błyskawicznych 1 jajko klasy M 125 g kremowego jogurtu naturalnego 125 g kremowego jogurtu z jeżynami* 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyżeczki karobu* około 4-5 sztuk czekoladowych gryczanek * jogurt z jeżynami można zastąpić jogurtem kremowym i dodać 2 łyżeczki ulubionych powideł lub musu owocowego; karob można zastąpić ciemnym kakao Przygotowanie: Do miski wsypujemy 1/2 szklanki płatków owsianych(...)jogurty, przyprawę do piernika i karob, mieszamy dokładnie łyżką. Na koniec wbijamy jajko, znów dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do dwóch foremek na babeczki (foremki można wcześniej wysmarować tłuszczem, aby ciasto do nich nie przywarło). Babeczki wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 30-35 minut (ciasto nie powinno być wilgotne z wierzchu, ale zwarte
Słodkie okruszkiSkładniki: 420 g mąki pszennej 40 g masła 170 g miodu 85 g cukru 2 łyżki wody 1 jajko 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawa do piernika Polewa czekoladowa 50 g masła 45 g cukru pudru 3 łyżki mleka 2 czubate łyżki kakao Wykonanie: Masło, cukier, miód i wodę umieszczamy w garnuszku z grubym dnem. Rozpuszczamy na małym(...)piernika. Dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę przesianą z sodą. Dodajemy rozkłócone jajko i masę miodową. Mikserem wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy je na 20 minut, aby nabrało odpowiedniej konsystencji. Ciasto wykładamy na delikatnie omączony blat. Odkrawamy po kawałku i wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i przy pomocy
Kulinarne przygody Gatitycukrem pudrem. Wyrównać powierzchnię. Na śmietanie ułożyć owoce, posypać pokruszonymi bezami. Tarta z porzeczkami z kremem z białej czekolady jest świetna na letnie dni. Porzeczki nie są częste w ciastach przez swoją kwaskowatość, ale tutaj jest ona bardzo dobrze zrównoważona czekoladą. Zamiast porzeczek możecie też użyć innych owoców – jagód, borówek, malin. Jeśli będziecie ją podawać w upalne dni, zwłaszcza(...)dobrze schłodzić – z wiadomych względów w wysokich temperaturach może się trochę rozpływać (widać to trochę na zdjęciach przekrojowych :) ). Podobne przepisy Tarta z wędzonym łososiem i cukinią Tarta z czekoladowym musem Tarta Key Lime Pie czyli prawdziwa amerykańska tar... Roladki z wędzonego łososia .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important;} .yuzo_related_post .relatedthumb{line-height:16px
Pociąg Do KuchniMoja mama obchodzi dziś urodziny! :) Od poniedziałku robiłam jej małe niespodzianki i prezenty. Dzisiaj dostała piękny bukiet kwiatów i torcik śniadaniowy :) Ktoś ma ochotę spróbować? Składniki
Spektrum SmakuDawno go nie piekłam, a o przepisie przypomniałam sobie robiąc porządki w szafce z bakaliami i znajdując w niej wielką pakę wiórków kokosowych. Właściwie nie potrafię powiedzieć czy to ciasto, czy chleb. Jest słodki, ale sam i na sucho smakuje tak sobie. Po wystudzeniu kroję go na kromki, zamrażam po kilka sztuk, a potem, w miarę potrzeby rozmrażam i mocno(...)Podaję z niskosłodzonym dżemem – dzisiaj był to dżem z owoców czarnego bzu (nowość wypatrzona w markecie). Doskonale smakuje również ze szklanką mleka, ale ja popiłam kawą Inką o smaku czekoladowym (kupiona po raz pierwszy, dla mnie rewelacja). Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytylodówce zalegało opakowanie pieczarek też zostały wykorzystane ;) Dziś plan dnia podobny do wczorajszego, za to jutro planuję świętować zakończenie sesji! z tej okazji upiekę coś mocno czekoladowego (niedietetycznego:)) Składniki (na 9 muffinek): 3 jajka 3 łyżki otrębów pszennych formy Kupiec 2 łyżki jogurtu naturalnego jedna puszka czerwonej fasoli 2 łyżki curry 0,5-1 łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku(...)średniej wielkości pieczarek Sposób przygotowania: Fasolę przepłukujemy kilka razy wrzucamy odsączoną fasole do blendera, dodajemy pozostałe składniki (oprócz pieczarek) wszystko blendujemy, aż masa uzyska jednolitą konsystencję wylewamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki do 1/4 ich wysokości pieczarki myjemy (ja też je obrałam) i odrywamy nóżki (jak to brzmi;p) wkładamy do każdej muffinki po pieczarce
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKiedyś, w czasie rozmowy o osiągnięciach współczesnej techniki, George Bernard Shaw powiedział: - Teraz, gdy już nauczyliśmy się latać w powietrzu jak ptaki, pływać pod wodą jak
Weganizm infantylnyszklanki wody 5- 6 łyżek cukru kryształu Dodatkowo; mała puszka kajmaku około 300ml 3 łyżki mleka około 100 ml syropu z gruszek płatki czekoladowe do dekoracji Przygotowanie; Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Jajka ubijamy z cukrem na jasną i puszystą masę. Około 7 minut. pod koniec ubijania dodajemy wodę. Następnie przesiewamy obie mąki wymieszane(...)zacznie robić się syrop. Dodajemy gruszki i gotujemy kilka minut. Kontrolując aby gruszki się nie rozgotowały. Gruszki odcedzamy na sitku i studzimy. Syrop zostawiamy do naponczowania biszkoptu. Ciasto po upieczeniu studzimy a następnie przekrawamy na dwa blaty. Każdy z nich ponczujemy syropem z gruszek. Jeśli syrop jest dla nas za słodki możemy go rozcieńczyć z wodą. Jeden blat wkładamy
Radość kipiąca uśmiechem.potem wpadłam na pomysł z blogiem, a jeszcze później poprosiłam o fanpaga. I tak jestem z wami już przeszło rok. Z okazji rocznicy fanpaga zapraszam was na tort orzechowo - czekoladowy z karmelem. Tym razem zrobiłam z mamą tort bez masy, bo tatuś nie lubi tych z masą. A tacie też trzeba czasem zrobić przyjemność. Składniki: Biszkopt 5 jajek(...)Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę i ciągle ubiając zaczynamy dodawać stopniowo cukier. Następnie ciągle ubijając dodajemy po żółtku. Przesiane mąki dodajemy do masy i mieszamy delikatnie łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem i pieczemy w tem. 170 stopni około 40 min. Biszkopt odkładamy do wystudzenia i potem kroimy na 3 blaty. Czekoladę rozpuszczamy w mikrofalówce
Lili w kuchniCiasto cytrynowiec wg przepisu siostry Anastazji. Wyśmienite ciasto ze słodko-kwaskawą nutą. W mojej rodzinie to ciasto wzbudziło zachwyt. Sama po ten przepis sięgnełam z ciekawości i się nie zawiodłam. Ciasto prezentuje się imponująco i dobrze się kroi. Idealne na różnego rodzaju uroczystości czy Święta. W oryginalnym przepisie był pieczony biszkopt z 6 jaj. Ja przygotowałam biszkopt(...)ciasto i tak jest bardzo wysokie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na biszkopt: 4 jajka L 3/4 szklanki cukru (130 gram), składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka mąki pszennej (140 gram) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na masę cytrynową: 3 cytryny 3 żółtka 1 szklanka cukru 1 cukier wanilinowy 2 budynie śmietankowe
Blog kulinarny S9.PLpodzielenia się z przyjaciółmi i rodziną, te pączki z pewnością będą hitem. Dzięki różnorodności dostępnych przepisów możesz stworzyć własne, niepowtarzalne połączenie smaków – od wieloowocowych nadzień po klasyczne polewy czekoladowe. Pyszne i sycące, bezglutenowe pączki to idealny sposób na świętowanie każdej okazji – dużej i małej! Jeśli więc szukasz czegoś wyjątkowego na następną imprezę lub spotkanie, dlaczego nie spróbować bezglutenowych pączków(...)przesiewamy pozostałą część mieszanki bezglutenowej, dodajemy cukier, jajka i żółtko, szczyptę soli, wódkę i gotowany rozczyn drożdżowy. Całość wyrabiamy i jak składniki się połączą dodajemy roztopione i ostudzone masło. Ciasto wyrabiamy przy pomocy haka, albo dłońmi. Ciasto wyrabiamy robotem kuchennym około 12 minut, rękami około 20. Będzie dość lepkie, dlatego polecam użyć miksera, albo robota. Po wyrobieniu odstawiamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!biszkopt, wyrównać, wstawić do lodówki. GALARETKI: 2 galaretki wiśniowe 2 szkl gorącej wody WYKONANIE: Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie, odstawić do wystygnięcia, gdy zacznie tężeć wylać na masę czekoladowa. Wstawić do lodówki. MASA ŚMIETANOWA Z CUKIERKAMI: 500g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 100g cukierków dekoracyjnych kolorowych pałeczek 2 łyżki żelatyny + 1/3 szkl gorącej wody WYKONANIE: Śmietanę ubić na sztywno(...)zacznie tężeć wylać na masę śmietanową. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. PRZEŁOŻENIE: biszkopt - masa kakaowa - galaretka wiśniowa - masa śmietanowa - galaretka szafirowa Placuszek włożony w pojemniku na ciasto, który jest rewelacyjny. <3 Wydłuża świeżość ciasta a w dodatku chroni ciasto przed zapachami w lodówce :) Jeśli jeszcze nie macie takiego pojemnika zapraszam do zakupu na stronie TARKA I MIARKA
Dziś Ja gotujeWąsate babeczki robiłam z okazji Dnia Dziadka. Chrupiące czekoladowe muffinki, krem śmietankowy i czekoladowa dekoracja były kombinacją idealną :) W przepisie na proste babeczki czekoladowe część mleka zastąpiłam śmietaną kremówką i to był strzał w dziesiątkę! Babeczki są cięższe dlatego nie rosną tak bardzo jak w oryginalnym przepisie, ale za to są idealnie miękkie w środku i kruche na zewnątrz. Składniki(...)dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami. Jeśli nie mamy papilotek foremki możemy wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 25 min. Skracamy patyczki do szaszłyków mniej więcej o połowę. Czekoladę rozpuszczamy
CiastkozercyPieczone banany. Ta propozycja to mój hit. Po pierwsze - szybki, po drugie - łatwy, a co najważniejsze, naprawdę smaczny. Wystarczy dołączyć kilka ciekawych dodatków, a
W kuchni Karmel-itki