedy powinny zachować miękkość po ostygnięciu. Gdyby jednak były zbyt twarde, to do puszki z piernikami wystarczy włożyć na kilka dni kawałki jabłka i kromkę świeżego chleba, co jakiś czas przemieszać. Źródło: W kuchni Aganiok Po ostudzeniu pierniczki dowolnie udekorować, np. lukrem z tego przepisu. Pierniczki - witrażyki do powieszenia na choinkę
Domowa Cookierenka AgiProponuję zmniejszyć tę ilość z dwóch powodów: 1. Konsystencja dżemu nie będzie zbyt gęsta; 2. Niektóre owoce same w sobie mają wysoką zawartość pektyny, np: porzeczki, agrest, śliwki, kwaśne jabłka, cytrusy, żurawina czy pigwa. Ważne, aby wybierać owoce niezbyt dojrzałe (większa zawartość pektyny znajduje się w owocach niedojrzałych niż dojrzałych. Wraz z ich dojrzewaniem pektyna się rozkłada, dlatego owoce
Domowa Cookierenka Agidane do wysyłki nagrody. Do następnego konkursu! :) UPDATE 14:56 Aggie zgodziła się na publikacje zdjęcia i uzasadnienia :) " Przygotowałam crumble z przepisu na crumble cynamonowo-śliwkowe. Użyłam jabłek i smakowało jak szarlotka :) Miałam ochotę na jakieś ciasto, lecz zaburzenia odżywiania sprawiły, że nie jestem w stanie zjeść takiego prawdziwego. Chciałam też się rozgrzać (padał śnieg :c) i powspominać
breakfast of dreamszapiekany ryż brązowy z jabłkiem (starte w środku) podany z twarożkiem i syropem cynamonowym ~ Z wczorajszego obiadu zostało pół woreczka ryżu ...Dodałam do niego starte jabłko i podgotowałam chwilę podlewając odrobiną mleka . Ułożyłam w naczyniu do zapiekania, posypałam łyżką cukru cynamonowo-waniliowego od Kingi i zapiekałam w 180*C ok. 40 minut
breakfast of dreamsśniadanie 07/01/2014 ~kasza manna na naturalnym soku z jabłek (domowym) z mandarynkami (w środku) w słoiku po kremie speculoos
breakfast of dreamsowsianka na mleku sojowym z otrębami, jabłkiem i kremem speculoos~ Owsianka + jabłko + słodkie smarowidło = ulubiona owsianka! ♥♥♥ Nie poszłam na praktyki, wczoraj się wypisałam z dzisiejszego dnia...Leń ze mnie, wiem! :D Ale okazji żeby nadrobić godziny będę mieć jeszcze trochę, wiec jestem spokojna. A jest tak choleeeernie zimno, że nie mam ochoty wysuwać nosa spod kołdry przed 7.00 rano
breakfast of dreamssezamowa* owsianka** na mleku sojowym z jabłkiem (starte w środku) i prażonym sezamem~ *z mąką sezamową **płatki owsiane + płatki jaglane Obłęd! ♥ Była już owsianka z mąką kokosową, to czemu by nie dodać mąki sezamowej? Szczerze mówiąc sezamowa wersja smakowała mi bardziej :3 A i w połączeniu sezam-jabłko zakochana jestem
breakfast of dreamsCzatni z czarnej porzeczki doskonale pasuje do potraw duszonych jak pieczeń, wątróbka czy wszelakich mięs na ciepło i zimno. Skład : czarna porzeczka (45%), morela suszona (25%), rodzynki, mus z jabłek, cukier, imbir, pektyna (substancja zagęszczająca), skórka z cytryn, chili Wartości odżywcze w 100g : TŁUSZCZ - 0,5g WĘGLOWODANY - 31,0g BIAŁKO - 2,4g Moja opinia : Czatni jadłam
breakfast of dreamscanihua na mleku owsianym z duszonym cynamonowym jabłkiem i orzechami włoskimi~ Gdy na stronie fresano.pl zobaczyłam canihuę , ta nazwa od razu mnie przyciągnęła. Dzięki współpracy mam okazję spróbować tego ziarna i opisać Wam moje wrażenia. Ale najpierw co nieco o samym produkcie. Ziarno canihua może być stosowane jako zamiennik kaszy lub ryżu, zagęszczacz do zup lub dodawać do sałatek(...)najszybciej wypróbować tę wersję :) PRZEPIS /1 porcja/ ~60g ziaren canihua ~szklanka mleka roślinnego (u mnie owsiane) ~łyżeczka ksylitolu (opcjonalnie) ~szczypta soli ulubione dodatki (u mnie jabłko duszone z cynamonem i orzechy włoskie) W garnku zagotowujemy mleko po czym wsypujemy kaszę i gotujemy ok. 20-25 minut (aż ziarno wchłonie cały płyn) co jakiś czas mieszając. Dodajemy ksylitol
breakfast of dreamsdzisiaj mamy praktyki...W takim wypadku zostaje mi wolna tylko niedziela, ponieważ od poniedziałku zaczynają się te miesięczne -.- Może na weekend upieczecie ten pyszny cynamonowy biszkopt z jabłkami ? Aby przejść do przepisu kliknij na zdjęcie
breakfast of dreamsgryczany omlet kaiserschmarrn (cesarski) podany z cukrem pudrem i resztą jabłka~ Całe wieki go nie jadłam! Nie był to najlepszy pomysł smazyć omlet kiedy rano ma się tak mało czasu, ale miałam na niego taaaaaką ochote, że no musiałam! :D Nie wiem kiedy ja przegapiłam moment w którym ortodontka mówiła że retencje nosi się kilka lat. Anyway, głupia
breakfast of dreamsprawdę warto poświęcić trochę czasu i zrobić konfiturę z płatków róży. Wczoraj w sklepie z ciekawość przeczytałam skład jednej z konfitur różanych, wiecie co tam było? No tak, jabłka i pigwa, cukier, woda, stabilizatory i uwaga, główna gwiazda........koncentrat z dzikiej róży - AŻ 0,5%! I oni jeszcze nazywają to konfiturą różaną...Eh. Konfitura jest baaardzo słodka, mimo
chili & sugar