łyżka cukru pudru 1 galaretka wiśniowa + 170 ml wody 2 łyżeczki żelatyny Dekoracja tortu: barwniki w proszku: zielony i niebieski marcepan 100 g gorzkiej czekolady czekoladowe literki liście i kwiaty z opłatka zielona czekoladowa posypka dowolny mały pociąg z wagonikiem (np. Tomek z przyczepką) WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód(...)mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Do masy jajecznej przesiać przez sitko 1/3 składników sypkich, wymieszać delikatnie szpatułką. Następnie wlać wodę, wymieszać, przesiać resztę składników sypkich i ponownie wymieszać. Ciasto przelać do formy, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec 30 minut do suchego patyczka. Upieczony biszkopt zostawić do ostudzenia. Wiśnie i nasączenie: Z wiśni odlać nieco soku do garnuszka
Passions hobbies lifemożna przygotować z wyprzedzeniem. W lodówce wytrzyma 1-2 dni, ale możesz też ją zamrozić. W przypadku mrożenia, możesz podzielić ciasto na mniejsze porcje, tak aby upiec bez trudu upiec tylko tyle sztuk ciasteczek, ile akurat potrzebujesz. Po rozmrożeniu ciasta, warto je szybko zagnieść. Pamiętaj też, aby masę na ciasteczka rozmrażać tylko w temperaturze pokojowej np. w miseczce na kuchennym(...)wszystkie składniki bardzo dobrze się połączą. Następnie dodaj do masy sól oraz mąkę przesianą przez sitko. Całość zmiksuj szybko, do uzyskania jednolitego, zwartego ciasta. Włóż je do lodówki na około 15 minut, aby lekko się schłodziło. Ciasto podziel na porcje o masie około 25-30 gramów. Z każdej z nich ukręć kulkę, a następnie w środku każdej z nich zrób
okolicepalnika.plKolejna odsłona ciasta z makiem. Piętrowiec z makiem i masą orzechową to takie ciacho „na bogato”. Ma biszkopt, makowiec, pyszną masę orzechową, no i czekoladę <3 czego można chcieć od życia więcej? Nic tylko czekać na święta! Piętrowiec z makiem i masą orzechową Składniki: Biszkopt: 8 jajek 8 łyżek cukru 16 g cukru wanilinowego (opakowanie) 8 łyżek mąki(...)łyżki miodu szklanka cukru pudru 1/2 koski masła 6 jajek Masa orzechowa: 500 g serka mascarpone 560 g masy orzechowej (u mnie firmy Helio ) Dodatkowo: około 100 g groszków czekoladowych lub białej czekolady (u mnie firmy Helio ) Wymiary formy: 26 cm x 30 cm Najpierw pieczemy biszkopt. Jajka dobrze ubijamy na puszystą pianę. Następnie dodajmy cukier puder i cukier wanilinowy
PatiGotujeCzekoladowe keto donuty Tłusty Czwartek- istny festiwal obżarstwa Jutro Tłusty Czwartek. Święto nieograniczonego obżarstwa. Pączki to kwintesencja zła jeśli chodzi o kwestię jedzenia. Standardowy pączek stoi w kompletnej sprzeczności z dietą ketogeniczną . Czyste węglowodany smażone w tłuszczu roślinnym to zdecydowanie nie jest dobry pomysł na keto deser. Wolę nawet nie myśleć jaki ładunek glikemiczny niesie za sobą zjedzenie jednego- niewinnego(...)większość znanych mi osób wcale nie zatrzymuje się na jednym, lecz dobija do kilku. Rekordziści zaś nawet do kilkunastu. Nie pomaga też fakt, że są one z ciasta drożdżowego. Drożdże plus spora dawka rafinowanego cukru oznaczają niestety niezły kipisz w jelitach. Przykre konsekwencje pączkowego szaleństwa Pamiętam, że w czasach, kiedy zdarzało mi się jeszcze uczestniczyć aktywnie w tym szaleństwie, zjedzenie
Modern Cave Girldołu. Upiecz do miękkości, a następnie przestudź. Wydrąż miąższ i dokładnie rozgnieć widelcem. Dodaj mąkę i wyrób dłonią gładkie ciasto. Ciasto nie powinno kleić się do rąk. Powstałą masę przełóż na papier do pieczenia i rozwałkuj cienko. Ciasto przełóż na blachę, nakłuj widelcem i podpiecz 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C z termoobiegiem. Kiedy spód zrumieni się(...)czas miksuj przy użyciu miksera lub ręcznej rózgi. Ciasto swoją konsystencją powinno przypominać ciasto naleśnikowe, powinno być jednak bardziej gęste. Gotowe ciasto odstaw na 10 minut. Po tym czasie gofrownicę wysmaruj olejem kokosowym i dobrze ją rozgrzej. Potem wylewaj ciasto na dolną część gofrownicy. Uważaj, żeby nie wyłożyć zbyt dużo ciasta, ponieważ może wypłynąć. Gofry piecz ok. 4 minut
365 dni dookoła kuchniprzygotowania zaledwie w 10 minut! Składniki – gofry białkowo-łubinowe (1 sztuka) 1 jajko 20 g izolatu białka bez cukru – izolatu białek (90%) może być bez smaku – tutaj czekoladowy (w wersji bez nabiału np. izolat białek wołowych) 15 g oleju MCT lub rozpuszczonego kokosowego 15 g mąki łubinowej szczypta proszku do pieczenia bez glutenu opcjonalnie słodzika np. erytrolu(...)kokosowy wymieszać widelcem bądź zmiksować. Następnie do płynnych składników dodać proszek do pieczenia, izolat oraz mąkę łubinową. Opcjonalnie wsypać słodzik. Wszystko dokładnie wymieszać. Następnie do rozgrzanej gofrownicy wyłożyć łyżką ciasto, które ma mieć dość gęstą konsystencję. Długość pieczenia zależy od mocy urządzenia. Gofry podawać z różnego rodzaju dodatkami, zarówno słodkimi, jak i wytrawnymi, w zależności od zapotrzebowania kalorycznego i makro
Ola la LCHForzechów włoskich Krem: 300 g. schłodzonego serka mascarpone 150 g. śmietankowego serka kanapkowego 40 g. cukru pudru skórka otarta z połówki cytryny Oraz: masło i bułka tarta do foremek czekoladowe jajeczka i zajączki do ozdoby Foremki na babeczki (u mnie o średnicy 8 cm. i wysokości 5,5 cm.) posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Piekarnik rozgrzej(...)wysokich obrotach przez 5 minut. Mąkę wymieszaj z solą i proszkiem do pieczenia. Wsyp w dwóch partiach do masy jajecznej i miksuj tylko do połączenia na najniższych obrotach. Do ciasta dodaj startą marchewkę, skórkę z cytryny i orzechy. Wymieszaj delikatnie łopatką. Ciasto nakładaj do przygotowanych wcześniej foremek do 3/4 wysokości. Piecz na środkowym poziomie, grzanie góra-dół przez 30 minut
Delicious PlaceCzekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. ? Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olej i dalej ubijać. ? Dodawać do masy na przemian marchewkę, sypkie produkty i rozpuszczoną czekoladę. ? Gotowe ciasto przelać do papierowych papilotek na muffinki. ? Piec w 180 st.C przez 15 minut. Sprawdzić drewnianym patyczkiem czy suchy, jeśli mokry to piec jeszcze 5 minut. ? Czekoladę na polewę rozpuścić(...)czekoladę. ? Pozostałe dwie połówki czekolady mlecznej i gorzkiej rozpuścić w kąpieli wodnej i wylać cienką warstwą na papier do pieczenia. Rozsmarować i wystudzić. ? Po wystudzeniu pokruszyć na ozdobne płatki czekoladowe. ? Każdą muffinkę posmarować polewą i obłożyć płatkami czekoladowymi. Z tej porcji zrobiłam 12 muffinek i torcik w małej tortownicy. Pomysł i dekoracja mojej córki Moniki i jej chłopaka Davida
To co kochammoże być lepszy niż czekoladowe muffinki? Chyba tylko podwójnie czekoladowe muffinki ze śliwkami. Są mięciutkie, mięsiste, ekstra czekoladowe, przełamane kwaskową śliwką - w sam raz do kawy i do szkoły:) Polecam również inne przepisy na muffiny: Orzechowo-kakaowe muffinki Babeczki z sercem Malinowe babeczki Muffinki z truskawkami (najlepsze) Kokosowe muffinki z ananasem Babeczki ajerkoniakowe Bananowo-czekoladowe muffinki Muffinki cytrynowo-jagodowe Muffinki(...)Muffinki z rabarbarem (szybkie i bardzo miękkie ) Czekoladowe muffiny ze śliwkami i czekoladą Składniki na 12 sztuk 200g mąki pszennej 40g kakao 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody oczyszczonej 150g drobnego cukru 2 jajka 125ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego 125ml mleka 2 łyżki rumu lub amaretto 50g czekoladowych kropelek lub posiekanej gorzkiej czekolady 6 dużych śliwek
Obiad gotowyminut (u mnie połowa piekarnika, górna grzałka plus termoobieg). Jednakże, jeśli wasz piekarnik ma tendencje do wysuszania ciast skróćcie czas pieczenia, lub spróbujcie bez termoobiegu Upieczone blondie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia . Blondie w związku z tym, że jest bardzo wilgotnym ciastem, przechowujemy w lodówce . Możecie je również zamrozić WYMIARY FORMY Staraj się by powierzchnia formy(...)Jeśli nie masz takiej formy (tak jak i ja! :)) użyj większej i nie wylewaj ciasta na całą powierzchnię . Jest ono na tyle gęste, że nie rozpłynie się. Jeśli obawiasz się o wysokość brownie po upieczeniu zaznacz na papierze do którego miejsca powinieneś wylać ciasto. Wartości odżywcze w całości w 1 sztuce Wartość energetyczna 868 kcal 58 kcal Białko
WegePrzepiswiórków kokosowych 100 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Polewa czekoladowa 100 g czekolady deserowej 50 g masła Przygotowanie: Przygotowanie babki rozpoczynamy od oddzielenia żółtek od białek. Białka ubijamy na sztywna pianę. Kiedy białka po obróceniu miski nie będą wypadać dodajemy bardzo delikatnie żółtka oraz mleko skondensowane. Mieszamy drewnianą szpatułką. Sypkie(...)składniki przekładamy do masy i również drewniana szpatułka mieszamy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Mieszamy i przekładamy do nasmarowanej formy na babkę. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 40 minut lub dłużej jeżeli próba patyczka pokaże, że babka nie jest gotowa. W małym garnuszku rozpuszczamy czekoladę i masło
ChilliJemyMuffinki robię dość często, za każdym razem korzystam z tego samego sprawdzonego przepisu lekko go modyfikując, poprzez dodanie owocó kakao czy wiórków kokosowych. Dzisiaj mam dla
Do Garów!Mus z czerwonej porzeczki to delikatny krem z porzeczek. Mus porzeczkowy, o lekko kwaskowym smaku, to krem porzeczkowy nadający się do wakacyjnych wypieków i deserów. Muz
Słodki Pomysłmasłem orzechowym: 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 0,5 szklanki cukru 250 ml mleka 125 g margaryny 2 łyżki masła orzechowego Masa kakaowa: 1 opakowanie budyniu czekoladowego bez cukru 0,5 szklanki cukru 250 ml mleka 125 g margaryny 1 łyżka kakao 1 olejek spirytusowy arakowy Dodatkowo: ok. 6 kostek gorzkiej czekolady Przygotowanie: Biszkopt(...)momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Ucierać do momentu powstania gładkiego kremu. Na koniec dodać masło orzechowe. Dokładnie wymieszać. Masa kakaowa - 1 opakowanie budyniu czekoladowego rozpuścić w 1/3 szklance zimnego mleka, pozostałe mleko zagotować i wlać rozpuszczony budyń. Gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać
Ciastka - domowe słodkościzamrażarce mieliśmy zamrożonych kilka tartaletek, z których przygotowaliśmy bardzo prosty biało-czerwony deser. Kruche ciasto wypełniliśmy kremem z białej czekolady i ozdobiliśmy kawałkami świeżych truskawek, to wystarczyło, aby otrzymać smaczny deser, którym można się cieszyć po obiedzie. Składniki na tartaletki z białą czekoladą i truskawkami Ciasto: 200 g mąki 100 g masła 100 g drobnego cukru 1 żółtko(...)Nadzienie: 100 g białej czekolady 300 ml schłodzonej śmietany kremówki (36%) 150 g truskawek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto: Do przesianej mąki dodać sól, cukier, żółtko, wodę i posiekane zimne masło. Zagnieść ciasto, wstawić je na 30 minut do lodówki. Ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką, rozwałkować, przełożyć do foremek na tartaletki i ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego
niecodziennikparyDziś wpuszczę was trochę w moje ukochane maliny. Pyszny i łatwy deser, którym będziecie się zajadać. Obiecuję. Co nam trzeba? 1 paczka budyniu śmietankowego 0,5l
Latosiowydom