coś keto na słodko? Chałwa domowa bez cukru Michałki bez cukru (wegańskie, keto) Keto kokosanki Keto bounty (wegańskie) Bomby tłuszczowe czekoladowo-orzechowe Gofry orzechowe, bez mąki Pudding chia orzechowy Trufle kokosowe (keto) Orzechowy deser śmietankowy Gofry białkowe Keto fudge czekoladowo-orzechowy Ciasteczka orzechowe Ciastka z fasoli Keto muffinki brownie Keto brownie Zobacz więcej przepisów na keto słodycze Przepisy sezonowe Zupa(...)Kremowy sos dyniowy Pieczona dynia hokkaido Kotlety z buraka (wegańskie) Buraki pieczone Zobacz więcej przepisów styczniowych Najnowsze przepisy Sałatka grecka (keto, low carb) Mizeria – tradycyjny przepis (keto) Szybkie ciasto Lion bez pieczenia Ciastka z kaszy manny z wiórkami kokosowymi Crème brûlée Pudding chia bananowy (wegański) Keto pad thai z tofu (wegański) Pizzerinki na serku wiejskim Paluchy z ciasta francuskiego
WegePrzepisrazem z mąką. Przegnieć trochę mąkę z tłuszczem rękami, na środku zrób niewielki dołek. Do dołka dodaj żółtka, zagnieć ciasto na jednolitą masę . Z ciasta uformuj prostokąt. Rozwałkuj na grubość około 2 - 3 mm od czasu do czasu podsypując ciasto mąką . Foremkami wykrawaj ciasteczka układając je następnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w nagrzanym piekarniku 180 C prze(...)połowę ciasteczek nałóż nadzienie ( na środek ciastka ), może to być marmolada, powidło śliwkowe dżem lub krem np. kokosowy. Przykrywamy drugim ciasteczkiem, lekko je dociskając palcami. Ciasteczka możemy udekorować polewą czekoladową. Gotowe ciasteczka odstawiamy w chłodne miejsce. C iasteczka są kruche i smaczne, doskonale nadają się do kawy lub poczęstowania gości. Ciasteczek z tej porcji nie wychodzi zbyt dużo
Przepisy i porady kulinarnemorele, całość zmiksuj na gładką masę. Przełóż do miski dodaj pozostałe składniki, całość zagnieć, ciasto trochę się klei do rąk takie ma być. Wstaw na 1 godzinę do lodówki. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na 2 części, z każdej otrzymasz blaszkę pierniczków. Ciasto zagniatamy w dłoniach i rolujemy na gruby duży wałek, odkrawamy równe części nożem - jak kopytka(...)minut w temp. 180 stopni C. Gotowe pierniczki możesz polukrować, polać czekoladą lub oprószyć cukrem pudrem. Szybki lukier 3/4 szklanki cukru pudru i sok z 1/2 cytryny. Polewa czekoladowa: 100 g czekolady gorzkiej lub mlecznej, 50 g śmietanki, całość rozpuść w kąpieli wodnej (miska nad rondelkiem z wrzątkiem), czekoladą polej pierniczki. Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętej puszce, najlepiej ze skórką
SMYKWKUCHNIteż łatwa droga nie była.... Najpierw, przez długi czas były naleśniki suche, bez żadnego nadzienia lub sosu. Teraz już mogę je posmarować dżemem... albo urozmaicić je przez dodanie kakao. Naleśniki czekoladowe Składniki: Naleśniki: 1) 140 g mąki pszennej 2) 320 g mleka 3) 2 jajka(...)borówki 5) dowolny dżem Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na naleśniki wkładamy do miski i miksujemy do uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na pół godziny. 2. Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy miód oraz śmietanę i wszystko mieszamy do połączenia składników
Na kulinarnym poligonieCzekoladowy dutch baby to kakaowa wersja klasycznego pieczonego naleśnika . Ten tradycyjny bardzo nam posmakował, ale postanowiłam go nieco urozmaicić i dodać właśnie kakao. Powiem Wam, że wyszło bardzo pysznie. Ta druga wersja też na stałe wejdzie do naszego menu. To idealna propozycja na śniadanie, przekąskę czy deser. Czekoladowy dutch baby - pieczony naleśnik Czekoladowy dutch baby - pieczony naleśnik Czas przygotowania(...)waniliowego Dodatkowo: ulubione owoce cukier puder 2 łyżki greckiego jogurtu Wykonanie: W misce miksujemy wszystkie składniki na naleśnik, oprócz masła. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto odstawimy na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza wraz z żeliwną patelnią. Gdy się nagrzeje, na patelni kładziemy masło i rozpuszczamy je, smarując też boki naczynia. Wlewamy ciasto
Kulinarne przygody GatityBanalnie proste i szybkie w wykonaniu, mięciutkie i bardzo czekoladowe. Użyłam gorzką czekoladę można oczywiście dodać mleczną. Z przepisu wychodzi 12 babeczek. Składniki: 2 całe jaja 3 łyżki oleju 150ml mleka 200g mąki 100g cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 100g czekolady Jaja, mleko, olej wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać sypkie składniki(...)Stopniowo dodawać do płynnej masy sypkie składniki. Wymieszać, tylko do połączenia składników. nie męczyć ciasta :). Na koniec dodać pokrojoną w mniejsze kawałeczki czekoladę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 25 minut. Może polubisz mnie na Facebook? https://www.facebook.com/kochamczekoladeAK/ będzie mi bardzo miło. Dziękuję i życzę smacznego
Kocham Czekoladęsłodkiej, ale chodzi za mną wersja wytrawna. Już myślę co tam dobrego mogłabym na nim położyć? 😊 Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także przepisy na: Naleśniki z konfitura pomarańczową Czekoladowe naleśniki Szpinakowe naleśniki Dutch baby - pieczony naleśnik Dutch baby - pieczony naleśnik Czas przygotowania: 45 minut Proporcje na patelnię o średnicy 27 cm Składniki: 1 kopiasta łyżka masła 2 jajka(...)szczypta soli 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego Dodatkowo: ulubione owoce cukier puder Wykonanie: W misce miksujemy wszystkie składniki na naleśnik, oprócz masła. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto odstawimy na 20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni Celsjusza wraz z żeliwną patelnią. Gdy się nagrzeje, na patelni kładziemy masło i rozpuszczamy je, smarując też boki naczynia. Wlewamy ciasto
Kulinarne przygody Gatityczęść ciasta, ponownie wkładam do lodówki i piekę pierniczki na drugi dzień, ale możecie to zrobić od razu. Trzy części ciasta cienko rozwałkować na prostokąt. Każdą część ciasta pieczemy osobno w blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 170 stopni około 15-20 minut. Upieczone blaty pierników zostawiamy do przestudzenia. Przestudzone blaty przełożyć powidłami. Jeśli powidła są bardzo gęste(...)Przełożony piernik przykryć i docisnąć czymś ciężkim. Zostawić na 5-7 dni w chłodnym miejscu. Dzień lub dwa, przed świętami, piernik przekroić w załóż na pół i udekorować polewą czekoladową lub lukrem. Ja robię z polewą czekoladową
Agusiowe smakołykizostało coś w domu, siadamy w towarzystwie z kawą i smakujemy! Polecam dziś taki relaks Pączki czekoladowe Pączki serowe na serku homogenizowanym czekoladowym SKŁADNIKI: 3 jajka 300 g serka czekoladowego homogenizowanego Rolmiecz łyżeczka proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie cukru z wanilią olej do smażenia PRZYGOTOWANIE: Jajka ubijam mikserem z cukrem waniliowym, gdy się połączą(...)powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masa powinna być dość gęsta. Miksuję do połączenia. W szerokim garnku rozgrzewam olej – tak na wysokość 4- 6 cm. Sprawdzam małym kawałeczkiem ciasta czy olej jest wystarczająco gorący – jeśli skwierczy to zaczynam smażenie. Jeśli nie, czekam jeszcze chwilę z testem. Pączki będą chłonęły zimny olej. Łyżką nabieram porcje ciasta i zsuwam drugą prosto
Zasmakuj Kuchnidrugą stronę i smażymy jeszcze przez około 2 minuty. Po usmażeniu przekładamy ciasto na papierowy ręcznik i zaczynając od dołu rolujemy w kształt rożka. Trzeba to zrobić szybko, gdyż ciasto po zdjęciu z patelni błyskawicznie twardnieje. Jeśli na dole został nam otwór można ścisnąć palcami końcówkę rożka i przytrzymać, aż nie stwardnieje. Rożki najlepiej przytrzymać chwilę zawinięte w ręcznik papierowy(...)następnie można je wstawiać do wysokich szklanek do wystygnięcia. Szklanka powinna zabezpieczyć je przed rozwinięciem się. Do wafelków można przygotować także domowe lody bez mleka: Lody truskawkowo-bananowe Lody czekoladowe Lody arbuzowe
Dieta bez mlekaPyszna babka dla każdego, bo jest zarówno czekoladowa jak i waniliowa. -- Skład: 2 szklanki mąki, 1 szklanka oleju, 1 szklanka mleka, 1 szklanka cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, aromat waniliowy, 4 jajka, 2-3 łyżki kakao, masło do posmarowania formy. Cukry i jajka ubijamy w mikserze 2-3 minuty, potem dodajemy olej i mleko... kolejne 2 minuty. Następnie dodajemy(...)mąkę z proszkiem i ubijamy jeszcze 2 minuty. Potem odlewamy część ubitego ciasta, a pozostałe mieszamy dalej dodając kakao. Jak masa będzie za gęsta po wsypaniu kakao, to dodajemy kapkę mleka. Smarujemy formę masłem i nalewamy przygotowane ciasto... wg uznania, które najpierw białe czy czarne ... Pieczemy w 175 st. C / 25 minut i potem
chleba naszegoszkl wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru Masa nutellowa: 500 ml śmietanki 30 % 2 śmietan-fixy 250 g mascarpone 400 g nutelli lub innego kremu czekoladowego Dodatkowo: 2 mleczne czekolady na polewę * jajka niespodzianki ciasteczka oreo ulubione dziecięce czekoladki Biszkopt: Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać na sztywną(...)jednym żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i mieszając na najmniejszych obrotach połączyć z masą jajeczną. Dno tortownicy (21cm) wyłożyć papierem do pieczenia, zapiąć obręcz. Wylać biszkopt. Ciasto piec ok 30 minut w 180 stopniach do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przekroić na 3 blaty. Masa nutellowa: zimną śmietankę ubić ze śmietan-fixami na puch. Nadal ucierając dodawać
Smakołyki Asipyszności. O tym kremie napisze osobny post :) Składniki: 2 jabłka 1 gruszka garść mrożonych malin garść mrożonych jagód truskawki garść musli miód odrobina masła płatki migdałów Składniki na kruche ciasto: 100 g mąki pszennej 100 g masła, w temperaturze pokojowej 100 g drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego W naczyniu umieścić miękkie masło, mąkę, cukier oraz cukier wanilinowy(...)odstawić. Wykonanie: Owoce umyć, osuszyć, obrać, pokroić w kostkę. Umieścić w ramekinach (kokilkach), dodać po odrobinie masła, polać miodem, obsypać musli. Ja dodatkowo dołożyłam po jednej łyżeczce czekoladowego kremu GANACHE. Przygotowaną wcześniej kruszonkę wykładamy na owoce. Posypujemy migdałami. Piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia się kruszonki, ok. 25-30 minut, w temperaturze 180°C (grzałka góra
Fiołkowe TalerzeMoich muffinów nie nazwałam czekoladowych, bo czekolada jest obecna w kawałeczkach. Dzięki temu muffiny są piegowate w środku, a jedząc je napotkacie na pyszne kawałki czekolady w całości. To pyszny efekt. Aby wzbogacić smak moich muffinów dodałam do nich skórkę z pomarańczy oraz kawałek pomarańczy na wierzch. To da także ładny efekt wizualny. Zapraszam Was także na kilka przepisów(...)inne muffiny: – muffiny z borówkami – muffiny ananasowe – róże z ciasta francuskiego – muffiny dyniowe z figami – muffiny z nutellą – muffiny piernikowe MUFFINY z czekoladą i pomarańczą Ilość porcji: 12 muffinek Przygotowanie: 40 minut Składniki: – 150 g masła – 150 g czekolady (mlecznej lub gorzkiej) – 2 pomarańcze – 300 g mąki pszennej
nietylkopasta.plBanalnie proste i szybkie w wykonaniu, mięciutkie i bardzo czekoladowe. Użyłam gorzką czekoladę można oczywiście dodać mleczną. Z przepisu wychodzi 12 babeczek. Składniki: 2 całe jaja 3 łyżki oleju 150ml mleka 200g mąki 100g cukru 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 100g czekolady Jaja, mleko, olej wymieszać. W drugim naczyniu wymieszać sypkie składniki(...)Stopniowo dodawać do płynnej masy sypkie składniki. Wymieszać, tylko do połączenia składników. nie męczyć ciasta :). Na koniec dodać pokrojoną w mniejsze kawałeczki czekoladę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok 25 minut. Może polubisz mnie na Facebook? https://www.facebook.com/kochamczekoladeAK/ będzie mi bardzo miło. Dziękuję i życzę smacznego
Kocham Czekoladęfrancuskiego ok 330 g 150 g orzechów laskowych szczypta soli 50 g gorzkiej czekolady 50 ml śmietanki kremówki 36% 2 banany (ok. 200g) 1 jajko Wykonanie : 1. Ciasto francuskie rozwałkować i podzielić na 12 równych części. 2. Orzechy uprażyć i zdjąć skórkę. Jeszcze ciepłe przełożyć do misy blendera wraz z odrobiną śmietanki kremówki oraz szczyptą soli. Zmielić(...)Skropić sokiem z cytryny. 4. Do masy orzechowej dodajemy startą na wiórki gorzką czekoladę. Wymieszać dokładnie. 5. Na środek każdego kwadratu wykładamy łyżkę masy orzechowo-czekoladowej i na niej układamy plasterek banana. Składamy każdy kwadrat po przekątnej tak by powstał trójkąt. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i wstawiamy do piekarnika na 15 minut. Pieczemy w temperaturze
vaniliowoczekoladowałyżka kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia garść żurawiny garść pestek słonecznika garść orzechów włoskich garść pestek dyni 2 łyżki sezamu 50g posiekanej gorzkiej czekolady lub kropelek czekoladowych Jeśli daktyle są mocno suche, twarde, należy zalać je gorącą wodą i pozostawić na ok 15 minut, następnie wodę zlać. Masło z miodem podgrzać do rozpuszczenia. dodać pokrojone daktyle, zmiksować blenderem(...)masy daktylowej dodać jajko, wymieszać. Wsypać obie mąki z proszkiem i kakao, wymieszać. Orzechy i żurawinę posiekać. Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni. Wszystkie bakalie i czekoladę wsypać do ciasta, wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać i układać na blasze. Piec ok 12 minut w temp. 170stC. Ciasteczka po upieczeniu są miękkie, po wystudzeniu stają się bardziej
Obiad gotowyokoło 13 sztuk) 150g ciastek typu markizy chałwowe (u mnie z Cukrów Nyskich) 60g oleju kokosowego 50g wiórek kokosowych Dodatkowo: 1 łyżka syropu z agawy/płynnego miodu Polewa czekoladowa (opcjonalnie): (*) 3-4 łyżki oleju kokosowego 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao Ciastka (z kremem) zmielić w malakserze. Olej rozpuścić w niewielkim garnuszku i przelać o ciastek. Całość dokładnie(...)wiórkami kokosowymi i syropem/miodem (wg smaku). (Ciągle używałam malaksera, ale można ręcznie.) Jeśli masa nie nadaje się do formowania - należy ją schłodzić w lodówce przez około 20 minut. Z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe - przechowywać w temperaturze pokojowej w szczelnie zamkniętym pojemniku. (*) Trufelki świetnie smakują w wersji solo, ale można również je ozdobić polewą lub kulki całkowicie
Di gotujeMąż tak jak i moja ukochana Mamusia i Michaś jest z kwietnia. Także torcik dla Niego musiał być obowiązkowo. Tym razem czekoladowy z pysznym dżemem jagodowym i owocami. Nie za słodki, taki w sam raz. Składniki : * 6 jajek * szklanka cukru * 1,5 szklanki mąki pszennej * 0,5 szklanki kakao * 2 łyżeczki proszku do pieczenia * słoiczek dżemu jagodowego * szklanka wrzątku(...)połowy pomarańczy * litr kremówki * serek mascarpone * łyżka cukru pudru * owoce do dekoracji Przygotowanie : Jajka ubić dodając cukier. Przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać ciasto mikserem. Przelać do tortownicy, piec 40 minut w 180 stopniach do suchego patyczka. Wystudzić i przekroić na trzy blaty. Każdy nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z pomarańczy. Kremówkę dobrze ubić, dodać
Magiczne Życie Martykupiona tutaj ) 3 białka 200 g cukru pudru 30 g cukru 3 łyżeczki kakao Masa: 100 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki nutelli 2 łyżeczki nalewki czekoladowej Przygotowanie: Mąkę migdałową mieszamy z cukrem pudrem. Białka ubijamy. Gdy masa zacznie osiągać sztywność stopniowo dodajemy cukier i ubijamy na większych obrotach na gładką, sztywną masę. Pod koniec ubijania dodajemy(...)białek dodajemy stopniowo mieszankę z mąki migdałowej oraz cukru pudru i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy krążki ok 2cm. na silikonową matę. Gdy ciasto zostanie wyciśnięte, matę z ciasteczkami odkładamy na 30 min. Piekarnik nagrzewamy do 140 C pieczemy 16 min. W tym czasie robimy krem różany. Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy różaną
Podróż w kulinariałyżeczka proszku do pieczenia -pół margaryny- rozpuść i odstaw do wystudzenia -orzeszki arachidowe naturalne niesolone, połówki -truskawki - mak niebieski około 4 łyżki Skworcu -jabłka pokrojone w cząstki POLEWA CZEKOLADOWA - 3 łyżki masła - 2 lyżki kakao naturalnego Skworcu -3 łyżki cukru cynamonowego Diamant . Polewa nabierze wspaniałego aromatu -2 łyżki wody Rozpuść w kąpieli wodnej i mieszaj do powstania(...)puszystej masy. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połącz miksując Dodaj chłodną maragrynę. A na końcu mak. Okrągłą formę do tarty lub tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto. Połóż kawałki jabłek. Wierzch posyp naturalnymi orzeszkami. I włóż do piekarnika ,na nie więcej, niż 190 stopni , około 35-45 minut. Sprawdzaj. Do suchego patyczka. Wyciągnij ciasto, przełóż na talerz
Z Kuchni Do KuchniKażdy zna, prawie każdy lubi ale czy trzeba iść po nią do sklepu?. Zdecydowanie nie trzeba! do tego możemy uczynić z takiej domowej nutelli zdrowy krem
Kuchnia PROzdrowotnamieszankę czekolady i masła i miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy przesianą mąkę i mieszamy do połączenia się składników. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20-30 minut. Dodatkowook. 500-600 g owoców (mogą być mrożone porzeczki, maliny, jeżyny)płatki ciemnej czekoladySkładanie tortuSpodem będzie brownie. Na brownie wykładamy(...)trochę owoców i posypujemy płatkami czekolady. Na tym układamy blat bezowy i smarujemy go delikatnie kremem (tak aby beza za bardzo nie popękała), następnie znów trochę owoców i płatków czekoladowych. Na to kolejny bezowy blat, reszta malinowego kremu, reszta owoców i płatki czekoladowe. Taki tort najlepiej jeść od razu, chociaż na drugi dzień też wspaniale smakuje. Smacznego
Symfonia Smakówrazem na blogu ciasto zrobione przez moją starszą córkę, rewelacyjny sernik na zimno. Inspirację czerpała z książki Doroty Świątkowskiej Moje wypieki, ale tym razem postanowiła wzbogacić go o ciasteczkowy spód. Sernik robi się bardzo szybko, a samo wykonanie nie jest zbyt skomplikowane. Najgorsze jest tylko to czekanie..., choć na szybko można się zadowolić wylizaniem miski :-). Sernik na zimno(...)białą czekoladą i truskawkami Składniki Na spód: 180 g czekoladowych ciastek wieloziarnistych 2 łyżeczki kakao 60 g roztopionego masła Na masę serową 500 g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 300 g białej czekolady ziarenka z 1 laski wanilii 150 ml kremówki 36% 2 płaskie łyżki żelatyny 500 g świeżych truskawek Wykonanie: Ciasteczka miksujemy razem masłem
Kulinarne przygody GatityNigelli: Składniki suche : 1,5 szklanki mąki 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku 0,5 łyżeczki sody 3/4 szklanki cukru pudru 1 tabliczka czekolady mlecznej Milka (lub groszki/łezki czekoladowe do pieczenia) Składniki mokre: 1 szklanka mleka 1 jajko 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka esencji waniliowej Nadzienie : 12 łyżeczek masła orzechowego Przepis : Składniki suche (oprócz czekolady) przesiewamy w osobnej miseczce(...)wszystko mieszamy. Składniki mokre łączymy w drugiej miseczce, a następnie dodajemy do składników suchych i dokładnie mieszamy całość łyżką. Do formy silikonowej bądź do papilotek nakładamy jedną łyżkę ciasta, jedną łyżeczkę masła orzechowego i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Wierzch możemy posypać kolorową posypką. Muffiny pieczemy przez 20 minut w temperaturze 200C. Należy pamiętać o tym, aby piekarnik był nagrzany. Smacznego
Emcia Pichciłyżeczek żelatyny (zależy od gęstości sera) 500 ml śmietanki kremówki POLEWA: 10 dag masła 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 5 łyżek dowolnej śmietany 1 łyżeczka żelatyny DODATKOWO: herbatniki czekoladowe do wyłożenia dna formy garść siekanych orzechów i płatków migdałowych - niekoniecznie WYKONANIE: W garnku umieścić ser, całe jajka, cukier, żelatynę i cukier waniliowy. Podgrzewać cały czas mieszając. Kiedy w masie(...)Odstawić z palnika i nadal mieszać, aż masa zacznie stygnąć i lekko gęstnieć. Polewę wylać na schłodzony sernik, wierzch posypać orzechami i migdałami. Formę ponownie wstawić do lodówki aby ciasto całkowicie stężało. Sernik sprawdził się jako deser na grillowej imprezie. Przygotowany tuż przed nią, wprawdzie nie zdążył do końca stężeć, ale i tak dobrze się kroił i wspaniale smakował
Kuchenne zapiski Edytyskładniki: 1 mały arbuz 200 – 250 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku dowolne owoce: maliny, jeżyny, borówki, poziomki… starta czekolada biała, mleczna, gorzka
Domowy Smak Jedzeniajest mdły i za słodki jak tradycyjne torty. Po zjedzeniu jednej porcji nie ma się dość, a wręcz przeciwnie, chciałby się jeszcze... Jest on trochę pracochłonny, ale takich ciast nie piecze się na co dzień - przeznaczone są one na specjalne okazje. Przygotowałam go już jakiś czas temu, specjalnie na urodziny mojej najmłodszej siostry. Z talerzyków zniknął błyskawicznie. Smakował całej rodzinie(...)połowy cytryny 2 łyżki wody z mleka kokosowego Dodatkowo: dżem np. pomarańczowy, brzoskwiniowy, morelowy, mango lub inny koloru pomarańczowego ( ja dałam o smaku marakuja-mango) 100 g białej czekolady czekoladowe ażurki lub coś innego do dekoracji wiórki kokosowe Wykonanie: Biszkopt: Pierwszy biszkopt wykonujemy z połowy podanych składników. I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy
Kuchnia MagdaLenyjest mdły i za słodki jak tradycyjne torty. Po zjedzeniu jednej porcji nie ma się dość, a wręcz przeciwnie, chciałby się jeszcze... Jest on trochę pracochłonny, ale takich ciast nie piecze się na co dzień - przeznaczone są one na specjalne okazje. Przygotowałam go już jakiś czas temu, specjalnie na urodziny mojej najmłodszej siostry. Z talerzyków zniknął błyskawicznie. Smakował całej rodzinie(...)połowy cytryny 2 łyżki wody z mleka kokosowego Dodatkowo: dżem np. pomarańczowy, brzoskwiniowy, morelowy, mango lub inny koloru pomarańczowego ( ja dałam o smaku marakuja-mango) 100 g białej czekolady czekoladowe ażurki lub coś innego do dekoracji wiórki kokosowe Wykonanie: Biszkopt: Pierwszy biszkopt wykonujemy z połowy podanych składników. I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy
Kuchnia MagdaLenybiszkopty. 3. Krem czekoladowy: - 150 g masła (o temp. pokojowej) - 2 łyżki cukru - 120 g serka mascarpone - 50 g masła czekoladowego Masło ucieramy na puch, dodajemy masło czekoladowe, cukier i na koniec serek mascarpone o temp. pokojowej. Wykładamy na dolny, wcześniej nasączony biszkopt. Przykrywamy biszkoptami, które po ułożeniu nasączamy ponczem. 4. Krem z mlekiem w proszku - 150 g margaryny(...)ponczem. 5. Bita śmietana - 500 ml śmietany mocno schłodzonej - 2 szt śmeitan-fix Śmietanę ubijamy na sztywno dodajemy zagęstnik, na sam wierzch posypujemy startą na tarce czekoladą. Ciasto jest przepyszne! Polecam
SMYKWKUCHNIdobry wybór. Pieczenie blatów zajmuje chwilę, dlatego możecie zrobić to poprzedniego dnia a przed podaniem przygotować krem i złożyć tort. Zapraszam na przepis. Polecam Wam także przepisy: – tort czekoladowy z owocami – tort wiśniowy – tort bezowy z malinami – tort z nutellą i truskawkami – tort bezowy z bitą śmietaną i truskawkami TORT PIERNIKOWY Przygotowanie : 2,5 h + chłodzenie Składniki(...)jajka, olej, likier amaretto lub rum. Dodaj przestudzone mleko z miodem. Teraz przelej składniki płynne do miski z składnikami sypkimi i za pomocą miksera wszystko połącz do uzyskania gładkiego ciasta. Miksowanie zajmie dosłownie 2-3 minuty. Ciasto podziel na 3 równe części. Wlej pierwszą część do blaszki wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i wyrównaj. Wstaw do piekarnika i piecz
nietylkopasta.plWczoraj były orzeszki czekoladowo - orzechowe z domową nutella, a dziś orzeszki cytrynowe z galaretką. Trochę nietypowo, inaczej niż tradycyjnie, ale postanowiłam spróbować. Długo się zastanawiałam jakie nadzienie wybrać. Myślałam o tradycyjnym z mleka w proszku, o budyniowym, ale w końcu wybrałam galaretkę, żeby nadać orzeszkom świeżości i lekkości. Jestem bardzo zadowolona z efektu. Może ktoś z was również skorzysta(...)mąkę pszenną tortową oraz krupczatkę. Dosypałam cukier puder i proszek do pieczenia i wymieszałam. Dodałam zimne masło pokrojone na plasterki, żółtka i kwaśną śmietanę. Szybko zagniotłam gładkie elastyczne ciasto. Z ciasta odrywałam małe kawałki i formowałam z nich kulki mniej więcej wielkości orzecha laskowego. Przygotowane kulki wkładałam do rozgrzanego opiekacza elektrycznego do orzeszków i piekłam je około 2-3 minuty
Waniliowe ImprowizacjeJuż chyba wiecie, że moje ulubione ciasto to sernik. Chociaż część osób uważa, że sernik to nie ciasto lecz deser, mnie to nie przeszkadza. Jak zwał tak zwał, ale to i tak moje ulubione ciasto. Tym razem udało mi się połączyć sernik z warstwą orzechów w miodzie. Sernik pachnie miodem, chrupie orzechami i powala swoją aksamitnością, a do tego wszystkiego(...)puszka mleka skondensowanego słodzonego ? 2 łyżki mąki ziemniaczanej ? 1 cukier wanilinowy Warstwa orzechowa ? 1,5 szklanki orzechów włoskich ? 1/3 szklanki miodu ? 1 cukier waniliowy ? 1/2 szklanki śmietanki 30% Polewa czekoladowa ? 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady ? 3 łyżki śmietanki 30% ? połówki orzechów włoskich do dekoracji Wykonanie: ? Ser, mleko skondensowane, mąkę i cukier waniliowy przełożyć do miksera i przemieszać na wolnych obrotach
To co kochamtradycyjne, wytrawne jajka nadziewane, jednak warto o nim pamiętać, kompletując przepisy na faszerowane jajka. Do złudzenia je przypomina i aż trudno uwierzyć, że tak naprawdę to przepyszny deser czekoladowy. Z pewnością zrobi furorę na świątecznym stole, zwłaszcza gdy Wielkanoc wypada w okolicy Prima Aprilis. Zobacz też inne przepisy na Wielkanoc Roladki z szynki z chrzanem Faszerowane jajka z curry Wiosenne(...)barszcz biały Wielkanocna sałatka Dziadka Zobacz też nowe przepisy Przepisy na faszerowane jajka – 7 pomysłów Faszerowane jajka z musztardą Jajka faszerowane z pieczarkami Jajka faszerowane z suszonymi pomidorami Ciasta wielkanocne – 12 przepisów Artykuł Przepisy na faszerowane jajka – 7 pomysłów pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny
okolicepalnika.plmasy jajecznej dodajemy w dwóch turach przesianą mąkę z kakao oraz proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do wysokiej tortownicy (ok. 16-18 cm średnicy, wyłożonej papierem do pieczenia samo dno) – ja podzieliłam ciasto na trzy równe części i upiekłam w trzech tortownicach. Pieczemy w ok. 170 st. C przez(...)tortownicy a następnie wyciągamy. Odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia. Następnie ściągamy wierzchnią skórkę. Duży biszkopt przekrawamy na trzy równe krążki. składniki na masę czekoladową: 125 g serka mascarpone 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej opcjonalnie 50 ml śmietanki kremówki dodatkowo: ok. 7 szt delicji o smaku malinowym wykonanie: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy
Domowy Smak Jedzeniaskładniki dobrze się połączą. Dodać jogurt – zmiksować do połączenia. Wsypać mąkę, kakao oraz sól – zmiksować do uzyskania gęstego ciasta. Dodać posiekane orzechy oraz czekoladę, całość jeszcze raz krótko zmiksować. Blachę delikatnie natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać niewielkie porcje ciasta i przekładać na blachę, rozpłaszczając na kształt okrągłych, zwartych ciastek o grubości około centymetra. Ciastka nie rosną na boki(...)nagrzanego do 160ºC, piec około 14 – 17 minut. Po upieczeniu ciastka pozostawić przez kilka minut na blasze, po czym przełożyć na kratkę do całkowitego wystudzenia. Smacznego! The post Ciastka czekoladowe z orzechami laskowymi (bez glutenu, wegańskie) appeared first on Blog o gotowaniu
Even Better FoodCo zrobić na szybko kiedy macie ochotę na coś słodkiego, a żar z nieba się leje? Mus, krem z awokado z dodatkiem kakao. Dla tych, którzy
To co lubię - gotuję i polecamDziś zapraszam znów na coś słodkiego, co mozna zanieść na piknik lub na grilla. Może być to też szybki sposób na coś słodkiego do kawy;)Brownie to "twór" pomiędzy ciastem a ciastkiem - pyszny amerykański deser, który podbił serca niejednej osoby. Kawowe brownie - 220 g czekolady ( ja użyłam gorzkiej i mlecznej) -3 saszetki kawy rozpuszczalnej ( jednorazówek z mlekiem) - 3/4 szklanki cukru(...)jajka Czekoladę łamiemy na kawałeczki i rozpuszczamy wraz z masłem w kąpieli wodnej .Piekarnik nastawiamy na 190C ( z termoobiegiem) Jajka ubijamy na puszystą masę wraz z cukrem. Dodajemy masę czekoladową, mąkę i kawę i dokładnie mieszamy. Blachę do pieczenia o szerokości 25x20cm wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i wkładamy do nagrzanego piekarnika
Kuchnia Pełna Emocjibardzo ciepłą wodę wymieszać dokładnie. 3. Suche składniki połączyć z mokrymi. Ciasto ma być bardzo gęste ale nie suche. Jeśli zostaje spora ilość mąki suchej to dodać jeszcze odrobinkę wody. 4. Ciasto pozostawić na kilkanaście minut w lodówce. 5. Papierowe kubeczki do cupcake’ów wylepić od środka ciastem (ciasto na brzegach nie może być za grube, na spodzie ma być(...)minut. Jeśli za bardzo pieką się od góry brzegi zmienić grzanie na dolną gałkę pod koniec pieczenia. 7. Po upieczeniu (uniesiony spody kubeczków delikatnie przyklepać do dołu gdy ciasto jest jeszcze ciepłe)pozostawić je do wystudzenia i zdjąć delikatnie papierki. KREM 8. Twaróg zmiksować dokładnie z olejem i ksylitolem (jego ilość można określić samemu po spróbowaniu kremu). 9. Dodać
Candy Pandaspiernik w kilku małych foremkach aluminiowych, gdyż sprawdza się idealnie jako świąteczny prezent. Pierniki pieczemy ok. 50 - 60 minut w średnio nagrzanym piekarniku do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasta są twarde, ale po 2-3 dniach kruszeją i są przepyszne. Piernik staropolski zachowuje świeżość bardzo długo, dlatego z powodzeniem można podać go jeszcze w Sylwestra lub w Nowy Rok. Fajne(...)pierniczki z mąki żytniej , Ciasteczka korzenne z lukrem , Tradycyjne świąteczne pierniczki , Śledzie z cebulą marynowane w soku z cytryny i oliwie Piernik możemy przełożyć dobrymi domowymi powidłami lub masą czekoladową. Doskonale smakuje piernik przełożony masą orzechową i polany czekoladą
Korniszonkipiernik w kilku małych foremkach aluminiowych, gdyż sprawdza się idealnie jako świąteczny prezent. Pierniki pieczemy ok. 50 - 60 minut w średnio nagrzanym piekarniku do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasta są twarde, ale po 2-3 dniach kruszeją i są przepyszne. Piernik staropolski zachowuje świeżość bardzo długo, dlatego z powodzeniem można podać go jeszcze w Sylwestra lub w Nowy Rok. Fajne(...)pierniczki z mąki żytniej , Ciasteczka korzenne z lukrem , Tradycyjne świąteczne pierniczki , Śledzie z cebulą marynowane w soku z cytryny i oliwie Piernik możemy przełożyć dobrymi domowymi powidłami lub masą czekoladową. Doskonale smakuje piernik przełożony masą orzechową i polany czekoladą
Gotujemy i jemycudownie orzeźwiające. Wielbicielom kiwi i czekolady polecam białą czekoladę z kiwi- oryginalna i przepyszna. Znajdziecie ją tutaj: klik A na blogu oprócz tego jest też przepis na wilgotne ciasto z kiwi ( klik ) i torcik kiwi ( klik ). Polecam! *foremka 24*24 cm Składniki: na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanka mąki 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki zimnej(...)pieczenia na galaretkę: 6-7 owoców kiwi 2 opakowania galaretki kiwi na piankę: 2 duże kubki jogurtu (może być grecki) 3 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny łyżka czekoladowej posypki Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamogę. Te ciasteczka już kiedyś były na blogu, ale doczekały się ulepszenia i nowych, ładniejszych fotek. Więc taaa daam! oto one! Pieczcie, jedzcie i napiszcie czy Wam smakowały :) Czekoladowe ciasteczka z sezamkami 200 g mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao 2 opakowania sezamków, pokruszonych po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej 1 jajko 100 g gorzkiej czekolady(...)cukru Ucieramy masło z cukrem. Dodajemy jajko i kakao. Mieszając dodajemy pozostałe składniki. Wstawiamy na 20 minut do lodówki. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy porcje ciasta. Powinny mieć wielkość orzecha włoskiego. Zachowujemy odległość ok. 4 cm (ciastko sporo rosną). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy 10-12 minut, aż będą lekko rumiane. Wyjmujemy ciastka
Dzieje kuchennej WiewióryPuszysty sernik bez pieczenia, w którym smak orzeźwiającego mango świetnie komponuje się z delikatną masą z serków waniliowych ułożoną na słodkim spodzie z sucharków i czekolady
Szalona Kuchnia Ewelinypieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić. Biszkopt kroimy na 3 blaty. Masa straciatella: Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody(...)sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder i ubijamy do połączenia składników, dodajemy serek mascarpone, sok z cytryny miksujemy razem. Żelatynę . podgrzewamy, . aż . się . rozpuści. . Do . masy . dodajemy . wiórki . czekoladowe . i . lekko . ciepłą . żelatynę . i . mieszamy. W tortownicy z obręczą układamy jeden blat biszkoptu, nasączamy kawą. Wykładamy 1/3 część masy równo rozsmarowujemy, przykrywamy drugim blatem, również
RAROSSAmarcepanu Polewa: 40 g masła 120 g gorzkiej czekolady W rondlu roztapiamy masło, zdejmujemy z palnika. Następnie dodajemy posiekaną czekoladę, mieszamy, aż do jej rozpuszczenia. Od razu polewamy nią ciasto i dekorujemy np. cukrowymi gwiazdkami. Wykonanie: do rondla wlewamy mleko, dodajemy masło, połamaną czekoladę, przyprawę do pierników, kakao oraz kawę, mieszamy, gdy wszystkie składniki ze sobą połączą ściągamy z gazu(...)cukrem do białości, na koniec dodajemy do nich proszek do pieczenia i mieszamy, odstawiamy w drugiej misce ubijamy białka ze szczyptą soli, odstawiamy do masy żółtkowej dodajemy przestudzoną masę czekoladową, mieszamy, następnie dodajemy mak i znowu mieszamy, aż do połączenia się składników, na koniec do masy dodajemy ubitą pianę z białek, całość delikatnie jeszcze raz mieszamy i przekładamy
Słodkie zapomnieniePrzygotowanie: Mąkę, sól, cukier, wodę i mleko dokładnie mieszam (mąkę dodaję stopniowo, zaczynając od jednej szklanki, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta na naleśniki). Następnie wbijam jajka, mieszam. Odkładam ciasto na czas przygotowania farszu, po tym czasie dodaję olej i dokładnie łączę. Smażę naleśniki na rozgrzanej patelni. Przygotowuję farsz: dokładnie rozcieram twaróg z żółtkiem i cukrem, dodaję cynamon i mieszam(...)Polewa: śmietanę podgrzewam, dodaję czekoladę podzieloną w kostki, chwilę czekam, zdejmuję z ognia, mieszam do uzyskania gładkiej konsystencji. Naleśniki smaruję masą serową, zwijam. Układam na talerzu, polewam przygotowaną polewą czekoladową i posypuję perełkami. #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski Konkurs z Olejem Wielkopolskim - klik
JejKuchniaDeser który zachwyci rodziną, gości. Jest prosty do zrobienia.Suche bezy można przechowywać trzy dni. Miłośnicy czekolady będą zachwyceni. bezy: 1/2 szklanka białek 180 g cukier kryształ
wesoła kuchniaosób uważa, że sernik to nie ciasto lecz deser, mnie to nie przeszkadza. Jak zwał tak zwał, ale to i tak moje ulubione ciasto. Tym razem udało mi się połączyć sernik z warstwą orzechów w miodzie. Sernik pachnie miodem, chrupie orzechami i powala swoją aksamitnością, a do tego wszystkiego jest(...)puszka mleka skondensowanego słodzonego • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 cukier wanilinowy Warstwa orzechowa • 1,5 szklanki orzechów włoskich • 1/3 szklanki miodu • 1 cukier waniliowy • 1/2 szklanki śmietanki 30% Polewa czekoladowa • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady • 3 łyżki śmietanki 30% • połówki orzechów włoskich do dekoracji Wykonanie: • Ser, mleko skondensowane, mąkę i cukier waniliowy przełożyć do miksera i przemieszać
To co kochamekspresowo a to chyba wystarczy aby Was zachęcić do ich przygotowania. Składniki na około 10 sztuk; 15 dag mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 torebka budyniu czekoladowego 5 dag cukru (lub więcej) 2 jajka pół szklanki mleka 6-7 łyżek oleju 1 duża gruszka Przygotowanie; Do jednej miski wsypujemy wszystkie składniki sypkie tj. mąkę, proszek do pieczenia, cukier(...)miski wlewamy składniki mokre czyli mleko, olej i jajka. Widelcem roztrzepujemy dokładnie jajka a następnie składniki mokre wlewamy do składników suchych. Widelcem mieszamy tylko do połączenia składników. Jeśli ciasto jest za gęste wtedy dolewamy kilka łyżek mleka. Do formy na muffiny wkładamy papilotki, do każdej wkładamy ciasto do 3/4 wysokośći dołka. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę
Radość kipiąca uśmiechem.kokosowe. Delikatne ciastka, błyskawiczne, smaczne choć, tak jak i Sosny , mnie nie powaliły. Zabrakło mi w nich wilgoci... następnym razem zdecydowanie dodam do nich dodać masło i wiórki czekoladowe ale wtedy nie będą już bez mleczne więc nie każdy sobie podje :) Kokosowe Magdalenki 100 g mąki 30 g wiórków kokosowych 30 ml mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki(...)utrzeć z cukrem na jasną puszystą masę. Cały czas miksując dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać mleko kokosowe oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie zmiksować. Gotowe ciasto przełożyć do foremki do magdalenek (po ok. 1 łyżce do gniazda). Piec w 190 ° C przez 15 minut. Pozostawić w foremce do przestudzenia. Wyjąć i podawać oprószone cukrem pudrem
Dzieje kuchennej WiewiórySzybka, słodka przekąska z tradycyjnych płatków kukurydzianych. Składniki: 2 szklanki płatków kukurydzianych 3 łyżki miodu 2 łyżki masła 2 łyżki cukru 1 łyżka kakao Wykonanie: Masło
Tradycyjna Kuchniajuż kilka inspiracji. Zapraszam do lektury :) Budyniowe propozycje: 1. Budyń bananowy 2. Domowy budyń czekoladowy z cynamonem i truskawkami 3. Kokosowy budyń jaglany z gorącym musem malinowym 4. Czekoladowy budyń jaglany z orzechami 5. Waniliowy budyń owsiany z orzechami 6. Kokosowy budyń jaglany z czekoladą Pancakes: 3 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka(...)łyżeczka miodu Dodatkowo : 1 porcja budyniu bananowego Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę
Chocolate Muffin Blogsztywno z solą. Dodajemy stopniowo cukier, ubijamy. Dodajemy żółtka, miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz makiem i dodajemy stopniowo do masy jajecznej, mieszamy delikatnie np. drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę budyniową: 2 budynie waniliowe(...)budyń na mleku i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie miękkie masło ucieramy na puch, dodajemy stopniowo ostygnięty budyń, cały czas miksujemy do uzyskania kremowej masy. dodatkowo: herbatniki szkolne spirytus polewa czekoladowa wykonanie placka: Na zimny biszkopt rozsmarowujemy masę budyniową. Na wierzchu układamy namoczone w alkoholu herbatniki. Całość polewamy polewą czekoladową
Domowy Smak Jedzeniacukrem, dodając po jednym żółtku i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciastem zalać starte jabłka i wstawić na ok 30 min do piekarnika nagrzanego do temp.170'C. Upieczone ciasto wyjąc na ściereczkę i gorące zwinąć w roladę. Masa- Z mleka, cukru i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć i dodać przestudzoną masę budyniową. Na końcu wmieszać pokrojoną w kostkę galaretkę(...)blaszki, wyłożyć połowę masy budyniowej, roladę z jabłkami pokroić w plastry i ułożyć na masie, przykryć pozostałą masą i na wierzch położyć drugi biszkopt orzechowy. Całość można polać polewą czekoladową i odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce
Ciasteczkowy Potwórserka śmietankowego lub twarogu (półtłustego lub tłustego) 2-krotnie zmielonego; 3 jajka; 3/4 szklanki drobnego cukru; 1 szklanka (250 ml) likieru jajecznego; 3 łyżki mąki pszennej; 150 g chipsów czekoladowych lub posiekanej czekolady (dowolnej); Wykonanie: Wszystkie składniki (oprócz czekolady) zmiksować na gładką masę (jajka dodajemy bez oddzielania białek od żółtek). Na końcu dodać kawałki czekolady, wymieszać. Gotową masę wylać(...)temperaturze 170 o C przez około 60-70 minut, aż góra będzie ścięta i sztywna. W czasie pieczenia sernik można przykryć z wierzchu folią aluminiową, by pozostał jasny. Upieczone ciasto ostudzić, włożyć na 12 godzin do lodówki. Przed podaniem sernik możemy udekorować wiórkami czekolady
In my kitchenDzisiaj sobota, ten dzień kojarzy mi się z dzieciństwa ze wspólnymi śniadaniami oraz z tym, że dom pachnie ciastem. W związku z tym postanowiłam, że ja też muszę coś zrobić, żeby poczuć domową atmosferę, a co do tego się przyczynia właśnie zapach jedzenia. Uwielbiamy bitą śmietanę oraz czekoladę. Związek tych dwóch elementów jest zniewalający i myślę, że większości przypadnie(...)gustu. Ponadto przepis jest niezwykle prosty i nie zajmuje dużo czasu Składniki: - 3 jajka, sól; - 2/3 szklanki cukru; - 6 łyżek mąki; - 1 opakowanie budyniu czekoladowego, 3 łyżki kakao; - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia; - słoik konfitur wiśniowych; - 500 ml kremówki; - 2 opakowania cukru wanilinowego; - cukier puder do dekoracji Wykonanie: Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę
dom-agi.plW tym roku (znowu) czasu przed świętami mam jakby coraz mniej... Jednak na pewno znajdę go tyle, by przygotować moje ulubione świąteczne smakołyki. Może i
KUCHARNIAmnie zaintrygował :) Ciemno czekoladowa babka w białe serowo-kokosowe kropeczki wyglądała bardzo fajnie i miałam wielką nadzieje, że będzie też równie smaczna. Nie zawiodłam się ... mocno czekoladowa (użyłam czekolady z 70% kakao), wilgotna i po 2 dniach równie pyszna jak i w dniu upieczenia. Musze jedynie popracować nam kropeczkami. Następnym razem zrobię je mniejsze, a zdecydowanie więcej(...)Polecam gorąco przepis wszystkim fanom babek. Przepis pochodzi z bloga KUCHNIA KROKUSIA Składniki:Na białe kulki: 25 dkg sera białego 1 żółtko 2 łyżki cukru 5 łyżek kokosu Na ciasto: 3 jajka 1 szkl. cukru 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szkl. mąki 1/2 szkl, mleka 1/4 szkl. oleju tabliczka gorzkiej czekolady Wykonanie: Kulki: W blenderze miksujemy
Walijskie Pichcenie