Następnie połączyć masę z żółtek z białkową i ponownie zmiksować. Przesiać obydwie mąki i połączyć z naparem kawowym, następnie przelać do pierwszej masy i wymieszać do połączenia się składników. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Piec około 40 min (do tzw. suchego patyczka), po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić biszkopt na ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić(...)cukru 5 żółtek 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 200 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 puszka (380g) frużeliny wiśniowej 2 łyżki kremu czekoladowego Przygotowanie: Do garnka wlej 750 ml mleka, dodaj cukier i zagotuj. Osobno zmiksuj resztę mleka z żółtkami oraz obiema mąkami. Mieszankę wlej do gorącego mleka i energicznie mieszaj. Gotowy krem przykryj folią
Kulinarna (nie)codziennośćPyszny czekoladowy biszkopt z kremem śmietanowym z mascarpone i obowiązkowo truskawki. Taki torcik na Walentynki sprawdzi się na pewno. Częstujcie się! Składniki : * 4 jajka * szklanka mąki pszennej * 2 łyżki kakao * pół szklanki cukru * łyżeczka proszku do pieczenia * 500ml kremówki * 200g serka mascarpone * słoiczek dżemu wiśniowego * 2 łyżki soku z cytryny * truskawki i czekolada do dekoracji Przygotowanie : Ubić jajka(...)cukrem, dodać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i przelać ciasto do prostokątnej blaszki. Piec 30 minut w 180 stopniach. Biszkopt wystudzić i przekroić na pół. Każdy blat nasączyć ciepłą wodą z cytryną. Wyłożyć dżem i krem z ubitej kremówki z mascarpone. Ja nie dodaję cukru do kremu - czekolada jest słodka. Odstawić torcik do lodówki na kilka godzin
Magiczne Życie Martymało czasu na przygotowanie czegoś słodkiego. I dodatkowo nie można ich zepsuć, bo są proste w wykonaniu i zawsze się udają, o ile nie zaczniemy zbyt intensywnie mieszać ciasta. Ilość kombinacji smakowych również jest ogromna i właściwie ogranicza nas tylko nasza pomysłowość. Tym razem wersja z gruszką, kardamonem, imbirem i pistacjami. Bardzo pyszna! 12 muffinek(...)średnia gruszka - spora garść niesolonych pistacji - 2 jajka - 100 ml oleju o neutralnym smaku i zapachu (ryżowy, z pestek winogron) - 200 ml mleka polewa czekoladowa - 50g masła - 1/4 szklanki cukru -2 łyżki wody -2 łyżki kakao Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą ( mąka, cukier, proszek, przyprawy), a mokre ze sobą (jaja, mleko, olej
Simple DishDziś zapraszam na omleta, który zawiera wszystko co najlepsze. Jest niezwykle puszysty - pieczemy go tylko 10 minut. Na wierzchu znajduje się twarożek kokosowy, a całość polana jest dietetycznym sosem czekoladowym. Będziecie zachwyceni :) Składniki : 2 jajka 1 łyżka mąki pełnoziarnistej żytniej 1 łyżeczka otrębów pszennych,żytnich lub owsianych Krem : 2-3 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki twarożku 2 łyżki(...)agawy 1 łyżeczka wody Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywno, dodać żółtka i zmiksować. Wsypać mąkę i otręby, delikatnie wymieszać. Patelnię wysmarować masłem (niekoniecznie) i wylać ciasto. Smażyć na małym ogniu, do lekkiego ścięcia wierzchu, przewrócić i smażyć jeszcze chwilkę (5 min na każdej stronie). Przełożyć na talerz. Na omlet nałożyć serek (zmiksowany jogurt,wiórki i twarożek) - rozsmarować
Chocolate Muffin Blognajlepsze kruche ciasteczka jakie ostatnio robiłam.Bardzo czekoladowe, wypełnione po brzegi musem jabłkowym. Jako ,że nie przepadam za papkami jabłkowymi zawsze jabłka na mus ścieram na tartce o grubych oczkach .Ciasteczka troszkę mi popękały w trakcie zlepiania,ale to wina za dużej ilości nadzienia.Smakują wyśmienicie!. Składniki: 240 g mąki pszennej 140 g masła,chłodne szczypta soli 3 łyżki cukru(...)pudru 3 łyżki dobrego kakao 90 ml maślanki lub zimnego kefiru Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto ,uformować kulę zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut. Mus jabłkowy : 1 kg kwaskowatych jabłek sok z cytryny Jabłka obrać i zetrzeć na tartce o grubych oczkach , następnie prażyć na patelni do odparowania soku , mieszając co chwilkę .Obficie
Ladylaura.pewno specjalnie wcześniej wstawać nie będę;p i znów powrócę do serków wiejskich i pieczywa chrupkiego żytniego Składniki (na 3 gofry serduszka): 2 jajka 1 łyżka budyniu czekoladowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka stewi 0,5 łyżeczki kakao 2 łyżki serka homogenizowanego 3 łyżki otrębów dodatki: 4 łyżki serka białego (Emilka) + aromat śmietankowy + stewia powidła(...)stewią, kakaem, serkiem i odstawiamy na bok, żeby otręby spęczniały w tym czasie ubijamy białka, ale nie na całkiem sztywno ;) dodajemy białka do spęczniałej masy otrębowej wylewamy ciasto do rozgrzanej gofrownicy (ja żeby mieć pewność, że ciasto odejdzie posmarowałam ją lekko oliwą z oliwek) pieczemy około 5 minut podajemy jak kto lubi, ja zjadłam z serkiem i powidłami ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPrzedstawiam urodzinowe śniadanie mojej Mamy :) Chciałam przygotować coś niecodziennego, a zarazem prostego. Wybór padł na czekoladowe placuszki z mąki owsianej i uroczą dekorację na kształt sówki. Możecie oczywiście wybrać ulubione owoce i stworzyć własną kompozycję :) Składniki : 3 łyżki mąki owsianej 2 łyżki mleka 1 jajko 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ciemnego kakao Dodatkowo: plasterki(...)banana winogrona kawałki anansa migdały płatki migdałowe kiwi banan serek kremowy Rozgrzewamy patelnię. Mieszamy wszystkie składniki za pomocą łyżki. Na patelnię nakładamy po 2 łyżki ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę
Chocolate Muffin Blognadzienie. Serduszka wyszły bardzo puszyste a czekolada dopełniła słodycz tych drożdżówek. Moim dzieciom bardzo zasmakowały, więc są idealne dla dzieci, ale również te większe dzieci nie odmówią sobie takiego czekoladowego serduszka ;) Składniki: 50g drożdży 500g mąki 1 szklanka letniego mleka 80g cukru(...)ciepłego mleka. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15min. Mąkę przesypujemy do miski, robimy kopczyk i wlewamy zaczyn z drożdży, pozostałe mleko, jajka, cukier, masło, szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto aż zacznie odchodzić od dłoni. Jeśli będzie bardzo się kleiło mimo długiego wyrabiania można dosypać odrobinę mąki, ale to ciasto jest lekko klejące (ale wałkuje się idealnie). Przykrywamy ściereczką
Amatorka kuchennaoprzeć od pierwszego wejrzenia! Anna zafundowała mi ucztę dla oczu ale i brzucha gdy je zrobiłam. Delikatne, cieniutkie i same w sobie pełne smaku. No i bezglutenowe :) Naleśniki czekoladowo-gryczane 200 g mąki gryczanej (można zmielić kaszę gryczaną) 50 g kakao 500 ml mleka (u nas bez laktozowe) 100 ml wody 75 g brązowego cukru 2 jajka(...)składniki wkładamy do miski. Mieszamy energicznie by dokładnie się połączyły. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy do lodówki na ok. 3-4 godziny. Po tym czasie jeszcze raz dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być dość rzadkie. Rozgrzewamy patelnię. Rozgrzewamy tłuszcz (olej lub klarowane masło) i nalewamy porcje ciasta, rozprowadzamy i smażymy z każdej strony. Czynność powtarzamy przy smażeniu każdego naleśnika. Podajemy
Dzieje kuchennej Wiewióryznów naszła mnie ochota na muffinki!Czekoladowe były … z amaretto również … bananowe też … kokosowe i truskawkowe również …Postanowiłam zrobić takie jakich do tej pory nie było – z daktylami!Pomysł był strzałem w 10 , gdyż muffinki znikały w tempie ekspresowym!Do zrobienia wykorzystałam daktyle i kandyzowany cukier Nie tylko pięknie wyglądały , ale i smakowały obłędnie(...)SKŁADNIKI:- mąka pszenna – 150 g- mąka ziemniaczana – 100 g- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki- sól – 1 szczypta- cukier – 100 g- olejek do ciast śmietankowy – 1 łyżka- olej rzepakowy – 80 ml- jajko – 1 szt- jogurt naturalny – 250 g- daktyle – 100 g- kandyzowany cukier – 50 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Obie mąki , proszek
Ostra na Słodkomargaryny 4 łyżki zmielonej kawy 4 łyżeczki proszku do pieczenia 6 łyżek przyprawy do piernika pół łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki mleka ulubione bakalie Dodatkowo choć niekoniecznie: polewa czekoladowa + orzechy do posypania Miód, wodę i kawę wlewamy do garnka i zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojoną margarynę i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do wystudzenia. Do miski wbijamy(...)jednego piernika dodaję mieszankę orzechów, rodzynki, a do drugiego same orzechy, ponieważ niektórzy nie lubią orzechów. I miksujemy delikatnie. Formy keksowe wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do nich ciasto - tak aby w obu formach było tyle samo ciasta. Foremki wkładamy razem na środkową półkę do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na około 80 minut, pod koniec można trochę zwiększyć
Piekę, bo lubięjest niezwykłe i zasługuje na podziw. Na pierwszym piętrze mieści się kawiarnio-pijalnia czekolady. Bardzo miła obsługa i przede wszystkim czekoprodukty powodują, że człowiek czuje się wspaniale. Różnego rodzaju czekoladowe niesamowitości do picia powodują, że endorfiny w naszym organizmie szaleją. Za oknem można z góry przyglądać się przechodniom maszerującym w kierunku krakowskiego rynku. Szczególnie polecam gorącą czekoladę "po lwowsku(...)ciacho. Mamy dla Was dzisiaj biszkopt migdałowo-marchewkowy z serkiem mascarpone. Jest przepyszny! Delikatny, bezglutenowy i rozpływający się w ustach! :) Biszkopt migdałowo-marchewkowy z serkiem mascarpone pyszne, delikatne, bezglutenowe ciasto Składniki: Biszkopt: 12 dag startej na drobnej tarce marchewki 12 dag cukru pudru 20 dag migdałów bez skórki 6 jajek 3 łyżki soku z cytryny 1/3 łyżeczki soli morskiej
Moja Mama GotujeDo tych nowości od Łowicz zbierałyśmy się długo, bo my generalnie za musami w tubce tak średnio przepadamy (po prostu nam się już przejadły). Ale po
Candy PandasZa 2 tygodnie Wielkanoc! A nie ma świąt bez babki wielkanocnej! Jaka babka gości najczęściej na Waszym stole? U nas w tym roku jest
Moje Kuchenne Rewelacje